FORTUNA:LIGA - preview 23. kola: Frťalova premiéra

11.03.2023, 10:04, aktualizováno 12.03.2023, 09:16
Previews

V sobotu se hrálo o titul a dnes se dostane především na týmy bojující o záchranu. Teplice mají nového trenéra a potřebují bodovat s Brnem, Pardubice vyrazí do Prahy a nastoupí na stadionu, který velmi dobře znají. Kvůli počasí je odložen zápas Jablonec - Slovácko...

FK Teplice - Zbrojovka Brno

neděle 15:00

S novým trenérem vyrukují Teplice na brněnskou Zbrojovku. "Skláři" věří, že svěří vítr jim přivane první jarní výhru. V cestě jim však bude stát soupeř, jenž musí vše udělat pro to, aby si usmířil vlastní fanoušky.

Po poslední porážce na půdě Sparty skončil na lavičce Teplic Jiří Jarošík. Jeho místo následně zaujal Zdenko Frťala. "Bude to hlavně o nás, o realizačním týmu, jak vlijeme klukům do žil nějaký impuls, pozitivní myšlení, že není nic ztraceného. Čeká nás hodně kol, ale věci se nezmění z dne na den, nezmůže to ani příchod nového trenéra," prohlásil nový lodivod na začátku své teplické štace.

V Brně se trenérská rošáda zatím nechystá, i tak ale fanoušci Zbrojovky nejsou s prací kouče Richarda Dostálka zcela spokojeni. Proto by i Moravané měli po třech soutěžních zápasech bez výhry zabrat. "Čeká nás nesmírně těžký zápas. U soupeře došlo ke změně trenéra, proto jsme před utkáním trochu v očekávání a nejistotě, v jakém rozestavení a složení nastoupí. Proto přípravu pojímáme trochu zeširoka. Chystáme se především na to, že nás čeká těžký protivník a bojovný zápas. Impulz v podobě výměny trenéra většinou přináší agresivnější a bojovnější pojetí hry," řekl Dostálek.

V Teplicích si Brňané budou muset poradit bez dvou obránců. Lukáš Endl se zranil v minulém kole proti Zlínu a na marodce doplnil již delší dobu absentující záložníky Filipa Součka a Adama Fouska. Stoper Jakub Šural si zase musí odpykat disciplinární trest za čtyři nasbírané žluté karty v sezoně. Domácím bude pro změnu scházet útočník Abdallah Gning, jenž se před týdnem nechal hloupě vyloučit na Spartě. K tomu zdravotní problémy nepustí do hry dalšího forvarda Daniela Filu ani trio zadáků Soufiana Dramého, Jana Knapíka a Tomáše Vondráška.

FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Hyčka, Chaloupek, Mičevič, Hybš - Pleštil, Jukl, Trubač, Kučera, Urbanec - Žák

Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Hrabina, Tijani, Hlavica, Granečný - Texl, Blecha - Alli, Ševčík, Hladík - Řezníček

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.66 - 3.56 - 2.58

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

FK Mladá Boleslav - Slovan Liberec

neděle 15:00

Mladá Boleslav i Liberec zůstávají za svými předsezonními očekáváními, na čemž se ani po zimní pauze zatím moc nemění. Vzájemné utkání by tak rády braly jako můstek, od něhož se mohou odrazit k lepšímu závěru sezony.

O něco lépe jsou na tom před úvodním výkopem Středočeši, avšak ani je průběžné osmé místo nikterak neuspokojuje. "Liberec i Boleslav chtějí být v ligové tabulce výš a mít více bodů, než je současný stav. My navíc hodně dlužíme lidem, kteří na naše zápasy chodí. Proto chceme doma vyhrát," uvedl kouč Boleslavi Pavel Hoftych, který v nedávné minulosti působil také na lavičce Slovanu.

Podobně hovoří i protistrana. "Oba týmy od sebe dělí jeden bod. Oba mají ambice hrát do šestého místa a ne ve spodních patrech tabulky. Všichni si uvědomujeme, jak je tabulka vyrovnaná. Proto musíme udělat všechno pro to, abychom bodovali," řekl asistent hlavního trenéra Liberce Ivan Kopecký, jenž bude mít v Boleslavi výjimečně více pravomocí. Jeho nadřízený Luboš Kozel si totiž musí odpykat trest za čtyři žluté karty v sezoně, a proto bude zápas sledovat pouze z tribuny.

Vedle Kozla se ve městě škodovek ze stejného důvodu nepředstaví ani záložníci Lukáš Červ s Christianem Frýdkem. Kvůli zranění pak Slovan dál postrádá obránce Theodora Gebre Selassieho s Janem Mikulou a Michalem Fukalou i záložníka Denise Višinského.

Poměrně rozsáhlá je též marodka Boleslavi. Jistě se nepředstaví dlouhodobě absentující křídelník Antonín Vaníček, otazníky pak visí nad starty zadáků Davida Šimka s Denisem Donátem a útočníků Jiřího Skaláka s Vojtěchem Stránským. Středopolaři Daniel Mareček s Lukášem Maškem si stejně jako liberečtí Červ s Frýdkem nezahrají kvůli žlutým kartám.

FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Mikulec - Karafiát, Kubista, Suchý - Tomič, Dancák, Matějovský, Suchomel - Ladra, Kušej - Jawo

Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Vliegen - Plechatý, Prebsl, Purzitidis - Ndefe, Valenta, Doumbia, Preisler - Tupta - Rondič, Olatunji

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.03 - 3.51 - 3.79

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Bohemians Praha 1905 - FK Pardubice

neděle 18:00

Ještě na podzim byl vršovický Ďolíček pro Pardubice domácím hřištěm, nyní tam Východočeši zamíří už jako hosté. V rámci jejich vytrvalé honby za záchranou se tam poperou s domácí Bohemkou, která je naopak stále ve hře o poháry.

Klokani po úspěšném startu do jara neprožili zrovna nejlepší období, minulý týden by se ale už opět dal nazvat povedeným. Po třech zápasech bez vítězství totiž nejprve vyzráli na Slovácko ve čtvrtfinále MOL Cupu, následně si přivezli i tři ligové body z Liberce. Tam díky Drchalovi s Matouškem vedli už o přestávce o dva góly, po Prebslově snížení se podruhé prosadil Matoušek.

Pardubičtí se na jaře i díky skutečně domácímu prostředí výrazně zvedli a ze šesti zápasů vytěžili devět bodů. Nyní drží sérii čtyř zápasů bez porážky, po dvou výhrách na přelomu měsíců dvakrát remizovali. Nejprve na hřišti Olomouc, poté i doma s Baníkem. To je do vedení poslal Černý, ještě během první půle srovnal z penalty jejich někdejší hráč Cadu.

Domácí mužstvo se musí obejít bez vykartovaných Matouška s Jánošem, zranění zase nepustí do hry Křapku, Morávka, Petráka a Shejbala, otazník navíc visí nad Čermákem i Puškáčem. Na straně hostí se kvůli zdravotním potížím nepředstaví Jeřábek, Mareš a Solil.

Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Jedlička - Kadlec, Vondra, Hůlka - Köstl, Jindřišek, Beran, Kovařík - Prekop - Drchal, Mužík

FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Nita - Kostka, Vlček, Hranáč, Chlumecký - Vacek - Tischler, Hlavatý, Janošek, Helešic - Černý

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.78 - 3.87 - 4.54

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Baník Ostrava - Sparta Praha

sobota 15:00

Prestižní souboje mezi Baníkem a Spartou vychází v posledních letech spíše pražskému týmu. Platí to ale zejména o zápasech na Letné, neboť v Ostravě už se historicky nejúspěšnějšímu českému klubu tolik nedaří. Tentokrát ale sparťané mohou na východě republiky zúročit skvělou formu. Podaří se jim to?

Naposledy Letenští oslavili výhru na hřišti Baníku vloni na podzim. To se ale jednalo o osmifinále MOL Cupu. V nejvyšší soutěži se Ostravanům daří Spartu doma držet na uzdě. Všechny tři body si Pražané zpět do hlavního města naposledy odvezli před více než čtyřmi roky. Od té doby se na vítkovickém stadionu urodily tři remízy.

Nyní ale sparťané věří, že nastal ten správný čas. V kalendářním roce 2023 zaváhali pouze na jeho začátku v Olomouci. Od té doby kosí jednoho soupeře za druhým. Na Letenské postupně nestačili Mladá Boleslav, Bohemians, Jablonec, Zlín ani Teplice. Vedle těchto zmíněných ligových seancí zvládli Pražané také napínavou bitvu ve čtvrtfinále MOL Cupu, v němž oči pro pláč zůstaly pokořeným fotbalistům libereckého Slovanu.

Herní pohodu chce Sparta pochopitelně udržet také v Ostravě. "Máme teď dobrou formu, ale potřebujeme zůstat hladoví a pokračovat s dosavadním způsobem myšlení. To je to nejdůležitější. V Ostravě nás čeká intenzivní atmosféra před plným hledištěm. Musíme se držet našeho plánu bez ohledu na to, s kým hrajeme," prohlásil asistent hlavního trenéra Letenských Lars Friis.

Baník může Spartě její sérii jen a pouze závidět. Sám se topí v krizi a trpělivost fanoušků už zase pomalu vyprchá. Ostatně při posledním domácím utkání proti Hradci, které Slezané nezvládli, se z tribun ozýval pískot. Následně uhráli Ostravané plichtu v Pardubicích, nicméně na ligovou výhru čekají už přes měsíc. Mezitím se v tabulce propadli na neuspokojivé 12. místo.

I tak ale Slezané věří, že rozjetého rivala z Prahy zastaví. "Sparta má formu, vyhrává, ale žádná série není nekonečná. Pokusíme se ji ukončit my. Viděli jsme všechny její jarní zápasy a budeme se snažit nedělat chyby, které dělali soupeři. Sparta je produktivní, střílí góly, má tam kvalitní individuality, které dokáží rozhodnout zápas. Ale věřím, že tím, že budeme pozorní a agresivní, její kvality eliminujeme," řekl kouč Baníku Pavel Hapal.

Tradičně třaskavé střetnutí bude jistě provázet bouřlivá atmosféra. Sparťanští fanoušci při týden starém zápase proti Teplicím vyzývali k co nejvyšší účasti, tudíž bude zajímavé sledovat, kolik příznivců Letenských do Ostravy skutečně dorazí. Jako vždy půjde slyšet také kotel domácích. Ten by se nicméně měl být trochu na pozoru, neboť disciplinární komise Ligové fotbalové asociace podmínečně uzavřela tribunu, na níž sídlí právě hlasití "chachaři".

Baníku, jenž do zápasu nastoupí v retro dresech, budou scházet zranění záložníci Daniel Tetour s Ladislavem Takácsem a stoper Michal Frydrych. Spartě rovněž nepomůže trio marodů. Dál absentují obránci Casper Höjer s Ondřejem Čelůstkou i křídelník Jakub Pešek.

Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Sanneh, Bitri, Pojezný, Fleišman - Kaloč - Cadu, Kuzmanovič, Šín, Plavšič - Almási

Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Kovář - Vitík, Sörensen, Krejčí - Mejdr, Sadílek, Laci, Zelený - Čvančara, Kuchta, Haraslín

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.81 - 4.08 - 1.70

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

FC Trinity Zlín - FC Hradec Králové

sobota 15:00

Už druhý týden v řadě se Zlín krčí v tabulce na posledním místě. Stále se však po jedné výhře může posunout výš. Podaří se to "Ševcům" proti Hradci Králové, jenž nicméně na jaře hraje na cizích stadionech rád?

Pod trenérem Pavlem Vrbou, který k řece Dřevnici dorazil na konci loňského roku, porazil Zlín pouze Teplice. Proč? Problém tkví jak v chabé efektivitě, tak v kupení minel při obranné činnosti. "Pořád se to opakuje. Uděláme jednu dvě malé chyby a soupeř je okamžitě potrestá. My z pěti šancí proměníme jednu, tak jako naposledy v Brně," nelíbí se středopolaři Ševců Marku Hlinkovi.

Zcela spokojeni nejsou ani v Hradci. Zatímco venku sbírají po zimní pauze body pravidelně, ve svém mladoboleslavském azylu jen prohrávají. Naposledy "Votroci" nezvládli utkání proti Jablonci. V něm se navíc nechali vyloučit jak brankář Pavol Bajza, tak také obránce Michal Leibl. Navíc další zadáci Filip Čihák s Ondřejem Ševčíkem mají stejně jako útočník Daniel Vašulín zdravotní problémy. Ve Zlíně tak Východočeši zřejmě budou muset experimentovat se složením defenzivy.

I proto si asistent hlavního kouče Hradce Stanislav Hejkal uvědomuje, že Votroky čeká náročný duel. "Jejich obrana je ustálená. Cedidla je sice mladý hráč, ale už má také pár odkopaných zápasů. Simerský s Procházkou jsou protřelí mazáci, uvidíme, jak na tom bude Bartošák. Hrubý toho má také hodně za sebou, navíc udělali Kozáka, který prošel Laziem Řím. K tomu Slončík, Čanturišvili, Vukadinovič, to je spousta dalších startů v lize, takže jde určitě o zkušené mužstvo," zhodnotila sílu Zlína pravá ruka lodivoda Miroslava Koubka.

Také Ševci se budou muset obejít bez jednoho disciplinárně potrestaného hráče. Je jím pravý obránce či záložník Martin Fillo, který kvůli nedávnému vyloučení proti Spartě musí vynechat ještě jeden duel. Na marodce zřejmě ještě zůstane levý bek Lukáš Bartošák, další zadák Adam Hloušek pak kvůli osobním problémům není s klubem dál smluvně svázán. Středopolař David Tkáč začal po dlouhé absenci nastupovat alespoň za B-tým, jiný mladý záložník Tom Slončík zase dostává pod Vrbou víc a víc prostoru a může se opět objevit v základní jedenáctce.

FC Trinity Zlín - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Cedidla, Simerský, Hlinka, Procházka - Kolář - Vukadinovič, Hrubý, Slončík, Čanturišvili - Kozák

FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Reichl - Klíma, Kodeš, Čech - Gabriel, Kučera, Pudhorocký, Novotný - Ryneš, Smrž - Kubala

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.33 - 3.33 - 3.18

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Sigma Olomouc - Dynamo České Budějovice

sobota 15:00

Olomoucká Sigma i budějovické Dynamo za sebou mají vydařené kolo. Zatímco Hanáci si odvezli cenný bod z Plzně, Jihočeši si dokonce zdárně vyšlápli na vedoucí Slavii. Jak si oba týmy povedou ve vzájemném střetnutí?

Sigma už by sice jistě ráda ukončila zdánlivě nekonečnou remízovou šňůru, nicméně plichtu z utkání proti Viktorii její hráči rozhodně akceptovali. "Musíme si přiznat, že jsme měli v zápase s Plzní i trochu štěstí. Chtěli jsme vyhrát, ale bod určitě bereme. Plzeň dvakrát trefila tyčku, měla i další gólové šance. Dobře jsme ale zareagovali na inkasovaný gól a jsme rádi alespoň za bod," zhodnotil zápas levý bek Jiří Sláma, který asistoval na vyrovnávací trefu Mojmíra Chytila.

Ještě větší euforie zavládla v budějovickém táboře, která si nečekaně troufla na lídra soutěže. Podobně odvážně se chce Dynamo prezentovat také na Hané. "Do Olomouce jedeme potvrdit dobrý výkon a výsledek se Slavií. Myslím si, že máme sebevědomí, ale jsem obezřetný. Trenéra Jílka znám i ze Sparty, Olomouc má kvalitní mančaft. Byli jsme spolu na hotelu na soustředění v Turecku, už tam nás chválili, že jsou to jiné Budějovice než dřív. Jedeme do Olomouce jednoznačně udělat nějaké body," řekl jeden z dvojice trenérů Dynama Tomáš Zápotočný.

Oba celky řeší absence kvůli žlutým kartám. Sigma si bude muset poradit bez nejlepšího střelce Mojmíra Chytila, Budějovicím zase bude scházet dvojice obránců Martin Králik a Benjamin Čolić. Nejisté jsou pak starty forvarda Dynama Daniela Haise a stoperů Lukáše Vraštila s Vítem Benešem a záložníka Jana Fortelného na straně Olomouckých.

Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Macík - Pokorný, Beneš, Zmrzlý - Navrátil, Breite, Ventúra, Pospíšil, Sláma - Vodháněl, Růsek

České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Šípoš - Sladký, Broukal, Havel, Skovajsa - Adediran, Čavoš, Hellebrand, Hora, Potočný - Zajíc

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.71 - 3.79 - 5.23

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Slavia Praha - Viktoria Plzeň

sobota 18:00

Ve srovnání s tabulkou po podzimní části si Slavia a Plzeň vyměnily role. Ve šlágru 23. kola to tak budou domácí, kdo bude hájit průběžné ligové vedení. Vezme si jej Plzeň zpět? Nebo se role nebudou měnit? A jak se pořadí promíchá po zápase Sparty?

S dvoutýdenním odstupem se Slavia přece jen dočkala. Už proti Slovácku sešívaní doufali, že se Eden podaří vyprodat. A ačkoliv byl vršovický stadion v zápase s Moravany solidně zaplněn, několik volných míst se ještě našlo. Tentokrát by už se ale Eden měl zaplnit do posledního místa. Pokud tedy dorazí všichni, kdo si pořídili vstupenky. Žádné lístky už každopádně k dispozici nejsou.

Většina diváků bude pochopitelně podporovat Pražany, kteří si domácí atmosféru v probíhající sezoně náležitě užívají. Zatím v Edenu zvládli všech 11 ligových duelů s ohromujícím skóre 44:5. Slavii se navíc ve Vršovicích dlouhodobě daří také na Plzeň. Všechny tři body si Viktoria odvezla ze hřiště sešívaných naposledy před devíti lety.

Z tohoto pohledu tedy drží trumfy v rukou Pražané."Chceme navázat na dobré domácí výkony. Domácí bilance je skvělá, tým si doma věří. Všichni se vždy těšíme na ty nejdůležitější zápasy, když je vyprodáno a plný stadion. Věříme, že předvedeme dobrý výkon, nadchneme fanoušky a půjdeme si za tím, co chceme. Chceme utkání zvládnout vítězně. Plzeň je komplexní tým, bude to o tom najít skulinky, kde bychom mohli mít převahu," uvedl trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Jenže dobrými čísly ze vzájemných střetnutí se sešívaní konejšili i vloni na jaře. A ejhle... Slavia sice ani před rokem Plzni nepodlehla, nicméně konečná remíza 1:1 nasměrovala k mistrovskému titulu Západočechy. Ti také lépe zvládli poslední měření sil. Podzimní zápas v plzeňských Štruncových sadech už na jeho začátku zásadně ovlivnilo vyloučení stopera Pražanů Eduarda Santose. Viktoria následně díky početní převaze vsítila tři branky a svého rivala snadno porazila.

Nyní by Plzeň konečně chtěla uspět také ve vršovické jámě lvové. "Podle minulosti je to tak, že favoritem je Slavia. Ale že bychom to úplně měli v hlavách a jeli do Edenu s tím, že jsme tam dlouho nevyhráli a třepali se, to určitě ne. Už je na čase, abychom to prolomili a odvezli si všechny body. Musíme být odvážní směrem dopředu," burcuje stoper Viktorie a kapitán mužstva v jedné osobě Lukáš Hejda.

Pamětníci loňského duelu v Edenu si jistě vzpomenou na emoce, které střetnutí provázely, a chování takříkajíc za hranou. Tomu se oba kluby nyní chtějí vyhnout. Proto se jejich představitelé sešli ještě před úvodním výkopem a společnými prohlášení vyzvali k slušným projevům jak na hřišti, tak i v hledišti.

Za to však skutečně bude to se uvidí. Oba celky se totiž v posledních týdnech nevyhnuly několika bodovým ztrátám, po nichž se k nim v ligové tabulce přiblížila pražská Sparta. V Edenu tak půjde o hodně, tudíž se snadno může stát, že nervozita bude rezultovat v další výbuchy emocí jakéhokoli druhu.

Slávisté se proti Plzni budou muset obejít bez tria marodů: obránců Davida Hovorky s Janem Bořilem a záložníka Jakuba Hromady. To Viktorii by měl scházet pouze středopolař Lukáš Kalvach, jehož absence je nicméně hodně znát.

Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
O. Kolář - Schranz, Ousou, Ogbu, D. Jurásek - Holeš - Jurečka, Lingr, Zafeiris, Olayinka - Van Buren

Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Staněk - Holík, Hejda, Jemelka, Havel - Bucha, Ndiaye - Kopic, Květ, Sýkora - Chorý

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.62 - 3.92 - 6.42

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Slavia Praha
22
16
2
4
63 : 17
50
2
Viktoria Plzeň
22
15
4
3
43 : 18
49
3
Sparta Praha
22
14
6
2
51 : 22
48
4
1. FC Slovácko
22
10
5
7
26 : 30
35
5
Bohemians Praha 1905
22
9
5
8
37 : 38
32
6
Sigma Olomouc
22
7
9
6
33 : 26
30
7
FC Hradec Králové
22
9
3
10
26 : 29
30
8
FK Mladá Boleslav
22
7
6
9
31 : 33
27
9
Slovan Liberec
22
7
5
10
28 : 30
26
10
FK Jablonec
22
7
5
10
35 : 40
26
11
Zbrojovka Brno
22
7
5
10
32 : 42
26
12
Baník Ostrava
22
6
7
9
35 : 32
25
13
Dynamo České Budějovice
22
7
4
11
22 : 37
25
14
FK Teplice
22
5
5
12
27 : 53
20
15
FK Pardubice
22
5
4
13
20 : 46
19
16
FC Trinity Zlín
22
3
9
10
24 : 40
18

Zbývající zápasy

12.03. 15:00
FK Jablonec - 1. FC Slovácko (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (555)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele