FORTUNA:LIGA - souhrn 23. kola: Slavia přehrála Plzeň

11.03.2023, 17:00, aktualizováno 12.03.2023, 19:59
Komentáře a souhrny

Sparta vyhrála na půdě utrápeného Baníku Ostrava a do večera se posunula na první místo FORTUNA:LIGY. Na čele vydržela jen tři hodiny, pak Slavia předvedla obrat v utkání s Plzní. Liberec prožil v neděli hodně nepovedený zápas v Mladé Boleslavi, schytal čtyřbrankový direkt...

Bohemians Praha 1905 - FK Pardubice 2:0

12.03.2023 18:00

Góly: 37. Martin Hála, 60. Erik Prekop

Čtyřzápasová šňůra Pardubic bez porážky skončila. Východočeši našli přemožitele po více než měsíci, a to na hřišti, které donedávna využívali jako své útočiště. Bohemians ovšem demonstrovali, že Ďolíček již nyní patří výhradně jim. Po výhře 2:0 se "Klokani" posunuli na čtvrté místo, naopak Pardubice jsou v tabulce poslední o skóre za Zlínem.

Zápas by se jistě vyvíjel jinak v případě, kdyby Pikul už ve druhé minutě proměnil svou šanci. Po přesném pasu od Hlavatého jej však vychytal gólman Bohemians Jedlička. První půli tak nakonec ovládli domácí. Po závaru před bránou Východočechů nahrál Beran přesně Hálovi, jenž přízemní střelou rozjásal většinu diváků usazených či stojících v Ďolíčku.

Krátce po přestávce se opět ukázal Beran, jenž k zakončení tentokrát vyzval Prekop. Střela forvarda "Klokanů" ale po teči přeletěla břevno. Mezi tři tyče se nevměstnala ani hlavička střídajícího Sychry o jedenáct minut později, jehož centrem oslovil Helešic.

Bohemka náskok navýšila v 60. minutě. Pas Dostála od pravé postranní čáry chtěl lapit brankář Pardubic Niţă, toho nicméně v souboji předstihl Prekop, jenž tak hlavičkoval do odkryté brány a následně mohl s kotlem domácích oslavit gól.

Pardubice se v dalších minutách nedočkaly ani čestného zásahu. Jedličku přitom v 77. minutě mohl po centru Chlumeckého překonat Krobot, ovšem strážce svatyně "Klokanů" uhájil čisté konto.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Zbrojovka Brno 1:1

12.03.2023 15:00

Góly: 53. Dominik Pleštil - 90+6. Jakub Řezníček (pen.)

Jen pár okamžiků chybělo od toho, aby se Zbrojovka po dobrém startu sezony dostala do záchranářských potíží. Po Pleštilově trefě totiž v Teplicích skoro celý druhý poločas prohrávala, v šesté minutě nastavení se ale se spásou z pokutového kopu vytasil Řezníček.

Přitom v první půli měli Brněnští ze hry jednoznačně více. V rychlém středu prověřili Grigara na střídačku Řezníček, Granečný a znovu nejlepší střelec ligy, i v dalších momentech měli hosté hru pod kontrolou. Jenže kýžený gól z toho nevytěžili a po přestávce tak udeřili skláři.

Zaváhání obrany využil Dominik Pleštil, jenž se zmocnil míče a střelou ke vzdálenější tyči přinutil Berkovce kapitulovat. Srovnat krok mohl po třech čtvrtinách utkání Texl, avšak jeho rána z první letěla příliš vysoko.

Ve druhé minutě nastavení pak došlo v pokutovém území k souboji Chaloupka s Pachlopníkem, po němž se hráči Zbrojovky dožadovali penalty. Sudí nejprve jejich volání nevyslyšel, nicméně po zhlédnutí videozáznamů ukázal na značku ve vzdálenosti jedenácti metrů.

K balónu se postavil Jakub Řezníček a s přehledem proměnil na opačnou stranu, než skákal Grigar, čímž si připsal šestnáctý gól v sezoně. Brno se díky tomu drží v prostřední skupině, naopak Teplice jsou stále daleko za bezpečnou záchranou.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Slovan Liberec 4:0

12.03.2023 15:00

Góly: 4. Lamin Jawo, 7. Tomáš Ladra, 19. Lamin Jawo, 66. Jakub Fulnek

Bídné výkony Liberce neberou konce a už pošesté v řadě tak nedokázal zvítězit. Tentokráte dokonce schytal krutý debakl v Mladé Boleslavi, která jej vyprovodila čtyřmi góly. Polovinu z nich nastřádal Jawo, další přidali Ladra s Fulnekem.

Na úvodní trefu se nemuselo dlouho čekat. Už ve čtvrté minutě si hostující defenziva vůbec neporadil s Matějovského rohem, který se dostal až k úspěšně zakončujícímu Laminu Jawovi. Jen o několik desítek sekund později už vedení Středočechů dostalo dvojnásobné velikosti. Tomáš Ladra vybojoval na Doumbiovi přímý kop, jehož se i sám ujal. A naložil s ním na jedničku, se střelou přímo do horního rohu toho Vliegen moc nadělat nemohl.

Osmělil se následně i Slovan, jenže Ghaliho tvrdou ránu skvělým zákrokem zneškodnil Šeda. A v devatenácté minutě i díky tomu mohl podruhé udeřit Lamin Jawo. I tentokráte se na tom podílel Matějovského centr, s nímž si gambijský útočník poradil a potvrdil tak vzrůstající formu.

Hattrick mohl dokončit nedlouho po návratu ze šaten, to by si ovšem musel lépe poradit se zakončením po Ladrově pasu. Co nezvládnul on, to se po necelých třech čtvrtinách utkání povedlo Jakubu Fulnekovi. Druhou asistenci v utkání si díky tomu zapsal Matějovský, jehož přenesení hry bylo klíčem ke čtvrtému gólu.

Liberečtí se v závěru radovali alespoň z čestné trefy, jenže ne na dlouho. Olatunji totiž sice rozvlnil síť, jenže se předtím nacházel v ofsajdu. Regulérní branku měl na kopačce Kozák, Mészárosova přihrávka mu ovšem skočila a k vidění tak nebylo ani zakončení.

Boleslavští se díky těmto cenným třem bodům v zápase konkurentů udrželi v kontaktu s elitní šestkou, naopak hosté z Podještědí se už po bídných výkonech propadli do míst předurčujících boj o záchranu.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Viktoria Plzeň 2:1

11.03.2023 18:00

Góly: 50. Peter Olayinka, 76. Ondřej Lingr - 16. Tomáš Chorý

Na čele tabulky se stále nic nemění. Slavia sice nezahájila utkání proti Plzni ideálně, po přestávce ovšem zabrala a dvěma góly otočila zápas ve svůj prospěch. Zůstala tedy na prvním místě, naopak Viktoria se propadla na třetí pozici za Spartu, která pár hodin předtím zvládla svůj zápas v Ostravě.

Oba týmy přivítaly ve středu pole své navrátilce. Zatímco do zálohy Plzně naskočil poprvé po nucené absenci Kalvach, prostřední řadu Pražanů vyztužil doposud marodící Hromada, vedle něhož se navíc poněkud překvapivě postavil Oscar. Stejně tak na straně Slavie zaujalo postavení Holeše v obraně a obsazení pozice hrotového útočníka, kterou obsadil Tecl.

Pokud představitelé obou klubů vzývali před úvodním výkopem k slušnosti na hřišti i v hledišti, pak jejich volání vzalo rychle za své. Především z kotle domácích příznivců se brzy začaly ozývat vulgární pokřiky. Rychle tak duel zajel do stejných kolejí, po nichž se řítil loňský vzájemný zápas v Edenu.

Na hřišti se mužstva zprvu spíš oťukávala. První zásadní moment tak nastal až v 16. minutě, kdy však také padla první branka. Stalo se tak poté, co Plzeňští získali míč ve střehu hřiště. Bucha následně z pravé strany propasíroval balón přes špatně bránícího Hromadu k Chorému, jenž zblízka propálil brankáře Slavie Koláře - 0:1.

Po zbytek první půle měli sešívaní výraznou herní převahu, nicméně dominanci v držení míče málokdy rezultovala v šanci. Zmínku si tak zaslouží snad jen akce z 26. minuty, kdy Holeš přesným pasem vyhledal Tecla, jehož volej z úhlu se však mezi tři tyče nevměstnal. Lépe mířil v nastavení prvního poločasu Olayinka, ale jeho hlavičku pro změnu vyrazil gólman Viktorie Staněk.

Pět minut po změně stran se ovšem Olayinka vyšplhal do vzduchu znovu a tentokrát měl důvod k radosti. Nigerijský křídelník opět hlavičkoval po rohovém kopu Ševčíka, který k němu ještě prodloužil bránící Květ. Na prudké zakončení tentokrát Staněk nedokázal zareagovat a Slavia tak vyrovnala skóre.

Za stavu 1:1 přepnuli Pražané na ještě vyšší rychlostní stupeň. V 56. minutě pálil pod břevno Ševčík a Staněk musel vytáhnout skvělý zákrok, aby projektil záložníka sešívaných vytěsnil nad břevno. Po hodině hry přišel na hřiště Matěj Jurásek, jenž se téměř okamžitě zapsal mezi střelce. Jeho zakončení z 62. minuty po přihrávce od Lingra chyběl jen kousek.

V 76. minutě si Lingr z Juráskem kombinaci zopakovali, jen v opačném pořadí. Tentokrát nahrával druhý jmenovaný, jenž možná původně hledal Van Burena. Tomu sice zakončení dost možná nedovoleně znemožnil Hejda, díky tomu se však míč dostal k Lingrovi, který jej uklidil do odkryté brány, čímž dokonal obrat.

Pojišťovací trefu ještě mohli přidat Lingr s Oscarem, ani jeden už ovšem netrefil svatyni Západočechů. Zároveň se ale hosté nezmohli na odpor. Body tedy zůstaly v Edenu.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Sparta Praha 0:3

11.03.2023 15:00

Góly: 17. Jan Kuchta, 20. Tomáš Čvančara, 51. Tomáš Čvančara

Ve své spanilé jízdě nadále pokračuje pražská Sparta, kterou nezastavil ani jindy neoblíbený zápas v Ostravě. Už během první dvacetiminutovky tam odevzdanému Baníku vstřelili branky Kuchta s Čvančarou, druhý jmenovaný se po pauze radoval znovu.

Letenští na Baníku ve třech po sobě jdoucích ligových zápasech remizovali, tentokráte ale nic neponechali náhodě a už od začátku do toho pořádně šlápli. V sedmnácté minutě si Kaloč nedokázal poradit s Laštůvkovou rozehrávkou a nechal se obrat Sadílkem. Ten následně našel svého parťáka z presinku a připravil mu snadný gól.

A na zdvojnásobení vedení se nemuselo čekat dlouho. Haraslín dokázal získat těžký balón, načež vyslal do úniku Tomáše Čvančaru. Pro toho nebyl Laštůvka žádnou překážkou a lob z kopačky sparťanského útočníka skončil v sítí.

Domácí měli ještě před přestávkou příležitost ke snížení. Po Klímově pasu pálil Šín tvrdě, leč o pár centimetrů nepřesně. Následně se zaskvěli gólmani na obou stranách. Laštůvka nohou skvěle vytěsnil Vitíkovu šanci, proti Almásiho hlavičce z těžké pozice se pro změnu vytáhnul Kovář.

Leckdo by možná čekal, že se Baníkovci v šatně nabudí a ve druhé půli se pokusí něco s výsledkem udělat. Jenže opak byl pravdou, už po pěti minutách druhé půle přidali sparťani gól s pořadovým číslem tři. Opět se příčinou stala chyba v rozehrávce Baníku. Výsledkem ní byl Kuchtův protiútok zakončený přihrávkou na Čvančaru, který dvanáctou brankou v sezoně patrně pohřbil naděje Slezanů na bodový zisk.

A mohlo pro ně být ještě hůře. Haraslín mířil sám na Laštůvku, tváří v tvář ale slavil úspěch domácí gólman. Ten na svého soupeře vyzrál i v dalším minisouboji a poradil si i s Kuchtovou dorážkou. Když už z dalšího protiútoku Čvančara Laštůvku překonal, skončil balón na břevně.

Čestný zásah Baníku mohl mít na svědomí po třech čtvrtinách utkání Kaloč, kdyby se proti němu nevyšvihl připravený Kovář. A jelikož se v nastavení štěstí neusmálo ani na Qazima Laciho, platil při závěrečném hvizdu výsledek 0:3.

Sparta se díky němu dočasně vyšvihla na první příčku, po večerním šlágru mezi Slavií a Plzní stráví další týden na druhém místě. Naopak Baník zůstane nadále až dvanáctý a pomalu se může loučit s vidinou elitní šestky.

Více informací k zápasu

FC Trinity Zlín - FC Hradec Králové 2:2

11.03.2023 15:00

Góly: 5. Vachtang Čanturišvili, 45+5. Libor Kozák - 38. Matěj Koubek, 72. Daniel Vašulín

Stejně jako před týdnem v Brně nedotáhl Zlín dobře rozehraný zápas do zdárného konce. Proti Hradci Králové přitom vedl hned dvakrát, nicméně Východočeši vždy našli odpověď na trefy soupeře. "Ševci" si tak v boji o záchranu nikterak výrazně nepolepšili.

Poprvé skórovali Moravané již v páté minutě. Po práci Hrubého, který zavezl míč do pokutového území, se z gólu mohl radovat Čanturišvili. Sudí sice poté ještě nějakou dobu zkoumali, zda v ofsajdu stojící Kozák nestínil ve výhledu brankáře Hradce Reichla, branku Zlína ale nakonec posvětili. Takové štěstí už domácí neměli o půlhodiny později, kdy Vukadinović vybídl ke skórování Slončíka, jenže mladý záložník se dle mínění arbitrů nacházel v těsném postavení mimo hru. Svou premiérovou trefu v nejvyšší soutěži tak Slončík nemohl oslavit.

Místo skóre o dvě branky se průběžný výsledek vyrovnal. Po závaru v pokutovém území "Ševců" nacentroval Gabriel ve 38. minutě na Koubka, který vymazal náskok Moravanů. Ti šli ale o přestávky do kabin přece jen s úsměvem na rtech. V páté minutě nastavení první půle totiž Vukadinović poslal balón před Reichlovu svatyni, do níž pas od spoluhráče uklidil útočník domácích Kozák.

Po změně stran nicméně zase zabrali Východočeši a v 72. minutě se za aktivitu dočkali odměny. Druhou asistenci v zápase si připsal Gabriel, jenž tentokrát ke skórování vyzval Vašulína. Forvard Hradce pak pohlednou hlavičkou oslavil svůj návrat z marodky. O čtyři minuty později ohrozil hlavou bránu Zlína také Čech, jeho pokus po rohovém kopu ale lapil do rukavic gólman "Ševců" Rakovan.

V závěru se Moravané místo snahy vrátit si vedení zpět klepali o bod za remízu. Život jim znepříjemnil Kolář, jenž se po druhé žluté kartě nechal vyloučit. Posléze měl navíc Hradec obrovskou šanci, jenže Smrž nepropálil hradbu těl před sebou a Koubek ostudně přestřelil.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Dynamo České Budějovice 3:0

11.03.2023 15:00

Góly: 59. Jan Vodháněl, 63. Jan Vodháněl, 69. Antonín Růsek

Stoprocentní podíl remíz měla během prvních šesti jarních kol Olomouc, po sedmém zápase už to ale neplatí. Díky Čmelíkovu hloupému vyloučení se totiž gólově rozjeli a Vodháněl s Růskem se během deseti minut postarali o tři góly.

Už od samého začátku přitom měli Hanáci ze hry více. Během úvodní desetiminutovky zastavil Růskovu střelu Havel, centr stejného hráče zase Šípoš. Po čtvrtině utkání zahrozili i hosté, konkrétně Zajíc si ovšem zle zpracoval Adediranovu pobídku. Po půlhodině hry se výrazným způsobem činil Šípoš. Nejprve zlikvidoval Ventúrův přímák, následně sebral míč z kopaček Vodhánělovi a zvládnul i zlikvidovat famózní Zorvanovu ránu.

Prvních deset minut druhé půle nabídlo zajímavé příležitosti na obou stranách, klíčový moment utkání ovšem přišel až poté. Čmelík se ohnal pro Vodhánělovi a za svůj zkrat v podobě facky po zásluze uviděl červenou kartu. A trest za jeho chování na sebe nenechal dlouho čekat. Jan Vodháněl si našel volný prostor v soupeřově šestnácte a povedenou ranou otevřel skóre.

Po čtyřech minutách se tentýž hráč prosadil znovu, když tentokrát uspěl tváří v tvář Šípošovi. A nedlouho poté se Sigma radovala z branky potřetí, tentokráte z otočky nečekaně a přesně vypálil Antonín Růsek. Další góly ještě mohli Olomoučtí přidat, avšak i kvůli spálení obrovské šanci v podání Zmrzlého platil konečných výsledek 3:0.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Slavia Praha
23
17
2
4
65 : 18
53
2
Sparta Praha
23
15
6
2
54 : 22
51
3
Viktoria Plzeň
23
15
4
4
44 : 20
49
4
Bohemians Praha 1905
23
10
5
8
39 : 38
35
5
1. FC Slovácko
22
10
5
7
26 : 30
35
6
Sigma Olomouc
23
8
9
6
36 : 26
33
7
FC Hradec Králové
23
9
4
10
28 : 31
31
8
FK Mladá Boleslav
23
8
6
9
35 : 33
30
9
Zbrojovka Brno
23
7
6
10
33 : 43
27
10
FK Jablonec
22
7
5
10
35 : 40
26
11
Slovan Liberec
23
7
5
11
28 : 34
26
12
Baník Ostrava
23
6
7
10
35 : 35
25
13
Dynamo České Budějovice
23
7
4
12
22 : 40
25
14
FK Teplice
23
5
6
12
28 : 54
21
15
FC Trinity Zlín
23
3
10
10
26 : 42
19
16
FK Pardubice
23
5
4
14
20 : 48
19

Zbývající zápasy

12.03. 15:00
FK Jablonec - 1. FC Slovácko

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (349)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele