Bundesliga - preview 32. kola: Bayer míní prodloužit neporazitelnost

03.05., 08:41, aktualizováno 05.05., 09:13
Previews
Fanoušci Leverkusenu (© AFP)

Konec ročníku nemohl pro Eintracht Frankfurt přijít v lepší čas, protože se i přes špatnou formu drží v nejlepší šestce. Orli, kteří hráli evropské poháry v pěti z posledních šesti sezon, mají na kontě pouze jednu výhru z předchozích šesti zápasů a do tohoto kola vstupovali s šestibodovým náskokem na první nepohárovou pozici. Na jejich půdu nyní pocestuje stále neporažený Leverkusen.

Union Berlín - VfL Bochum

neděle 15:30

O posledním dubnovém víkendu ukončil tým z hlavního města Německa třízápasovou sérii porážek. Teď věří v dobrý výsledek na domácím Stade An der Alten Försterei, kam přijedou die Unabsteigbaren, kteří před týdnem zvládli střetnutí s Hoffenheimem a kteří opanovali i první vzájemný duel této sezony.

V něm se pod vítězství 3:0 podepsali Takuma Asano, Gonçalo Paciência a Kevin Stöger. Tentokrát se však v základní sestavě objeví pravděpodobně jenom třetí jmenovaný, jelikož ten druhý nepatří k trenérovým oblíbencům, zatímco ten první řeší svalové problémy. Spolu s japonským reprezentantem si nezahrají ani Michael Esser, Moritz Kwarteng, Mohammed Tolba a Anthony Losilla.

"Jsme nesmírně rádi, že se nám podařilo vyhrát proti Hoffenheimu. Ověřili jsme si, čeho jsme schopní. Zároveň si ale jsme vědomí toho, že dokonce sezony zbývají tři zápasy a my musíme postupovat krok za krokem," prohlásil třiačtyřicetiletý Heiko Butscher, který na postu hlavního trenéra vystřídal Thomase Letsche teprve 9. dubna.

Jeho protějšek Nenad Bjelica vede lavičce die Eisernen od 26. listopadu 2023, kdy po sérii porážek nahradil předtím nesmírně úspěšného Urse Fischera. Stejně jako VfL, také jeho výběr má dvoubodový náskok na barážovou pozici, nicméně díky případnému vítězstvím, které by bylo devátým v sezoně, by se jistojistě vyhnul přímému sestupu.

"Musíme pokračovat ve stejné práci, jakou jsme předvedli v Mönchengladbachu. S tím rozdílem, že věřím, že tentokrát budeme mít více štěstí v zakončení," prohlásil rodák z Osijeku, který má aktuálně k dispozici kompletní kádr a jehož skvadra stane proti druhé nejhorší defenzivě soutěže, zatímco na tu Butscherovu čeká naopak druhá nejhorší ofenziva.

Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Rønnow - Doekhi, Knoche, Leite - Juranovic , Tousart, Khedira, Gosens - Aaronson, Schäfer - Volland

VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Riemann - Passlack, Ordets, Schlotterbeck, Bernardo - Bero, Osterhage - Broschinski, Stöger, Wittek - Hofmann

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.97 - 3.56 - 4.17

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Eintracht Frankfurt - Bayer Leverkusen

neděle 17:30

Tamní Orli si před týdnem zajeli do Mnichova pro porážku 1:2, přesto by je ani další prohra nepřipravila o šestou příčku, na které mají na nejbližší pronásledovatele pětibodový náskok, kdežto pátá Borussia Dortmund už je pro ně nedosažitelná. Bayer přijede do Deutsche Bank Parku s vědomím, že má na dosah finále Evropské ligy.

"Čeká nás velmi, velmi vysoká překážka. Ale věříme, že jsme zvolili pro tenhle zápas strategii, která nám může přinést úspěch. Hráči jsou připravení, fit a sebevědomí. Utkání s německým mistrem bude určitě náročné," nechal se slyšet trenér domácího mančaftu Dino Toppmöller, jemuž budou scházet Collins, Kalajdžić, Loune a Rode.

V minulých dvou duelech proti Bayernu i Augsburgu se dokázal střelecky prosadit Hugo Ekitiké, který už se zpátky do PSG po skončení hostování vracet nebude. V předchozích letech se Frankfurtu doma proti die Werkself dařilo, ovšem nikdy předtím se s ním samozřejmě nestřetnul jakožto s mistrem. K titulu přispěla i výhra z prvního vzájemného střetnutí, pod kterou se podepsali Boniface, Frimpong a Wirtz.

Je možné, že se Xabi Alonso rozhodne po vítězství v úvodním semifinále Evropské ligy všechny tři důležité borce pošetřit a že místo nich dá od začátku přednost Tellovi, Hofmannovi a Schickovi. Základní sestava by neměla minout ani Grimalda, který jest se čtrnácti přihrávkami aktuálně nejlepším asistentem celé Bundesligy. Ve čtvrtek proti AS Řím vytěžil z jeho nahrávky maximum i Florian Wirtz.

"Věděli jsme, že zápas v Římě bude těžký. Ale hráli jsme dobře a můžeme litovat jenom toho, že se nám nepodařilo vstřelit víc gólů. Rozhodně jsme udělali důležitý krok směrem k finále, nicméně si jsme vědomí síly AS Řím. Do Německa přijede s tím, že je třeba na nepříznivý stav reagovat. Musíme být opatrní a nebrat všechno jako hotovou věc," prohlásil Granit Xhaka, jenž nebude chybět v dresu švýcarské reprezentace na blížícím se EURU.

"Hráči jsou schopní řešit vzniklé situace na hřišti individuálně. V posledních letech se Leverkusenu zápasy ve Frankfurtu nedařily. Přeci jen se jedná o těžkého soupeře s flexibilním herním systémem. Všichni nás chtějí porazit, to víme. Jenže každému důrazně vzkazujeme, že chceme zůstat neporažení," řekl Xabi Alonso, který zakončil svou první sezonu s Bayerem s padesátibodovým ziskem. Právě tolik sesbíral i Eintracht, který ovšem aktuálně za svým nejbližším soupeřem zaostává o šestatřicet bodů.

Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Tuta, Koch, Pacho - Buta, Skhiri, Larsson, Dina Ebimbe - Götze, Marmoush - Ekitiké

Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hrádecký - Kossounou, Tapsoba, Hincapie - Tella, Andrich, Xhaka, Grimaldo - Hofmann, Adli - Schick

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.40 - 3.62 - 2.18

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

1. FC Heidenheim - 1. FSV Mainz 05

neděle 19:30

Svěřenci kouče Henriksena ztrácejí tři kola před koncem na barážové příčce dva body na první nesestupovou pozici. Teď proti nim bude stát ligový nováček z Heidenheimu, který naopak ztrácí tři bodíky na evropské poháry.

První vzájemné střetnutí rozhodnul v prosinci jediným gólem utkání hráč 1. FC Martin Pieringer. Nejtěsnějším možným rozdílem zvítězil jeho tým i před týdnem, když Nikola Dovedan v poslední minutě řádné hrací doby uštědřil Darmstadtu jubilejní dvacátou porážku v sezoně. První jmenovaný by neměl chybět v základní sestavě ani tentokrát. Určitě se do ní nepodívají zranění Busch a Keller.

"V blízkosti pokutového území jsou velmi nebezpeční. Zároveň ukázali, že mají slabiny při centrovaných míčích. My rozhodně budeme chtít hrát svoji hru a věřím, že si dokážeme vytvořit dostatek brankových příležitostí," prohlásil kouč Frank Schmidt, jehož družina však v domácím prostředí v roce 2024 zvítězila pouze jednou, a to v partii s Bayernem Mnichov, přestože prohrávala o dva zásahy.

Die Nullfünfer v předchozích týdnech ukázali, že to se setrváním mezi německou elitou myslí vážně. Z posledních deseti mačů prohráli jen dva a čtyřikrát vyhráli. Do té doby měli na kontě jediný tříbodový zisk, který se datoval do listopadu, kdy se nečekaně podařilo přehrát RB Lipsko. K dalším bodíkům nepomůžou zranění Bell, Leitsch, Onisiwo a vykartovaní Mwene, Gruda a Amiri.

"Tenhle zápas je pro nás jako další finále. Když budeme hrát dobře, budeme mít dobrou šanci na dobrý výsledek," komentoval Bo Henriksen stručně, jasně a výstižně. V zbylých dvou kolech se jeho tým střetne se silnou Borussií Dortmund a s nevyzpytatelným Wolfsburgem. Na Heidenheim čekají Freiburg a Köln.

1. FC Heidenheim - pravděpodobná sestava:
Müller - Traoré, Mainka, Gimber, Föhrenbach - Schöppner - Dinkçi, Sessa, Beste - Pieringer, Kleindienst

1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Zentner - Kohr, van den Berg, Hanche-Olsen - Widmer, Barreiro, Krauß, Caci - Burkardt, Lee - Ajorque

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.95 - 3.64 - 2.42

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

VfB Stuttgart - Bayern Mnichov

sobota 15:30

Tenhle duel bude v rámci dvaatřicátého bundesligového kola jedním z nejsledovanějších. Do hry totiž půjdou aktuálně třetí a druhý celek tabulky, jež se napřímo poměří o to, kdo bude na konci sezony vicemistrem. Pokud ještě chce v tomto ohledu Stuttgart ohrozit Bayern, bude se muset dopracovat k vítězství. Aktuálně je bodový odstup od obou konkurentů na pěti bodech.

Ať už si domácí budou počínat ve zbytku tohoto ročníku jakkoli, s jeho průběhem můžou být už teď nadmíru spokojeni. Klub, který se loni zachraňoval na nejvyšší úrovni přes dodatečnou baráž, se letos kvalifikoval pro následující období do Ligy mistrů. Zcela po právu a zaslouženě, vždyť zatím za sebou nechává třeba i daleko ostřílenější Lipsko nebo Dortmund. Postupně se tak může začít připravovat na další sezónu, a to i s jedním z hlavních strůjců úspěchů koučem Sebastianem Hoenessem.

Ten totiž zkraje března prodloužil smlouvu se Stuttgartem až do roku 2027, přestože se o něj v té době intenzivně zajímal právě nynější soupeř. Není nicméně stále vyloučené, že se Bayern ještě pokusí tohoto muže zlákat, jelikož náhradu za odcházejícího Thomas Tuchela stále nemá. Hoenessova parta sice v posledních dvou zápasech získala na své konto jediný bod, to ovšem nic nemění na tom, že pro mnichovský mančaft bude představovat jednu z nejtěžších zkoušek, jaké na domácím poli může čelit.

Lepší generálku před odvetným semifinálovým střetnutím Ligy mistrů na půdě Realu Madrid si výběr Stern des Südens snad ani nemohl naplánovat. Die Schwaben by měli jeho schopnosti napevno prověřit. Pokud hosté uchovají alespoň remízu, je vysoce pravděpodobné, že o aktuální druhou již nepřijdou. "Je před námi několik atraktivních džobů. Bude to pro nás ve Stuttgartu velmi těžké. A pak chceme splnit jeden z našich velkých cílů a dostat se do finále v milionářské soutěži,” povídal hostující lodivod.

Samozřejmě že pro Bayern je těžké ubránit se předčasným myšlenkám na odvetu se španělským velikánem. Bundesliga už pro něj nemá takovou prioritu, triumf, tedy to jediné, co tenhle tým dlouhodobě zajímalo, totiž na této scéně není možný. Zato na evropské scéně může být úspěch pořádnou náplastí na obecně nevydařený ročník na německých frontách. "Dáme šanci několika hráčům, aby chytli rytmus. Zahrají si i jiní, což nám umožní přizpůsobit se středečnímu zápasu,” potvrzoval Tuchel, že podnikne ve Stuttgartu určité změny v sestavě.

VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Nübel - Stergiou, Anton, Rouault, H. Ito - Karazor, Stiller - Leweling, Undav, Führich - Guirassy

Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Kimmich, Upamecano, Dier, Davies - Pavlovic, Goretzka - Tel, T. Müller, Choupo-Moting - Kane

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.63 - 3.95 - 2.54

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

Werder Brémy - Borussia Mönchengladbach

sobota 15:30

Mönchengladbach si v posledních kolech zkomplikoval cestu za záchranou v nejvyšší německé soutěži. Nadále má vše ve svých rukou, pokud se chce ovšem definitivně uklidnit, měl by se pojistit výhrou. Povede se mu to proti Brémám, které už mají účast v příštím ročníku Bundesligy takřka jistou?

Když už se Gladbachu v uplynulých týdnech dařilo v útoku, selhal v obraně. A když naopak defenzivu vyztužil, vyšel střelecky naprázdno. "Hříbatům" se zkrátka moc nedaří, z posledních osm kol zvítězila pouze jednou a nadále zůstávají nebezpečně blízko sestupových pozic.

Tým z Porýní tak dobře ví, že má na čem zapracovat. "Chceme být stabilní v obraně, bránit disciplinovaně a přenést na hřiště agresivitu. Chceme také hrát aktivněji směrem dopředu. V poslední době, zejména v domácím utkání s Unionem Berlín, jsme se v ofenzivě příliš neprosazovali. V Brémách musíme být opět odvážnější, více jednat než reagovat a snažit se vyprovokovat soupeře k chybám. S tímto přístupem do zápasu půjdeme," prohlásil před další bitvou trenér Gladbachu Gerardo Seoane.

Brémy na tom ještě nedávno nebyly o mnoho lépe, výrazně jim ovšem pomohly dvě výhry v řadě. Díky skalpům Stuttgartu a Augsburgu se v tabulce Bundesligy vyšvihly na jedenácté místo a pouze výjimečná shoda výsledků by mohla ohrozit jejich prvoligovou příslušnost. Reálně však má Werder nyní blíž kvalifikaci do evropských pohárů, byť i v tomto případě by mu musely pomoct jiné mančafty.

"Grün-Weißen" každopádně chtějí pokračovat ve sběru bodů. "Jsme dostatečně sebevědomí na to, abychom navázali na poslední dva výkony a vyhráli náš předposlední domácí zápas. Je pro mě důležité, abychom šli na hřiště s cílem vyhrát každé utkání," vzkázal kouč SVW Ole Werner, jenž v sobotu oslaví 36. narozeniny.

Po třízápasovém trestu za červenou kartu se do sestavy Brém může vrátit záložník Jens Stage. K tomu marodku Werderu opustili další středopolař Isak Hansen-Aarøen a stoper Niklas Stark. Mimo hru nicméně zůstávají zadák Amos Pieper, záložník Skelly Alvero a útočník Justin Njinmah. Nejistá je pak účast náhradního brankáře Jiřího Pavlenky. Středopolař Naby Keïta zase zůstává z disciplinárních důvodů vyřazen z kádru.

Gladbach bude postrádat obránce Maxe Wöbera a Simona Waldeho, defenzivního univerzála Tonyho Jantschkeho, záložníka Christopha Kramera a mladé forvardy Shia Fukudu s Grant-Leonem Ranosem. Teprve se rozhodne, zda bude do hry připraven útočník Tomáš Čvančara.

Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Zetterer - Veljković, Friedl, Jung - Weiser, Agu - Bittencourt, Lynen - Schmid, Woltemade - Ducksch

Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Omlin - Friedrich, Elvedi, Chiarodia - Lainer, Weigl, Itakura, Scally - Honorat, Pléa, Hack

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.12 - 3.90 - 3.34

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Borussia Dortmund - FC Augsburg

sobota 15:30

Bundesligová scéna si bezpochyby nestěžuje, že v příští sezóně Ligy mistrů bude mít hned pět svých účastníků. Rozhodl o tom mimochodem v průběhu tohoto týdne rovněž Dortmund, který svou výhrou v semifinále milionářské soutěže přispěl body do německého koeficientu. Nicméně nezaujatý fanda tak trochu přišel o zajímavé bitvy. Teď domácí uvítají Augsburg.

Je to novinka, o které se moc nevědělo, ale s končícími utkáními v evropských pohárech se o ní čím dál více hovořilo. Dvě země s nejlepšími výsledky svých zástupců v letošní sezóně pohárové Evropy totiž dostaly jedno účastnické místo v Lize mistrů navíc. A jednou z nich, tedy po Itálii, bylo čerstvě také Německo. Tudíž rozehraná pranice v Bundeslize o čtvrtou příčku, která dříve právě jako ta poslední zajišťovala milionářskou soutěž, vyšla do ztracena.

Nově se totiž ani Borussia nemusí strachovat o to, že by přišla o ty nejprestižnější zápasy v evropských pohárech, protože i páté místo je v tomhle ohledu již kompatibilní. Na šesté pozici usazený Frankfurt je přitom natolik vzdálený těmto kýženým metám, že pětice postupujících je už teď, tři kola před koncem, známa. Kromě výběru ze Severního Porýní-Vestfálska se jedná o Lipsko, Stuttgart, Bayern a šampiona z Leverkusenu.

Daleko větší zájem získat z tohoto souboje pozitivní výsledek budou mít jistojistě v Bavorsku. Byť je třeba připomenout, že svěřenci trenéra Edina Terzice si rozhodně nechtějí kazit náladu před úterní odvetou s pařížským titánem, dvojduel v Lize mistrů s ním přitom mají totiž rozehraný dobře. Pravdou však je, že kdyby nyní Die Schwarzgelben zaznamenali neúspěch, tolik by se nestalo. Zato v Augsburgu se tahají o kvalifikaci na evropskou scénu. A každý bod se bude při této pranici počítat.

Hosté zatím prožívají povedený ročník. Nehrají o záchranu, jak se na startovním roštu předpokládalo. A mohou své počínání zakončit poměrně nečekaným sukcesem. "Nechceme na hřišti v Dortmundu jenom zaparkovat autobus. To už bychom rovnou mohli zůstat doma,” sliboval Jess Thorup, lodivod Augsburgu, že žádnou defenzivní taktiku svému mužstvu nenaordinuje. "V tomhle týdnu jsme se soustředili hlavně na to, abychom našli své silné stránky,” připomínal po minulé jasné porážce s Brémami.

Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Kobel - M. Wolf, Süle, N. Schlotterbeck, Maatsen - Özcan - F. Nmecha, Reus - Bynoe-Gittens, Malen - Moukoko

FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Dahmen - Mbabu, Gouweleeuw, Uduokhai, Pedersen - Dorsch - Engels, Maier - Vargas - P. Tietz, Demirovič

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.01 - 4.23 - 3.41

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

VfL Wolfsburg - SV Darmstadt

sobota 15:30

Dvě důležitá vítězství naposledy urval Wolfsburg, který se začínal potýkat s nepříjemnými potížemi se záchranou. Nyní už je každopádně v docela komfortním postavení a tři kola před koncem si může s definitivou zaručit prvoligovou příslušnost. Pokud urve na své konto další tři body, tentokráte v duelu se sestupujícím Darmstadtem, bude moci téměř jistě oslavovat.

Záležet ještě bude, jak si v neděli bude počínat v Heidenheimu výběr z Mohuče, který se po jednatřiceti odehraných zápasech nacházel na šestnácté příčce, znamenající baráž. Jedno je už teď jisté, a to že Vlci určitě nesestoupí napřímo. A museli by zároveň zbývající zápasy opravdu hodně pokazit a celek z Porýní-Falcu naopak předvést famózní sprint, aby se ještě možný pád do 2. Bundesligy konal.

Z matematického hlediska nicméně mančaft z Dolního Saska stále nemá vyhráno. Určitě přitom hodlá dohrát tuhle sezónu v co možná nejklidnějším režimu a mít co nejdříve po starostech, a tak na skalp Darmstadtu jednoznačně chce cílit. "Čeká nás těžké utkání. Náš soupeř totiž ví, že už svůj boj nezvládl, takže nebude mít vůbec co ztratit,” varoval před podceněním situace domácí záložník Aster Vranckx. "Musíme být soustředění od samého začátku a vnutit mu náš styl hry. Pokud to dokážeme, myslím si, že uspějeme."

VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels - Maehle, Lacroix, Zesiger, Gerhardt - Svanberg, Arnold - R. Baku, Tiago Tomás - Wind, Wimmer

SV Darmstadt - pravděpodobná sestava:
Schuhen - C. Zimmermann, Klarer, Maglica - Bader, J. Müller, Kempe, Nürnberger - L. Pfeiffer - Skarke, Vilhelmsson

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.29 - 6.19 - 10.30

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

1. FC Köln - SC Freiburg

sobota 18:30

Kolín nadále visí nad propastí na opravdu tenkém vlásku. Před týdnem však konečně ukázal alespoň špetku odhodlání. Ukáže v sobotu večer proti Freiburgu ještě víc? Musí, jinak už 1. Bundesligu zřejmě definitivně opustí.

Uplynulý víkend odehrál Kolín důležitý zápas na hřišti Mainzu. A zpočátku vše vypadalo z jeho pohledu katastrofálně. Ve druhém poločase se ale "Kozli" přece jen zvedli, vyrovnali a dokonce sahali po vítězství. Konečná remíza 1:1 je každopádně nadále ponechává v nezáviděníhodné situaci na předposledním místě bundesligové tabulky.

Zlepšený výkon v Mainzu nicméně dodal příznivcům Kolínu alespoň trochu naděje. "Musíme se plně soustředit sami na sebe. Chceme na hřiště dostat energii, kterou jsme na konci předvedli v Mainzu. Doufám, že tým v Mainzu viděl, jak nám prospěla fáze, ve které jsme odhodili okovy. Musíme od první minuty ukázat, že chceme tento zápas vyhrát a povzbudit tím fanoušky FC," prohlásil vedoucí prvního mužstva Effzeh Thomas Kessler.

V sobotu večer se v Kolíně představí Freiburg, jenž naopak usiluje o postup do evropských pohárů. Před týdnem však svou snahu poněkud pokazil, neboť v domácím prostředí podlehl Wolfsburgu. I tak zmíněné klání přineslo též pozitiva. "Vždycky je důležité vytvářet si šance ke skórování a my jich měli dost," uvedl kouč SCF Christian Streich.

"Breisgauer" se po 31. bundesligových kolech drží v tabulce na sedmém místě, které jako poslední zaručuje místenku v následujícím ročníku Evropské konferenční ligy. V udržení této pozice ale Freiburgu ve zbytku sezóny nepomůže pravý obránce Kiliann Sildillia, který proti Wolfsburgu viděl za surový zákrok červenou kartu, za nějž navíc dodatečně obdržel třízápasový disciplinární trest. Kvůli deseti nasbíraným žlutým kartám zase musí jedno utkání vynechat středopolař SCF Nicolas Höfler.

A vzhledem k tomu, že na marodce Breisgauer dál figurují trio zadáků Matthias Ginter, Philipp Lienhart a Kenneth Schmidt, záložník Merlin Röhl i útočník Daniel-Kofi Kyereh, bude mít Freiburg problémy se složením základní jedenáctky. Hlavní potíž představuje absence stoperů a středních záložníků, naštěstí na obou pozicích může nastoupit alespoň Yannik Keitel.

Kolínu pro změnu dlouhodobě schází stoper Luca Kilian a útočníci Davie Selke s Florianem Dietzem. Levého beka Learta Paqarada a forvarda Marka Utha do hry pro změnu nepustí nemoc. Jiný útočník Justin Diehl se naopak po nedávném zranění cítí lépe a možná bude na zápas proti Freiburgu připraven.

1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Schwäbe - Schmitz, Hübers, Chabot, Finkgräfe - Martel, Huseinbašić - Thielmann, Kainz, Maina - Adamyan

SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Atubolu - Kübler, Keitel, Gulde - Doan, M. Eggestein, Höler, Günter - Sallai, Grifo - Gregoritsch

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.52 - 3.67 - 2.79

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

TSG Hoffenheim - RB Lipsko

pátek 20:30

Lipsko již definitivně získalo místo v následujícím ročníku Ligy mistrů. Ve zbytku aktuální sezóny by tak již mohlo zvolnit. Nic takového se ovšem nechystá, a tak saský celek hodlá i na hřišti Hoffenheimu demonstrovat svou sílu.

"Roten Bullen" už do konce května jistě nezískají žádnou trofej, pořád si ovšem mohou polepšit v tabulce nejvyšší německé soutěže. Před výkopem 31. kola v ní drží čtvrté místo, nicméně třetí Stuttgart mají jen dva body před sebou. A právě po této pozici Lipsko touží.

Vypuštění zbytku sezóny tak nepřichází v úvahu. "Dojem z konce sezóny je důležitý a bude se na něj pamatovat. Naším cílem zůstává upevnit si čtvrtou pozici v tabulce a možná i zaútočit na třetí místo. I nadále tedy platí, že si herní čas musíte zasloužit dobrými výkony na tréninku," sdělil trenér Lipska Marco Rose. Jeho slova mířila především na hráče RB, kteří bojují o místo v sestavě.

Do pohárové Evropy by se mohl probojovat rovněž Hoffenheim. "Kraichaguer" momentálně sídlí na osmé příčce, k jistotě účasti alespoň v Evropské konferenční lize tak potřebují ještě o jeden stupeň povýšit. "Od evropských pohárů nás dělí jeden bod. Rozhodně se tam chceme dostat. Trápí nás vzestupy a pády, stále hledáme konzistenci. Ale to je případ mnoha týmů v lize," řekl kouč TSG Pellegrino Matarazzo.

Na straně domácích se v pátek nepředstaví čtveřice zraněných hráčů - obránce Stanley Nsoki, záložníci Dennis Geiger s Marcem Johnem a útočník Mërgim Berisha. Hrát nebude ani mladý středopolař Umut Tohumcu, který bude pykat za pět nasbíraných žlutých karet v sezóně. Po nemoci už je naopak k dispozici záložník Bambase Conté, v základní sestavě by pak neměl chybět pravý bek Pavel Kadeřábek, jehož fanoušci Kraichgauer zvolili nejlepším hráčem týmu za měsíc duben.

Hostující mančaft si bude muset poradit bez levého obránce Christophera Lenze a středopolaře Eljifa Elmase. K tomu je nejistý start zadáka Mohameda Simakana.

TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Kabak, Grillitsch, Brooks - Kadeřábek, Prömel, Stach, Skov - Kramarić - Weghorst, Beier

RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Gulácsi - Henrichs, Orbán, Lukeba, Raum - Haidara, Schlager - Dani Olmo, Xavi - Šeško, Openda

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.29 - 5.43 - 1.52

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayer Leverkusen
31
25
6
0
77 : 22
81
2
Bayern Mnichov
31
22
3
6
89 : 38
69
3
VfB Stuttgart
31
20
4
7
70 : 38
64
4
RB Lipsko
31
19
5
7
73 : 35
62
5
Borussia Dortmund
31
16
9
6
59 : 39
57
6
Eintracht Frankfurt
31
11
12
8
47 : 42
45
7
SC Freiburg
31
11
7
13
43 : 55
40
8
FC Augsburg
31
10
9
12
48 : 52
39
9
TSG Hoffenheim
31
11
6
14
55 : 63
39
10
1. FC Heidenheim
31
9
10
12
44 : 52
37
11
Werder Brémy
31
10
7
14
41 : 50
37
12
VfL Wolfsburg
31
9
7
15
37 : 51
34
13
Borussia Mönchengladbach
31
7
11
13
53 : 60
32
14
Union Berlín
31
8
6
17
26 : 50
30
15
VfL Bochum
31
6
12
13
37 : 62
30
16
1. FSV Mainz 05
31
5
13
13
32 : 49
28
17
1. FC Köln
31
4
11
16
24 : 54
23
18
SV Darmstadt
31
3
8
20
30 : 73
17

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (44)

Přidat komentář
dantetomas

Aj 2. Bundesliga pouziva VAR? A na stadionoch v Nemecku sa moze fajcit? Alebo ta pani v Hamburgu len ignorova pravidla?

Reagovat
Martin9719

Občas jsou sektory pro rodiny kde je kouření zakázáno, ale jinak jsem nikdy neviděl nikoho z pořadatelů komu by to vadilo. A VAR je standart.

Reagovat
andrew96

Achjo HSV... vítězství úplně k prdu.

Reagovat
Martin9719

Jiskřička naděje ještě pro ně, ale Fortuna už si to pohlídá. Ten Kiel jestli to fakt vyhraje tak teda nevím..

Reagovat
Rudnevs

Taká zaujímavosť k 2. BL, tabuľku Rückrunde momentálne vedie Karlsruhe. To môže byť tak trošku indikátor smerom k budúcej sezóne - častokrát si klub, ktorý je top v Rückrunde, formu prenesie aj do novej sezóny a je z toho postup. Tento efekt nastal v prípade St. Pauli a pred pár rokmi Bielefeldu (medzitým sa nestalo, že by nejaky nepostupujúci druholigista v Rückrunde takto vyletel, takže za posledné roky to z dvoch prípadoch vyšlo v oboch).

Reagovat
Martin9719

Karlsruhe je v Rückrunde top. Pamatuji si jak jsme se tu ještě na podzim bavili jestli nespadnou, nakonec mohli ještě bojovat skoro i o baráž na postup. Paradoxně ten nástup formy přišel ještě po zranění Stindla. Je to taky jeden z mála týmů který dokázal na jaře přehrát Herthu, krom Pauli, HSV a Wiesbadenu. Příští ročník 2. BL by mohl být ještě zajímavější než letos. Doufám akorát, že bude zajímavý i pro Herthu a nepřijde výprodej a nějaký boj o záchranu.

Dneska hodně zklamalo Dynamo. Seděl jsem asi 15m od "kotle" Verlu a chvílemi to jejich zoufalý bubnování bylo slyšet víc než žlutá zeď. Po konci zápasu šli hráči SGD poděkovat a trvalo to asi 5 vteřin než přišel masivní pískot - to je dost vystrašilo a půlka hráčů tam nestihla ani dojít a už se otáčeli.

Reagovat
Rudnevs

Dynamo ten postup presralo dvakrát po sebe úplnou stratou formy na konci, je to také treťoligové HSV. Akurát že v prípade HSV sa to udialo už asi po piaty alebo šiesty raz Na tej tribúne pri kotli hostí som bol kedysi taktiež.

KSC po sezóne odíde ich top útočník Igor Matovič ( ), ktorý sa vracia do Frankfurtu, napriek tomu ten postup nevidím nereálne. V 2. BL je zohranosť kľúčová, čo si uvedomuje aj Darmstadt, ktorý pokračuje s Lieberknerchtom a nebude sa snažiť o prestavbu. Jednoducho ten rok v BL berú ako odmenu za dobrú druholigovú sezónu a ide sa ďalej.

Lautern teraz 2:0 doma proti Mageburgu Ak to udržia, tak sú to extremne dôležité body v boji o záchranu!

Reagovat
Martin9719

Taky jsem se divil, že SVD pokračovalo s Lieberknechtem který byl chvílemi opravdu na odstřel, což je vlastně doteď. Je to spíš zoufalý trápení a dohrávání sezony prakticky od poloviny Rückrunde.

Lautern na záchranu určitě má, bylo by proti přírodě aby spadli. V podstatě to vypadá, že se záchranou dopadne v 2.BL všechno tak jak si přejeme, akorát s tím rozdílem, že Wehen se ještě možná udrží v baráži, nebo ho předstihne Rostock a udrží se oni. Ještě bude zajímavé kdo ze 3. ligy půjde do baráže o postup.

Jinak Paderbornu možná roste dost zajímavý hráč Niklas Nadj který hostuje ve Verlu. Dokud ho nevystřídali tak to byl možná MOTM. Přehled, klid na míči, technika.

Reagovat
Werkrider

Lautern let's gooo, 4 góly dali zatím jenom Schalke.

Reagovat
andrew96

Reagovat
Martin9719

Tak SGD pod novým koučem zatím hrůza, Verl jasně fotbalovější, i fans SGD mi přijdou zatím docela chcíplí, ale s touhle hrou se není co divit.

Reagovat
Arne

Tohle neni kouč, to je jen nadšenec jako kdybychom tam sedeli ja nebo ty... Na tu hroznou, poloamaterskou hru byl ten support ješte ok za mě.

Reagovat
Martin9719

Byl jsi taky na stadionu?

Reagovat
Arne

Jj bohuźel.

Reagovat
Martin9719

Je to bohužel tak no. Vypadalo to jako když spolu hrají první soutěžní zápas v téhle sestavě. Kde jsi seděl? My v bloku R2.

Reagovat
Arne

C2, meli jsme tam mali deti, takze Káčko neprichazelo v uvahu... Prý to má vzít trener rezervy Freiburgu, udajne velky talent navzdory sestupu, tak uvidime, horsi nez tohle jaro to ani byt nemuze.

Jinak nevis co maji znamenat ty vyhruzky Kutschkemu? Domaci hrac, top utocnik, v sobotu tam bojoval ze vsech nejvic, nevidim zadny zrejmy duvody...

Reagovat
Martin9719

To jsem popravdě ani nezaznamenal. Mě zaujalo spíš to vypískání hned po hvizdu když tam šli hráči poděkovat. Viděl jsem transparent na poděkování Anfangovi, ale tohle ne. Možná že mu chytil brankář Verlu tu jedinou šanci? Přitom minulý týden v Regensburgu gól.

Jinak těšil jsem se na Dynamo v 2. BL, to by byl výjezd třeba s Herthou obě utkání.

Reagovat
Arne

To bylo driv, tak 2-3 tydny nazpet, ne teď v poslednich dnech.

Reagovat
Martin9719

Jo vlastně, sorry. Chystáš se taky na nějaký zápas Herthy?

Reagovat
Salfovic

Koubek soutěžní zápas skoro po roce. Proč nechytá alespoň v poháru?

Reagovat
Salfovic

Tak už vím

Reagovat
Kaspar

To byl tehdy hodne wtf prestup

Reagovat
Werkrider

chudááák

Reagovat
Rudnevs

Dneska poprosím výheu Kielu!

Reagovat
Werkrider

Áno prosím.

Reagovat
Hyrax

Reagovat
Werkrider

Tak Xabiho sestava na tento zápas rovnou kričí: "Už jsem mistr mám to v p*či."

Reagovat
Snatus

Boniface konec sezony prosedí, aby ho nikdo nekoupil, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Nemáte prosím niekto funkčný stream? Nič poriadne sa mi nedarí nájsť. Ďakujem.

Reagovat
srandamač

Hložek zatím tři Áčka

Reagovat
alegre

Hlozek 3 asistence!!!

Reagovat
Rudnevs

Salzburg prehral s Rapidom a vyzerá to tak, že Rakúsko, rovnako ako Nemecko, bude mať nového majstra! Ďakujeme Leverkusenu a Sturmu Graz za vyslobodenie spod nadvlády.

Reagovat
8lampard8

Reagovat
cologneFC

Reagovat
cologneFC

Reagujem na Nemecko, Rakusko samozrejme super.

Reagovat
Rudnevs

Už som sa zľakol, že ti vadí Puntigamer

Reagovat
vladino10

Reagovat
Werkrider

Gratulace hodná fanouška EfZeh.

Reagovat
vladino10

Inak, ta kríza Bayeru (farmafirmy) po kúpe novartisu nejako ovplyvnila aj klub?

Reagovat
Werkrider

Nie, SVB (športový klub Bayer) je v tomto samostatná entita. Bayer sponzoruje šport v celom regióne, nie len fotbal, ale i basket a hlavne atletiku, mládež.

Čo SVB po uzávierke zostane ide majiteľovi, keď SVB niečo chybne (napríklad pri covide) to majiteľ dopumpuje.

Novartis to je už myslím dávno, ako značka tiež v pohode, napríklad oproti akvizícii Monsato aj s ich průsermi.

Reagovat
vladino10

Jop, monsato som myslel, nie novartis. Diky

Reagovat
cologneFC

Tu naozaj nie je k čomu gratulovať. Sorry, ale kluby, ktoré majú výnimky aby vôbec existovali, naozaj nemusím.

A už viackrat som tu písal, že čo sa týka hernej stránky, bol Leverkusen bezkonkurenčný. To, ako to tam poskladali a ako im to funguje je úžasné. Len za mňa tam bude vždy to ALE.

Reagovat
Werkrider

Sorry, ale ten klub existoval v tomto prevedení ďaleko pred tým, než sa nejaké pravidlá nastavili. Naprosto zaslúžená, históriou podložená výnimka, ktorá potvrdzuje pravidlo.

Hoffenheim a Lipsko tiež nemám rád, pretože sú to naozajstné umelé kluby, ale Bayer tu vždy bol, je a snáď aj bude.

Reagovat
andrew96

Výjimka, která by ale podle Bundeskartellamtu měla zmizet.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele