Germainova pohádka u protinožců: Šumění vln zlákalo do Austrálie usedlíka ze Lvího zálivu

23.12.2023, 18:23
Aktuality
Valére Germain (© AFP)

Po dlouhá léta si Ligue 1 v podstatě nemohla představit dění bez Valéra Germaina. V květnu roku 2011 si zapsal svůj první profesionální debut v dresu Monaca, od té doby rovněž v dresu Nice, Marseille a Montpellieru odehrál přes 450 utkání ve všech soutěžích. V létě ale opustil místa Lvího zálivu a vyměnil ho za to neméně krásné. Angažmá ve slunné Austrálii si užívá.

Tenhle třiatřicetiletý rodák z Marseille se během své kariéry vždy držel v blízkosti svého domova. V řadách OM každopádně nestrávil svou největší část fotbalového života, nýbrž v Monacu, odkud se následně pevně vyhoupl na scénu. Když potřeboval změnit prostředí, přestěhoval se jen kousek vedle. Držel se zkrátka u vod Středozemního moře. A právě takové prostředí s příjemným, teplým klimatem, plážemi a šuměním vln hrály znovu roli při jeho rozhodování, kam zamířit, když mu v létě vypršela smlouva u La Paillade.

Písčitý ráj, velryby v dáli a francouzština na každém kroku

Jsme na předměstí Sydney, kde sídlí klub Macarthur FC. Ten byl založený teprve před několika lety, působí však již v nejvyšších patrech australské kopané. Když na místo dorazili novináři z francouzského sportovního deníku L'Équipe, byli překvapeni, že se zde okamžitě setkali s francouzštinou. Opravdu nečekáte, že 17 tisíc kilometrů od Paříže narazíte na hovory v tomto jazyce.

A přesto si před kavárnou v Bondi, bohaté čtvrti na východním okraji Sydney, pár metrů od velmi známé pláže, připadáte skoro jako na francouzském venkově. Odpoledne je tu rušno, vládne smích a dobrá atmosféra. "Valére, co si dáš?” zeptá se obsluha, která útočníkovi zásadně tyká. Úsměvy létají na všechny strany, do toho rezonuje píseň Garde la peche od francouzského rappera Booby. "Hrají tu pouze francouzskou hudbu. Svět lidi přitahuje. Místo je to skvělé, je zde nádherný výhled na moře. Slunce je tady po celý den, nejste přímo u silnice,” rozplýval se Germain.

Všichni kolem se stali přáteli bývalého střelce z jihu Francie. Je to tu jakási minidiaspora. "Před deseti dny jsem se všemi griloval na pláži, skvěle jsme si to užili,” povídal hráč Macarthuru. Celá rodina už se zabydlela, Germainův chlapeček pobíhá všude okolo. "Dali jsme ho do francouzsko-australské školy. Je to patnáct minut autem poblíž Maroubry. Šedesát až sedmdesát procent času se učí ve francouzštině, zbytek v angličtině. Škola je pouze pro děti od pěti let, a i když jsou mu tři, chtěli jsme, aby už ji teď poznal,” zdůvodňoval.

Rtuť stoupá, očekává se, že vyšplhá na 34 stupňů Celsia. Pláž je co by kamenem dohodil. Láká, byť zkraje jara zůstává voda studená. "Já však plavat budu," pousmál se. "Není to jen otázka teploty, je to také o tom, co tam ve vodě je. Je to docela změna oproti Středomoří. Jsou tu třeba žraloci. Viděl jsem nějaká videa a nevyvolalo to ve mně dobré pocity," obával se všemožných mořských tvorů.

Kromě australské divočiny si každopádně francouzský útočník užívá svůj nový život. "Je tu jiný přístup ke všemu. Je tu klid, ticho. Lidé si prostě dají kávu, jsou na pláži, v parcích. Opravdu si toho místa váží, jaké to tu je, uklízejí, není to tady špinavé. Je to fakt skvělé, super přátelské, cítíte se v bezpečí,” pokračoval. Idylku pak mimochodem ještě umocní pohled na 500 metrů vzdálený bod v moři. Jsou tam snad dokonce velryby.

Když o Austrálii básní dva Francouzi. Kdo přemlouval Germaina?

Germainovi bydlí v bytě, který je přímo u moře. S terasou a s výhledem na široké okolí. "Přijeli jsme sem bez nábytku, jako všichni ostatní, a nakupovali ho poté v Ikee. Venku jsme ještě nejedli, budeme si muset koupit slunečník, jinak se spálíme,” vysvětloval. "Abych se dostal na trénink, není to tak strašná cesta, asi padesát minut autem. Ani ne tak kvůli zácpám, ale prostě tam nevede žádná dálnice. Jedete jen přes město,” popisoval.

Otázka bydlení poblíž tréninkového centra však nebyla nikdy na pořadu dne. "Chtěli jsme si totiž naplno užít tohohle života. Hledali jsme něco mezi Bondi Beach a Coogee a dál na jihu. Bydleli zde už krajané Loïc Puyo (Rockdale Ilinden) a Morgan Schneiderlin (Western Sydney Wanderers) a ti nám to doporučili. Je to tu velmi živé, kavárny, restaurace, máme tu možnost podnikat spoustu aktivit,” těšilo ho.

Mistr Ligue 1 s Monacem z roku 2017 si například nemusí zvykat ani na nové stravování. O víkendu se vydá na malý trh. A tam, mezi všemi stánky s jídlem a místními obchody, vás překvapí Francouzi prodávající palačinky! Germain tu má další kamarády. Aktuálně opravdu nemá kam utíkat. A pokud dodrží podmínky smlouvy, vydrží v Macarthuru až do léta roku 2025.

Stěhování na kratší dobu odmítl. "Taková byla dohoda,” říkal. "Nechtěl jsem sem přijet jen na rok, zažít to, když se najednou začnete cítit dobře a pak musíte startovat od začátku. Sezóna trvá deset měsíců, předsezónní příprava je dlouhá. Hrál jsem doteď vždycky jen na jihu Francie, nikdy jsme zemi příliš neopouštěli. Chtěl jsem spíš do Spojených států, do MLS. Austrálii jsme vůbec neznali, ta je na druhém konci světa. Hodně jsem si však o ní přečetl a lákalo mě to.”

Právě oba zmínění hráči Puyo se Schneiderlinem měli na Germainovo rozhodování velký vliv. A kromě rad, kde má bydlet, ho nakonec oni přesvědčili, aby si vybral angažmá u protinožců. "Povídali mi o tom, jak je život tady výjimečný. Je tu krásně pořád,” je spokojený. "Ten sen je vlastně ještě o to lepší v tom, že hraju fotbal na tak parádním místě. Zatím tu poznávám jen výhody,” dodal.

Tvrdé lety po Asii a teplé Vánoce v Austrálii

Macarthur před více jak rokem ovládl Australský pohár, zaznamenal tak svou první velkou trofej. A pro letošní sezónu působí v AFC Cupu, tedy soutěži, která by se na evropské poměry přirovnávala k Evropské lize. Na podzim ovládl australský celek základní skupinu, na jaře si tak zahraje play-off. "Jsem tady méně známý než ve Francii, můžu jít prostě v klidu na pláž. Ale nepřišel jsem sem jako turista, to pozor,” vzhlíží s pevností ke sportovním úspěchům.

Pobývat v asijské "Evropské lize” každopádně není to samé, co prožíval v dresu Monaca či Marseille. Hlavně kvůli cestování. "V Evropě letíte soukromým letadlem, trvá to maximálně tři, čtyři hodiny. Tady jsme normálně nastoupili do ekonomické třídy na komerční let. Trasa mezi Sydney a Singapurem trvá devět hodin, dalších šest, sedm hodin máte mezipřistání v noci. Spíte na křeslech, pak letíte tři hodiny do Barmy. Bylo to zábavné,” vzpomínal na putování do Rangúnu na půdu Šan United, výběru z Myanmaru. "Díky tomuto poháru můžeme poznat Kambodžu nebo Filipíny," připomínal.

Mnozí obyvatelé Evropy závidějí klimatické podmínky Australanům. Jestliže oni tráví Vánoce v zimě a za nevábného počasí, aktuální protinožec Germain bude připravovat štědrovečerní večeři ve vedru. Na ni mimochodem dorazí i někteří jeho příbuzní. "V zimě to tady bylo jako v Evropě na jaře. Spíš se potíte,” pousmál se. "Jídla nachystám na anglický způsob. My se vždy trochu zdržujeme, kolem šesté ještě jíst nebudeme. Lidé tu však obecně vstávají brzy, už v šest ráno sportují, běhají, chodí do fitka. Jsou neustále venku. Takže je jasné, že když si dáte brzy večeři, jdete pak i brzy spát.”

Kopaná na každý pád nehraje v Austrálii prim. Nemůže se vůbec měřit s popularitou ragby nebo australského fotbalu. "Zpočátku jsem měl problém pochopit pravidla. Měl bych se jít někdy podívat přímo na zápas, moc rád bych chtěl. Na hřišti to všechno vypadá trochu chaoticky. Ale jsou to opravdoví sportovci, podnikají tvrdé souboje, musejí sprintovat nebo skákat,” vysekl poklonu svým kolegům z poněkud jiného fotbalového odvětví.

Příležitostí pro něj může být také návštěva tenisového turnaje Australian Open či Velké ceny Melbourne ve Formuli 1, když už se bavíme o profesionálním sportu v Austrálii. "Už jsem byl na formulích několikrát v Monaku. Zkusíme zajít za Charlesem Leclercem, jezdcem Ferrari,” plánoval si. "Chci v budoucnu navštívit co nejvíce míst. Doufám, že budu mít několik dní v řadě na to, abych objevil Melbourne, Gold Coast, Byron Bay nebo Velký bariérový útes. Jen to chce čas!”

Ligue 1 už sleduje jen na dálku a s odstupem. Časový posun je zkrátka v tomto ohledu nekompromisní. "Když hrálo v září Monaco s Marseille, pustil jsem si aspoň druhý poločas, když jsem se vzbudil. V pondělí ráno aspoň sleduji souhrny všech zápasů,” prozradil. "Moje žena fandí Monacu, přece jsem tam vyhrál svůj titul. I když jsem hodně vášnivý pro francouzskou ligu, uprostřed noci to prostě nejde. Pokud chcete podávat dobré výkony, musíte dobře spát.”

Návrat do Evropy? Byl by pro nás těžký

Germain je daleko od domova, daleko od svých nejbližších. Ale nelituje. Sám opravdu nemá potřebu vracet se do Evropy. Svou fotbalovou budoucnost vidí v tuhle chvíli zde. "Je to obohacující zkušenost. Máme velké štěstí, že jsme tady. Poznali jsme novou kulturu, viděli něco jiného. Všichni se tady usmívají. Zapomenete si svůj telefon na stole v restauraci, můžete si však být jisti, že o deset minut později tam stále bude,” básnil o současném angažmá. "Kdybych se v budoucnu vracel do Francie nebo jinam do Evropy, asi by to pro nás bylo komplikované. Možná si tady vyberu jiný klub nebo budu chtít někam úplně jinam. Udělal jsem, co jsem musel. Ve své kariéře jsem si vydělal dost, teď z toho čerpám.”

Vůbec mu mimochodem nevadí ani fakt, že si po finanční stránce zásadně pohoršil. Téma peníze mu nedělalo problém, na rovinu prozradil, kolik bere. "Je to třikrát méně, než co jsem měl naposledy v Montpellieru,” uvedl. "Mohl jsem zůstat v Ligue 1, ale už jsem v tom neviděl žádný smysl. Bydlí se nám dobře, máme tu pěkný byt. Je to především životní a rodinná zkušenost spíš než moje sportovní volba. Zbývají mi dva nebo tři roky, abych si užil sám sebe a ty, kteří se mnou byli vždy a všude.”

Autor: Patrik Sandev / lequipe.fr

Komentáře (7)

Přidat komentář
Rudnevs

Pamätám si ho z Marseille Je tam určite pekné prostredie na život. Jedna z mnoha výhod životu futbalistov, vyskúšajú si viacero zaujímavých miest na svete.

Reagovat
Gazdo

Pekny clanok a je fajn aj vidiet ze niekto sa nehrnie za peniazmi ale staci mu to co si zarobil aj dajme tomu ako jemne nadpriemerny futbalista a ma do konca zivota vystarane (ako sa ja poznam ja by som siel k Arabom )

Reagovat
Kucka

Reagovat
Han střelil první

Skvělý článek!

Reagovat
Horcmen

A-League

Reagovat
guerro

Škoda že tu není více článků týkající se A-League.

P.S. vím že jsem na stránce EUROfotbal

Reagovat
milan78

mé oči včera četly, že ho zlákalo šumění vín

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele