Bitva o Portugalsko: Orel vs. drak

24.12.2008, 21:36
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Sever proti Jihu, město režimu proti městu svobody, orli proti drakům. Takové přídomky si vysloužilo nejslavnější derby fotbalového Portugalska: Benfica - FC Porto. Tak jako v jiných zemích i zde sahá vzájemná rivalita do prvopočátků tamní fotbalové historie. V derby není nouze o rozruch, rakety a petardy létají oběma směry, stejně jako posměšné popěvky na adresu soupeře.

Benfica Lisabon je historicky nejúspěšnějším fotbalovým klubem Portugalska, ovšem v posledních dvou dekádách je na tom co do trofejí lépe zase Porto. Každé derby představuje boj mezi severem a jihem země, boj o to, kdo má víc trofejí a kdo více fanoušků. Rivalita dokonce již dávno opustila pole fotbalu a přesouvá do společenské sféry.

Benfica totiž pro řadu odpůrců představuje centrální moc a vládu Lisabonu, zatímco Porto je baštou a hlavním městem severu Portugalska. Ztělesňuje jeho kulturu a snahu o samostatný osud, které se vystupňovaly po takzvané "karafiátové" revoluci 25.dubna 1974. V konečném důsledku se však jedná spíše o boj dvou regionů a střet tradice (Benfica) a nové síly (Porto)

Rivalita vznikla kvůli nadvládě Benficy v 60. a 70. letech, kdy tým z hlavního města získal třináct ligových titulů a dvakrát triumfoval v Poháru mistrů evropských zemí, dnešní Lize mistrů. Kořeny sporů mezi oběma kluby a potažmo mezi oběma městy sahají až do 19. století, kdy bylo Porto považováno za baštu liberalismu a začínalo konkurovat Lisabonu a dožadovat se svých práv. Za diktatury Salazara byla Benfica, podobně jako sousedním Španělsku Real Madrid, považována, ovšem chybně, za klub oddaný režimu, zatímco Porto se nikdy netajilo svými antipatiemi vůči salazarovskému "Novému státu".

S rozvojem médií a nástupem úspěchů Porta se nevraživost mezi oběma týmy stupňuje. Poslední tvrdou ranou do srdcí příznivců Benficy bylo pentacampeonato - pěti titulů po sobě, které Porto dovršilo v roce 1999. Dalším důkazem o rivalitě mezi oběma kluby je nedávný přestup Uruguayce Cristiana Rodrígueze z Benficy do Porta, kde je nejlépe placeným hráčem, za což si od fanoušků Benficy vysloužil přezdívku "Žoldák".

Krátce o FC Porto

Porto bylo založeno dříve než Benfica, v roce 1893. K jeho vzestupu došlo poprvé v polovině padesátých let. V období 1940 - 1955 nicméně Porto nezískalo ani jeden ligový či pohárový titul.. Historického vítězství ovšem dobyli fotbalisté Porta už v roce 1948, když porazili Arsenal, považovaný tehdy za nejlepší klub světa. V roce 1952 byl otevřen stadion Estádio das Antas.

Prokletí zlomil přístavní klub až v sezóně 1955/56, kdy získal portugalský double, zvaný "dobradinha” a debutoval v Poháru veletržních měst, pozdějšího Poháru UEFA proti Bilbau. Po titulu v roce 1959 však následoval další trofejový půst,. během této doby získalo Porto pouze dva portugalské poháry.

Porto vyhrálo ligu poprvé po 19 letech v sezóně 1977/78 a hned následující jí obhájilo. V roce 1982 se prezidentství severoportugalského klubu ujal proslulý Pinto da Costa a začíná hegemonie Porta. Jen dva roky po jeho nástupu byl splněn hlavní cíl, dojít do finále evropských pohárů. Ve finále proti Juventusu sice Porto podlehlo, ovšem vše si vynahradilo v roce 1987, kdy porazilo 2:1 Bayern Mnichov. Madjerův vítězný gól patičkou tehdy obletěl celý svět.

Zanedlouho poté byl triumf ještě umocněn vítězstvím Porta v Interkontinentálním poháru proti Peňarolu Montevideo a v evropském Superpoháru nad Ajaxem Amsterdam. Na trůn pro nejlepšího střelce Evropy usedl v letech 1983 a 1985 kanonýr Porta Fernando Gomes.

Za 26 let získala metropole portského vína šestnáct ligových titulů, mezi roky 1994 - 1999 dokonce pětkrát v řadě (což se žádnému jinému portugalskému klubu nepodařilo), osm pohárů, jednu trofej PMEZ a jednu LM, jeden Pohár UEFA, jeden evropský Superpohár a dva Interkontinentální poháry. Třetí Zlatou kopačku pro klub vystřílel brazilský sniper Mário Jardel. Tým byl překřtěn na Draky - symbol síly, dobývání a moci.

V roce 2003 byl navíc slavnostně otevřen Estádio do Dragão, nový svatostánek Porta, s kapacitou 51 tisíc diváků. Skvrnou na štítě Porta je nedávná aféra, která Porto stála odečet bodů v ligové tabulce pro podezření z korupce rozhodčích.

Krátce o Benfice

Vznikla roku 1904 spojením dvou klubů, proto je její oficiální název Sport Lisboa e Benfica. Stejné jméno nese i její stadión, nicméně lidově se mu říká Estádio da Luz - Stadion světla, nebo Katedrála ba dokonce i Světelné peklo. Současná kapacita je 65 400 diváků. Maskotem je orel, který doprovází Benficu od jejího založení a nachází se i ve znaku klubu. Představuje volnost a soudržnost.

Benfica získala 31 ligových titulů, 27 pohárů a 4 superpoháry, tato bilance jí drží v čele žebříčku nejúspěšnjších klubů v Portugalsku, právě před Portem. Třetí je Sporting. Benfica se rovněž pyšní dvěma trofejemi PMEZ z let 1961 a 1962, které získala v době své největší slávy pod vedením legendárního Eusébia.

Také v počtu fanoušků nemá Benfica konkurenci, dokonce je podle některých statistik klubem, který jich má úplně nejvíc, dle odhadu kolem 14 milionů po celém světě. Je zajímavé, že řada z nich je i v městech severního Portugalska, kde existuje averze vůči FC Porto. Také bývá hodnocena jako nejlepší portugalský klub historie.

Několik památných derby:

19. června 1932 se oba týmy střetly v semifinále portugalského poháru. Nad utkáním visí dodnes stín zranění hvězdy Porta Normana Halla, kterého úmyslně zranil Aníbal José na popud kapitána Benficy Vítora Silvy. Hráč musel díky následkům zranění zanechat aktivní činnosti. Benfica vyhrála 3:0, ovšem o sezónu později se o strůjce likvidace "postaral” Avelino Martins a kapitánovi Silvovi dával po celé utkání co proto a nakonec mu i nafackoval.

11. června 1933. I zde byl protagonistou kapitán Benficy Vítor Silva. Oba celky se opět střetly v poháru a Benfica zvítězila v odvetě 4:2, leč jí to nebylo příliš platné, jelikož v prvním utkání utrpěla drtivou porážku 0:8. Portugalská fotbalová federace dokonce pozvala neutrálního rozhodčího ze Španělska, nebylo to ale příliš platné. Hráči Benficy byli jako vzteklí psi a jejich kapitán Silva byl za faul na brankáře Porta vyloučen. Nicméně ani rozhodčí, ani pořádkové síly ho nedonutily k odchodu ze hřiště. To se povedlo až po dlouhé době trenérovi Ribeirovi, který zuřivce odtáhl z trávníku a umožnil pokračování zápasu.

5. května 1968. Toto utkání zůstalo v paměti diváků ani ne tak výsledkem, ale rozhodčím, panem Marcosem Lobatem. Ten dokázal, že je mužem na pravém místě a když portský Djalma nasimuloval zranění, čapnul ho za vlasy a chtěl ho zvednout. Hráč se hbitě oklepal a dělal, jakoby se nic nestalo. Dokonce vstřelil vyrovnávací gól. Přesto se stala mistrem Benfica.

18. září 1996. Benfica hostila doma Porto v portugalském Superpoháru. Na stadionu Antas podlehla těsně 0:1 a v odvetě se hnala za zvratem. Zvracet se však chtělo spíš divákům, neboť domácí mužstvo dostalo ostudného "bůra”. Tato porážka považují příznivci Benficy za nejtěžší v celé historii derby.

17. října 2004. Toto derby vstoupilo do historie gólem-nególem. Petit tvrdě vystřelil a brankář Porta Baía jeho střelu vyrazil, ale nebylo vidět, jestli míč byl nebo nebyl za brankovou čarou. Rozhodčí nakonec gól neuznal a pro příští utkání ho muselo eskortovat třicet policistů. Porto v zápase vyhrálo a stalo se místrem.

Statistiky:

Celkem bylo sehráno 240 utkání mezi Benficou a Portem a bilance je vpravdě těsná, Benfica vede 94:91. Zbývajících 55 utkání skončilo remízou.

První utkání

28. dubna 1912, Porto - Benfica 2:8

Nejvyšší ligové vítězství

11.4.1943, Benfica - Porto 12:2

Nejvyšší pohárové vítězství

28.5.1933, Porto - Benfica 8:0

Trofeje

Benfica - 31 ligových titulů, 27 pohárů, 4 superpohárů, 2x PMEZ

Porto - 23 ligových titulů, 17 pohárů, 13 superpohárů, 1x PMEZ, 1x Liga mistrů, 1x UEFA, 1x evropský Superpohár, 2x Interkontinentální pohár

Přezdívky klubů:

Benfica: Encarnados (Červení - podle barvy dresů), Águias (Orli - podle znaku), Glorioso (slavní - podle historie)

Porto: Dragões (draci), Tripeiros (toto mírně hanlivé označení sahá až do doby námořních objevů, kdy obyvatelé Porta dodali jako zásoby pro námořníky, plavící se do Indie a Ameriky vnitřnosti - tripas - místo masa)

Názvy nejvýznamnějších skupin ultras fanoušků:

Benfica: Diabos Vermelhos (Rudí ďáblové)

Porto: Super Dragões (Superdraci)

Autor: Jaroslav Smrž / footballderbies.com, pt.wikipedia.org

Komentáře (69)

Přidat komentář
One-Real

Reagovat
One-Real

ale v Portugalsku je nejlepší Boavista

Reagovat
smazaný uživatel

V neděli jsem si na ni zrovna vsadil a prohrála doma s Gondomar 1:2, takže v současnosti i v té druhé lize žádná sláva...

Reagovat
Oxbow

Hmm ja jsem to taky udelal ale nastesti mi pak klapnul druhy tiket a vyhral jsem desitku

Reagovat
risk je zisk

ja si jeste boavistu pamatuju jak vyhrala celou ligu a postoupila do LM ale to je myslim uz 6/7 let davno mozna i vic a to sem si myslel ze uz budou furt kralovat por.lize prosil bych nekoho zvas proc je tedkom tak ta boavista na dne??co se ji stalo?moc by me to zajimalo dekuji vsem kteri tady neco napisi

Reagovat
risk je zisk

ahaj diky o tomhle sem nevedel ze EF tohle napsal diky moc poctu si

Reagovat
smazaný uživatel

Uz se tesim

Reagovat
smazaný uživatel

podle me vyhraje benfica ikdyz porto ma si myslim kvalitnejsi tym ale doufam ze porto vyhraje

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tomuhle názoru opravdu rozumím - myslím, že vyhraje a, i když b má kvalitnější tým, ale doufám, že vyhraje b...

Reagovat
smazaný uživatel

Co se ti na něm nezdá?? Fandím A,má lepší tým,ale podmínky a tušení mi říká,že vyhraje B... Logické,ani lepší kádr ti nezajistí vítězství...

Reagovat
smazaný uživatel

Logicky se na to přijít dá , ale ta formulace mohla být lepší

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

a stejnak nej fans ma Baniček

Reagovat
smazaný uživatel

Dej si mokrej hadr na hlavu, meleš blbosti

Reagovat
smazaný uživatel

Banik **** !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkně Yardo, něco pro mě. Portugalská liga a FC Porto

Reagovat
smazaný uživatel

Dík, v případě kladných ohlasů mám i pokračování...

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem pro, portugalská liga mě zajímá, navíc FC Porto mám hrozně rád

Reagovat
smazaný uživatel

super clanek a to normalne nepisu nebylo by neco o sportingu?ten mam z portugalska nejradsi a hlavne je vyhlasena jejich mladeznicka akademie

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ten bude příště...

Reagovat
smazaný uživatel

super dik za darek

Reagovat
$dolar$

Reagovat
smazaný uživatel

Hek....Uvidíme no, ale tehle zápas už není co bývávalo

Reagovat
havrys99

OT: Kam se vůbec vypařil Philip Ifil??? Velkej talent Spurs.kde je ho teď konec?

Reagovat
daewa

Sice nevím jestli byl považován za talenta, ale letos přestoupil do Colchesteru nebo Coventry, nejsem si jist mezi těmito dvěma týmy. Já si jen pamatuju, že ve fifě 2007 nebo možná dřív, byl základním kamenem mojí neporazitelné kohoutí obrany :)

Reagovat
smazaný uživatel

Ve fifě a ostatních sranda manažerech můžeš vyhrávat s čímkoliv... Pamatuju si,jak jsem ve 2004 drtil s Vejle - nějakej dánskej klub,snad 2. liga,se kterým jsem si dával na WorldClass Arsenal,MU,Chelsea nebo kohokoliv jiného

Reagovat
smazaný uživatel

Sranda manažerech

Reagovat
smazaný uživatel

Zlata FIFA,na ty jsem si vzdycky zlepsil naladu .

Reagovat
smazaný uživatel

Phil Ifil 22 let - od 10.ledna 2008 Colchester United !!! Ano byl to velký talent,ale jak se říká "takovej bylo a bude"

Reagovat
smazaný uživatel

toe slogan jak z ňákýho kung-fu filmu

Reagovat
smazaný uživatel

kedy hraju?

Reagovat
smazaný uživatel

Benfica

Reagovat
rufus

Reagovat
smazaný uživatel

Má přece nejpopulárnějšího fotbalistu na světě

Reagovat
smazaný uživatel

Jojo, dobrej článek a navíc o lize, o které se tady u nás téměř nemluví, jaké to zpestření oproti dennimu chlebu z PL.

Reagovat
Josifek

Benfica Líbil se mi tam Miccoli...

Reagovat
Yanek

ten už tam nehraje Ale tak jim fandím

Reagovat
$dolar$

Sporting

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

K te Boaviste ta ma opravdu strasny stadion.Vzdy kdyz jsem z tama videl zabery tak jsem se citil jak za II.Svetove valky.Vsude vybetonovane a takove pofiderni pritmi brr.

Reagovat
risk je zisk

nahodou na to ze hraje bohuzel druhou ligu ma peknej stadion

Reagovat
smazaný uživatel

ja si mislim ze ako hra benfica tsk davam na benficu ze porazi porto aj ked porto je kvalitnejsie muzstvo

Reagovat
smazaný uživatel

Yarda

Reagovat
smazaný uživatel

Benfica

Reagovat
smazaný uživatel

pěknej článek .

Reagovat
smazaný uživatel

Benfica

Reagovat
Zajda

BOAVISTA

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělý článek. Benfica.

Reagovat
smazaný uživatel

Vybornej clanek,diky moc.chtel jsem se zeptat kdy hrajou?o vikendu?

Reagovat
PJ

Hrajou až 8.2.

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda že portugalská liga není v přehledech soutěží. Už pěkných pár let je určitě kvalitnější než třebas holandská a má silnější špičku, než francouzská.

Reagovat
smazaný uživatel

50. pro portugalskou ligu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Fenix

Benfica

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

hlasovat nemohu nevím jestli orel nebo drak

Reagovat
smazaný uživatel

A komu to cpeš

Reagovat
smazaný uživatel

Porto

Reagovat
smazaný uživatel

B&B! - Benfica, Boavista

Reagovat
smazaný uživatel

Jedině BOAVISTA !!!!!!!!!!!!!

Reagovat
risk je zisk

tak tak

Reagovat
smazaný uživatel

az se do sportingu vrati hvezdy jako nani , c.ronaldo , quaresma a bude tam veloso s moutinhem ,bude to nejlepsi tym na svete:d doufam ze se tam tihle jejich odchovanci ukazou az budou koncit karireru...ale jen mozna

Reagovat
smazaný uživatel

Bůhví kdy to bude, pokud vůbec..A jestli budou CRonaldo a Quaresma pokračovat ve svých momentálních výkonech tak se obávám že by si sporting moc nepolepšil

Reagovat
Yanek

Problém je v tom že Nani, Quarsema a CR7 hrajou všichni stejnej styl

Reagovat
smazaný uživatel

PORTO!!!!! Díky Yardo Jen tka dál a více članků o portugalský lize :-)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele