Historie míčů pro mistrovství světa - od Tienta v roce 1930 po Al Rihla v roce 2022

18.11.2022, 22:26
Profily, historie
Trenér německé reprezentace Sepp Herberger v roce 1954 o fotbale řekl toto: "Míč je kulatý a zápas trvá 90 minut." Tento legendární citát však platil spíše pro několik prvních mistrovství světa, kdy byl míč všechno, jen ne dokonale kulatý.

Nový míč pro mistrovství světa v Kataru, takzvaný Al Rihla, je velmi výrazný. Slovo "Rihla" pochází z arabské literatury a znamená cestu. Vydejme se tedy na cestu od míče Tiento na prvním mistrovství světa v Uruguayi v roce 1930 až po míč Al Rihla, který se bude už brzy používat v Kataru.

Zejména na několika prvních mistrovstvích nebyly míče úplně kulaté. Na prvním MS v Uruguayi se ve skutečnosti používaly dva různé míče, T-Model a Tiento. Ani jeden z míčů neměl ventil, a tak tlak vzduchu rychle klesal. V roce 1930 měly míče ještě daleko k dokonalosti, kterou známe dnes.

Na mistrovství světa v Itálii v roce 1934 byl poprvé použit míč, který nebyl vyroben z kůže. Federale 102 byl vyroben z bavlny a stejně jako modely z roku 1930 neměl ventil. Trvalo to až do mistrovství světa 1950, než byl poprvé vyroben míč s ventilem. Během několika dalších turnajů došlo k dalším inovacím a v roce 1986 byl v Mexiku použit první plně syntetický míč. Nebyla to však poslední inovace, která se u fotbalových míčů na mistrovství světa objevila.


1930 (Uruguay) - T-Model a Tiento

Na prvním mistrovství světa v Uruguayi byly použity dva míče. Ani jeden z modelů neměl ventil a systém jedné velikosti pro všechny byl na tomto turnaji ještě hodně vzdálený. Bez ventilu nebylo možné do míče napumpovat vzduch, takže míče měly vždy mírně odlišný tlak vzduchu.


1934 (Itálie) - Federale 102

Míč Federale 102 byl používán na mistrovství světa v Itálii v roce 1934. Tehdy nebyl míč vyroben z kůže, ale z bavlny. Pro Itálii má obzvláště historický význam, protože díky finálovému vítězství 2:1 nad Československem slavila na domácí půdě.


1938 (Francie) - Allen

O čtyři roky později na mistrovství světa ve Francii zvítězila opět Itálie. Tehdy se používal Allenův míč, který byl vyroben ručně a měl nápis "Coupe Du Monde", což ve francouzštině znamená Světový pohár.

1950 (Brazílie) - Superball Duplo T

Míč pro šampionát 1950 měl nejen působivé jméno, ale také byl výrazně inovovaný. Míč použitý na mistrovství světa v Brazílii měl poprvé ventil, takže všechny použité balony mohly mít stejný tlak vzduchu. Míč byl sestaven z 12 ručně sešitých dílů.


1954 (Švýcarsko) - Swiss World Champion

Tento míč v roce 1954 úplně nedostál svému jménu, protože mistrem světa se stalo Německo. Z tohoto roku pochází i legendární citát Seppa Herbergera a míče tehdy už byly skutečně víc a víc kulaté. Švýcarský balon pro mistry světa byl vyroben z kůže a měl mnohem světlejší barvu než jeho předchůdci.


1958 (Švédsko) - Top Star

Míč pro mistrovství ve Švédsku neměl oproti svému předchůdci žádné zásadní inovace. Top Star byl vyroben z mírně vybělené hovězí kůže. Vyhovoval zejména Brazilcům, ti se tehdy stali šampiony.


1962 (Chile) - Mr Crack

Na mistrovství světa 1962 v Chile bylo celkem živo, protože míč se zajímavým názvem Pan Crack, který měl být použit, byl ve skutečnosti vadný. Byl také vyroben z osmiúhelníkových panelů z bělených hovězích kůží, ale během hry příliš často ztrácel vzduch, takže se nakonec opět použil míč Top Star z roku 1958.


1966 (Anglie) - Slazenger Challenge 4 Star

Slazenger Challenge 4 Star. Míč nepřinesl mnoho technických inovací, ale poprvé se vyráběl v různých barvách, včetně červené. To znamená, že byl dobře vidět, což bylo rozhodující při legendárním gólu vstřeleném v prodloužení finále ve Wembley mezi Anglií a Německem.


1970 (Mexiko) - Adidas Telstar Durlast

Adidas Telstar byl první vyrobený fotbalový míč s 12 černými pětiúhelníky a 20 bílými šestiúhelníky. Díky tomuto vzoru diváci mnohem lépe viděli míč na černobílých televizních přijímačích.


1974 (Německo) - Adidas Telstar Durlast

Na Světovém poháru v Německu byl použit stejný míč, který byl pouze mírně vylepšen a opatřen německým nápisem. Míč byl pojmenován podle družice Telstar.


1978 (Argentina) - Adidas Tango Riverplate

Tento fotbalový míč se také skládal z 20 šestiúhelníků a 12 pětiúhelníků, ale šestiúhelníky měly na sobě otisk černých stopových obrazců. To vyvolávalo dojem, že míč se skládá z dvanácti stejných kruhů.


1982 (Španělsko) - Adidas Tango Espana

Míč pro mistrovství světa ve fotbale ve Španělsku v roce 1982 se v podstatě nelišil od svého předchůdce, ale poprvé byly švy místo šití průmyslově svařeny.


1986 (Mexixo) - Adidas Azteca Mexico

Míč použitý na mistrovství světa v Mexiku v roce 1986 byl hodně inovativní. Poprvé byl plně syntetický, takže lépe odváděl vodu, a jeho výkon byl tak ve srovnání s předchůdci mnohem lepší. Tento míč nakonec nejlépe vyhovoval Maradonově Argentině, která dokázala ve finále porazit Německo a zvednout nad hlavu titul mistrů světa.


1990 (Itálie) - Adidas Etrusco Unico

Adidas Etrusco Unico byl použit na druhém mistrovství světa, které se konalo v Itálii. Byl pojmenován po Etruscích, tedy starověkém etniku, které sídlilo v Itálii. Míč představoval další etapu vývoje syntetických materiálů. Byl to první zápasový balon s vnitřní vrstvou z černé polyuretanové pěny. Míč byl použit také na olympijských hrách v Barceloně v roce 1992.


1994 (USA) - Adidas Questra

Dalším pokrokem byl míč Adidas Questra, první balon s bílým polyethylenem. Pod ním se nacházela další pěnová vrstva, která zajišťovala tlumení hlaviček. Název "Questra" je odvozen z anglického výrazu "quest for the stars" (hledání hvězd). V roce 1994 dosáhla hvězd Brazílie, která ve finále porazila Itálii.


1998 (Francie) - Adidas Tricolore

Adidas Tricolore byl použit na MS ve Francii v roce 1998. Tricolore se poprvé od dob modelu Telstar Durlast vyráběl mimo Evropu a byl považován za nejmodernější fotbalový míč, jaký byl kdy vyroben. Pod koženým potahem měl vloženou pěnovou výplň.


2002 (Jižní Korea & Japonsko) - Adidas Fevernova

Především designem se Fevernova výrazn lišil od svých předchůdců. Barvy totiž měly připomínat asijské kultury. Fevernova má vrstvu ze syntetické pěny, která je spojena s třívrstvou polymerovou tkaninou, což zajišťuje přesnější trajektorii. Balon nejvíce seděl Brazilcům, kteří porazili ve finále Německo 2:0.


2006 (Německo) - Adidas +Teamgeist

V roce 2006 se design míče pro mistrovství světa začal posouvat do vědecké sféry. Adidas +Teamgeist byl totiž vyvyinut na univerzitě v Loughborough v Londýně. Poprvé byl testován na mistrovství světa hráčů do 17 let v Peru v roce 2005. Míč se skládal ze 14 panelů, které zajišťovaly extrémně kulatou strukturu. Teamgeist je také extrémně voděodolný, takže si zachovává své vzdušné vlastnosti i za deštivých dnů.


2010 (Jižní Afrika) - Adidas Jabulani

Míč se skládal z osmi trojrozměrně tvarovaných panelů. Název "Jabulani" pochází z jihoafrického jazyka Zulu a znamená "být šťastný".


2014 (Brazílie) - Adidas Brazuca

Jasné barvy míče Brazuca mají připomínat brazilskou radost ze života. Míč je vyroben ze speciálního materiálu, který reguluje teplotu a je speciálně přizpůsoben extrémním klimatickým podmínkám v Brazílii v letním období.


2018 (Rusko) - Adidas Telstar Mechta 18

FIFA udělila tomuto míči ocenění FIFA Quality Pro. Název byl odvozen od jeho předchůdců, míčů používaných na mistrovství světa v letech 1970 a 1974, a také od čísla 18, které označuje rok jeho zavedení. Design míče Mechta 18 byl speciálně vyvinut pouze pro vyřazovací část turnaje v Rusku.


2022 (Katar) - Al Rihla

Al Rihla bude použit na mistrovství světa ve fotbale v roce 2022 v Kataru. V arabské literatuře znamená "Rihla" cestu nebo cestopis.

Autor: Livesport.cz / Kevin Roethig

Komentáře (57)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Článek k fantě nebude?

Reagovat
Kily

zítra

Reagovat
DidusIneptus

Není nad slavný televizák z Mexika '70, neboť to byl první fotbalový míč který se objevil před tel. kamerou.

Reagovat
DidusIneptus

Nejhezčí míče byly od 30's do Anglie '66. A právě v Anglii se objevila legendární meruna.

Reagovat
smazaný uživatel

Bez Karocha to vypadá tak nějak... smutně.

Reagovat
mistr129

nejdřív nám seberou Čapouna a pak i Karocha

Reagovat
smazaný uživatel

ale Zelenka potom co se stalo v kolíně dostane zápas v Německu toto zase bude

Reagovat
Kiss Me Polka!

Proč má jako ten traged Štěpán lepší zápasy než vlasta první zápas argentiny-kalous.. taky dobrý..

Z těch úvodních dnů se snad těším jen na Polsko Mexiko- Vv + pepa nemec

Reagovat
Freedo

A kdo bude na Nově?

Reagovat
fabec1222

To nepíšou, ale ve studiu bude určitě Koller, Siegl, Jiránek, Bednář, Straka, ti jsou v reklamách. Komentař daj dělaj ve dvojicích dva komentátoři, Štěrba, Pilný, a ty další si ještě nepamatuju. Moderátor ve studiu bejvá nejčastěji Štěpán Sokol

Reagovat
Greny

Ty vole jak jsem četl Sokol tak jsem se fakt lekl že tam do studia posadí Sokola a Hámu.

Reagovat
fabec1222

Sokol je velkej fanda basketu, tak třeba se někdy dočkáš tam

Reagovat
Freedo

Jsem zvědav, jaký budou mít celkově studio, analýzy. Asi jim dám šanci u zápasů, kde to vysílají obě TV zároveň. ČT mě moc nebavila poslední turnaje.

Reagovat
fabec1222

Vůbec nechápu, k čemu je u tak malé země jako jsme my dobré, aby jeden zápas vysíalli dvě TV. Proč si radši ty sdílené zápasy nerozohodili 50/50 mezi sebe každá TV.

Jinak Nova má takový klasický studio LM. Moderátoří jsou ok, experti klasicky plkaj prázdný fráze. Komentářoři jsou dobrý, Jinoch + Tichava je ta druhá dvojice, ale moc mi nesedí ten styl, že komentujou ve dvojici, kdy se vždycky po minutě střídaj, což pak má za následek to, že v podstatě nezavřou hubu.

Reagovat
Greny

Stejně bych chtel jednou vidět fotbal na Barrandově Jaromira Soukupa

Reagovat
fabec1222

Tak uvažovalo se o tom, jak O2 prodávala pár let zpátky povinně ten jeden zápas ligy, že by mohl být na Barrandově, ale pak to nezaplatili.

Jinak asi všichni budou komentovat ze studia co? Takže další Bosáková kniha o MS asi nebude?

Reagovat
Greny

Hej nevím , Kubásek je přímo v Kataru tak těžko rici

Reagovat
ACSeRw!n

tam bude podle me jenom jako reporter, CT fakt nema prachy na to tam posilat vic lidi

Reagovat
Freedo

Jinoch se docela zlepšil od doby, kdy komentoval turnaje ve FIFĚ, kterých jsem se občas účastnil a neuměl ani vyslovit správně Cavani a Carvajal (říkal to tak, jak je to napsané, s C na začátku).

Reagovat
ACSeRw!n

Jinoch

Reagovat
nani92

Teamgeist navždy v srdci

Reagovat
Manik...

Reagovat
gunner123

Reagovat
ondris

Reagovat
madridcan

Tak hlavne tie ujebané góly Lahma a Fringsa ho spopularizovali

Reagovat
JFT97

Reagovat
Cotton

Reagovat
Čenda

Reagovat
ACSeRw!n

Tricolore

Reagovat
Salfovic

Špatnej překlad, v arabské literatuře znamená rihla pumlíč.

Reagovat
Modroočko

Teamgeist a Jabulani sú za mňa najikonickejšie a z hľadiska procesu výroby aj najinovatívnejšie. Ruská lopta tiež celkom fajn.

Reagovat
DieryVonry

Dobře kopnutý přímák z Fevernovy vypadá stejně nejlépe.

Reagovat
Inter Eterno Amore

Reagovat
ignor24

Reagovat
dantetomas

Hlavne ohniva strela s hviezdnym hracom mala svoje caro (na hre od EA)

Reagovat
Inter Eterno Amore

Ja som mal rád fevernovu, bola taká dizajnovo úplne iná ako tie ostatné. Síce nepatrí k mundialu, ale Roteiro tiež.

Reagovat
netopier

1930 S tým by som nechcel dostať do hlavy

Reagovat
Rudnevs

vyzera dost zle

Reagovat
Zemun

Myslíš že by ti to tam nejako poškodilo 8

Reagovat
srandamač

Za mokra bych asi do hlavy nešel

Reagovat
Nadržený šimpanz

Docela rád bych si kopnul s tím balónem z roku 1930

Reagovat
Jolly Roger

Pro mě první místo Mexiko 1970, druhé Argentina 1978.

Reagovat
Rudnevs

Zaujimavy clanok. Ono vseobecne sa asi da povedat, ze lopty ako Teamgeist, Europass, Roteiro ci Fevernova su proste ikonicke klasiky. K tej novej nemam zatial moc nazor no… kazdopadne aspon je od Adidasu a nie od Derbystar ako tá bundesligová - to je fakt extrémna hanba a vyzerá to strašne lacno, ako keby ju kúpili niekde v Kiku alebo v Tedi.

Reagovat
Gazdo

1. Teamgeist

2. Fevernova

3. Jabulani

In that order. Na starych loptach sa mi nepacilo prave to ze vyzerali vsetky ako jedna po dlhe roky. Az fevernova naozaj priniesla nieco nove a vtedy to pre mna bolo wau.

A inak super clanok

Reagovat
Swarley

Mame Roteirooo!!

Reagovat
Manik...

Trochu mimo

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Jacks11

Teamgeist mi koupil děda, když sem začínal s fotbalem.

Jabulani byl taky super, Brazucu mi někdo ukradl na chodbě před bytem

Reagovat
Coutinho10

proč sis nechával fotbalovej míč na chodbě ?

Reagovat
madridcan

Stával múr

Reagovat
smazaný uživatel

ne každej bydlí s kapučínama

Reagovat
smazaný uživatel

1. Fevernova ( jiny design a MS2002 bylo kouzelny aspon pro me )

2. Teamgeist (lepena a verze pro finale je nadherne)

3. Jabulani (hodne nespolehliva a nadela tuny paseky pro golmani)

Mam strasne rad mice z MS. Jsou svym zpusobem lepsi nez dresy na MS.

Je to jednou za 4 roky a clovek mohl i za tech 3,4 tisice kc koupit official match ball. A za tech let u me je to zatim 6 MS micu a na polici se vejdou krasne vedle sebe hned vedle kopacky Adidas Preds Mania

Reagovat
Rox

Jabulani Nejhorší a současně nejzábavnější míč co byl vyroben.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší bylo období 2002 2006 a 2010. Jabulajni kdo kopal s origo tak to fakt lítalo jak chtělo. Já jsem dostal i MS 2006 origo mičudu na tu mám , ale smutné vzpomínky když jsme kopali si a takovej tlustej spolužák to kopl do hajzlu a píchnul mi ho to jsem mu potom dával sody potom , že jsem ho už neviděl kopnout do mičudy

Reagovat
Kepy_FCB

Tangáč mé dětství

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele