Cestování v čase

06.06.2015, 11:38
Profily, historie
Barcelonu čeká finále Ligy mistrů. Střetává se v něm s italským týmem a mnozí ji považují za jednoznačného favorita, zvláště pak díky její mohutné ofenzivní síle. Na světě přece není obrana, která by mohla hvězdný útok Katalánců byť jen přibrzdit. Otázkou tak zůstává vlastně jen to, o kolik Barça vyhraje a kdo se z útoku prosadí vícekrát. Abych nezapomněl, vrátili jsme se v čase do roku 1994.

Před šesti lety jsme v jednom z článků nastínili utrpení, kterým si Culés prošli předtím, než byli v roce 1992 konečně korunováni evropskými šampióny. Článek byl zakončen popisem nezměrné radosti, kterou barcelonští fanoušci pociťovali, když kapitán Alexanko pozvedl nad hlavu trofej, jež se pro katalánský velkoklub zdála po desetiletí zakletá. Dodnes starší generaci barcelonských naskakuje husí kůže, kdykoli se v televizi opakuje přímý volný kop Ronalda Koemana, který ve 112. minutě rozhodl finále se Sampdorií.

Slavné časy barcelonského Dream Teamu vedeného Johanem Cruijffem tehdy neskončily, Barça naopak po další dva roky ovládala španělskou ligu a čtyři ligové tituly v řadě jsou dodneška barcelonským maximem, které odolalo i éře Pepa Guardioly. Zároveň tehdy ale neskončily ani trable, které Blaugranas s Pohárem mistrů evropských zemí, respektive Ligou mistrů zažívali.

O rok později, v sezóně 1992/1993, byla Barcelona připravena potvrdit, že krom nadvlády nad Španělskem přebírá definitivně i nadvládu nad celou Evropu. V druhém "předskupinovém" kole na ni čekalo CSKA Moskva, solidní tým, který nicméně neměl představovat závažnější překážku. Ostatně Barça venku v poklidu remizovala 1:1 a v domácí odvetě vedla už v 31. minutě 2:0. Těsně před koncem prvního poločasu však za Rusy snížil Bushmanov a v poločase druhém domácí naprosto vybouchli, když inkasovali další dva góly. Cesta za obhajobou tak velmi rychle a nečekaně skončila.

Nemělo se však jednat o nic víc než o nešťastné jednorázové selhání. Johan Cruijff byl přesvědčen, že jeho svěřenci mají vše pro to, aby se na evropský trůn znovu vrátili. Zvláště pak když před následující sezónou přišel Romário, onen hráč z kreslených filmů (jak jej nazýval Jorge Valdano). Ofenzivní síla Barcelony byla vskutku famózní, útočnou dvojici Romário - Stoichkov měl přihrávkami zásobovat dánský mág Michael Laudrup (byť většinou jeden z těchto tří začínal na lavičce). Že takto složený tým zkrátka musí fungovat, Barça ukázala například v legendárním El Clásicu z ledna 1994, v němž i díky Romáriově hattricku (včetně slavné kličky "cola de vaca") smetla věčného rivala z Madridu 5:0.

Tým ze Ciudad Condal byl tedy opět považován za jednoho z hlavních kandidátů na evropský titul, ačkoli se v průběhu soutěže značně natrápil proti Dynamu Kyjev, se kterým prohrál v úvodním zápase na jeho hřišti 3:1. V odvetě však Barça zabrala a postoupila díky výsledku 4:1 na Camp Nou v zápase, který Cruijff označil za pomyslný herní vrchol Dream Teamu. Další průběh Ligy mistrů už byl ze strany Katalánců suverénní, a my se tak dostáváme na začátek tohoto článku.

Barcelonu čekalo finále. Střetnout se v něm měla s AC Milán, přičemž se očekávalo, že Rossoneri nedokáží vzdorovat. Kádr italského velkoklubu byl sice stále famózní, ovšem barcelonský útok měl být přece nezastavitelný. Dvojice Romário - Stoichkov byla natolik silná, že si Cruijff mohl dovolit posadit na tribunu Michaela Laudrupa (dle tehdejších pravidel mohli v jednom zápase nastoupit maximálně tři cizinci, přičemž jako třetí do party k uvedené útočné dvojici byl tentokrát zvolen Ronald Koeman), aniž by se očekávaly výraznější problémy.

Jak už bylo řečeno, Barceloně, kolem které se během oné doby vytvořila jakási aura útočné dokonalosti, se měl postavit AC Milán. Milánští opakovaně ovládli nejprestižnější evropskou soutěž v letech 1989 a 1990, přičemž ještě v roce 1993 došli až do finále. Zároveň třikrát po sobě vyhráli italskou ligu, jednalo se tudíž o patrně nejúspěšnější tým konce osmdesátých a začátku devadesátých let. Obecně se však soudilo, že nejlepší roky má klub Silvia Berlusconiho ja sebou a čeká jej o něco chudší období přestavby, ostatně řada ze strůjců předchozích evropských triumfů už v týmu ani nepůsobila (Ruud Gullit i Frank Rijkaard odešli před sezónou, Marca Van Bastena na hřiště již nepustila zranění). Fabiu Capellovi, který roce 1991 nahradil veleúspěšného Arriga Sacchiho, navíc v obraně pro finále chyběli Alessandro Costacurta a Franco Baresi. Také milánského týmu se přitom dotklo omezení pro zahraniční hráče, kvůli kterému se do sestavy nedostali např. Jean-Pierre Pappin či rumunská hvězda nadcházejícího Mistrovství světa v USA Florin Răducioiu, byť tyto absence na rozdíl od těch v obraně patrně nepředstavovaly příliš citelné oslabení.

Hristo Stoichkov po čase vzpomínal: "Mezinárodní tisk nás považoval za jednoznačné favority. Podle všech dopisovatelů jsme předváděli nejdynamičtější a nejkrásnější fotbal na světě. Cirkulace balónu byla údajně nepřekonatelná, a pokud se nám zrovna dařilo, což bylo velmi často, byli jsme neporazitelní. Vlastně ani nebylo potřeba, abychom nastoupili, finále už bylo vyhráno."

Jistým způsobem měli novináři pravdu, finále už skutečně vyhráno bylo... Rozhodla totiž již předzápasová příprava. Zatímco Barça ještě v neděli večer (finále se hrálo ve středu) bojovala o titul, který nakonec získala po přestřelce se Sevillou a po neproměněné penaltě Đukiće v posledních sekundách zápasu mezi Valencií a Deportivem, italský soupeř se již dva týdny pilně připravoval jen a jen na finále. Barça v neděli vydřela titul, v pondělí letěla do Athén, v úterý potrénovala a ve středu se postavila týmu připravenému na zápas lépe, než jakýkoli jiný tým v historii.

Přesně to popsal již zmiňovaný Florin Răducioiu: "Během těchto dvou týdnů jsme nastudovali hru Barcelony do nejmenších detailů. Věděli jsme, jak narušit jakýkoli jejich pohyb na hřišti, studovali jsme hráče po hráči. U videa i na hřišti jsme pracovali na tom, jak zadusit rozehrávku Guardioly a Koemana a jak ze hry eliminovat Bakera. Stoichkova s Romáriem jsme probrali skrz na skrz. Naším cílem bylo, aby barcelonská záloha vůbec nepřišla do styku s míčem. Chtěli jsme, aby museli dlouhými centry nakopávat míč na útočníky, kteří by v takovém případě proti naší obraně neměli šanci."

A přesně tak se také stalo, italský gigant papírového favorita naprosto smetl ze hřiště. Po poločase to bylo již 2:0, a jakmile po dvou minutách druhé půle vstřelil třetí gól Savićević, zápas prakticky skončil. Culés sice nadále fandili a hnali své hráče dopředu, ti ale již věděli, že v tento den šanci proti AC Milán nemají. Zároveň si tragicky uvědomovali, že konečný výsledek 4:0 je více než spravedlivý.

"Barcelony jsme se přitom dost báli a ve vítězství jsme před utkáním příliš nevěřili. Sledovat jejich nejlepší zápasy skutečně nahánělo strach. Konečný výsledek neodpovídal rozdílu mezi oběma týmy, ale fotbal někdy prostě postrádá logiku, možná právě proto je to tak úžasný sport." (Răducioiu)

Jestliže se z porážky s CSKA Moskva Dream Team dokázal vzpamatovat, debakl ve finále Ligy mistrů znamenal jeho definitivní konec. Ještě v letadle na zpáteční cestě oznámil Cruijff kapitánovi Andoni Zubizarretovi, že si může hledat nové angažmá. Michael Laudrup si svého osudu byl vědom již v průběhu finálového zápasu, který sklesle sledoval z tribuny. Skončili i další strůjci vítězné dynastie jako Andoni Goikoetxea či Julio Salinas. Ačkoli tým posílil hvězdný Gheorghe Hagi, zranění mu nikdy neumožnila v Ciudad Condal naplno projevit svůj potenciál. Naopak, ještě během sezóny 1994/1995 odešel Romário, po jejím konci pak i Stoichkov (stejně jako Koeman, Beguiristain a Eusebio). Pod Johanem Cruijffem Barça už nikdy výraznějších úspěchů nedosáhla. To, co mělo být vyvrcholením neporazitelného týmu, skončilo jeho záhubou.

Nacházíme se nyní zpátky v roce 2015 a historie jakoby se opakovala. Jistě, nalézt lze mnoho rozdílů, ale základní rysy jsou stejné. Barça nemá jinou možnost, než jít do zápasu z pozice favorita. Juventusu tento stav vyhovuje, a není se tak co divit, že hráči i trenér Staré dámy své postavení outisdera neustále přiživují. Ať už ale na tiskovkách zazní cokoli, není pochyb, že si Bianconeri jsou svých kvalit a šancí moc dobře vědomi. Stejně tak nemůže být pochyb, že proti Barçe nastoupí takticky perfektně připravený tým, který potrestá jakýkoli náznak přemíry sebevědomí na straně soupeře. Pokud tedy chce Barça získat čtvrtou Ligu mistrů za posledních deset let (jak se časy mění...), musí předvést své herní maximum. Ostatně nad italskými týmy se obvykle ani jinak vyhrát nedá.

Autor: Petr Kilian

Komentáře (80)

Přidat komentář
smazaný uživatel

gulášová s Gandalfem

Reagovat
Kepy_FCB

Takže 5:1 pro Juvehnus

Reagovat
smazaný uživatel

"cola de vaca" hm tak tohle jsem neznal, díky za nové info. Celý ten článek se celkem hezky čte

Reagovat
Footballer

Reagovat
Kucka

Reagovat
Furia Ceca

Reagovat
7C.Ronaldo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

FORZA JUVE

Reagovat
smazaný uživatel

clanek s nulovou hodnotou. v tomhle terminu bych spis psal o tematech jako jsou fanousci juventusu, co zpusobili v Bruselu, popripade jak moc korupcni je Juventus, kdyz dokazal to co ve svetovem fotbale nema obdobu a to jako velkokluv prerazeny do nizsi souteze

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jsi troll. V Bruselu zemreli pouze fanousci Juventusu diky radeni fanousku Liverpoolu. Tak nelzi a mej trochu uctu k lidskymu zivotu

Reagovat
smazaný uživatel

tady ty sasky co se naucili novy slovo troll a pak to pouzivaji pri kazde druhe zivotni prilezitosti. Ja narozdil od tebe vim co se tam stalo, ale to je na hlubsi diskusi a to s tebou nejde

Reagovat
juveforever

Forza Juve! napodobniť Milano v 94

Reagovat
smazaný uživatel

to neni fér , kdykoliv z někym hraje FCB tak se protivníkovy někdo zraní

Reagovat
MySch017

Premňa osobne je to najmenej atraktívne finále posledných rokov....prial by som to Juve, no toto skončí už do polčasu a 3 kúskami v sieti Buffona. Druhý polčas ani nebude mať cenu pozerať. Snáď to bude inak.....aj keď nemyslím

Reagovat
raduinho

Pro mě osobně (a to jsem velký fanoušek Chelsea) je tohle nejzajímavější finále od roku 2006.

Reagovat
CubONE

Ved mas Barcu v oblubenych

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

jasně no. stejně jako jsme si to říkali v předešlejch kolech

Reagovat
Emmett Brown

tým dovetkom si vystihol celý zvyšok svojho príspevku

Reagovat
ED91

Reagovat
smazaný uživatel

dopredu upozornujem fanusikou Barcelony ze predcasne slavenie zisku trofeje byva z pravidla potrestane prehrou. Nazvyte si to ako chcete, ale funguje to.

Reagovat
smazaný uživatel

Barca dostane 3:1 (Tevez, Morata 2x - Messi)

Reagovat
smazaný uživatel

To bych bral

Reagovat
smazaný uživatel

fino alla finni forza juve!

Reagovat
smazaný uživatel

Nefandim barce ale taky si myslím že ta trofej bude jejich jako Juve to je tým který prostě nemá na Barcu. A co si nalhávat jestli Messi bude mít jeden s těch lepších dnů tak to je konec pro Juve to by bylo neskutečné štěstí tuhle trofej vyhrát všichni víme že Barca bude hrát fotbal a Juve brejkovat to nebude nic nového. A ani bych se nedivil kdyby Juventus nedohrál se všemi lidmi protože to bude něco to ubránit.Zachrání je jen Buffon. A dle mě Barca si tu LM zaslouží vyhrát každého na kterého narazili převálcovali prostě bez problému.

Reagovat
smazaný uživatel

to by bylo totiž poprvé, co by tu trofej někdo vyhrál neskutečnym štěstím

Reagovat
smazaný uživatel

Mě se prostě líbí jak lidi si vytáhnou jeden řádek a ten zkritizují prostě ideální

Reagovat
smazaný uživatel

vystihuje to tak nějak celej ten tvůj blábol

Reagovat
smazaný uživatel

ad o válcování - barca měla strašně štěstí na soupeře. Sice to jsou celkem jména, ale každý z těch týmu byl zrovna na dně (man city herně, PSG zranění + redka pro ibru, bayern zranění)

Reagovat
smazaný uživatel

No tak tohle bych nepsal Dortmund na dně. Pak Monako kde přišla sporná penalta venku beton. A pak real taky nebyl v nejidealnějším období chyběl Modrič základ zálohy RM a kdyby bale nezahodil všechno co mohl kdo ví :-) Tohle nejsou argumenty ale vůbec mluvim tu o tom jak jsou na tom teď co předvadí ty soupeři byly co potkali to bylo takové stejné :-)

Reagovat
smazaný uživatel

tak juventus to taky neměl nejtěžší, ale v rámci možností to byla normální cesta. Barcelona to měla extrémně jednoduché.

Reagovat
smazaný uživatel

Aha no tak v tom případě pro Barcu bude extrémně jednoduchý i Juventus :-)

Já v tom nevidím žádný velký rozdíl v těch soupeřích :)

Barcelona = MC , PSG , Bayern

Juventus = BVB , Monako , Real

A jako říkat že měli zraněné nějaké hráče to je blbost všichni měli nějaké zraněné hráče.

Reagovat
smazaný uživatel

to není pravda, bayern byl přímo paralyzovaný a PSG na tom taky bylo strašně. Jasně že je pořád někdo zraněný, ale zrovna v případě těch dvou to bylo opravdu zásadní a dělalo to z nich jiný tým

Reagovat
smazaný uživatel

Myslíš jako když je Real z Modričem a bez něj. No a co Juve , BVB které bylo naprosto paralyzováno celou tuhle sezonu. O Monaku nemluvě ani jako přijet tam udělat beton na tým který měl nejhorší útok v LM to je odvaha :-) A Real tam stačilo trochu víc štěstí a Juve dnes ve Finale být ani nemuselo :-) Já nevim co tu řešíme každý máme svůj názor :)

Reagovat
smazaný uživatel

ok

Reagovat
smazaný uživatel

ty máš riadne komplexy z Barcy ako tak čítam tvoje komentáre. veď keď ti tak vadí tak prečo čítaš články o nich a prispievaš do diskusie..nechaj si to pre seba a zožieraj sa tým sám. Ak boli podľa teba MC,PSG a Bayern šťastní súperi,kto by podľa teba už len lepšie preveril Barcu? Schalke?

Reagovat
smazaný uživatel

právě proto, že mně vadí, pod články o ní píšu

Real, Chelsea, nezraněný Bayern

Reagovat
technecium

Real? Ten kterej málem vypadl se Schalke? Kterej vypadl s Juve, i když je měl na celý čáře přejet?

FCB-5:0-RM

05.05.2015 19:06

tak já myslím, že ten wolfsburg nebo s kým to dnes hrajeme rozsekáme -

1:3

Ale jdi ty

Reagovat
smazaný uživatel

El Clásica jsme vyhráli, takže asi tak, chytrolíne

Reagovat
technecium

Jen jedno ze 2, to je fifty fifty

Reagovat
smazaný uživatel

goal difference

Reagovat
technecium

tvůj nick

Reagovat
smazaný uživatel

jojo, to jsme tehdy dostali naloženo

Reagovat
patas92

Pěkný článěk

Reagovat
valloire

Článek Jestliže se píše o Dream teamu a jeho konci, je třeba dodat, že poslední hřebíček do jeho rakve zatloukl Real Madrid v lednu 95 búrem.

Něco k finále : https://www.youtube.com/watch?v=AZKCA3AAGDg

Byli zkrátka moc namachrovaný, to je celý.

Reagovat
smazaný uživatel

u barcy klasika

Reagovat
technecium

Vzpomeň si na vás s Juve, já si nemachrovanej nepřijdu

Reagovat
smazaný uživatel

jedna vlaštovka...

Reagovat
valloire

ty nemusíš....stačí trenér a hráči a bude to ok.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
valloire

klasika, platit daně má v Barce problém každej od Nuněze po Messiho.

Reagovat
smazaný uživatel

zajímalo by mě, co na to řeknou jeho obdivovatelé z brazílie. Za ty prachy by se dala postavit nemocnice, ale neymárek si je radši nechal

Reagovat
Atlético de Madrid

Já bych tady hlavně docela počkal s výnašením nějakých rozsudků. Neymar byl už od časů v Santosu předmětem finančních spekulací svýho otce, kterej stál za tím podivným přestupem. I v tom článku se píše, že se prověřuje ta firma jeho rodičů. Neymar si asi jako nedělá účetnictví sám.

Reagovat
valloire

No jasně. Nikdo si tam pochopitelně nedělá účetnictví sám, dělají to rodiče a vždycky je problém. Čím to asi bude?

Reagovat
Atlético de Madrid

Že má debilní rodiče?

Reagovat
valloire

takže v barceloně mají hráči debilní rodiče? no....

Reagovat
Atlético de Madrid

Tak bavíme se snad o Neymarovi, ne? Kromě toho je vyšetřovanej, ne usvědčenej.

Reagovat
valloire

Bavím se i o Messim. Jihoameričanům dělají daně rodiče a už podruhý maj v Barceloně problém. Vůbec to tam prostě smrdí, od prezidentů po hráče.Tam má snad problém i uklizečka.

Reagovat
Atlético de Madrid

jo takhle

Reagovat
roberos

V realu to smrdí - Ronaldo se chlubí že daroval 7 mega a darovaná strana o tom nic neví ha......

Reagovat
smazaný uživatel

jj Ronaldo se chlubí...

Reagovat
Atlético de Madrid

a ještě někomu pochcal auto

Reagovat
raduinho

Ty vole ty seš tak natvrdlej

Reagovat
smazaný uživatel

je to dospělý člověk a ty prachy rád používá, jestli má někde nějaké bílé koně není moc relevantní

Reagovat
Atlético de Madrid

A ty teda víš jak to bylo nebo ne?

Reagovat
smazaný uživatel

uvidíme

Reagovat
patas92

že s tady tímhle vůbec ztrácíš čas

Reagovat
Panděvova ofina

Rivalita jde stranou , Nikdo ze SA nemá šanci sesadit Juve z prvního místa a pár let ty tituly sbírat budou. Jde mi o ligu jako takovou a ikdyby byl ve finále LM sebesympatičtější klub , tak vždy budu fandit tomu italskému.. Forza Juve

Reagovat
Emmett Brown

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ED91

Reagovat
smazaný uživatel

i kdyby proti barce nastoupil all-star tym nacistickyho nemecka, slozeny ne z nejlepsich fotbalistu, ale z nejlepsich plynovacu, bacharu a vojaku s nejvice zarezy na pazbe, tak budu fandit spis jim nez cules

Reagovat
smazaný uživatel

kdyby to byli němci, tak nebude potřeba, ať jim fandí kdokoliv

Reagovat
smazaný uživatel

!!!FORZA JUVE!!!

Reagovat
ED91

Je čas priniesť pohár naspäť domov!

FORZA JUVE!

Reagovat
Xavi

Jak jsem se dostal ke "cola de vaca," hned mně bylo jasny, že je to Kyslík.

Reagovat
smazaný uživatel

Výborný článek. Přesně vystihl přítomnost.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele