David Zima o své operaci i Serii A: Defenziva je priorita, útok se tu neřeší

15.02.2023, 10:06
Rozhovory

Obránce turínského FC David Zima si na nějaký čas musí dát od fotbalu pauzu. Důvodem je operace menisku, kterou podstoupil před pár dny. Jinak ale český fotbalista nelení a ve svém blogu pro Livesport Zprávy otevírá zákulisí jedné z nejlepších soutěží světa. Kdo jsou podle něj tři nejlepší útočníci Serie A a má podle něj Neapol už titul v kapse?

Mám týden po operaci menisku, který mi prasknul na tréninku. Cítím se dobře, ale uvidíme v následujících týdnech, jak to bude vypadat. V olomoucké fakultní nemocnici se o mě výborně postarali. Obzvlášť pan MUDr. Radim Kalina, který mě operoval. Na vše navíc dohlížel i náš klubový lékař, takže vše dopadlo dobře. Teď už se jen uzdravit. Rekonvalescence je na tři měsíce, ale doufám, že budu moct hrát už v květnu. Záležet bude také na nabrání svalů, které ochabnou. Koleno jako takové bude v pořádku brzy.

Momentálně se ale o sebe nedokážu sám postarat, takže jsem doma v Česku u rodičů, od kterých mám skvělý servis. Jen jídlo si musím hlídat, aby se to nezvrtlo. Nemohu nikam chodit, protože si nikde nemohu sednout - nohu musím mít neustále napnutou. Takřka se sám ani neobleču. Čas zabíjím u playstationu.

A tak mám prostor pustit si i český fotbal. K tomu ještě Turín, když hrajeme. Mrzela mě prohra s AC Milán, protože to bylo vyrovnané utkání, nejsou v ideální formě. Obzvlášť teď, když je Juventus po jeho kauze a následném trestu za námi. Pomohlo nám to, ale nijak extra jsme to neřešili. Umístit se na pohárových příčkách je naším cílem od začátku sezony. Ale je to ještě daleko. Přijdou těžké zápasy s kluby z vrchu tabulky a v nich budeme potřebovat bodovat, protože za nimi máme ještě stále velký bodový odstup.

Aktuální tabulka Serie A (14.2.) (©Livesport)

Něco jiného je případ Neapole, která je v této sezoně naprosto dominantním klubem. Těžko si představit, že by jí ještě někdo ukradl titul. Sice stále nemají tak velký náskok, že by se nedali stáhnout třeba na devět bodů, což už je celkem málo, ale zatím tomu nic nenasvědčuje. Jestli se na podobné vlně udrží i během března a dubna, tak není o čem.

Její zápasy jsou atraktivní. Ale když si vezmu v potaz, kolik mají vítězství, bodů a kolik inkasovali branek, tak to není zas úplně málo. Jenže oni jich dost i střílí, zápasy jim končí výhrou 5:2, takže si to mohou dovolit. Hrají dobrý fotbal.

Přitom před sezonou se spíš čekalo, že na prvním místě bude AC Milán jako mistr. Nicméně s Neapolí se počítalo minimálně do top čtyřky. Vždycky hráli hezký fotbal, ale teď jim to fakt sedlo, posílili se o nějaké hráče a najednou sviští za titulem.

Neapol v posledních zápasech opět vítězí (©Livesport)

Osimhen je postrachem ligy

Nejlepším střelcem Serie A je Victor Osimhen. Nebojím se říct, že je postrachem ligy. Je rychlý, pružný, dělá rychlé změny směru a má dobrý výskok. Prostě nepředvídatelný útočník. Umí si vytvořit šanci v podstatě sám. Kromě něj mě ještě napadnou Rafael Leao a Lautaro Martínez. Tihle jsou v Itálii momentálně asi nejlepší útočníci, ale nejnepříjemnější je určitě Osimhen.

Pro obránce je bránit takového hráče hrozně složité. Nejde říct návod, jak na něj. Člověk si to musí osahat a časem na to sám přijde, jak k takovým typům přistupovat.

Může se zdát, že z české ligy jsem na takovou úroveň nebyl zvyklý, ale já si myslím, že je to individuální. Vždy záleží na tom, jaký styl vám sedí. Rozhodně je lepší si zvyknout, když jste zvyklý běhat, než když je to naopak. V tomhle ohledu mě skvěle nachystala Slavia, protože její herní systém vyžaduje po hráčích skvělou fyzickou kondici. Tady to není tolik o běhání ale spíš o dynamice, takže mi přechod nepřišel tak složitý.

Jak jsem řekl - v Itálii to není ani tolik o rychlosti. Spíš je to o tom, abyste nekazil. Kvalita je na vysoké úrovni. Není to jako v Bundeslize, kde se hraje nahoru dolů. Tady se hodně vyčkává. Třicet minut se nic neděje a pak přijde akce. Máte třeba tři střely na branku za zápas. Těžko se tu otáčí výsledky.

I proto se tu hodně řeší taktika. Přijde mi, že probírání taktiky a obranných nácviků je pořád stejný extrém, jako se mnohdy vypráví. Víceméně existuje jen defenziva, ofenziva vůbec. Občas nějaké nácviky útočení jsou, ale 90 procent tréninku je defenziva a presink a zbylých 10 procent je ofenziva, tedy spíš rozehrávka. Posledních 30 metrů kolem branky se tu totiž skoro nenacvičuje. Týmy sází na improvizaci útočných hráčů.

Někdy je to super, někdy je to horší... Záleží i na soupeři. Ale zvyknout se dá na všechno. Beru to už jako normální věc. Je to jako v běžném životě, když jste ve škole či v práci: různě se kariérně posouváte a zdokonalujete. Tyto zkušenosti z Itálie mě zlepšují a posunou zase dál.

Autor: Livesport.cz / David Zima

Komentáře (67)

Přidat komentář
KillSwitch

ako zrusim betu? :D

Reagovat
LAĎA_Z_MADRIDU

eurofotbal.sk

Reagovat
srbic13

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spalovač šancí

Gamou či deltou. A příštích 14 dní rozhodne.

Reagovat
oli9

až moc se do EF vesral livesport...

Reagovat
PJ

bez Livesportu by EF už tak 15 let neexistoval.. to jen tak na okraj

Reagovat
Greny

Bez EF už by tak 15 let neexistoval livesportu..

Je mi jedno jak to je toto mě ale nebaví promiň... Je to fakt na kokot a asi si nezvyknu

Reagovat
Hasan Šáš

Celkem dobře tu sračku A popsal. To bude asi důvod, proč Itálii na MS pamatuje už jenom valloire.

Reagovat
bobis21

Je to nejofenzivnější liga z těch top lig. On jen hraje ve sračka týmu na který se nikdo nedívá.

Reagovat
doshcz

Reagovat
STR

No nevím Bundesliga má zatím nejvic golů ze všech top soutěží.

Reagovat
bobis21

Jo, teď se dívám že i v minulé sezoně byla BL před SA (roky předtím ne). Ale pořád tam padá víc gólů než v Anglii, Španělsku, Francii, Brazílii, Portugalsku, ...

Reagovat
Spalovač šancí

Protože už ani tu obranu neumí pořádně natrénovat

Reagovat
Keeper117

Už ani expresky nejdú rozpísal som sa pod AC nejdem na to znovu

Reagovat
PJ

tam je nějaká chyba a zatim se mi nedaří zjistit jaká. Ale vim o tom a snažim se to opravit.

Reagovat
Azazelo RD

A neslo by opravit funkci Bayernista?

Reagovat
PJ

(funguje)

Reagovat
Ef.cz

Express zprávy jsou opraveny.

Reagovat
krupa1919

Vraťte starou verzi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
luismiksak

Reagovat
PISTOLERO

Sorry jestli to tady už bylo, ale bude i varianta tmavého režimu?

Reagovat
bobis21

Prý bude.

Reagovat
srandamač

Bude včera.

Reagovat
PJ

bude, ale určitě to neni otázka pár dní, to bude za delší dobu

Reagovat
PISTOLERO

Reagovat
Milan.B

Dam tomu sancu este tyzden, ked sa to nezlepsi zrusim ucet

Reagovat
danko10

Všetko zlé je na niečo dobré.

Reagovat
DelPiero137

Neblazni . Nie je to take zle, cakal som to ovela horsie. Na PC/firefox to funguje docela dobre a este sa to bude stale doladovat. Zvykneme si

Reagovat
meno

Ach né :(

Reagovat
Losinho

Zatím teda velký špatný. A nemyslím Zimu.

Reagovat
10

tak aspoň už je diskuse hned rozbalená a nemusí se nesmyslně klikat na odkaz "zde"

Reagovat
PJ

to funguje pořád stejně, diskuse do 300 příspěvků je rozbalená, nad 300 až po kliknutí

Reagovat
10

tak nic no...

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Nuno čomes

Škoda. Zmenší se velikost textu jednak článků a jednak komentářů?

Asi to dotuje Livesport, nicméně je nějaká šance, že tahle změna EF pomůže? Jedná se o kliknutí na články nebo na reklamy?

Díky.

Reagovat
PJ

Uvidíme. Osobně bych zmenšil velikost textu článku, komentáře mi přijdou ok. Ale nerozhoduju o tom...

Kdybychom nevěřili, že změna pomůže, tak jí neděláme :) Jedná se samozřejmě o celkovou návštěvnost, s tím je pak spojený celkový počet zobrazených stránek a kliknutí na reklamy...

Reagovat
bobis21

Já když na poměrně velkém monitoru v práci otevřu třeba tento článek, vidím ligovou tabulku jen po 17. místo. Na svém notebooku bych předpokládám neviděl ani to. To je fakt uživatelsky docela nepohodlné.

https://www.eurofotbal.cz/clanky/var-ne-var-a-willianova-raketa-23-kolo-premier-league-v-kostce-605647/

Já bych možná neměnil velkost písma, ale spíše ty volné mezery mezi komentáři, kdy je prostě mezi koncem textu a "reagovat" zbytečně velká mezera a pak mezi "reagovat" a jménem dalšího diskutujícího další. To tu diskuzi zbytečně natahuje a pak na obrazovce vidíš jen pár komentářů. Myslím že to není o velikosti textu, jako spíš o tom nevyužitém místě mezi.

Reagovat
PJ

Co se týká tabulky, tak s tim souhlasim, taky bych ty mezery zmenšil, ale jsem zatim s timhle názorem v týmu v menšině

Reagovat
bobis21

Tak ono nejde jen o tabulku, to platí pro celé stránky. Mezery mezi textem (řádky, odstavce atd.) jsou velké. Oproti původní verzi je to jako bys přepnul z kompaktní verze outlooku na standardní. Z toho podle mě pramení dost té kritiky (já to beru jako věc preferencí, sám mám radši kompaktní) - vejde ti méně textu na obrazovku a musíš více scrollovat, tím že vidíš menší část stránky se snadněji ztratíš a zdá se ti to pak nepřehledné. A upřímně i s tou bílou - jak jsi někde psal že i ve staré jsi měl text na bílém pozadí, ale tím jak je to tady roztahané je ten poměr bílé a textu úplně jiný. Kromě toho na PC mě víc trápí ta bílá "zeď okolo stránek, většinou tam stránky mají právě z tohoto důvodu nějakou hodně světlou barvu místo úplně bílé.

Reagovat
PJ

S tou bílou - jo na tom něco je, když jsou větší mezery a poměr textu / prázdnýho místa je podstatně menší než byl, tak to může působit víc bílý než předtím.

Reagovat
DelPiero137

Presne, tie medzery su tam zbytocne a trocha to aj zneprehladnuje (najme ked niekto wreaguje len smailikom).

Este by som dodal ze mi chybaju bozne listy/ramiky aby bolo prehladnejsie kde zacina a konci clanok a kde konci web. Je to biele, jednoliate.

Reagovat
10

Ty komentáře takto jako jednolitý text jsou víceméně nečitelný, splývá to dohromady a je to nepřehledný. Udělal bych rámečky jako u nových komentářů, zvětšil jim padding ze současných 10px (to je na vyhazov grafika/kodéra) na minimálně 25px. To by pomohlo dost významně.

Ty šipky s odskokem na nový komentář nebo můj vlastní komentář byla taky jedna z funkcí, která se v minulých verzích povedla a měla smysl.

I kontrast toho textu je v rámci základních pravidel přístupnosti a použitelnosti nedostatečný.

Reagovat
PJ

Počkej, tady všichni nadávaji, jak je to roztahaný, velký a že se uscrollujou, a ty bys dal komentářům dvaapůlkrát větší paddingy? To nevim jestli by moc pomohlo...

Reagovat
10

Mluvím o desktopový verzi, si to zkus

Reagovat
PJ

Já taky, jsem pořád na desktopu, na mobilu jen občas. A ani tady si větší paddingy moc nechci představovat. Rámeček je něco jinýho, to by se myslim líbilo i mě, ale ten vzhledem k tomu, jak je struktura diskuse postavená, udělat zatím nejde (to žlutý podbarvení obsahuje kromě samotnýho příspěvku i všechny reakce). Ale pracuje se na úpravě, po který půjde označovat vlastní komentáře, takže potom způsob, jak podbarvit jednotlivý komentáře bez reakcí, bude. Pak můžeme uvažovat o nějakym hodně světlym rámečku..

Reagovat
Nuno čomes

Ono jak jsou ty komentáře prostě jen odděleny textem tak to je takové slité, chtělo by to nějak oddělit no. Rámečkem, podtržením, něčím.. Myslí, že by to pak vypadalo lépe. Jinak text na PC tak špatný není, ale pořád by to sneslo nějaké zmenšení si myslím.

Reagovat
Lech

Pracujete i na tom vy odbornici, ze ted treba momentalne nevidim na ci prispevek reaguju? (nastesti mam moznost se zorientovat kdyz vyjedu trosku vys, a vidim ze diskuzi vedes ty a 10, sice mi to trva pul hodiny nez vyjedu nahoru a pak za dolu, ale parada, jste super)

Nebo na tom, ze kdyz kliknu na jmeno uzivatele, tak tam uvidim klasicky komu fandi a kdy se registroval?

Reagovat
Lech

Konkretne - neni videt jmeno uzivatele

Reagovat
PJ

Ano pracujeme a bylo to tu v diskusích xkrát zmíněno.

Reagovat
Lech

Ano, to asi bylo, ale pro vas vy hlavy. Ne pro me. Kdyz neco dojebete, tak si to mate i zduvodnit a bavit se o tom, jste placeni LS, ja ne

Reagovat
zurix_new

Tvl kdyby šlo o službu co si platíš tak nic neřeknu, ale bulíš a nadáváš tu na stránce co máš ZDARMA. Tím že budeš nadávat si myslíš že něčeho někdy dosáhneš? Se na tebe ti lidi akorát tak vyserou.

Konstruktivní kritika na zlepšení je samozřejmě v pořádku, ale to co tady předvádíš je úplně WTF

Reagovat
Lech

Wtf je tvoje oslavovani mobilni verze tvl. Pouzivani EF zdarma je protoze tu maji mrdu reklam ze kterych maji prijmy. Silnicni dan vetsina taky neplati a breci ze jsou neudrzovane a rozbite

Reagovat
Lech

Navic se bavim s nekym kdo je placeny za to ze udela nejakou praci podle zadani. Ze to je napicu rict nahlas muzu. Konstruktivni kritiky tu je dost, ja mam mozna jen tu nekonstruktivni, ale to ti muze byt nakonec jedno, protoze problem mam ja a ne ty

Reagovat
zurix_new

Nepsal jsem že bys nepsal i konstruktivní kritiku a sám uvítám některé věci co se tady často zmiňují. Samozřejmě můžeš říkat a psát co chceš, to je jen na Tobě.

Jen to když na Tebe člověk reaguje a akorát mu nadáváš "ty hlavo" a ironicky "odborníku", tak se na Tebe/tu část kde jsou normální nápady na zlepšení akorát vysere, to je celé.

Reagovat
letitfly

Nechcete třeba někdo napsat konstruktivní kritiku a ne pořád jen psát, jak to stojí za hovno?

Reagovat
PBLead

Nechci

Reagovat
VTID94

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
VTID94

Na dokončení pracujeme. Ďakujeme za pochopenie

Reagovat
Losinho

Bohužel jí ještě testujeme. Ale bude.

Reagovat
smazaný uživatel

Vratte prosím zpět starou verzi tohle je humus a táhne to oči,dám tomu tyden a kdyžtak zde končím.

Reagovat
PISTOLERO

Počkej si na tmavý režim. Myslím že pak to bude OK...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
VTID94

Reagovat
Lech

Nevratijou, plati je Livesport, ty zajima jen o kolik se vejde vic reklam a kolik to sypne. Nikdo z nich sem chodit ty diskuze cist nebude

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele