Hertha a Union - historie přátelství a rivality

10.02.2013, 13:41
Profily, historie
Zaujalo nás
Až zítra večer na Olympiastadionu rozehrají Hertha BSC a 1. FC Union souboj o nadvládu nad Berlínem, bude ve vzduchu cítit napětí a rivalita, u některých z mladší generace fanoušků dost možná i nepřátelství a nenávist. Ovšem ne vždy byl vztah mezi oběma tábory právě takový...


Pozdravy zpoza zdi

8. května 1979 zel berlínský Olympiastadion prázdnotou, na "německo-německé" střetnutí mezi Herthou a drážďanským Dynamem si našlo cestu pouze deset tisíc fanoušků. Jen čtrnáct dní předtím zde domácí vypadli v semifinále Poháru UEFA s bělehradskou Crvenou Zvezdou a to před vyprodaným, pětasedmdesátitisícovým publikem. Oproti tomu nesoutěžní duel s týmem z DDR nelákal příliš pozornosti, nicméně domácím příznivcům posloužil po sportovně-politické stránce - jako demonstrace německé sounáležitosti. Nejvěrnější fanoušci Herthy krátce po úvodním hvizdu začali s pokřiky a chorály, na čemž by nebylo nic neobvyklého, kdyby značná část z nich nebyla adresována jednomu východoberlínskému celku, který toho dne vůbec nehrál. "Union, Union, eisern Union!" znělo z Olympiastadionu až k fanouškům na druhé straně zdi díky přenosu televizní stanice SFB. Zápas mezi Herthou a právě Unionem by toho času přilákal jistě několikanásobně vyšší návštěvu, z hlediska DDR ovšem něco podobného nepřicházelo v úvahu.

Pro vrcholné představitele Německé demokratické republiky to byl šokující signál. Dosud jejich pozornost zaměstnávaly pouze sympatie občanů DDR k mužstvům západoněmecké bundesligy, nyní si ale museli připustit, že se tento fenomén objevil i v opačném gardu. Pocit fotbalové sounáležitosti v Berlíně neznal hranic ani zdí a východoněmecké úřady neměly ponětí, jak s ní naložit. Zachované akty ministerstva pro státní bezpečnost (MfS) zřetelně dokládají, že politické špičky DDR projevům fanoušků z obou částí města jen bezmocně přihlížely.


Oba tábory a jejich společný nepřítel

Zejména od počátku sedmdesátých let Hertha přitahovala spoustu sympatizantů z celé DDR a zvlášť ze samotného východního Berlína. Velkou část z nich tvořili fanoušci Unionu, jejichž sympatie resultovaly z rivality k dalšímu východoberlínskému celku Dynamu. Klub podporovaný tajnou policií Stasi a tzv. "mistr na objednávku" (tituly za vydatného přispění rozhodčích získával nepřetržitě v letech 1979 až 1988) měl platit za sportovní vzor DDR, nicméně mezi fotbalovou veřejností byl daleko oblíbenější lidový 1. FC Union, který si za dobu své existence musel několikrát projít trním a přijmout nejednu facku.

Podobný "Underdog" byl v očích fanoušků Unionu také klub z opačného okraje rozděleného města. Hertha se sice v sedmdesátých letech hned čtyřikrát umístila mezi první trojkou bundesligové tabulky a také si připsala dodnes platnou rekordní návštěvu (v sezóně 1969/70 přišlo na její duel s 1. FC Köln 88.075 fanoušků), ale i její klubová historie byla pranýřována ranami osudu - ať už to byly skandály z prvních let existence bundesligy, nucený sestup a další ústrky ze strany svazu, vycházející patrně z ostrovní polohy uprostřed studené války.

Fanouškovská družba, tak jak jí známe ze současnosti, mezi oběma tábory se vzhledem ke zdi zdála být prakticky nemožnou, přesto od začátku sedmdesátých let docházelo k prvním kontaktům. Příležitost k nim poskytovaly pohárové zápasy Herthy na hřištích soupeřů z východního bloku, ke kterým pravidelně cestovali i příznivci Unionu. Prvním z výrazných společných výjezdů byl v dubnu 1978 zápas v Drážďanech, kam se z obou částí Berlína vydala kolona wartburgů a trabantů, aby podpořila Herthu BSC. Spousta výjezdníků, především tedy těch z východu, neměla ani vstupenku a musela tak obsadit nejbližší okolí drážďanského stadionu Rudolfa Harbiga, což ale vadilo málokomu - radostné berlínské "bratříčkování" holt probíhalo na ulicích místo tribun. "Fanoušci z východního Berlína přijeli, aby vyjádřili podporu populárnímu klubu ze západní části města. Hertha se o sympatie mladých lidí z DDR dělí s Unionem, jedním z mála tradičních východoberlínských klubů," nadšeně hlásil reportér SFB Jochen Sprentzel.


Podíl na "zázraku z Julisky"

Největší společný výjezd, který by zasluhoval slova uznání i dnes, se ovšem datuje k březnu roku 1979. Hertha v rámci čtvrtfinále Poháru UEFA cestovala k odvetě na hřiště pražské Dukly a po remíze 1:1 z úvodního střetnutí jí hrozilo vypadnutí. Armádní celek se ale na Julisce o domácí prostředí opřít nemohl, z celkové třicetitisícové návštěvy totiž zhruba polovina přihlížejících pocházela ze západního Berlína a DDR. Zhruba pět tisícovek fanoušků z rozděleného města podniklo cestu společně vlakem, z nádraží Zoo vyjeli fanoušci Herthy a ve východoberlínské stanici Schönefeld přistoupili jejich soukmenovci z Unionu. Společný výjezd se vyplatil i po sportovní stránce, Hertha v československé metropoli překvapivě zvítězila 2:1 a postoupila do semifinále. Tzv. "Zázrak z Prahy"dodnes představuje její zdaleka největší úspěch na mezinárodním poli.

Už v letech předtím docházelo ke kontaktu obou skupin také na jihovýchodě Berlína, konkrétně na stadionu Alte Försterei. Na skromném a útulném stánku Unionu se čas od času objevovali fanoušci Herthy a z ruky do ruky šly šály, vlajky a další fanouškovské předměty s politickým podtextem. Nápisy typu "Nás nic nerozdělí, žádná zeď a žádný ostnatý drát" či "Zeď musí pryč!" na nich byly zvěčněny...


Pád zdi a pozvolný přechod k rivalitě

V čase nyní poskočíme až do 9. listopadu roku 1989. Kolem jedenácté hodiny večerní pohraniční stráž kapitulovala a berlínská zeď, nejvýznamnější symbol studené války, padla - stejně rychle a stejně překvapivě, jako byla téměř před třemi desítkami let postavena. Jen o dva dny později hrála Hertha s Wattenscheidem, šlo o obyčejné druholigové utkání, netřeba ale dodávat, že obyčejným ani zdaleka nebylo. Samotná atmosféra měla bundesligové parametry, návštěva činila padesát tisíc fanoušků a z toho pětina z východního Berlína měla vstup zadarmo. Na tribunách nebyla nouze o objetí, slzy radosti a dojetí, "Wind of Change" vál Olympiastadionem. "Eisern Union zdraví Herthu a společnou svobodu," stálo na jednom z transparentů.

Idylu poněkud narušili pouze hosté, kteří den před zápasem vyšli do města v jednotných zelených kabátech, které jim dal k dispozici sponzor a textilní průmyslník Klaus Steilmann. Problémem bylo, že oděv poměrně dost blízce připomínal stejnokroj Stasi. "Lidé z východu na nás vrhali dost kritické pohledy. Asi si říkali, k sakru zeď zrovna padla a Stasi tu stejně pořád pochoduje," komentoval menší faux pas Uwe Neuhaus, tehdejší opora obrany Wattenscheidu a dnes shodou okolností dlouholetý trenér Unionu.

27. ledna ledna 1990 poté došlo k léta očekávanému "zápasů sjednocení", tedy přátelskému duelu mezi Herthou a Unionem. Přes krutou zimu tribuny Olympiastadionu znovu zaplnilo více než padesát tisícovek nadšenců, aby fotbal a svobodu ještě jednou oslavily. Přátelství obou klubů, respektive jejich fanouškovských táborů, ale posléze upadlo zcela do zapomnění. Co se berlínské zdi a odlišným režimům naštěstí nepovedlo, totiž rozdělit oba tábory, to se vcelku snadno podařilo přirozenou cestou. Ještě v květnu 2009 na Olympiastadionu hlasatel oznamuje postup Unionu do druhé bundesligy a reakce domácích jsou veskrze pozitivní; gratulace střídá gratulaci. V srpnu téhož roku ale na Alte Försterei dochází k přátelskému utkání, které má po dvaceti letech zavzpomínat na pád zdi a sjednocení. Leč vzájemné provokace obou táborů vše do určité míry kazí a v plné nahotě odhalují fakt, že nastupující generaci fanoušků (konkrétně Hertha má údajně nejmladší příznivce z celého Německa) je nějaká historie vzájemných vztahů naprosto "scheißegal".

V další sezóně pak Hertha zažívá překvapivý pád z předních příček až do neúspěšného boje o záchranu a na cestě o soutěž níž ji vyprovázejí posměšky fandů Unionu. Asi dvousethlavá skupina dokonce zavítá na Olympiastadion k zápasu domácího týmu s Bochumí, vyvěsí transparent "2. Liga" a na poblíž sedící příznivce Herthy hází kelímky s pivem. O rok později vše pokračuje i při historicky prvních vzájemných soutěžních duelech. "Scheiß-Union" na jedné straně a přetvoření klubové hymny na " Nur zur Hertha geh’n wir nicht!" (jen za Herthou nepůjdeme) na straně druhé jsou tak prakticky již koloritem. A pondělní střetnutí, čtvrté za poslední tři sezóny, návrat ke starým časům bohužel neslibuje...

Autor: Petr Vaněček / 11freunde.de, ran.de

Komentáře (104)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

škoda, že obě mužstva nemůžou bejt v Bundeslize...

Reagovat
smazaný uživatel

ale Union by musel zvětšít a zmodernizovat stadion

Reagovat
smazaný uživatel

dobře, že hrajou stejnou soutěž a dobře, že to není ta 1.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
božský John

Supr

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Hertha - Dynamo

Reagovat
db18

wow - jsem nevěděl, že se fanoušci takhle přátelili a je docela škoda, že se to takhle pošlapalo...

...a za článek

Reagovat
smazaný uživatel

V sezóně 10/11 jsme byli na derby na Olympiastadionu a můžu jen doporučit. Vyprodaný stadion, super atmosféra, jen škoda, že tenkrát Hertha prohrála. Ha Ho He Hertha BSC!!!

Reagovat
Arne

Byl jsem tam taky, stejně jako pojedeme zítra... Fanoušci Unionu se předvedli docela solidně, naši se ve druhý půli a za nepříznivýho stavu zmohli jen na "Scheiß Union".

Reagovat
smazaný uživatel

Union se tenkrát prezentoval hodně dobře, nečekal jsem třeba, že na takovém zápase uvidím nějaké pyro. Tenkrát to byl můj první velký zápas v zahraničí. v nejbližší době se chystáme na derby do Bělehradu, to bude asi trochu jiné kafe

Reagovat
smazaný uživatel

A přes cestovku nebo na vlastní náklady ten Bělehrad ?

Reagovat
smazaný uživatel

Určitě na vlastní náklady autem asi ve 4 lidech. Čekáme ještě na upřesnění termínu, protože ten samý víkend je i derby v Budapešti (Ferencvaros-MTK) a nebylo by marné navštívit oba zápasy i s nějakým noclehem. Květen je ale daleko, do té doby se chystáme např. na Gieksu do Lodze, pokud se to nebude krýt s Baníkem

Reagovat
smazaný uživatel

Maďarský derby není špatný ale už to není to co dřív. Spíš bych být vámi hecnul ten Bělehrad a zůstal tam aspoň na víkend. Ohledně GieKSy, dobrý je, že byli amnestováni, pač měli tzv. "Zakaz wyjazdowy" a to se stahovalo na 4 utkání (mezi nimi byla i Lodž).

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jsi byl v Pešti na derby?

Reagovat
smazaný uživatel

stačí číst různé souhrny...

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem nechtěl zjistit jak to víš, že už to v Pešti není jako dřív. Zajímalo mě, jestli jsi tam byl a kdyby jo, jaké jsou tvé dojmy.

Reagovat
smazaný uživatel

O tom trestu vím, ale nemám info, za co byl. Dobře, že je zrušený, kromě derby bych mě asi jiný mecz LKS nelákal. Jsem rád, že pořád hrajou na tom starém stadionu, nové "arény", co teď po celém Polsku rostou mě neberou. A hlavně jsou všechny podobné.

Reagovat
Pokahontas

Koukám,že máš dobrej vkus,a vřele ti bělehradský derby doporučuju-byl jsem na něm už 3x a nic lepšího si(v rámci Evropy) nedokážu představit.Pokud se hraje o víkendu,tak vždy v sobotu(nehraje-li někdo z nich v týdnu poháry,což koncem května vážně nehrozí,z toho domácího už oba vypadli).

Doporučuju jet trochu předem,přece jen Partizan má kapacitu ,,jen" asi 30 tisíc-a na podzimním derby na Zvezdě byly návštěva přes 44 tisíc.

Reagovat
smazaný uživatel

Díky za info My takové výjezdy spojujeme i s prohlídkou města a "celkovým nasátím místní atmosféry", takže počítám, že zase vyjedeme v noci (na Herthu jsme vyjížděli ve 2 ráno z OV, hrálo se ve 13h ). Ještě bych rád viděl derby v Soluni. Z videí z domácích zápasů ARISu běhá mráz po zádech. I když Řecko teď asi nebude nejlepší destinací pro výlety

Reagovat
smazaný uživatel

Byl jsi na Chelsea?

Reagovat
smazaný uživatel

Na stadionu ano, ale bohužel ne v den zápasu V Londýně jsem byl na zápase jen na West Hamu a 2x na Leyton Orient - bydlel jsem pár min busem od stadionu.

Reagovat
smazaný uživatel

A co země jako Švýcarsko, Belgie, Rakousko...tam jsi nějaký zajímavý zápas navštívil?

Reagovat
smazaný uživatel

Téhle "turistice" se aktivněji věnuju asi 2 roky, zatím mám něco přes 100 stadionů, ale do toho počítám i nižší soutěže a pralesy V Rakousku jsem byl jen na Rapid-Wiener Neustadt a na vídeňské lize FC Stadlau-SV Donau, kde nehrál skoro žádný rakušan Jezdíme někam skoro každý víkend, ale v rámci finančních možností Když nehraje Baník, tak hlavně Polsko a Slovensko.

Reagovat
smazaný uživatel

A kde jsi byl v Polsku ?

Reagovat
smazaný uživatel

Co si tak rychle vzpomenu, tak Piast Gliwice s Arkou, Szombierki Bytom (mistr Polska 1980), Sczakowianka, Concordia Knurow (hned vedle stadionu je důl a celé město je kompletně černé jak uhel , odsud pochází Jerzy Dudek), mecz przyjazni Wisla-WKS Slask, když hosté vyhráli titul, Zaglebie s Jagou...na Ekstraklase jsou ale nejhorší karty fanouška - teď na Koronu s Lechem jsme je radši vyřizovali hned ráno kvůli pozdějším frontám. Ale i tak jsme čekali docela dlouho. Jsem zvědavý, jestli mě pustí třeba na Cracowii, když mám kartu kibica Wisly

Reagovat
smazaný uživatel

Na Gornik Zabrze s Legií nás třeba nepustili, protože došly bílé karty pro jednorázový vstup a podobně dopadlo i hodně poláků. Takže občas i nervy Od té doby se mnou na Gornik nikdo nechce jet

Reagovat
smazaný uživatel

Wisla-Slask muselo být paráda. Viděl sem hodně videí a fotek z toho utkání a klobouk dolů. A ještě Jaga se Zaglebií

S tou kartou je to na nic, no. (Zaplať pánbůh, že už ji na Baníku zrušili). Když sme byli na Lechu, tak to tam taky hrotili ale nakonec jsme šli na normální "bilet" a žádnou kartu jsme nemuseli mít. To samé i na Wisle.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně jak píšeš, na Wisle to bylo úžasné. Z fotbalu jsem toho moc neměl, protože ten fanatismus fanušků a celkově dění na tribunách bylo zajímavější Hlavně, když chorály zpívali domácí a hosté na střídačku. V Lubinu při zápase s Jagou skoro na 20 minut vypadlo osvětlení, celý stadion začal svítit mobilama a řvát: Gracie dla nas, nie dla swiatla Rozhodčí pak nastavil myslím 17 minut Z Jagy bylo pár desítek lidí, ale i přes přesilu domácích fandili solidně celý zápas. Největší zážitek pro mě ale byl zápas Baníku v Moskvě. Ta cesta vlakem tam a zpět

Reagovat
smazaný uživatel

Tys jel tehdy tím vlakem? Jsem četl ten "onlajn", co psali na chacharech a to byla jedna vtipná příhoda za druhou

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, to jsem si pak četl zpětně. Popis seděl, občas vládla velká demence Jen škoda, že návštěva na Luzhnikách nebyla větší. V té době měl ale Spartak docela krizi, však jsme ho málem vyřadili. Víc jsem ještě na fotbale nikdy nefandil ... možná v Teplicích minulou sezónu to bylo podobně hlasité

Reagovat
smazaný uživatel

Však se slavila záchrana. Spíš sem teď zvědav na náš výjezdový počet do Plzně. Tentokrát se jede busem pač další spoj jede až v pondělí ve 4 ráno.

Reagovat
smazaný uživatel

Po tom, co jsem viděl v Jihlavě, když autobusoví byli drženi u stadionu a byl jim omezen pohyb, jedu určitě autem. Ale je jasné, že ne každý má takovou možnost, tak snad to tentokrát bude v pohodě

Reagovat
smazaný uživatel

A vzhledem k času nečekám moc velkou účast z OV, to spíš z Čech, kde se dá po zápase dojet domů v nějakou normální hodinu. Jedno je ale jisté, slyšet nás bude určitě

Reagovat
smazaný uživatel

No, mohu ti říct, že už se těším...

Reagovat
smazaný uživatel

Supr to bylo třeba na Dynamu Dresden, V Norimberku, když hráli se St.Pauli v kotli hostů, i Energie Cottbus mě mile překvapila. V poslední době jsme byli na zápase o záchranu Furth-Augsburg. Kolega, co jezdil kamionem, ale volný čas trávil právě v těchto zemích fotbalem.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jsi byl někdy na zápase Energie Cottbus...???

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, minulou sezónu v prosinci, když hráli s Duisburgem.

Reagovat
smazaný uživatel

ak mozem do debaty sa vlozit, tak len tak pre zaujimavost napisem, ze ked som pracoval vo finsku (helsinki), tak som pravidelne chodil na fc viikingit helsinki ked hrali druhu ligu a potom ked hrali prvy. taky maly stadionik na vuosaari vo vychodnej casti helsink maju. zoparkrat som bol na hjk na ligu, raz aj na pohar uefa s alborgom a raz na kvalifikacny zapas s azerbajdzanom ked hrali))) na olympijsky som sa dostal iba do veze, stadion sam o sebe je pekny ale sto rokov zaostava zas vsetkymi standardami. vo finsku som bol dva krat na honka espoo a raz v lahti ked hrali hjk a raz v tampere united na derby s valkeakoski. to este ked united neskrachovali... casto som chodil do estonska, tam som bol na kvalifikacny zapas estonsko-anglicko v lecoq arene a raz na levadia tallinn-flora tallinn na stadione kadriorg. v 2005 som bol na islande a byval som pri stadione fylkiru, tak som zasiel na fylkir - kr reykjavik. v 2004 som bol ako doktorand na studijnom pobyte v bordeaux a hned prvy zapas bol pohar uefa s dyskoboliou grodzisk, ktory vtedy trenoval dusan radolsky... casto som pracovne von a vzdy sa snazim ist na futbal v danom mieste kde som. tak som uz bol v cluji na universitatea-galati (u cluj arena je nadherna !!!), parma-bologna, florencia-ac torino, alkmaar-groningen, waalwijk-haag, waalwijk-twente a waalwijk-utrecht

Reagovat
doNny

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Respekt

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
raduinho

Reagovat
Arne

Já jsem to docela čekal... Ne od nás, málokdo dneska pouští pyro na svým stadionu (ani Dynamo ne) - ale zrovna Union to sem tam dělá a tohle se zdálo jako tutovka.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
smazaný uživatel

Berlín je perfektní město, ve kterém je perfektní fotbalový duch. Bydlím tu sice v místě (Wedding), kde vlajky a nápisy říkají, že se většinou fandí některému z instanbulských klubů, jsem zároveň velký fanoušek Bayernu, ale derby si nenechám ujít a minimálně v televizi s pivákem Berliner Kindl nebo Berliner Pilsener jej budu sledovat :-).

A díky za pěkný článek, toto jsem nevěděl. Zatím se na obrazovkách v U-bahnu a všude v trafikách dozvídám jen o zraněných hráčích...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

dobrý článok

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Jak má Hertha tu hymnu Nur nach hause, tak na podobnou melodii má hymnu i nějaký jiný tým z BL...neví někdo jaký, a popřípadě odkaz na YT? Já pro ty německý hymny mám tak trochu slabost

Reagovat
Arne

Já si troufnu tvrdit, že nemá, určitě ne někdo z první nebo druhý BL... Ale ta naše od Franka Zandera není prvotní verzí, je to přebraný od Roda Stewarda I am sailing.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo na tuto písničku je to melodie?

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, díky...já právě pořád mám v hlavě, že jsem to už někde slyšel.

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrá práce Arne . Jinak třeba v Itálii rovněž došlo k případům, kdy se přátelské vztahy dvou fanouškovských skupin "mávnutím proutku" přeměnily v čirou nenávist a naopak.

Reagovat
Pokahontas

To koneckonců i u nás-dneska to zní jako fantasmagorie,ale v polovině 90.let táhl za jeden provaz např.Baník se Zbrojovkou a jednu dobu i s Hradcem.Stejně jako někdejší jednota v rámci Vršovic atd.atd.

Reagovat
smazaný uživatel

To je fakt, u nás se to také otáčelo vzhůru nohama. Ostatně...dřív se také stávalo to, že se Praha víc vymezovala vůči ostatním a třeba na Baník šli chuloši společně. Dneska je to těžko představitelné, že by se slávisti, sparťani a klokani sebrali a šli se řezat s chachary.

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda,že nechtěli udělat samostatnou západoberlínskou ligu a reprezentaci,nechápu,proč?

Reagovat
fantomas

Fantazie. Akorát mi nějakou dobu trvalo, než sem si zvyknul na DDR místo NDR..

Reagovat
smazaný uživatel

Mě se více líbí U ion byl jsem na jeho stadionem a je utulný s dobrou atmosférou

Reagovat
smazaný uživatel

Místa k stání

Reagovat
stas87

dala by sa zohnat spolocna sal herthy a unionu? ja uz nejake veci herthy mam cize by som si tento raz chcel kupit aj nieco od unionu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
penepi

Proste Nemecko. Futbal je tam náboženstvo.

Reagovat
smazaný uživatel

Dívá se někdo na Augsburg - Mainz? Jestli Mainz takhle řeže každýho a rozhodčí jim to tolerují, tak se ani nedivím, že jsou tak vysoko... No a červená karta je na světe :-).

Reagovat
stas87

zasa parker ten sa nechal hlupo vylucit proti freiburgu...za co teraz?

Reagovat
smazaný uživatel

No, loket v obličeji... ale předtím Junior Diaz asi zlámal nohu "Ji-ovi", toho samýho hráče stáhnul při centru do šestnáctky, bez reakce rozhodčích.

Ani se mi to moc nezdálo jako faul na červenou ze strany Parkera, ale rozhodčí to asi celýmu Mainzu posčítal

Reagovat
HSV1887

Super článek!

Eisern Union, hrozně sympatickej manšaft

Reagovat
JozkokozleJ

Vyborny a prihodny clanok. Velika skoda v clanku popisovanej zmeny. Zazit derby bez prejavov nejakej nenavisti, to by bola nadhera... zial plati posledna veta v clanku (mladi smradi ).

Reagovat
smazaný uživatel

Moc hezky clanek, spojitost Dynama se Stasi je zajimava, nevedel jsem....

Reagovat
jv

Pěkný shrnutí. Tentokrát už musí body zůstat na Olympiastadionu.

Reagovat
santini

geiler Artikel

Reagovat
smazaný uživatel

No Pekarik se "odkopem" před golem opět vyznamenal...

Reagovat
Kily

tak "naštěstí" ho v tom další dva spoluhráči nenechali samotného

Reagovat
smazaný uživatel

Taky pravda, ale poslat balon na střed šestnáctky... no stalo se no

Reagovat
db18

jsem čekal, že sudí pískne nebezpečnou hru útočníka - ale on do toho šel Bastians asi stejně nešikovně

Reagovat
Kily

jj, správně to nechal být

Reagovat
db18

zatim na mně působí tak, že si na sebe vzal špatný dres - už tomu chybí jen vlastňák, ale snad to zlepší

btw. kdy šel Němec do Unionu? Jsem měl za to, že hraje za FCI

Reagovat
Kily

před sezonou

Reagovat
smazaný uživatel

No já jsem na něj přísný celkem, už od příchodu mě moc nepřesvěčil. Ale dneska opravdu není obzvlášť ve své kůži, nic se mu nedaří. Ale on je schopný poločas hrát jak ponocný, a po přestávce hrát jak jiný člověk. Snad to bude i dnešní případ.

Reagovat
Kily

jej, škoda, že fanoušky Unionu teď nezabrali na delší dobu, tohle se mi na podzim líbilo

Reagovat
db18

jinak jich tam je prý cca. 25 tisíc

Reagovat
Kily

mě začíná strašně štvát, že jsem nakonec nejel, už aby bylo po zápase a já si mohl říct, že nemusím cestovat celou noc domů

Reagovat
Kily

BJův oblíbený pokřik "To se oslaví, to se oslaví"

Reagovat
db18

Ebert se jel podívat na derby, ikdyž jeho klub bude každou chvíli hrát s Betisem

Reagovat
Kily

on je teď asi ještě na měsíc zraněný

Reagovat
db18

to mi bylo jasný, že v tom bude zranění nebo karetní trest, ale přesto mne to překvapuje (mile), že se jede/letí podívat na klub, kde vyrostl, ikdyž hraje jeho současný zaměstnavatel (ikdyž on teď má asi jakousi "dovolenou" v Berlíně ne?)

Reagovat
Kily

tak to netuším, je možné, že tam třeba je na nějakém podrobném vyšetření, i když zase ne moc pravděpodobné. Mě tedy celkem překvapuje, že ho Valladolid uvolnil s vědomím, že se Ebert nebude dívat na zápas aktuálního zaměstnavatele, ať už z tribuny, nebo u televize

Reagovat
db18

no, on řikal, že na stadionu bude ještě cca. 10 minut druhého poločasu a pak vyráží na hotel (nebo domů ) sledovat Valladolid a Herthu pak zkontroluje na livescore

Reagovat
Kily

tak to jo, to ještě stihl gól

Reagovat
db18

z kterýho bude určitě nadšenej no

Reagovat
smazaný uživatel

Ramooooos

Reagovat
smazaný uživatel

Roooonyyyyy!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Nádhera Ronny!!

Reagovat
Kily

pěkně to trefil. Union hraje stejně jako v Drážďanech, výborný účelový fotbal, kdy soupeře k ničemu nepouští a sám dokáže zasadit úder. Dneska totéž, až na dvě standardky

Reagovat
smazaný uživatel

moc pěkné

Reagovat
Arne

100. für Berliner Stadtmeister!

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
stas87

Reagovat
smazaný uživatel

Skvelo, Arne

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele