HVĚZDY BLÍZKÉ BUDOUCNOSTI

13.04.2006, 21:45
Aktuality
Lionel Messi, Cesc Fabregas, Fred - tři z celé řady mladých fotbalistů, kteří na sebe čím dál tím více upozorňují. Letos se jim daří nejen v ligových soutěžích, ale dokonce i v Lize mistrů...

Stalo se módou říkat: "Ten hraje jako Maradona!" Neznamená to ovšem, že ten který hráč musí vyznávat stejný styl jako legendární argentinský fotbalista, nezapomenutelný miláček bonarenské Bombonery a argentinských pamp. Tento přívlastek patří každému kdo fotbal umí, kdo ho válí...


Jedním z nich je zcela jistě Lionel Messi. Od prvního kopnutí do míče v zápase základní skupiny Ligy mistrů proti Werderu Brémy dal všem najevo: "Dnes jsem tady nový, ale hodně rychle si mne budete pamatovat!" Po jeho akci se pískala penalta a z ní padl druhý gól Barcelony. Frank Rijkaard neváhal a tomuto osmnáctiletému mladíkovi dal příležitost stát se hráčem základní sestavy Barcy.

A to se neodmítá, toho si dnes jeden musí vážit. Za dva týdny nastoupil proti Udinese a důvěru trenéra nezklamal. Byl jedním z těch, kteří se nejvíce podíleli na vítězství 4:1. Je patřičně rychlý, důrazný, má tvrdou střelu, jeho pohyb a schopnost orientovat se rychle při hlavičkových soubojích v šestnáctce soupeře straší obránce již dlouho před zahajovacím hvizdem. Messi má všechny předpoklady zařadit se mezi hvězdy světového fotbalu. V již vzpomínaném zápase proti Udinese dal Ronaldinho hattrick. Ale zprávou dne se stal Messiho vstup do řad velkých hvězd blízké budoucnosti.


Arsène Wenger pochyboval o správnosti svého rozhodnutí nahradit Patricka Vieiru ve středu hracího pole tehdy osmnáctiletým mladíčkem. Dnes, po sedmi měsících, trener Arsenalu může neskromně tvrdit: "Já to říkal, já to věděl!" Cesc Fabregas se z nezkušeného stal nepostradatelným, téměř...

Ve věku vstupu mezi "dospěláky" se podepsal pod výhrou Gunners na Santiago Bernabéu a v odvetě na Highbury se držel tváří v tvář zle dotírajícímu galaktickému Realu více než statečně. A proti Juventusu? Ze "staré dámy" udělal skomírající stařenku při nejednom ze svých parádních kousků. Jeho přednosti? Přehled, vynikající poziční hra, málokdy v soubojích jeden proti jednomu přijde o míč, každou minutou jeho výkon roste, neztrácí motivaci. Emmanuel Eboué, Mathieu Flamini, Philippe Senderos, José Antonio Reyes a Alexandr Hleb znamenají budoucnost Arsenalu. Cesc Fabregas je na této cestě vůdčí osobností.


Benfica z portugalského hlavního města Lisabonu překvapila všechny příznivce fotbalu. I ty vlastní! Dokonce samotní hráči byli zaskočeni skutečností, jak jim to proti loňskému, a favorizovanému, vítězi LM pěkně vyšlo.

Jedním z těch, kteří nosí červený dres, stejný jako legendární Eusebio, je další z mladíků, nadějí fotbalu. Jmenuje se Manuel Fernandes, přišel do prvního mužstva z dorostu v roce 2004, a jeho jméno stojí za zapamatování. Polemický, ale zároveň zkušený a uznávaný trenér Chelsea José Mourinho o něm kdysi řekl: "Osmnáctiletý Manuel Fernandes je mnohem lepší, než byl v osmnácti Claude Makelele!" Dnes je Fernadesovi dvacet a všem "nevěřícím Tomášům" v každém zápase dokazuje, že on a dobrý fotbal, jedno jsou!

Proti Liverpoolu na jeho hřišti dokázal od první minuty doslova "vymazat" Stevena Gerarda, spolupodílel se na brance, kterou vsítil Simão, a jako ostřílený bojovník dovedl dirigovat spoluhráče až do vítězného konce. Jeho výkon byl na jedničku.


Lyon je sice městem ve Francii, ale fotbalový klub má chuť pravé, a pohříchu výborné, brazilské kávy. Sonny Anderson, Edmilson, Juninho Pernambucano, Cris... a Frederico Chaves Guedes, řečený Fred. Přestoupil za 15 milionů eur. Proč tato suma za celkem neznámého mladíka odněkud z amozonského pralesa? Za Cruzeiro odehrál minulý rok 43 utkání a dal 40 branek! Ještě se vám tato suma zdá přehnaně vysoká?

V Lyonu jsou z něho nadšeni. Je nepřekonatelný v hlavičkových soubojích, umí pravou i levou, dal tři branky v prvních dvou startech v Ligue 1, pravidelně ohrožuje brankáře soupeře a mnohdy je donutí jen dívat se odkud jim to tam zase spadlo, završil perfektní levačkou výhru v LM nad PSV Eindhoven, je mu 22 let, má pár týdnů starého syna, krásnou manželku... a co víc? Skvělou fotbalovou budoucnost před sebou!


Přišel, viděl, zvítězil! Jen 14 minut byl na hrací ploše ve svém debutu v Lize mistrů a dal první gól. A hned do sítě Interu Milán. Klaas Jan Huntelaar se představil fotbalové Evropě a dokázal ji pobláznit stejně, jako obrany soupeřů v nizozemské nejvyšší soutěži. V dresu SC Heerenveen dal 34 branek ve 46 utkáních. Ajax Amsterdam a jeho majitelé neváhali dlouho a za 9 milionů eur ho přivedli do řad nově budovaného celku.

Letos se "červenobílým tulipánům" moc nedaří. Ale za rok, za dva? Urby Emanuelson, Hedwiges Maduro, Thomas Vermaelen, Markus Rosenberg a Klaas Jan Huntelaar! To je nadějná budoucnost tohoto slavného klubu.


A znovu se zde objevuje jméno Vieira. Tentokráte si ho do "úst" (ono říci "do huby" se asi moc nehodí a cenzura by to nepustila do tisku!), vzal Rafa Benítez z Liverpoolu. A co to vlastně řekl? Tedy do slova a do písmeno toto: "Sissoko va a ser mejor jugador como Vieira!" Rozumíte tomu? Rafa tvrdil, že nějaký Sissoko bude lepší než slavný Patrick Vieira!!! Ale on tomu asi pan trenér rozumí, zvlášť, když si tohoto fotbalistu přivedl z Valencie... Proti Benfice se tento hráč Liverpoolu zranil a problém s okem mu nedovolil nastoupit v odvetě osmifinále LM. Ale hned, jak se vrátil, byla jeho přítomnost znát. Remíza s Chelsea (0:0) byla i jeho zásluhou. V obranné činnosti byl nepostradatelný. Také on patří k té nové, mladé a velice nadějné generaci fotbalistů. Je mu teprve 22 let...


Autor: Vilém Hodr

Komentáře (50)

Přidat komentář
smazaný uživatel

nj tymto hracom patri buducnost :)

niektorym uz aj sucasnost heh

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*yarda

Dobrý, nicméně jsem tě varoval:

"Sissoko va a ser mejor jugador como Vieira!" Nemá tam být místo "como" "que"??

Reagovat
alegre

Gracias, acepto cualquier critica, correcciones etc. Correcto es que…..

Reagovat
smazaný uživatel

No hay por dónde

Reagovat
smazaný uživatel

..................................Akinfeev.................................

Ramos..........Kompany...........Senderos...........Chiellini

..................................Sissoko...................................

..................Fabregas..................Garcia.....................

S.Kalou.............................................................MEssi

..................................Aguero...................................

no neviem ci som ten vek trefil u vsetkych spravne, ale podla mna. no dalo by sa tych 11stok zostavit hooodne

Reagovat
HOST*eve

a kde pak je nejlepsi hrac do 23 let Robinho, ktery tuto anketu pred pul rokem vyhral?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*eve

co je na tom tak zabavniho, ze vyhral anketu?

Reagovat
smazaný uživatel

klasika...

Reagovat
smazaný uživatel

jo

Reagovat
HOST*RM

Sissoko má 22.

Reagovat
smazaný uživatel

A Chiellini 21 nebo 22.

Reagovat
HOST*RM

Nejlepší mladý hráč je Rooney. Ale do Realu bych ho nechtěl. On není jen skvělý hráč. On je především skvělý tahoun.

Reagovat
HOST*al

Jo jo, hlavně je to vypatlaná palice a co by dělal proboha v Realu tento floutek, Robinho z Realu ho strčí do kapsy...

Reagovat
HOST*

Co tam dělá ten kopyt Senderos???

Reagovat
smazaný uživatel

no ak mas iny napad na stopera do 20 , tak povedz . . . .

ta obrana moze byt aj . .

Van Den Borre, Ramos, Kompany , Chiellini

Reagovat
smazaný uživatel

Rominho, vidím dobře, že tam nemáš Messiho napravo? Úmysl anebo omyl? Pokud má být napravo, tak nalevo mrskni Robinha

Reagovat
smazaný uživatel

umysl

Reagovat
smazaný uživatel

21

Reagovat
smazaný uživatel

22

Reagovat
smazaný uživatel

22 nevojde do vekoveho limitu

Reagovat
smazaný uživatel

hhmmm. dva z nich jsou odchovanci barcy!

Reagovat
Shevchenko

Sissoko je z Mali ??

Reagovat
alegre

Ano Sissoko je reprezentantem Mali, ale narodil se v Mont Saint Agnain (Francie), 22/01/1985.

Reagovat
Xavi

Reagovat
HOST*

nejak mi tu chyba tevez, u nas je sice o nom pocut po menej ale vaali, je to len otazka casu kedy pride do europy ale moc klubov na neho nema min 25 mega

taky mascherano ci mlady toure tiez

Reagovat
HOST*

a co treba De Rossi (AS Rim), Vanden Borre (Anderlecht), Schweinsteiger (Bayern), Rafinha (Schalke 04) a Podolski (Kolin)

Reagovat
HOST*kofr

dale Kompany, Lennon atd

Reagovat
smazaný uživatel

dale Ramos, Robinho, Tevez, Rooney, C.Ronaldo, Essien, F. Addu, W. Sneider atd...

Reagovat
smazaný uživatel

Sergio Aguero = po tom co som videl videa , ma zaujal tym, ako riesi golove situacie. SUper, strasne sa mi paci.

Reagovat
smazaný uživatel

A co teprve Jean Carlos (narozen 12.5.1995)...viděli jste ho někdo už???Já viděl 20-ti minutový video a stačilo mi.... ...kdyžtak je to video na soccerclips.net

Reagovat
smazaný uživatel

nemyslis Chellu? jo , tak ten je dobry . . . som zvedavy, co z neho vyrastie

Reagovat
smazaný uživatel

Jean Carlos Chera

Reagovat
smazaný uživatel

jo ten. ten ma lepsiu strelu ako polovicka slovenskych prvoligovych hracov

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem taky hleděl jak tam vymetal pavouky z branek...až jsem se zastyděl

Reagovat
smazaný uživatel

Ten klučina má opravdu všechno (střelu, kličku, matení hráče tělem, pohyb, rychlej, drzej...)...akorát má rád až příliš moc balón

Reagovat
smazaný uživatel

no az mu bude tych 16 tak bude stat za ozajstne posudenie ci ma na vrcholovy fotbal. mozno uz skorej.

Reagovat
smazaný uživatel

Pravda...

Reagovat
HOST*

NEMŮŽEŠ DÁT ROVNOU ODKAZ NA TO VIDEO,je tam toho víc blbě se to hledá,dík

Reagovat
smazaný uživatel

Je to přímo na hlavní stránce dole...fotečka s malým klučinou s balónem a jmenuje se Jean Carlos

Reagovat
HOST*

Jo,díky až dolů jsem se nedíval

Reagovat
HOST*

Marchioni!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Lepoint...

Reagovat
HOST*berousek

Sivok, Řepka, Šedivý, co jméno to talent a hlavně s velkou budoucností ve slavné a uznávané GL!!!!!

Reagovat
HOST*

pekny prispevek

Reagovat
smazaný uživatel

Lionel Messi jednoznacne najlepsi v 18 rokoch je pomali tahunom Barcelony samozrejme po Ronaldinhovy. Ja si myslim ze ma na to byt jeden z najlepsich hracov historie futbalu lepsi od Maradonu

Reagovat
smazaný uživatel

No zas nepřeháněj k Maradonovi má ještě daleko...takových už tu bylo!!! párkrát jsem ho viděl a je pravda že je na svůj věk hodně kvalitní hráč ale nevím zda je pro dobro věci být už v tak mladém věku tak slavným...

Reagovat
antimadrista

Messi je jednoznačně největší světový talent, má velké štěstí že je u nás.

Reagovat
HOST*cristie_ronaldo

...........................Akinfeev.................

rafinha.......ramos-gonzalo.....kompany......f.santos(sao paolo)

w. sneijder...aguero........fabregas................messi

.........................torres...........tevez....................

to by byla sestava , na stridacce jeste silva(celta na hostovani) bojinov,podolski,downing,Chiellini,ali muntari a diego

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele