ITÁLIE: JIH PROTI SEVERU

06.10.2004, 16:01
Aktuality
Palermo, Messina, Lecce, ale také Cagliari a Reggina. Start italské fotbalové ligy patří jihu této země. Mnohem méně finančních prostředků, téměř bez zbožňovaných a rozmazlených hvězd, ale i tak dokázaly tyto kluby doslova zlomit vaz oněm velkým ze severu. Válka "Jih proti severu", známá z historie Ameriky, má své novodobé pokračování na evropském kontinentu.

Pietro Franza je králem turistiky a konstruktérství. Je velkým podnikatelem a jeho jasný pohled do blízké a vzdálené budoucnosti je znám ve světě hotelových, kongresových a turistických center po celé Evropě. Také proto nikoho nepřekvapilo, že klub, jehož je prezidentem, Messina, se dostal na druhé místo tabulky, hned za kralující Juventus. "Všichni si až dnes uvědomují, že i my, jižané, dokážeme velké věci," říká tento muž, který jedním dechem dodává: "Úspěch Messiny je základem k velkému turistickému projektu, jehož prostřednictvím přivedeme na Sicílii desítky tisíc turistů nejen z Itálie." Franza ví, že není jediným "majitelem" tohoto překvapivého zahájení Calcia. Za třetím Milánem následují Palermo, Cagliari, Lecce, do první poloviny tabulky má jen krůček Reggina. Mapa slavných fotbalových jmen se mění, silní nenacházejí klidu. Nikdy dříve nebyl jih země takto zastoupen v lize. Dokonce v letech 2001/2002 (Lecce) a 2002/2003 (Reggina) měl jen po jednom zástupci. Ale zejména Messina a Palermo jsou dnes pravými "zabijáky obrů"!

Messina se do Serie A vrátila po 39 letech. A udělala ze svého návratu slavnost spojenou s ohňostrojem. Porazila Milán na stadiónu Giuseppe Meaza 2:1, AS Řím odjelo z prohrou 3:4, Parma uhrála bod za remízu 0:0. Trenér Bartolo Mutti zachovává klid a skromně říká: "Máme dobrý tým a dokázali jsme využít toho, že liga je velice komplikovaná a vyrovnaná. Jeden hlídá druhého, na hrací ploše je jen málo volného místa. Hráče jsem dokázal přesvědčit, že není nutné přistupovat k zápasům jako předem poražený tým."

Útočník Nicola Amoruso je nejznámějším v kádru Messiny, ale i tak není 100% hráčem základní jedenáctky. Po tom, co prošel celou řadou slavných klubů, mimo jiné Juventusem, Sampdorií nebo Neapolí, ví velice dobře, co znamená "provokovat velké". "Hrál jsem v dresech slavných, ale také skromných. Zkušenost mi dnes říká, že nastoupit proti Juventusu, Milánu a dalším a prohrát o dva góly, neznamená neuspět. A podívejte, Milán jsme dokonce porazili!" Jistotu v kádru Muttiho tvoří středopolaři Domenico Giampá a Ivica Iliev, výborná posila z Partizanu Bělehrad, a útočník Riccardo Zampagna. Je zde také jedna, stále ještě pro Italy, kuriozita a tou je Japonec Yanagisiwa Atsushi, bývalá superstar Kashima Antlers. Do Calcia přišel v minulé sezóně, ale v Sampdorii se neprosadil. President Franza mu však věřil, i když se v něm asi probudil duch obchodníka, který si dobře uvědomil, jakým lákadlem je start fotbalisty z Asie na jihu Itálie.

Palermo bylo mimo nejvyšší soutěž celých 31 roků, ale jeho návrat se dal nazvat "mazáckým"! Nerozhodně skončily zápasy s velkými favority, Interem a Juventusem, s tím dokonce v Turíně. Po pěti kolech je to jediná ztráta vedoucího celku Serie A. Vedení Palerma dokázalo nakoupit několik dobrých fotbalistů, mezi nimi třeba Argentince Ernesta Faríase, ale hlavně se jim podařilo udržet italského reprezentanta Lacu Toniho, o kterého mělo zájem mnoho klubů této země.

Velkým, obrovským, kontrastem těchto úspěchů je pak krize celku, který byl jakýmsi pionýrem jihu v pronikání na sever. Jedná se o Neapol. Zahájil své působení v C-1 pod novým jménem, Napoli Soccer, jelikož jméno Societá Sportiva Calcio Napoli bylo jednou pro vždy vymazáno z registrů Fotbalového svazu Itálie vzhledem k nezaplaceným dluhům, které vedly k vyřazení z 2. ligy. Likvidací klubu byl pověřen Soudní tribunál Neapole a ten prodal veškerá práva slavnému filmovému magnátovi Aureliovi De Laurentiisovi. A ten má dnes jeden sen, snad až bláznivý. Příští rok chce přivítat ve funkci manažera muže, který v současnosti trpí právě tak, jako Neapol. Jeho jméno? Diego Maradona...

Jih tedy povstal. Druhé, čtvrté, páté a šesté místo tabulky o tom mluví zcela jasně. Otázkou je, jak dlouho si to velcí ze severu nechají líbit. Nebo se dočkáme na Apeninském poloostrově fotbalového zemětřesení?

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele