Belgičané nám ukázali, jak se máme chovat v koncovce, řekl trenér Šilhavý

06.09.2021, 11:10
Aktuality
Jaroslav Šilhavý (© AFP)

Text článku byl v souladu s podmínkami smlouvy s autorem článku, agenturou ČTK, ze systému vymazán.

Autor: ČTK

Komentáře (60)

Přidat komentář
verv

Kde vzal ty čtyři vyložený šance?

Reagovat
Salfovic

Tak asi počítal i ty tři střely, co schytal ten vlasatec.

Reagovat
icka

No Franco tomu docela napomáhá...

Reagovat
Acrocephalus

Jak to vidí Acrocephalus:

+ Nasazení. Z těch mála věcí, které lze pochválit, bych vypíchnul naše nasazení. Snaha byla, jak by řekl klasik. Nehráli jsme zanďoura a snažili jsme se něco vymyslet i směrem dopředu. Odvíjelo se to ale také od toho, kolik toho nám Belgičani dovolili.

+ Staněk. Je blbé, že jeho příležitost přišla právě na úkor zranění Vaclíka. To si nikdy nepřejete. Na druhou stranu, i to mělo své jisté pozitivum, že se mohl předvést neokoukaný Staněk. On je důkazem toho, že minimálně brankářskou školu má Česko dlouhodobě kvalitní a že konkrétně kvalitní gólmany, jako jediný post, můžeme přehazovat vidlemi. Obstál v extrémně těžkém zápase (byť by někdo namítl, že dostal dva góly, tak neobstál). Na oba góly ale byl příliš krátký, takže ty bych jemu na triko vůbec nedával.

+ Pešek, Hložek. Dva fotbalisté, kteří podle mě mají reálně nakročené k tomu se probojovat do pravidelné základní sestavy. Hložek je typ fotbalisty, kterého česká repre potřebuje jako sůl - nebojí se 1 na 1. A Pešek byl rovněž aktivní, měl dobrou příležitost a celkově výkonem rozhodně nezklamal.

- Absence. Česko si nemůže dovolit mít vyřazený půlku kádru. Prostě to nejde. Pokud vám chybí většina hráčů z EURA, mezi nimi nejlepší český útočník poslední dekády, není možné si malovat stejný kvalitativní výkon, jako když jsou tito borci na hřišti. My zase tolik kvalitních fotbalistů, kteří by se mohli rovnat evropským standartům, nemáme. Pokud Vám ze sestavy z EURA zbyde jen Suk, Cuf, Holeš a Barák (Krále a Jankta kvůli mizerné formě na EURU nepočítám), tak je to problém.

- Schick. Nebyl na hřišti a je to zatraceně znát. Bohužel, Česko se vyprofilovalo v mužstvo o jednom geniálním hráči, který potřebuje kvalitní support. Bez něj nedáváme góly. Záloha by šla, ale ta potřebuje mít vepředu silného, spolehlivého forwarda. A tím rozhodně není...

- Vydra. Dlouhodobě ho do repre nedoporučuji a včera předvedl další důvod, proč jej nepovolávat. Samozřejmě, je to těžký, jsme teď bez útočníků a Vydra vypadal jako nejlepší volba. Ale Vydra takhle nezahrál zdaleka poprvé, už dříve byl 1) neviditelný, 2) málo důrazný, 3) nepřesný a 4) palič šancí. Včera ten ne-gól jde jasně za ním a neexistuje pro něj omluva. Courtois, přestože je to světový brankář, nemusel dělat téměř nic, takovou šanci by chytil i brankář z okresu. Vydra od začátku byl hrozně čitelný a během akce bylo vidět, kam bude pálit a viděl to i Courtois. Stačilo přelobovat, udělat něco překvapivého, ale toto naprosto zazdil. Schick v takovým situacích nezklame, ale u Vydry mě to nepřekvapuje. Vydru už prosím ne, raději Hložka, který věřím by si s tou situací poradil bez problémů.

- Nevyužité akce. Bylo trestuhodné nevyužít těch několik dobrých příležitostí, které jsme měli, ty ostatně dělají ten velký rozdíl Belgie proti nám. Tam, kde by Belgie dala gól, my zaváháme. A přitom Belgie nehrála zdaleka takový beton jako Bělorusko, v jejich obraně se dalo kombinovat a vymýšlet, ale téměř nikdo to nechtěl vzít na sebe a jít třeba do vápna, kde soupeř si musí dávat sakra dobrý pozor na faul.

? Kaša. Kromě té úvodní chybné malé domů a jednoho zaváhání zezačátku mi Kaša nepřišel vůbec marný, dokonce zabránil několika šancím. Jako nebude to náš nejlepší český obránce historie, ale jako alternativu do budoucna, proč ne? Ostatně, beci jsou naším dlouhodobým problémem, takže každý, kdo trochu umí, bychom měli využít. Dost to ale zkresluje ten výkon ze začátku, ale naprosto chápu, že Kaša musel být dost z toho všeho a z té zodpovědnosti vyjukanej, za to jej nikdo vinit nemůže ani jej hned posílat z repre pryč.

? Kreativnější záloha. Máme skvělé defenzivní záložníky, skoro bych řekl až přetlak. Ale ve středu nám chybí minimálně ještě jeden kreativní hráč. Barák = super. Ale ještě někoho k němu. Je také zajímavé, že jedno křídlo (to pravé :)) máme nabroušenou jak břitva a útoky odtud patří mezi naše silné zbraně, ale ta levá pravidelně hapruje. Jankto je sice kvalitní hráč, ale někdy nedokáže udržet chladnou hlavu a působí na mě hrozně zjančeně. Patří ale zase mezi naše nejaktivnější hráče, ne ve stylu Daridy, který sice naběhal nejvíc kilometrů, ale na hřišti jeho práci ani nepostřehnete. Je prostě viditelný i v útoku, ale také tím, že spoustu šancí prostě technicky nedotáhne. Obzvlášť výkon Jankta bych dál pozorně sledoval, ale myslím, že proti Belgii by byl docela platnej, kdyby hrál.

? Vysoký presink. Často se traduje, že by mužstvo mělo aplikovat vysoký presink stůj co stůj. Vypadá to tak lákavě presovat, Belgičany, Němce, Angličany atd., donutit je k chybné rozehrávce a pak rychle přejít do protiútoku. Ale vysoký presink není všemocný a má své stinné stránky, což nám včera zápas proti Belgii dost jasně ukázal. V momentě, kdy vysoko presujete, 70-80% mužstva je mimo své pozice a případný brejk vám nadělá hodně problémů, obzvlášť když mužstvo si na dva doteky je schopno přihrát až do vašeho vápna. V takových případech je vysoký presink kontraproduktivní. Navíc, my nemáme vysoké procento přesných pasů a dost často se uchylujeme k nevynuceným chybám. Vysoký presink ano, ale jak proti komu a s jakým složením mužstva. Naordinovaný vysoký presink pro B mužstvo byla kravina.

? Obrana. Včera měli Češi jasný pokyn = nepustit Lukakua do hry. Což se jakžtakž podařilo, kromě úvodní trefy, která je čistě zásluhou Lukakua samotného, Kaša neměl nárok i kdyby o přihrávce věděl dopředu. Lukaku by si jej prostě obešel a tak či tak střílel na bránu. Potom už jsme jej hlídali mnohem lépe. Nojo, ale Belgie není jen Lukaku, ale také Hazard a další. A bylo až trestuhodné, že Hazard měl tolik času a přípravy na vymýšlení akcí. Toto jsme hodně podcenili.

? 3:0. Není to debakl, ale jen jasná ukázka rozdílu kvalit. Výsledek odpovídá předvedené hře, byť jsme měli celkem blízko ke stavu 3:1.

Reagovat
Salfovic

Ty vole, to je dlouhý jak Soběslav. Nebyla by svodka ?

Reagovat
Acrocephalus

pravidelné Acrocephalovo pozápasové okénko

Reagovat
smazaný uživatel

Soběslav není dlouhá ':D

Reagovat
wyqinac

tl;dr

Reagovat
lampas

Reagovat
Liquid

Děláš si srandu? Podařilo se pokrejt Lukakua - to nemyslíš vážně, ve všech reportech včetně hodnocení Šilhavýho máš jasně, že si Lukaku dělal co chtěl, ty narážečky s Hazardem, přespurtování těch zoufalců Kaši s Kalasem, kde ani jeden pro něho neznamenal víc než jen postranní patník. Příště nekoukat na zápas po tolika pivech chlape.....

Reagovat
Acrocephalus

Ja se na Lukakua zvlast zameroval. Mel jednu golovku, jeden pokus z uhlu na Stanka a pak jednu hlavu nad. Co tam bylo dal? Ja prave videl, ze krome te golove situace uz Lukakua vzdy pokryvalo vice hracu a zadny ulicky na nej uz jsme mu nedovolili. Kolikrat cihal v dobrych pozicich, ale finalni prihravce jsme zabranili. Na to, jaka je to bestie, jsme mu prave nedovolili zas tak moc jak tvrdis. Kdyby ano, sam by dal uz hattrick. Dva goly jsme dostali proto, ze prilis pecliva obrana jednoho cloveka vytvorila prostor ostatnim, napr. Hazardovi.

Reagovat
kattos

Nesmysl, dal gol kdy prostě byl v tutové šanci a měl ještě nějaké další situace. Dobře, neříkám že za to musíme pořádat na obranu hon, ale říct to to říkáš ty je fakt mimo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rolf

Podívej se srandisto na Součka,Holeše a Coufala,jak na ty dva čumí při obou brankách!!

Reagovat
GrimeBaller98

Dobre napsano, souhlas

Reagovat
letitfly

to s nabroušeným pravým křídlem ti trochu uteklo ne? Na jednu stranu hypuješ Hložka, kterej ale hrál oba zápasy levý kříslo a na druhý straně hejtuješ Jankta, kterej ale hrál v tom jednom zápase pravý křídlo. Tak si to rozmysli podle mě to totiž nění o křídlech, ale o krajních becích. Pořád to prostě hapruje především na pozici levýho beka...

Reagovat
Acrocephalus

Ne, trochu preskakuji z kridla na kridlo, ale opravdu to myslim tak, ze pravy kridlo je vyborny, levy chce zlepsit. Hlozek, jakozto levy kridelnik, hral dobre, ale nebylo to nutne jeho ulohou na levem kridle per se. Spis hral dobre kdykoliv, kdy se ocitl mimo svoji pozici. A ohledne Jankta mam smiseny pocity. Ten na pravem kridle hraje vyborne, ale v reseni nekterych situaci je proste jeste roztrzitej, unahlenej. Zase na drhou stranu, on si dokaze vytvorit dobre strelecke pozice a vyslat na branu strel tolik, co ostatni dohromady.

Reagovat
Beči

Četl jsi něco jiného než já? Však Jankta vůbec nehejtoval, spíš naopak.

Reagovat
kattos

Nesouhlas s Vydrou.

Ano hrál nahovno. U koho jiného máš jistotu že by to zahrál lépe? Schick, jasně... dál?

Vydra neměl dobrý zápas, ale proti Bělorusům byl dobrej, v minulé kvaldě proti Walesu připravil v poslední minutě tutovku... v současné době prostě povolanej bejt musí.

"Raději Hložka který by si poradil bez problémů". Hložek byl famozní, ne že ne, ale zrovna on že je někdo kdo by tohle určítě dal? Není to dávno co se řešilo že nedal něco podobného.

Lukaka nepustit do hry že se povedlo?

Reagovat
Acrocephalus

On ten Vydra je utocnikem jen na papire. Pamatuji jej i z drivejsich zapasu a stal ua hovno. To i ten Krmencik je vice aktivni do utoku. Je pekny, ze je Bydra agilni a hodne rychly, ale co z toho, kdyz si neumi najit vhodne strelecke pozice a klicove momenty nezvlada? Schick, Krmencik, Pekhart a nove i Hlozek jsou pro me repre utocnici. Skoda Ondraska, ten by byl typove (a osobnostne) velmi platnym utocnikem, ktery se dokaze ke golu prorvat a jeste vyhecovat ostatni.

Reagovat
kattos

Krmenčík? ty vole nech toho.

Pak tady hodíš Ondráška, který se vyhypoval jedním golem.

Jako Vydra nehrál dobře atd, ale ty děláš jako bychom měli z čeho brát a měli platné dobré útočníky. Krom Schicka, který je neskutečný tu není nic lepšího než Vydra.

Reagovat
JeséRodriguez

Nechápu, kdy už všichni konečně pochopí, že není kde brát. Vždyť v nominaci byl Doležal s Teclem, to tak nějak mluví za vše. Ale kdo by to z těch ostatních nenominovaných odehrál líp. Adam je bohužel zatím trochu palič, ale myslím, že mu levé křídlo sedí líp, než být sám na hrotu. Je velká škoda zranění Černého, kterej je i dost kreativní, umí 1 na 1. Pešek se mi líbil, ale stejně by bylo fajn mít útok Černý - Schick - Hložek, zvlášť při absenci kreativních záložníků. Souček s Holešem, to je už celkem jistota, ještě by se mohl vykopat třeba ten Samek, kterej zatím ukázal i kreativitu. Jankto s Barákem jsou rozhodně taky použitelní, do budoucna se snad ukáže i Karabec, Král by se mohl taky ještě vzpamatovat, pořád to má před sebou. Dál tam jsou např. Sadílek, Sáček, atd. Docela by mě zajímalo stoperské duo Kalas - Krejčí. Uvidíme, jak se bude v Itálii dařit Zimovi. Do budoucna tam vidím docela potenciál. Trošku slabší jsou teda zatím kraje obrany, Coufal s Kadeřábkem by měli hrát oba v základu, ale do budoucna tam moc zajímavých hráčů nemáme.

Reagovat
kattos

Souček s Holešem je průser v tom že je to hrozně "nudné" a defensivní duo. To bylo hlavně poznat proti Walesu.

Reagovat
JeséRodriguez

Jo, to je fakt. Ale zase na ty těžší zápasy je to podle mě v pořádku. Pokud teda nedostaneme gól do 10. minuty, jako včera. Ovšem proti Bělorusku je to třeba zbytečné mít tam Součka s Králem, zvlášť doma.

Reagovat
r.mrazik

tak blizko jsme meli i ke stavu 5:0

Reagovat
Liquid

Reagovat
smazaný uživatel

takové sračky, prý že se nám podařilo pokrýt lukaka, zabal to

Reagovat
Beči

Sračky tu píšeš akorát ty...

Reagovat
Acrocephalus

Viz odpoved na Liquida. Watch and learn.

Reagovat
smazaný uživatel

mel gol, asistenci, kazdy utok soupere sel pres nej (pry ze jsme ho nepustili do hry ) a asi 3 dalsi slusne sance si vypracoval jednoduse tim, ze ty nase obrance, kteri ho meli dobre pokryt jednoduse individualne znicil. navic na sebe vazal obrance a diky tomu padly dalsi goly/sance. to ze je nebranitelny je druha vec, ale napsat tu picovinu o tom, ze jsme ho dobre vyradili ze hr,y je naproste nepochopeni fotbalu.

btw to je jedna spicka ledovce, podobna sracka je treba to o te sanci vydry, kdy naopak courtois predvedl svetovy zakrok, protoze 99% golmanu by nestihlo tak dokonale zmensit strelecky uhel ty okrese. a tak by se dalo pokracovat..

Reagovat
Acrocephalus

1 gol a 3 sance (ne vylozene golove) mi neprijde jako drtive prechcani obrany, kdyz mluvime o Lukakuovi. Kdyz by si s nasi obranou co chtel, v pohode si tam da dalsi dva goly. To bez debat, ze nepridal dalsi gol znamena, ze ho nekdo musel z nasich rusit. Ja poukazuji na to, ze nasi se prilis soustredili na Lukakua, kdy kolem nej bylo treba 5 nasich, ale na ostatni se trochu vysrali. Proto gol Hazarda a toho tretiho 22-letyho,ted nevim jeho jmeno.

Mluvit o svetovem zakroku, kdyz Vydra dopredu naznacil, kam to bude palit, je . Podivej se na zaznam. Vzdyt jak se k tomu stavel, tak jediny, co si mohl Courtois rict je vystrcit levou nohu. Nic jineho Vydruv najezd nenaznacoval. Byl citelnej az hanba. Kdyz jsi od brankare metr, nemuzes prece zkouset takovyho kolohnata jako Courtois obechcat strelou k tyci. V jeho pozici na to bylo uz pozde. Kdyby to strelil vice do strany, tak netrefi branu. Mic mel prizvednout, tecka.

Courtois naopak dostal svym kvalitam pri Hlozkove rane pod brevno. TO byl zakrok, ne ten povinny pavouk.

Reagovat
smazaný uživatel

pokud si myslis, ze 1 gol, 1 asistence, tri sance, neustale se zapojovani do kombinace, navazovani protihracu na sebe, snad zadny prohrany souboj, znamena nepusteni do hry, tak nerozumis fotbalu.

to, ze se courtois tak rychle dostal k vydrovi je ten svetovy zakrok stanek proti saeleamekresovi nestihl vyjet, a tak ho lehce obhodil. to je ten rozdil, nejaka citelnost metr pred brankarem v takove rychlosti nehraje pomalu roli, neda se tak rychle reagovat, takze jde jen o to zmensit strelecky uhel a ucpat to. a to presne udelal courtois dokonale, brankar z okresu nebo ligy by ten gol dostal i od vydry, protoze by mu to pomale zakonceni stejne stacilo. naopak tu hlozkovu strelu by chytil i ten stanek vzhledem k tomu jak capal lukaka, nevim, co na to bylo tak uzasneho strela na dosah ruky z vapna a otocky..

Reagovat
Liquid

Reagovat
Beči

Naprosto souhlasím, se vším.

Je to trochu delší rozbor, ale oceňuji, že je napsán profesionálně a nejedná se o snůšku nesmyslů a slepé kritiky, jak to mají mnozí ve zvyku psát.

Reagovat
RadekVonCZE

Nádherně shrnuto

Reagovat
kilobyte

No, tak snad jste dávali pozor a příště budete vědět jak na to.

Reagovat
Liquid

ten Hložek má z těch velkých zápasů stále stažený kalhoty, ta jeho neproduktivita v těchto zápasech je až úžasná, stále 0+0 , ale včera nezklamal jen on, přísné měřítko snesl maximálně Pešek a Souček

Reagovat
kattos

Ale prd, Hložek odehrál dobrý zápas.

Reagovat
mojmira

Je fakt, že poprvé v repre aspoň běhal.

Reagovat
Beči

Včera byl Hložek z našich hráčů asi nejlepší. Jediný se nebál jít jeden na jednoho a dokonce ty souboje i vyhrával. Jsi zbytečně zaslepený.

Reagovat
Liquid

vyhrával když ho vyhrál, tak ho vzápětí většinou i ten samí hráč stejně zblokoval a když ne zblokoval tak to Hložek zadrbal a nenahrál už přesně nikomu

Reagovat
smazaný uživatel

Vyhrál tím, že se mu míč dvakrát odrazil od holeně do obránce a zpátky, třeba... Nehrál špatně, ale Pešek byl o něco lepší. U nás se pořád vyzdvihuje, jak se Hložek nebojí chodit jeden na jednoho, ale pravdou je, že procento úspěšných projití přes soupeře nemá tak vysoký, naopak má dost ztrát. Třeba u Belgánů, Saelemakers nebo jak se jmenuje, ale i Carasco, pokud jdou jeden na jednoho, tak buď projdou nebo jsou vytlačeni, ale s míčem pořád v držení. Tím Hložka nehejtuju, jen říkám, že jeho výkony ještě na nějaký vynášení do nebes nejsou a mimimálně ještě chvíli nebudou.

Reagovat
smazaný uživatel

soucek co udelal dobre?

Reagovat
dave30

Proč nechal hrát nemocného Kalase? Co mám informace, tak 2 dny byl nemocný a po zápase skončil na kapačce. Bylo vidět, jak je malátný a všude pozdě. V tomto zápase bylo úplně jedno, kdo tam hraje, výsledek by byl podobný. Takto hazardovat se zdravím hráčů...

Reagovat
smazaný uživatel

silhavy nemocnemu neveri

Reagovat
dave30

Je mi jasné, že kdyby přišel s tím, že nemůže nastoupit, tak to má spočítané. Něco jako - ty se bojíš Lukaka? a něco podobného by ho neminulo (asi ani od fanoušků).

Reagovat
jsemdement

No takhle "kratce" po euru, kde prekvapil nebo spis konecne hral, jak se od nej ocekava, tak by mu to asi moc lidi nedavalo za zle nebo ze se boji Lukaka.

Reagovat
dave30

Víš jak. Lukaku zamete i s jinými (a zdravými) obránci. Proto nechápu, že ho tam poslal nemocného?

Reagovat
Greny

OT : Sparta už zachraňuje Liberec stahuje Plechatýho z Bolky a posílá obratem do Liberce...

Nevím proč ale myslel jsem že hráče z hostování můžeš stáhnout až po pulroce

Reagovat
verv

Tím, že za Spartu tuhle sezónu neodehrál ani minutu, by to neměl být problém. Ondrášek teď taky během jednoho přestupáku dvakrát změnil klub.

Reagovat
Skalda29

Kolikrát můžeš v jedné sezóně změnit tým, dvakrát třikrát?

Reagovat
verv

Během jedné sezóny můžeš nastoupit za dva různý kluby.

Reagovat
Greny

Ale nevím proč můžeš udělat během jednoho okna jen dva přestupy ne? Takže 1)hostovani do Bolky 2) návrat z host

Reagovat
verv

Pravděpodobně se ukončení hostování nebere jako přestup. Ono by to ani nedávalo smysl, když se do Sparty teď nevrací.

Reagovat
Euphael

snad spadnou i tak

Reagovat
Mirek na tenisu

Šilhavý ven!

Reagovat
Rolf

Tenhle blekota by měl mít zakázáno mluvit,natožpak trénovat nár.mužstvo!

Reagovat
koudys2

Ty by si zase neměl vůbec psát. A píšeš. Co naděláš ..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To je pekne, ale s Teclem nebo Vydrou vic nevymyslis

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele