Evropská liga - souhrn úvodních zápasů čtvrtfinále

11.04.2019, 22:55, aktualizováno 11.04.2019, 22:55
Komentáře a souhrny
Slavia byla Chelsea vyrovnaným soupeřem, nakonec však anglickému velkoklubu těsně podlehla. Arsenal si doma poradil s Neapolí, zatímco Benfica využila početní výhody a poměrem 4:2 vyhrála nad Frankfurtem. Valencia zvládla utkání s Villarrealem...

Arsenal FC - SSC Neapol 2:0

11.04.2019 21:00

Góly: 15. Aaron Ramsey, 25. Kalidou Koulibaly (vl.)

Očekávaný duel Arsenalu s Neapolí nezklamal a kvůli atraktivnímu výkonu především ze strany domácího celku dopadl stejně jako v posledním vzájemném zápase obou týmů na Emirates Stadium, tedy v poměru 2:0. O svém triumfu Kanonýři rozhodli již v úvodu, když se dvakrát prosadili díky trefě Ramseyho a Koulibalyho vlastenci, a do odvetného boje o semifinále tak mají skvělou výchozí pozici.

Stejně jako v předešlých zápasech s Borisovem a Rennes domácí na nic nečekali, podrobili soupeře ustavičnému tlaku od úvodních minut a za svou aktivitu se dočkali zasloužené odměny. První nebezpečné náznaky Arsenalu ještě neapolská obrana stačila s vypětím všech sil zablokovat, ale v patnácté minutě již Kanonýři protivníka se vším všudy rozebrali. Parádní akce Mesuta Özila po pravé straně vyústila v přihrávku Lacazetta mezi nohama stínujícího Koulibalyho pro Ainsleyho Maitlanda-Nilese, jenž si v nelehké situaci poradil s noblesou a postrčil ještě míč nabíhajícímu Aaronu Ramseymu, který tváří v tvář brankáři Meretovi zachoval chladnou hlavu a uklidil míč do sítě.

Ani s průlomem skóre tým Unaie Emeryho neustával v ustavičném napadání neapolské rozehrávky a deset minut po první trefě z této taktiky vytěžil maximum. Na rozdíl od Ramseyho trefy šlo tentokráte o ryze individuální průnik v podání excelentního Lucase Torreiry, který na polovině hřiště obral o míč Allana, pustil se přímočaře dopředu a jeho přízemní ránu z hranice šestnáctky tečoval do Meretova protipohybu smolař zápasu Koulibaly.

Opaření hosté se na trávníku i nadále hledali a Arsenalu hned několikrát nechybělo mnoho k ještě většímu navýšení skóre. Ve dvou slibných příležitostech se ocitl Pierre-Emerick Aubameyang, ale pokaždé si na Mereta nepřišel. Když pak na samém sklonku první půle Lorenzo Insigne po první povedenější akci Neapole ze slibné pozice v hloubi šestnáctky zbrkle přestřelil, šlo se do kabin za vedení Arsenalu 2:0.

Po změně stran již tým Carla Ancelottiho začínal přece jenom hrozit směrem dopředu více a kapitán Insigne dokonce dostal míč do sítě, ovšem radost mu zhatil správně zdvižený praporek čárového rozhodčího. Arsenal záhy kontroval tvrdou ranou Ramseyho, kterou Meret jen s obtížemi vyrazil. Když už se zdálo, že domácím přece jen začínají docházet síly, sáhl Unai Emery tak jako v osmifinále k nasazení křídelníků Iwobiho s Mchitarjanem, což dodalo ofenzivní hře Kanonýrů druhý dech a po další bleskové akci beků Kolašinace s Maitlandem-Nilesem se znovu zaskvěl Meret.

Osmnáct minut před koncem však bylo rušno na druhé straně, když si Insigne výjimečně pohlídal ofsajdovou linii a stříleným centrem našel před brankou zcela volného Zielińského, jenže polský reprezentant ve skluzu nezvládl míč zasáhnout čistě a pod tlakem vyběhnuvšího Čecha jej poslal mimo tři tyče.

Na neproměněné obrovské příležitosti bylo vzápětí vyrovnáno, neboť po skvělém pasu Mchitarjana se takřka z hranice malého vápna dostal ke střele osamocený Ramsey, avšak trestuhodně svou střelu neukočíroval a přestřelil. Jelikož pak v samém závěru neproměnil další slibný brejk ani Aubameyang, skončilo utkání dvoubrankovým vítězstvím Arsenalu, který tak půjde do odvety s výraznou výhodou. Vzhledem k dlouhodobému trápení Kanonýrů na hřištích soupeře ovšem může italský celek stále cítit šanci na zvrat a o semifinalistovi z tohoto duelu ještě stále není zdaleka rozhodnuto.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Valencia CF 1:3

11.04.2019 21:00

Góly: 36. Santi Cazorla (pen.) - 6. Gonçalo Guedes, 90+1. Daniel Wass, 90+3. Gonçalo Guedes

Valencia potvrdila roli mírného favorita, uspěla na půdě Villarealu, a k semifinále Evropské ligy má podstatně blíže než její protivník. Ještě do poločasu bylo skóre vyrovnané, to se za hosty prosadil nejprve Gonçalo Guedes, za domácí pak korigoval Santi Cazorla, po přestávce však úřadovali už jen Netopýři, a to díky gólům Daniela Wasse a dalšího zásahu Guedese.

Nutno podotknout, že utkání až do posledních chvil spělo spíše k nerozhodnému výsledku. Jenže Žlutá ponorka absolutně nezvládla nastavení druhého dějství, inkasovala v něm hned dvakrát, a v odvetě bude mít co dělat, aby tenhle dvojzápas ještě zvrátila. To Los Ches naopak mohou být spokojeni, druhé utkání jen nesmějí pokazit a proklouznou dál.

Domácí neměli dobrý vstup do tohoto klání, už po šesti minutách hry totiž museli čelit pokutovému kopu, neboť Cáseres v rohu vápna podrazil Gonçala Guedese, a sudí Oliver ukázal na bílý puntík. Ačkoli gólman Andrés Fernández polapil střelu Daniho Pareji, navrátilce do základní sestavy, míč vyrazil pouze před sebe do cesty Portugalce, jemuž se z dorážky již podařilo zacílit.

Dlouho se pak na hrací ploše v podstatě nic zajímavého nedělo, až na řadu přišla penalta také na straně Villarealu. Garay v krkolomné pozici fauloval v šestnáctce pronikajícího Vicenteho Iborru, Oliver měl na situaci krásný a nezakrytý výhled a zase ukazoval na pokutovou značku. Na ní si balón postavil Santi Cazorla, jenž ve 36. minutě zamířil do protipohybu gólmana Neta.

Ve 43. minutě mohla jít El Submarino Amarillo dokonce do vedení, docela slušně vypálil Gerard Moreno, avšak Neto si s jeho zakončením poradil. V 59. minutě neproměnil Villareal ještě lepší možnost, konkrétně to byl Chukwueze, který se snažil poslat míč do dolního rohu brány, Neto ovšem zase dobře použil své rukavice. Pak už úřadovala jen Valencia.

Produktivita byla v podstatě nejdůležitějším faktorem, která rozhodla o vítězství Valencie. V první minutě nastavení se zapsal na střeleckou listinu Wass, jehož přihrávkou zleva skrz celé vápno našel José Gayá, a následná střela skončila u vzdálenější tyči. A pak ještě překonal Andrése Fernándeze z blízkosti Guedes, jenž zužitkoval přesný dlouhý pas od Čeryševa.

Více informací k zápasu

SL Benfica - Eintracht Frankfurt 4:2

11.04.2019 21:00

Góly: 21. João Félix (pen.), 43. João Félix, 50. Rúben Dias, 54. João Félix - 40. Luka Jović, 72. Gonçalo Paciência

Portugalská Benfica zvládla lepe vstup do čtvrtfinálové fáze EL a díky výhře 4:2 nad německým Frankfurtem se přiblížila postupu mezi čtyřku nejlepších, ovšem vyhráno ještě zdaleka nemá. Nyní jí výrazně pomohl moment z 20. minuty, kdy soupeř obdržel červenou kartu a lisabonský klub se vzápětí dostal do vedení z pokutového kopu. Hosté ani v oslabení nebránili a tlačili se do ofenzívy, dva vstřelené góly na půdě protivníka jim nakonec mohou stačit.

Eintracht přitom nezačal vůbec špatně a po pěti minutách se propracoval k nebezpečné hlavičce Filip Kostič, jenže pravou tyč minul zhruba o metr. Jeden z klíčových okamžiků se zrodil po dvaceti minutách hry. Evan N'Dicka totiž ve vlastní šestnáctce ve vyložené brankové možnosti přistrčil zezadu osamoceného Gedsona Fernandese. Anglický rozhodčí Taylor bez váhání vytáhl přímou červenou kartu a k tomu nařídil penaltu.

K ní se postavil João Félix a míč uklidil po zemi k levé tyči, brankář Trapp se natahoval marně. Německy celek i v deseti srovnal a to pět minut před přestávkou, kdy Luka Jovič obdržel zpětnou přihrávku z pravého křídla do volného prostoru od Rebiće a z pěti metrů zavěsil přímo pod břevno. Benfica si vzala zpět ztracený náskok ve 43. minutě. Podruhé v utkání se prosadil Félix, jehož bomba z pětadvaceti metrů zapadla k bližší tyči.

Trapp si sice na balón sáhl, ale v cestě do sítě mu zabránit nedokázal. V poslední minutě první půle skvěle zasáhl hostující strážce proti ráně Cerviho. V nastaveném čase skončil pokus z hranice šestnáctky v brance Benficy, ale gól nebyl uznán kvůli ofsajdovému postavení. Domácí pojistili svůj náskok pět minut po výměně stran, když po rohovém kopu z pravé strany a vyhraném souboji od Félixe hlavičkoval do prázdné branky Rúben Dias.

V 54. minutě zkompletoval svůj úchvatný večer hattrickem aktivní Félix, jenž po zpětné pobídce od Grimalda vystřelil z první z deseti metrů a míč procedil do sítě mezi nohama Trappa - 4:1. Zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem se gólman Eintrachtu vytáhl proti sólu střídajícího Seferoviće a balón odvrátil nohou na rohový kop, vzápětí na druhé straně uzavřel gólový účet čtvrtečního duelu Gonçalo Paciência hlavičkou do vzdálenější šibenice po rohu Guzmána.

Frankfurt si tak do odvety přece jen zachoval aspoň zbytky nadějí na postup.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Chelsea FC 0:1

11.04.2019 21:00

Góly: 86. Marcos Alonso

Slávisté vstoupili do čtvrtfinále Evropské ligy proti Chelsea těsnou porážkou 0:1. Oba celky si v průběhu utkání vypracovaly příležitosti, zejména v první půli aktivní Pražané však v závěru inkasovali a jejich naděje na postup se výrazně zmenšily...

Již po dvou minutách se do první příležitosti dostali domácí. Traoré byl faulován a přímého kopu ze solidní vzdálenosti se ujal Stoch, jenž přesně vybídl Deliho k hlavičce, která skončila těsně vedle. Náznak v podání Chelsea přišel o něco později. Willian dostal nalevo dost prostoru, avšak odcentrovat se mu nepodařilo a nad břevno následně letěla střela Barkleyho.

Dobře se rozvíjela i další akce sešívaných, jenže Olayinkova přihrávka ke Stochovi neprošla. Po sedmnácti minutách zaváhal ve vlastním vápně Traoré a Slavii zachránil až sudím odpískaný faul. K zakončení se tak dostali zase domácí, když po Olayinkově centru nepřesně hlavičkoval Coufal a okamžik na to prudce zpoza vápna vypálil Ševčík.

Vniveč vyšla i Azpilicuetova snaha procpat míč na Girouda, nicméně po následném obléhání vápna si míč posunul Willian a rozezvučel břevno Kolářovy svatyně. Nějaký čas se poté na šance čekalo, až po půlhodině hry mohla Chelsea jít sama na brankáře, ovšem pomezní mylně odmával postavení mimo hru.

Chybu spáchal rozhodčí i na druhé straně, když kousek za vápnem neodpískal evidentní šlápnutí na Masopustovu nohu při ojedinělé akci Slavie, která od třicáté minuty nepůsobila tak aktivně po převzetí míče. Nic vážného už se tak do poločasu nestalo a do kabin se odcházelo za bezbrankového stavu.

Hned po pauze nastalo na levé straně přečíslení pro Chelsea, po němž odcentroval Alonso a Kolář měl s tečovaným centrem lehké problémy. Znovu Blues zahrozili po rohovém kopu, když se ke střele z deseti metrů dostal Giroud, pálil však mimo.

Slávisté první desetiminutovku mlčeli, až poté se ozvali. Nejprve musel Kepa zpacifikovat centr z pravé strany, následně jistil pomalou střelu vedle brány. Dalším nebezpečím pro branku londýnského celku byl Olayinkův pas na Masopusta, po němž by mohla nastat velká příležitost, kdyby zimní posila Slavie nepodklouzla. Na to už Sarri reagoval vysláním Hazarda na hřiště.

Hned po jeho příchodu si nebyl Kolář vůbec jistý při zákroku po Willianově rohu a defenziva červenobílých jen se štěstím odvrátila na další roh. Po něm propadl míč na Rüdigera a ten z velkého vápna vypálil přízemní dělovku, načež slávistický brankář odčinil své předchozí zaváhání. V pozoru musel být nadále, jelikož Willian zakončil svůj únik střelou jen těsně vedle levé tyče. Po chvíli Rüdiger osamocen hlavičkoval po rohu brazilského křídelníka, tentokrát mimo prostor tří tyčí.

Když se utkání přehouplo do poslední čtvrtiny, podcenila Chelsea počet hráčů vzadu a do protiútoku se řítil Traoré, jeho střela z hranice velkého vápna ale úspěch neslavila, Kepa ji zlikvidoval. Následný roh se ještě neujal, avšak po tom dalším Kepa jen tak tak vyškrábl míč do zámezí před dobíhajícími útočícími hráči. Slavia v této fázi utkání zasypávala vápno spoustou centrů, v gól ovšem žádný z nich nepřetavila.

Zhruba patnáct minut před koncem si příznivci vršovického klubu výrazně oddechli, neboť hosté sice procpali míč do sítě, nicméně tomu předcházející přihrávka směřovala na Girouda stojícího v ofsajdu. Pozdvižení přišlo i ve vápně na opačném konci hřiště. Kepa vyrazil Hušbauerův centr pouze k Bořilovi, kterého po jeho voleji vychytal.

Už to s vyhlídkami českého klubu do odvety vypadalo nadějně, avšak po zbytečné ztrátě míče nezachytila obrana náběh Alonsa, který po vzdušném pasu Williana hlavičkoval nechytatelně do sítě. 0:1. Sešívaní už se v závěru do větší příležitosti nedostali a do Londýna tak za týden vyrazí s jednobrankovým mankem.

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (22)

Přidat komentář
Benfica

Super Benfica, Super Félix.. škoda niektorých vecí, ale bol to dobrý zápas a mladí hráči a mladý tréner si z neho určite veľa zoberú..

Reagovat
Benfica

už len dokončiť rozrobenú prácu vonku, Frankfurt je teda slušne načatý..

Reagovat
smazaný uživatel

To je bůh ten Joao parádní zápas

Reagovat
Reggie

Felix je skvely, o tom zadna. Ten snad v ty utocny fazi umi uplne vsechno. To jsem dlouho nevidel.

Jinak se te, jako fanouska Benfiky, chci zeptat, jak je mozny, ze Raul Jimenez si u vas poradne nezahral? A misto nej mimo jine nastupovalo treba takovy kopyto, jako je Seferovic. Kdybys mi to mohl trosku priblizit, diky!

Reagovat
Benfica

Tak on sa hlavne nedostal cez Jonasa.. a Benfica skoro stale hrala na jedneho utocnika od cias ked unas skoncil Lima v 2015.. nasledne prisiel ako nahrada za Mitrogloua ktory bol megadobry a nenadviazal nanho..

Koniec koncov nesadol mu system hry a hlavne ten Jonas ten je boh.. a co sa tyka minulej tak Seferovic zacal skvele a od novembra si velmi nezahral tiez a momentalne je aj lepsi.. ale skoda ze sa nepresadil u nas lebo moc sympatak je..

Reagovat
Reggie

Me taky prave Raul prijde jako sympatak. Takhle to dava smysl no, protoze Jonas je/byl vyborny. Kazdopadne jsem rad, ze je ted na ocich a hraje porad.

Reagovat
Benfica

zasluzi si, uz len za tu snahu u nas

Reagovat
stas87

Ak by Ndicku nevylucil, tak SGE neprehra. Skoda tych dvoch haluzakov po odraze lopty presne k hracom Benficy. Zasa ale oni mohli dat na 5-1 ale Trapp podrzal a potom Paciencia znizil na 4-2. Tu redku dat nemusel, ale uz sa stalo. Herne Eintracht nesklamal, postupit stale mozu a ja tomu verim.

Reagovat
Benfica

prehrali by tak či tak.. redka 100 % správna..

Reagovat
smazaný uživatel

Normální zášmik tohleto.

Reagovat
vladino10

kde sa berie tá istota, že by prehrali tak či tak? Na to, že hrali väčšinu zápasu presilovku teda nič moc výsledok

Reagovat
Benfica

Na becko celkom ok..

Reagovat
fantomas

Aaronek <3

Reagovat
Zark

dobre vedet ze mu to proti neapoli bude strilet

Reagovat
Godwinson

Dát jim doma o dva góly by pro Frankfurt nemusel být takový problém, snad to dají

Reagovat
David143

Reagovat
JessePinkman

SLB Felix je skvělej. Škoda těch dvou gólů, ve Frankfurtu to bude ještě kurva těžký.

Reagovat
The Krupy

Neapol by som najradšej v Európe už nevidel, pravidelne nehrajú nič.

Reagovat
STR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
zlatan-legend

Co ten Félix 3+1? Já ho viděl jen párkrát a docela mi vadilo, jak teatrálně padá...Snad se tomu do budoucna vyvaruje. Zatím roste ve hvězdu.

Reagovat
Spalovač šancí

Snad to Frankfurt otočí, nejsympatičtější tým v EL

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele