Holandsko naruby, giganti zase ostrouhali!

03.05.2010, 20:03
Aktuality
Zaujalo nás
Příští rok může být pro Nizozemce bez nadsázky přelomový. Už nyní totiž nastal jev, který Eredivisie ve své historii zažila zatím jen jedinkrát. A sice, že podruhé za sebou nevyhrál titul nikdo z "královské" trojičky Ajax-Eindhoven-Feyenoord. Takřka přesně po padesáti letech se tedy šokující události opakují. Roku 1958 to byl Utrecht (tehdy ještě DOS), kdo zaskočil celou holandskou kotlinu, příští sezonu Sparta. Letos na úspěch Alkmaaru navázalo Twente.

Od roku 1960 až doteď poznal legendární triumvirát pouze dva své narušitele - okamžitě po čtyřech letech Door Wilskracht Sterk a později hned dvakrát Alkmaar. Teď se do téhle, svým způsobem elitní, společnosti přidává se svým mistrovským debutem rovněž Twente. Ovšem za jakých okolností! Tenhle husarský kousek se McClarenovým svěřencům povedl i navzdory rapidně zlepšeným výkonům jak Ajaxu, tak PSV. Vždyť si to vezměte - nový trenér amsterdamského velikána Martin Jol vylepšil výkaz svého předchůdce Van Bastena o celých 17 bodů, a přesto může slavit tak akorát druhé místo. Tolik bodů navíc Godenzonen neposbírali ani při svých dvou předchozích jízdách za titulem a lépe si vedli naposledy během nezapomenutelné sezony 1997/98. To jsou data, nad kterými zůstává rozum stát, hlavně vzhledem ke konečnému vyznění tohoto ročníku.

Druhý nejúspěšnější klub Nizozemska, PSV Eindhoven, je na tom ještě hůř. Ačkoliv si oproti minulé sezoně polepšil o nezanedbatelných 13 bodů. Tedy, pardon, vlastně zanedbatelných. I se svými 65 body, které mu loni vynesly vůbec nejhorší umístění za posledních 27 let (čtvrtou příčku), by se totiž nyní ani nehnul z místa. Zůstal by třetí, bez naděje na účast v Lize mistrů. Jestli se tedy letos slečna Ironie po někom "vozila" se zvláštní chutí, muselo to být právě PSV. Vždyť předloni Boeren stačilo k vystoupání na piedestal i pouhých 72 bodů (letos jich posbírali o šest víc). A Ajax? Ten by s takovými výkony urval zlato v deseti z minulých jedenácti ročníků. Na druhou stranu ten si to alespoň může vynahradit, a nejspíš i vynahradí triumfem v národním poháru. Do finálové odvety si z vlastního hřiště odnáší dvougólový náskok a čisté konto. Kdežto PSV už žádnou takovou "únikovku" nemá. Po pěti letech zase jednou končí sezonu bez jakékoliv trofeje...

Vskutku zvláštní rok. V nejednom ohledu. Pozoruhodný je i fakt, že Twente triumfovalo se skóre výrazně horším, než jakým se na konci může pyšnit Ajax. Může za to neskutečných 13 výher nejtěsnějším možným rozdílem. Abyste měli jasno, i tohle je svým způsobem ojedinělá statistika. Nizozemské anály totiž registrují pouze tři sezony, kdy mistr vítězil o jediný gól tak často nebo ještě častěji. Sečteno podtrženo - borci z hlavního města nakonec McClarenovi svěřence trumfli o rovných 46 gólů. Potupné stříbro tedy brali i se suverénně nejlepší ofenzívou a zároveň nejpevnější obranou. O to hořčí zklamání to potom bylo, vezmeme-li v úvahu, že Jolova eskadra válčila o jubilejní třicátý mistrovský titul v klubové historii.

Ovšem jakkoliv se fandové PSV, Ajaxu či třetího velikána z Rotterdamu utápějí ve smutku z relativně povedené, avšak náležitě nezakončené sezony, nutno objektivně poznamenat, že nejníže položený stát Evropy prožil ve všech ohledech vzrušující sezonu. Oproti loňsku, kdy byl mistr znám už pár kol dopředu, vážně vitální změna. Co sledovat bylo prakticky neustále.

Cruyff: Smutné pro Ajax, záslužné pro Twente

Žijící legendu Joden, Johana Cruyffa, můžeme bez okolků "zneužít" k trefnému a zároveň stručnému zhodnocení uplynulé sezony. V rozhovoru pro De Telegraaf totiž v první řadě uvádí, že titul není v Enschede náhodou, nýbrž po zásluze, ovšem hořkost amsterdamské porážky i podle něho nabývá vcelku logicky neobyčejné koncentrace. "Více než sto vstřelených gólů, minimum obdržených (20 - pozn. red.), 42 bodů z posledních 14 zápasů a pořád nejste mistry," podivuje se nad osudem svých následovníků a lapidárně dodává: "Ať slýcháte komplimentů, kolik chcete, to zklamání vám to nevynahradí." Tím spíš, pokud víte, že si za svůj neúspěch stejně můžete z největší části sami. Nešlo to nevidět - o titul se Ajax připravil sám, na sklonku starého kalendářního roku. V zimě totiž nezvládl klíčové tři zápasy, když postupně prohrál s PSV, Twente i Utrechtem. K tomu navíc připočtěme zbytečné remízy se Spartou či Rodou a chtě nechtě nám vychází suverénní úprk konstantně dobře hrajícího Twente. Ani obdivuhodná čtrnáctizápasová série bez ztráty kytičky, o níž hovořil i Cruyff, už "Syny boží" nespasila.

"El Salvador", který mimochodem dohlíží na jednu ze svých fotbalových akademií právě v Enschede, rovněž poodkrývá roušku tajemství, kterou je možná pro nezasvěcené badatele mimořádný úspěch Twente zahalen. Jednoho z hlavních strůjců mistrovského tažení přitom vidí v McClarenově skvělé orientaci na přestupovém trhu. "FC Twente nakupovalo extrémně dobře. S Ruizem (ve finále druhým nejlepším střelcem soutěže - pozn. red.) a Stochem byli vpředu ještě silnější než dřív, i navzdory odchodům Arnautoviče a Eliy," všiml si Cruyff. O to zajímavější teď bude sledovat, jak si budou v Enschede na poli přestupů počínat toto léto. Na spadnutí jsou totiž další rošády, které postihnou zejména ofenzivní vozbu týmu. Už předem se totiž s vedením na odchodu do USA dohodl snajpr N’ Kufo a hostování končí talentovanému Stochovi. Zároveň se do Twente podle všeho vrátí Arnautovič, jenž v Interu neprorazil a předem stanovený počet utkání, které musí odehrát pro permanentní setrvání v Miláně, stihne spolykat jen těžko. Ruizovi tak v příští sezoně s takřka železnou jistotou budou sekundovat docela jinačí borci.

A pak je tu PSV, zcela odlišná písnička. Přesto nápadně připomínající loňský evergreen znějící po celou sezonu z Eindhovenu. Zase interní spory, marné hledání spolehlivého střelce a ve finále zklamání v podobě neúčasti v příštím ročníku Champions League. Přitom se od počátku zdálo, že by se mohlo v kabině Boeren blýskat na lepší časy. Vždyť i Cruyff se domnívá, že letos v Eindhovenu disponovali nejzralejším kádrem ligy. Přítrž ale nadějné jízdě učinil čtvrtfinálový exit z KNVB Bekeru. Pak se opět veškeré plány PSV začaly hroutit od samých základů. "Vnitřní problémy naneštěstí ovlivnily jejich výkony. Mimoto je pohroužil odchod Lazoviče. Tenhle kluk vždycky rozbíjel střed pole a uvolňoval tak prostor pro záložníky. Bez Lazoviče už to tak vlastně nikdy opravdu nešlo," analyzuje situaci PSV nynější lodivod katalánské reprezentace. Má pravdu. Zbývá jen dodat, že pokud Ajax přišel o rozhodující akcie v zimě, v Eindhovenu považují za osudový měsíc březen. Během něho totiž podlehli jak Ajaxu, tak Twente a nadto ještě prohráli s podceňovanou Bredou. Právě tehdy se jejich sen o 22. ligovém titulu nadobro rozplynul.

McClaren a titul? Prosím?

Ještě nedávno si prakticky nešlo představit situaci, kdy by anglické deníky velebily muže jménem Steve McClaren. Přesto právě tak dnes vypadá realita. Z trenéra, který nebyl s to dostat anglickou reprezentaci ani na finálový turnaj do Rakouska a Švýcarska, se rázem stal pomalu národní hrdina. Zatímco deník The Times je ve svých prohlášeních zdrženlivější a omezil se na strohý titulek "McClaren za rehabilitací", bulvár The Sun označil nedávno zavrhovaného kouče rovnou za "krále Steva". Své patetické výkřiky nicméně alespoň vyvážil zprávou o takřka jistém McClarenově přesunu na lavičku Wolfsburgu. Podle informací The Sun by si prý bývalý manažer Middlesbrough měl v Německu vydělat dvakrát více peněz než v Enschede. Sám McClaren ale jeho reportérovi odsekl: "Chystám se oslavovat. Pak se uvidí."

Přesto The Sun měrou překvapivosti svých tvrzení válcuje veškeré zbylé britské servery. Nebálo se dokonce obrozeného trenéra přirovnat k takové kapacitě, jakou představuje Sir Bobby Robson. Ten dříve v Nizozemí vedl slavné PSV a je rovněž pokládán za McClarenův vzor a snad i za jeho učitele. "Doufám, že také on viděl, co se stalo. Jsem si jistý, že na mě Sir Bobby byl pyšný," přeje si konečně úspěšný kouč, který se spolu se svým týmem umístil na skvělé příčce i loni. "Minulou sezonu jsme skončili druzí a oni o tom napsali knihu nazvanou ‚To je zázrak‘. Teď jsme šampioni a to je ještě víc než zázrak," glosuje McClaren. Inu, nezbývá než uznale pokývat hlavou, sklonit se před novým králem a popřát mu mnoho štěstí do další sezony. Ta sice tu právě uplynulou jen těžko překoná, ale minimálně vyrovnat by se jí mohla...

Autor: Tomáš Daníček / sportwereld.nl, eredivisie.nl, bbc.co.uk

Komentáře (69)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Snad už ten titul Feyenoord příští sezónu dá

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

...Feyenoord by si zasluzil za fair-play zostupit do druhej ligy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
fantomas

Fanoušky má ještě k tomu snad nejmíň sympatický v celym Holandsku.

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
terry

Twente!

Reagovat
Arbiter

Reagovat
domingo

Teda fantome, ani sbírka o Groningenu?

Jinak ty statistiky jsou špica.

Reagovat
domingo

omg, zmínka

Reagovat
smazaný uživatel

Co bereš? Chci taky

Reagovat
domingo

ale nechal jsem si seminárku včetně načtení 7 pramenných knih na poslední dva dny, tak mi z toho hrabe

Reagovat
fantomas

Oproti tobě sem furt ale statistický béčko...

Reagovat
smazaný uživatel

Ajax nech dalej pokracuje vo vykonoch a budem rad

Reagovat
afc ajax

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
smazaný uživatel

106:20 neuvěřitelné skore, i když v Holansku, ale i tak Ajax

Reagovat
smazaný uživatel

a ještě Luis Suárez

Reagovat
Kovi81

Reagovat
smazaný uživatel

..zabudate na Siem de Jonga ...skoda odchodu Marka Pantelica

Reagovat
AjaxFans

Siem byl výborný !!! Marko taky,ale 4 letou smlouvu mu asi nabídnout nemůžem,chce to kompromis

Reagovat
smazaný uživatel

s takovým skórem nevyhrát titul, to je neuvěřitelné, něco dalšího se snad letos podaří spartě, nezískat titul a za celou sezónu neprohrát jediný zápas

Reagovat
AjaxFans

Tam by mě to nevadilo

Reagovat
Kovi81

letosni holandskou ligu bylo velmi zabavne sledovat vysledkove... doufam, ze suarez zustane v ajaxu i pristi rok... nebo cely ajax at zustane pohromade a uzijeme si zase trosku hokejovych vysledku

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Jak to vlastně bylo letos s gólmanama? Znám Romera a Stekelenburga zazářil vyloženě někdo, jak třeba Ruffier ve Francii?

Reagovat
fantomas

Určitě Piet Velthuizen. Je furt ještě mladej a já osobně ho řadim ještě vejš než Stekelenburga. Jen už by to chtělo do lepšího týmu, takle se ve Vitesse jen zakopává a jeho defenzívu drží vlastně sám. Doufám, že dostane šanci na MS, má na to dobře našlápnuto.

Reagovat
domingo

Díky, v nominaci jsem si ho všimnul. Tak snad ho uvidím někde v pořádným týmu :)

Reagovat
SunFells

Poreferuje mi někdo, jak si v Twente vede Tioté?

Reagovat
smazaný uživatel

no hraval tak obcas. Ked bol niekto zo stredu pola zraneny alebo mal distanc (Jansen, Perez), tak vtedy zvykol hrat v zaklade. Ale inaksie nastiupoval vascinou v priebehu zapasov. Mna nejako neoslnil teda. Nepamatam si nic take, co by stalo za zapamatanie z jeho strany

A preco sa pytas?

Reagovat
smazaný uživatel

Tioté je taká včelička pracovitá, svoje si vždy odohral, ale v strede sú proste lepší, ako napríklad Peréz či defenzívnejší Brama.

Reagovat
smazaný uživatel

Gratulacie Twente

Reagovat
Arne

Myslím, že Twente půjde hodně dolů... Ví někdo, jak to vypadá s tím Ruizem? Desperado ho tu vychvaloval a stavěl i nad Suáreze ( ), tak jsem na něj zvědavej, co s ním bude.

Reagovat
smazaný uživatel

Pýtajú si za neho dosť, takže neviem, rozhodne má na viac než na Eredivisie, podobne na tom bol aj pred rokom v Gente, kde tiež nastrieľal pár kúskov a pomohol im k pohárom. V Twente sa chytil okamžite tiež, hlavná ofenzívna sila a kľuč k drvivej väčšine víťazných stretnutí. Ale neviem, či za neho tých 15 dajú, netvrdím, že toho nie je hoden, podľa mňa je, ale myslím, že nie je tak mediálne známy. Jeho problém je, že je Kostaričan, žiadna medializovaná futbalová krajina, inak by už dávno hrával v špičkovom klube v elitnej lige. To je môj názor. Škoda že tie jeho parádne dva fíky proti USA nakoniec nestačili na postup na MS.

Reagovat
smazaný uživatel

no neviem ci je hoden 15. Mne sa nepaci. Ma taky tarbavy styl...ako keby ho s Janiom Kozakom jedna mater mala ...SAmozrejme nie je zly, ale ja ho nevidim ani na nejaku extratriedu. Inac ked s nim bol rozhovor, tak celkom sympatak

Reagovat
pospech11

pls odehrál nějaké minutky Ransford Osei ??

Reagovat
smazaný uživatel

Ťarbavý? Je vysoko efektívny, nežiadaj od hráča jeho konštrukcie, že bude behať ako SWP či iný podsaditejší útočník. Chodí si pre lopty hlboko do poľa, zakladá akcie, rozhoduje zápasy, čo od neho chceš? Keď ho porovnávaš s Kozákom, porovnávaš neporovnávateľné, on nie je (Ruíz) tvorivý záložník, čo má mútiť v strede vodu, ale podhrot, a nabehá toho strašne veľa.

Reagovat
smazaný uživatel

lespie twente ako ajax,ci feyenord..ale sezona 2010/11 bude aj tak v znameni boeren :) psv 4eva

Reagovat
AjaxFans

Radši bych jej viděl radši u AZ,než u vás U Twente asi taky,ale je to ještě moc čerstvé Zajímavá sezóna Eredivize

Reagovat
smazaný uživatel

TWENTE

AJAX

Reagovat
smazaný uživatel

Zapas szeony pro me PSV - Ajax 4:3, 16 srpna 09. Dzsudzsák

Reagovat
afc ajax

moze byť

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, parádny zápas.

Reagovat
smazaný uživatel

Mels na over...?

Reagovat
smazaný uživatel

a kdo letos nedával na ajax ovar?

Reagovat
Ligter

Vždyť se to ani nemohlo už vyplatit.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

U mňa asi najlepší zápas, aký som z Eredivisie kedy videl ... Vidím ich cca 9-10 za sezónu

Reagovat
smazaný uživatel

Parádní Akorát se rozhodčí nechal unést domácími fanoušky.

Reagovat
smazaný uživatel

Toho Stocha vám závidím Budu držet palce na ms

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Xavi8

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

škoda, že to zase koční, na Eeredivise se dobře nakládá

Reagovat
smazaný uživatel

z článku jde jasně vidět, že je autor fanouškem gunners

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Podle podpisu

Reagovat
rufus

Jj, je hned vidět, že jako fanoušek Arsenalu se vyzná. Psát to někdo z Chelsea, tak se třeba dozvíme že mistrem je Ajax..

Reagovat
irik

Ajax .

Reagovat
smazaný uživatel

Twente

Reagovat
smazaný uživatel

ta holandská liga je trapná

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
smazaný uživatel

ale zďaleka nie tak ako ty

Reagovat
smazaný uživatel

Výborně zpracovaná analýza, fantíku.

Škoda, že si letos Ajax v první půli připsal několik zbytečných ztrát, jelikož Twente si to pohlídali na jedničku. Snad už příští sezonu Ajax titul získá, i když možné odchody Suaréze a Van der Wiela by asi kádrem pěkně zamávaly.

Reagovat
fantomas

Van der Wiel vyhlášen největším talentem sezony. Suaréz má zlatou kopačku. To je fakt dvojka. Podle mě jestli je letos udržej, tak to je maximum.

Reagovat
smazaný uživatel

Ajax ,PSV+Feyenoord= děs a hrůza

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele