Bundesliga - preview 30. kola: Šlágr v Dortmundu

19.04., 09:00, aktualizováno 21.04., 08:38
Previews
Signal Iduna Park (© AFP)

Leverkusen má v lize svoje jisté a i na to by mohl ve šlágru kola spoléhat čerstvý semifinalista Ligy mistrů z Dortmundu. Stuttgart se představí v Brémách, dnes jsou na programu hned tři duely.

Werder Brémy - VfB Stuttgart

neděle 15:30

Z posledních šesti klání VfB vyhráli pět. Pouze Heidenheim s nimi dokázal udržet krok. Naopak Brémští se dále trápí. V tomto kalendářním roce zvítězili pouze třikrát, přičemž poslední tříbodový zisk se datuje do začátku února.

Od té doby se nedaří podle představ. Výprask 0:5 od mistrovského Leverkusenu však při aktuální fazoně die Werkself nelze považovat za směrodatný, přestože se poprvé po dvou zápasech stalo, že Zelenobílí dohráli v plném počtu jedenácti hráčů. Karetní trest nepustí do hry pouze Stageho, zatímco zbylých pět borců, včetně Jiřího Pavlenky, zůstává stranou pro zranění.

"VfB Stuttgart je mančaft špičkové úrovně. Prezentují se podobným herním stylem jako Leverkusen. Přesto věřím, že se na jejich hru dokážeme připravit," prohlásil Ole Werner na adresu soupeře, v jehož dresu podává výborné výkony i Denis Undav, jenž v mládežnických kategoriích působil v Brémách.

V současnosti jest ovšem ofenzivním parťákem Serhoua Guirassyho, jenž se poprvé od svého příchodu do Německa dokázal prosadit v šesti po sobě jdoucích partiích a s celkovými pětadvaceti trefami v jedné sezoně překonal klubový rekord Maria Gomeze. A pravděpodobnost, že se on nebo někdo z jeho spoluhráčů opět prosadí, není malá. Poslední bezbranková plichta se mezi těmito dvěma protivníky datuje do února 2006.

"Naším cílem je držet balon a kontrolovat hru. Klíčové bude proměňovat příležitosti, do kterých se dostaneme. Víme však, že to bude náročný duel. Brémy mají fyzicky výborně připravené hráče, útočníci se výborně doplňují a brankář je pozorný. Na vlastním stadionu bývá složité proti nim hrát. Ale věřím, že se nám podaří uhrát dobrý výsledek," prohlásil trenér Sebastian Hoeneß, který už má jistotu, že jeho skvadra skončí v tomto ročníku nejhůře pátá.

Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Zetterer - Veljković, Friedl, Jung - Weiser, Lynen, Agu - Schmid, Bittencourt - Kownacki, Ducksch

VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Nübel - Stergiou, Anton, Ito, Mittelstädt - Karazor, Stiller - Leweling, Undav, Führich - Guirassy

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.10 - 4.56 - 1.63

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen

neděle 17:30

Nebylo by vůbec překvapením, kdyby byl zápas bohatý na góly, protože v obou táborech mají po uplynulých dnech spoustu důvodů k radosti. Borussia stále usiluje o poskočení mezi první čtyři, zatímco motivace Bayeru pro zbývající čtyři klání je jasná: neprohrát.

BVB zvládli odvetu čtvrtfinále Champions League proti Atléticu Madrid (4:2) na výbornou a mezi nejlepší čtyři se v milionářské soutěži podívají poprvé od sezony 2012/2013, přičemž není vyloučeno, že se bude opakovat finálové složení s Bayernem Mnichov, který po jedenácti rokách sestoupil doma z příčky nejvyšší.

"Bylo to šílené utkání jak pro fanoušky, tak pro nás. Ale zároveň bylo skvělé. Jsem rád, že jsem dostal cenu pro muže zápasu, i když si myslím, že Marcel Sabitzer by si ji zasloužil víc. Proti PSG nás nečeká nic snadného. V domácím prostředí jsme proti nim ve skupině hráli dobře. A teď bude důležité předvést kvalitní výkon také venku," prohlásil Julian Brandt.

V bitvě proti die Werkself nebudou z jeho spoluhráčů k dispozici Adeyemi, Haller a Bensebaini. Edin Terzić přesto věří, že se podaří uhrát dobrý výsledek. "Máme velkou radost z toho, že hráči nechali v úterý na hřišti všechno. Nicméně od středy se plně soustředíme na Leverkusen. Nebojíme se vyzvat mančaft, který čtyřiačtyřicet zápasů v řadě neprohrál."

První vzájemná partie přinesla v prosinci jednu ze čtyř leverkusenských remíz, když branku Juliana Ryersona vymazal deset minut před koncem Victor Boniface, který po zranění nebude chybět v základní sestavě, aby rozšířil svou sbírku dosavadních jedenácti přesných tref. Bude to však tentokrát zřejmě na úkor Patrika Schicka, jenž i ve čtvrtek odehrál jen poločas. Adam Hložek zůstává zraněný, spolu s Aminem Adlim a Borgou Iglesiasem.

Klub podporovaný obřím farmaceutickým koncernem si před týdnem proti Werderu zajistil historické prvenství v Bundeslize a ve čtvrtek postoupil po výsledcích 2:0 a 1:1 do semifinále Evropské ligy přes West Ham United. "Každou soutěž chceme zakončit s trofejí. Pro naše fanoušky, pro město a pro klub," nechal se slyšet kapitán Jonathan Tah, přičemž narážel na skutečnost, že je se svými spoluhráči stále ve hře i o prvenství v DFB-Pokalu, v němž bude finálovým soupeřem Kaiserslautern, který bojuje o setrvání ve 2. Bundeslize.

Xabi Alonso, který se stal devátým koučem, který opanoval německou nejvyšší soutěž jako hráč i jako trenér, měl pro soupeře z Dortmundu jenom slova chvály. Ocenil jak výkony jednotlivců, především Maatsena a Sancha, tak stabilní formu, jakou si Černožlutí po zimní přestávce udržují. Nicméně čerstvý mistr určitě nedá nikomu nic zadarmo.

Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Kobel - Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen - Sabitzer, Can - Sancho, Brandt, Bynoe-Gittens - Füllkrug

Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hrádecký - Tapsoba, Tah, Hincapie - Frimpong, Andrich, Xhaka, Grimaldo - Hofmann, Wirtz - Boniface

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.66 - 3.80 - 2.58

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

SC Freiburg - 1. FSV Mainz 05

neděle 19:30

Aktuální situace by tomu napovídala, protože die Nullfünfer čtyři utkání v řadě neprohráli a navíc během této série inkasovali jedinou branku. SC mají po zaváhání Augsburgu naopak šanci vyšvihnout se zpět na pozici zaručující účast v pohárové Evropě.

Evropské poháry se ve Freiburgu hrály naposledy v sezoně 2022/2023. Pro Christiana Streicha by umístění v první sedmičce znamenalo symbolické loučení s klubem, kterému přinesl řadu důvodů k radosti. Ty měli fanoušci a fanynky i před týdnem, kdy se zásluhou přesné trefy Japonce Doana povedlo nejtěsnějším možným rozdílem porazit poslední Darmstadt.

Osmapadesátiletý kouč, jaký na lavičku "áčka" usednul v roce 2011, ví, že tenhle mač bude s největší pravděpodobností jiný, byť i nejbližší soupeř bojuje o záchranu: "Známe situaci, v jaké se Mohuč nachází, a proto víme, že musíme předvést maximálně soustředěný týmový výkon." Základní sestava bude v jeho podání poněkud improvizovanější, jelikož postrádá hned šestici svých svěřenců, včetně Sallaie, Schmidta, Lienharta a Gintera.

Jeho protějšek Bo Henriksen se bude muset obejít bez Stefana Bella, Jessica Ngankama a Maxima Leitsche. Nikdo z nich nenaskočil ani do předchozích dvou klání proti Hoffenheimu a Darmstadtu, ve kterých se FSV podařilo pokaždé vsítit čtyři branky, přičemž v obou duelech se prosadil akorát devatenáctiletý talent Brajan Gruda, jenž nebude chybět v základu.

"Venku jsme už dlouho nevyhráli. Ale každá série jednou končí. K téhle partii přistupujeme tak, jako bychom ji hráli před domácími tribunami," nechal se slyšet dánský kouč celku ze spolkové země Porýní-Falc, pod jehož vedením si tým připsal na konto čtrnáct z dosavadních šestadvaceti bodů. A další bude vzhledem k zmíněné situaci rozhodně chtít přidat i o předposlední dubnové neděli roku 2024.

SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Atubolu - Kübler, Keitel, Gulde - Dōan, Eggestein, Höfler, Günter - Höler, Röhl - Gregoritsch

1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Zentner - Kohr, van den Berg, Hanche-Olsen - Caci, Barreiro, Amiri, Mwene - Gruda, Lee - Burkardt

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.86 - 3.55 - 2.53

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

1. FC Köln - SV Darmstadt

sobota 15:30

Zatímco uplynulý víkend objevila Bundesliga svého mistra, týden nato může být znám první sestupující. Tím se zřejmě stane Darmstadt, jenž má už pouze teoretickou šanci na záchranu. Moc dobře na tom není ani Köln, a proto potřebuje právě hesenské "Lilie" porazit.

Jestliže Darmstadt v sobotu prohraje a k tomu Mainz o den později uhraje alespoň bod ve Freiburgu, bude rozhodnuto. Už nyní lze ale směle říct, že Lilie v Bundeslize nezůstanou. To by musely ve všech následujících zápasech zvítězit, což je krajně nepravděpodobné. "Optimismus se změnil v realismus. Dlouho jsem říkal, že máme reálnou šanci. Ale v současné situaci víme, že to bude velmi těžké," uvědomuje si kouč SVD Torsten Lieberknecht.

Köln se v tabulce nejvyšší německé soutěže nachází jen o jednu pozici na Darmstadtem. Na příčky zaručující setrvání v Bundeslize to má každopádně blíž, pořád ale musí začít vítězit, jinak se taktéž propadne o patro níž. "Ke každému zápasu přistupujeme jako k finále. Proti Darmstadtu chceme vyhrát, v neděli se pak znovu podíváme na tabulku. A pak už to půjde týden po týdnu," prohlásil před sobotním špílem trenér "Effzeh" Timo Schultz.

Domácí nebudou moct proti SVD využít nemocného záložníka Dejana Ljubićiće. Po jednozápasové absenci bude naopak k dispozici středopolař Eric Martel, jenž se o místo v sestavě popere s Jacobem Christensenem, který před týdnem na půdě mnichovského Bayernu poprvé odehrál za Kolín celý mač, a Denisem Huseinbašićem. Kvůli zranění si však v průběhu sezóny už nezahrají stoper Luca Kilian a útočník Davie Selke.

Darmstadt v posledním kole přišel o zraněného středopolaře Fabiana Hollanda, k tomu si bolístku přivodil taky forvard Oscar Wilhelmsson, jehož start v sobotu je nejistý stejně jako v případě trojice záložníků Tima Skarkeho, Juliana Justvana a Fabiana Nürnbergera. Do tréninku se vrátil absentující Marvin Mehlem, svému týmu nicméně ještě nepomůže. Dlouhodobě pak marodí náhradní brankář Alexander Brunst a útočníci Fraser Hornby s Braydonem Manuem.

1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Schwäbe - Thielmann, Hübers, Chabot, Finkgräfe - Martel, Huseinbašić - Alidou, Kainz - Waldschmidt, Adamjan

SV Darmstadt - pravděpodobná sestava:
Schuhen - Riedel, Klarer, Maglica - Bader, Gjasula, Franjić, Karic - Kempe - Seydel, Skarke

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.43 - 5.05 - 7.23

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

1. FC Heidenheim - RB Lipsko

sobota 15:30

Lipsko má už teď zajištěnou účast v Konferenční lize. Samozřejmě že tahle meta ovšem není pro saský celek tou, na níž by chtěl zůstat, pro něj je prioritou postup do Ligy mistrů. A zatím tuhle odměnu zaručuje v Bundeslize čtvrtá příčka, kterou aktuálně okupuje. V nynějším střetu na půdě Heidenheimu ji bude hájit před Dortmundem a jedinou obranou je uzmout tři body.

Je ovšem třeba podotknout, že Borussia s Die Roten Bullen nemusí svádět žádnou tuhou bitvu o první čtyřku a spokojeny nakonec mohou být oba kluby. UEFA totiž zavedla pro letošní ročník novinku, o které se v průběhu sezóny příliš nehovořilo. Jakmile však začínají evropské poháry dospívat do závěrečných fázích, čím dál více se o ní píše. Dvě nejlepší země, co se národního koeficientu v letošní sezóně týče, dostanou bonusového účastníka do hlavní části milionářské soutěže.

A právě Německo je aktuálně druhé za Itálií, přičemž v pohárové Evropě má ještě tři svoje zástupce. Naopak třetí Anglie, která výrazně šlape Němcům na paty, má už jen jednoho. Kdyby tak vše končilo teď, i pátý Dortmund by mohl oslavovat. "Nám jde ale vždy jen o to, co můžeme přímo ovlivnit. Méně se věnujeme tomu, co naopak ne,” nechtěl slyšet nic o možných spekulacích hostující stratég Marco Rose. "My se plánujeme kvalifikovat do Ligy mistrů ze čtvrtého místa,” sliboval fanouškům.

Svěřenci trenéra Franka Schmidta budou vstupovat do aktuálního souboje řádně sebevědomí. Bundesligový nováček nepadl už čtyřikrát za sebou, za tohle období si zapsal také skalp slavného Bayernu či plichtu se třetím Stuttgartem. "To, že Heidenheim od roku 2007 trénuje ten samý muž, je něco úctyhodného,” povídal Rose. "Určitě tam v minulosti neprožívali jednoduchá období, přesto tam však kouče podrželi. A vyplatilo se to. Soupeře tak uvidíme i v příštím ročníku v nejvyšší soutěži," připomínal.

1. FC Heidenheim - pravděpodobná sestava:
Kev. Müller - Traoré, P. Mainka, Gimber, Föhrenbach - Maloney - Sessa, Schöppner - Dinkci, Beste - Kleindienst

RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Gulácsi - Henrichs, Orbán, Lukeba, Raum - A. Haidara, X. Schlager - Dani Olmo, Simons - Openda, Šeško

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.48 - 5.21 - 1.45

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

TSG Hoffenheim - Borussia Mönchengladbach

sobota 15:30

Hoffenheim i Mönchengladbach stále mohou zabojovat o kvalifikaci do pohárové Evropy. Na každý pád musejí v závěrečných pasážích tohoto ročníku opravdu zabrat, jestli tedy chtějí na kýžená místa doputovat. Zatím jsou pod nimi a především hosté potřebují zapsat na své konto nějakou delší šňůru dobrých výsledků, aby se ambicím přiblížili. Jsou totiž nyní až jedenáctí.

Jakkoli se zdá, že odtud už Borussia nemůže zaútočit byť jen na kvalifikaci do Konferenční ligy, není tomu úplně pravda. Aktuálně se dostává z Bundesligy na evropskou scénu ze šesté pozice, jednu navíc do tabulky nicméně může přinést prvenství Leverkusenu v DFB-Pokalu. A pokud by Německo udrželo současnou druhou příčku národního koeficientu v rámci této sezóny, oslavovat by mohl i konečný osmý tým tabulky.

Kluby s takovou variantou prostě musejí počítat. A i když se v minulých sezónách mnohdy zdála být situace bezvýchodná a vlastně některé týmy posledních pár kol tak nějak pouze dohrávaly, nyní by měly rubat až do konce. Třeba zrovna teď si nemohou být jisté, jak se v tabulce budou přerozdělovat odměny za evropskou scénu. Je ale pravda, že Gladbach by musel vážně tvrdě úřadovat, jeho ztráta na osmou a zároveň i sedmou pozici je přece jenom devítibodová.

Hoffenheim je na tom o dost lépe, tam je manko jen na třech bodech. Pokud však družina z Bádenska-Württemberska nenajde optimální pohodu a bude opakovat výkony, jakým byl například ten poslední v Mohuči, stěží se o úspěch bude moci rvát. Die Kraichgauer aktuálně nenabízejí svým fanouškům pozitivní představení, v předešlých pěti případech padli čtyřikrát. Výrazně problémy mají hlavně v obraně, padesát sedm inkasovaných branek patří k nejhorším číslům Bundesligy.

Zrovna ani parta trenéra Gerarda Seoaneho nevykazuje žádnou stabilitu, co se defenzivní činnosti týče. Doposud inkasovala jen o jeden gól méně než její současný protivník. "Můj tým je schopen reagovat na nepovedené zápasy. Před tím s Mohučí jsme zahráli slušně s Augsburgem,” uvedl domácí lodivod Pellegrino Matarazzo s ohledem na minulé prohrané klání v Porýní-Falcu. "Chceme nyní zůstat kompaktní a podnikat správná rozhodnutí při hře s míčem i bez něj. Pokud tak učiníme, budeme mít tři body.”

TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Kabak, Grillitsch, Drexler - Kadeřábek, Stach, Prömel - Bülter - Kramarič - Bebou, Beier

Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Omlin - Friedrich, Elvedi, Wöber - Lainer, Weigl, Itakura, Netz - Honorat, Pléa, Hack

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.33 - 3.91 - 2.92

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

VfL Wolfsburg - VfL Bochum

sobota 15:30

Wolfsburg před startem tohoto ročníku nepočítal, že se ho budou týkat boje o záchranu. Ale co naplat, tradiční bundesligový účastník v posledních šesti zápasech prohrál pětkrát a ocitá se už nebezpečně blízko pásmu sestupu, lépe řečeno šestnácté příčce znamenající baráž. Duel s Bochumí přitom představuje důležitý artikl, soupeř je v tabulce jen o bod a příčku pozadu.

Možná že ani kouč Ralph Hasenhüttl sám netušil, jak složité bude vymanit Vlky z letargie, když v půlce března nahrazoval svého trenérského předchůdce Nika Kovače. Pod jeho velením se výsledky domácích zásadním způsobem nezlepšily, ambice na vstup do pohárové Evropy, které si předsevzali před začátkem sezóny, jsou dlouhodobě zapovězeny. Ve zbývajících pěti kolech bude jejich jediným cílem udržení prvoligové příslušnosti.

Bochum naopak s bitvami o udržení v podstatě počítala předem. Svěřencům kouče Heika Butschera rovněž nevyšlo předešlých pár týdnů, sedmkrát za sebou nezvítězili, za toto období uzmuli na své konto pouhé dva body. I v Severním-Porýní Vestfálsku se mimochodem nedávno rozhodli pro změnu na postu hlavního šéfa lavičky poté, co mančaft pod palcem Thomase Letsche začal v klíčovém období tohoto roku strádat.

Suma sumárum na sebe naráží dva celky, které body opravdu nutně potřebují. Které marně hledají optimální pohodu. A pro něž může případná výhra z tohoto mače představovat klíčovou vzpruhu před následujícími čtyřmi duely. "Wolfsburg má silný tým s dobrou individuální kvalitou. To je nesporný fakt,” uvedl hostující stratég. "Vůbec není v té pozici, v jaké by chtěl být. My jsme přemýšleli o tom, jak mu ublížit. A máme plán, jak toho dosáhnout,” ujišťoval.

VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Pervan - Fischer, Lacroix, Zesiger, Maehle - Svanberg, Arnold - R. Baku, Gerhardt, Wimmer - Wind

VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Riemann - Passlack, Mašovič, K. Schlotterbeck, Bernardo - Losilla, Osterhage - Asano, Stöger, Antwi-Adjei - P. Hofmann

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.98 - 3.66 - 3.99

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Union Berlín - Bayern Mnichov

sobota 18:30

Po delší době odcestuje Bayern k bundesligovému zápasu v opravdu dobrém rozmaru. Mnichované už sice přišli o šanci stát se německými šampiony, pořád ovšem bojují v prestižní Lize mistrů. Naváží na středeční skalp londýnského Arsenalu další výhrou nad berlínským Unionem?

Poslední týdny se Bayernu v Bundeslize vůbec nevyvedly. Podlehl během nich Heidenheimu i Dortmundu, a tak ani týden stará výhra na Kolínem neudržela "Roten" v boji o německý trůn, na němž se již bez jakýchkoliv obav vyhřívá Leverkusen. Bavoři však působí ještě v mezinárodní Lize mistrů, kde již postoupili do semifinále. Ve čtvrtfinálové bitvě si poradili s Arsenalem, jenž ve středu zlomili díky rozhodujícímu přesnému zásahu Joshuy Kimmicha.

Zachraňuje si tak Thomas Tuchel reputaci? Ten se již sice s vedením Mnichovanů dohodl, že po sezóně u mužstva skončí. Spekuluje se však, že by se to ještě mohlo změnit. Zvlášť poté, co Julian Nagelsmann, jeden z favoritů na Tuchelovo místo, prodloužil smlouvu s německou reprezentací. "Mám s klubem dohodu. To jsme si řekli a to platí," utnul ale stručně a rázně veškeré spekulace sám Tuchel, jehož se na budoucnost ptali novináři během páteční tiskové konference.

V nejvyšší německé soutěži tedy Bayern skončí nejlépe na druhém místě. O toto postavení ovšem ještě musí bodovat, neboť v tabulce průběžně třetí Stuttgart dosud získal stejně bodů. "Ještě máme něco před sebou. Bundesligová sezóna ještě neskončila," upozornil Tuchel.

O co hrát má taky Union. Berlíňané se na rozdíl od Bavorů pohybují v dolní polovině bundesligové tabulky, v níž se navíc během posledních týdnů propadli. Za posledních sedm kol totiž zvítězili pouze jednou. "Eisernen" tak stále hrozí sestup do nižší soutěže - na barážovou 16. příčku měli před 30. kolem k dobru jen tři body.

Teď se navíc Union utká s těžkým protivníkem, jehož nicméně hodlá zaskočit. "Celý tým je velmi motivovaný. Doufám, že budeme efektivní před brankou. Pak budeme moct proti špičkovému týmu bodovat," prohlásil trenér Eisernen Nenad Bjelica.

Berlíňané by v sobotu večer měli postrádat pouze náhradního brankáře Jakoba Buska. Na straně hostů se zřejmě nepředstaví křídelníci Serge Gnabry s Leroyem Saném. O něco lépe je na tom druhý jmenovaný, spíše ale bude rád, pokud stihne nadcházející špíl proti Frankfurtu. Ještě déle bude trvat absence jiného křídelníka Kingsleyho Comana, už nějakou dobu pak na seznamu zraněných zůstávají krajní beci Sacha Boey s Bounou Sarrem.

Union se s Bayernem utkal dosud pouze devětkrát. Bavoři ze vzájemných klání neodešli ani jednou jako poražení, ve třech případech ztratili body kvůli remíze.

Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Rönnow - Doekhi, Vogt, Diogo Leite - Trimmel, Khedira, Gosens - Tousart, Schäfer - Kaufmann, Hollerbach

Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Kimmich, Dier, De Ligt, Davies - Pavlović, Goretzka - T. Müller, Musiala, Tel - Kane

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.90 - 4.15 - 1.71

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Eintracht Frankfurt - FC Augsburg

pátek 20:30

Pět výher za sedm zápasů. Augsburg na jaře válí a hrne se do pohárové Evropy. V tabulce Bundesligy už se dokonce dotahuje na šestý Frankfurt, na jehož půdě se představí v pátek. Domácí Eintracht tedy bude chtít rozjeté Bavory přibrzdit a udělat radost dvěma svým ikonám - jedné přímo, druhé na dálku do nebe.

Hned dvě smutné zprávy zasáhly fanoušky Frankfurtu během tohoto týdne. Nejprve se dozvěděli, že zemřela legenda klubu Bernd Hölzenbein. Následně je dost možná i rozplakal současný člen kádru "Orlů". Obránce Makoto Hasebe totiž oznámil, že po sezóně ukončí kariéru.

Eintracht tak bude bojovat za oba muže. A taky za pojištění průběžného šestého místa v tabulce, které by mu na konci probíhajícího ročníku zajistilo účast v Evropské lize. "V pátek nepůjde o to, abychom hráli hezky, ale o to, abychom vstřelili o jeden gól víc než protivník. Musíme pro to udělat všechno," naznačil trenér Frankfurtu Dino Toppmöller, že diváci mohou v pátek na Waldstadionu očekávat především boj.

Do Hesenska ovšem dorazí rozjetí "Fuggerstädter". "Tým si věří, momentum je na naší straně. To nám dává dobrý pocit," prohlásil lodivod Augsburgu Jess Thorup, jenž by po nějaké době mohl využít tři hráče, kteří v minulých dnech laborovali se zraněním - krajního beka Kevina Mbabua a středopolaře Kristijana Jakiće s Niklasem Dorschem. Na marodce FCA však dál zůstávají zadák Robert Gumny a záložníci Elvis Rexhbecaj s Fredrikem Jensenem. O nasazení levého beka Iaga a křídelníka Rubéna Vargase se teprve rozhodne.

Orli dlouhodobě postrádají středopolaře Sebastiana Rodeho a útočníka Sašu Kalajdžiće. Stejně jako před týdnem ve Stuttgartu nebude hrát ani v pátek stoper Tuta, jenž si dál odpykává dvouzápasový trest za vyloučení. Po karetním trestu se naopak vrací křídelník Junior Dina Ebimbe. Lépe se po menších zraněních cítí záložníci Mario Götze s Ellyesem Skhirim, naopak jiný středopolař Jean-Mattéo Bahoya musel uplynulý víkend předčasně střídat a střetnutí s Augsburgem vynechá.

Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Buta, Koch, Pacho, Max - Götze, Larsson - Dina Ebimbe, Nkounkou - Marmoush - Ekitiké

FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Dahmen - Mbabu, Gouweleeuw, Uduokhai, Pedersen - Jakić - Maier, Engels - Vargas - Tietz, Demirović

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.94 - 3.96 - 3.84

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayer Leverkusen
29
25
4
0
74 : 19
79
2
Bayern Mnichov
29
20
3
6
82 : 36
63
3
VfB Stuttgart
29
20
3
6
67 : 34
63
4
RB Lipsko
29
17
5
7
67 : 33
56
5
Borussia Dortmund
29
16
8
5
57 : 34
56
6
Eintracht Frankfurt
29
10
12
7
43 : 39
42
7
FC Augsburg
29
10
9
10
47 : 46
39
8
SC Freiburg
29
11
6
12
41 : 52
39
9
TSG Hoffenheim
29
10
6
13
49 : 57
36
10
1. FC Heidenheim
29
8
10
11
42 : 50
34
11
Borussia Mönchengladbach
29
7
10
12
50 : 56
31
12
Werder Brémy
29
8
7
14
36 : 49
31
13
Union Berlín
29
8
5
16
25 : 45
29
14
VfL Wolfsburg
29
7
7
15
34 : 50
28
15
VfL Bochum
29
5
12
12
34 : 59
27
16
1. FSV Mainz 05
29
5
11
13
30 : 47
26
17
1. FC Köln
29
4
10
15
23 : 51
22
18
SV Darmstadt
29
2
8
19
28 : 72
14

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (20)

Přidat komentář
Rudnevs

Alemannia Aachen tento vikend moze specatit navrat do tretej ligy Ked uz asi spadne Duisburg, aspon sa to tymto “vyrovna”.

Reagovat
Martin9719

Hlavně tady se nám ten boj o záchranu hezky zamotal. Vůbec bych nečekal že Union bude mít najednou 3 body na baráž. Bochum je v tom až po uši a Werder možná brzo taky.

Reagovat
Rudnevs

Podľa mňa jediný reálne ohrozený je Bochum, kde by som si tipol, že Mainz ich predbehne. Werder, Wolfsburg i Union sa zachránia v pohodičke.

Reagovat
Martin9719

No tady je potřeba si říct, že ten náskok se brutálně ztenčil, po tom co jsme si říkali že Werder je zachráněný tak najednou stačí 2 zápasy a jsme zase tam. Union to samý, teď hraje s Bayernem a pokud Mainz svůj zápas zvládne tak jsou u nich.

Reagovat
Rudnevs

Nova Sport sa dnes rozhodla proste nedávať Bundesligu? Zvláštne. Som síce rád, že vysielali Schalke, ale čakal by som, že Bundesliga je povinná jazda.

Reagovat
cologneFC

Treba byť na štadióne

Reagovat
vladino10

Čože? Eintracht s augsburgom bol včera na premier športe myslím. Sa mi aj zdalo ze som yo našiel na nejakej nezvyklej stanici

Reagovat
djwenca

Zajímalo by mě, co má trenér Wolfsburgu za problém s Černým. Dnes není opět ani na lávce a mezi zraněnými psaný není

Reagovat
vladino10

Sam si si odpovedal. Je černý. Rasizmus.

Reagovat
Martin9719

Kaiserslautern. To jsem myslel že už ten Wiesbaden pošlou konečně na barážové umístění. SGD

Reagovat
Rudnevs

Lauternu je škoda, na druhú stranu mám pocit, že tie rozostupy sú tam malé a šanca na záchranu stále bude, len treba začať ozaj vyhrávať. Mám pocit, že Wehenu dosť veľa bodov získava Prtajin, mám pocit, že to je ich silná zbraň.

Inak, ono sa reálne môže stať, že doposiaľ nenápadná Fortuna, odsunie do baráže St. Pauli. To by som im po takejto sezóne fakt neprial, to by bola riadna rana po tom, čo sme si všetci mysleli, že majú postup už istý. Fortuna má neskutočne silný záver sezóny a môže za to ďakovať predovšetkým trénerovi Thiounemu. Ako to už v prípade HSV a Schalke býva, opäť sa nám “pomstil” bývalý hráč či tréner.

Reagovat
Martin9719

Klidně se to může stát ale vzhledem k tomu že zbývá tak málo kol tak by Fortuna musela vyhrát všechno, což je ale klidně možné. 1. místo by si jednoznačně za mě zasloužila Pauli, klub který v Hinrunde neměl herně konkurenci a hrál si vlastní ligu. Vyrovnanost ligy jen potvrzuje to, že nejspíš vyhraje Kiel. Samozřejmě že Lautern má na záchranu času dost, ale dneska byla solidní šance upravit tabulku tak jak to asi všichni chceme. Wehen do baráže, Rostock sestup. My jsme to s tím Wehenem solidně prokaučovali, dát jim 6 bodů to byl opravdu fail.

Reagovat
Rudnevs

Zas ale Wehen je teraz fakt bez formy, pokiaľ sa nejak zázračne nezdvihnú, tak je možné, že ich ostatní nakoniec ozaj predbehnú.

Reagovat
Martin9719

Reagovat
Rudnevs

In Heidenheim wurde heute Nacht im gesamten Gästeblock Buttersäure verschüttet, der ganze Block riecht nach Kotze, Willkommensgeschenk an RB.

Neviem sa dočkať momentu, kedy tento posratý klub zostúpi, a nie, tentokrát nemyslím RB. Použiť chemikáliu proti ľuďom v bloku, ktorí si zaplatili vstupné? Toto sedláci trošku prehnali.

Reagovat
Martin9719

Neuvěřitelný, to je jak válka ve Vietnamu.

Reagovat
Breze

Reagovat
Breze

Kolin uz vzdal boj o zachranu?

Reagovat
andrew96

Dnes to tak vypadalo. Tragédie.

Reagovat
cologneFC

Hráči evidentne áno…

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele