ANALÝZA: Stopeři proti Arménii propadali v soubojích, krajní obránci znovu nepřesvědčili

27.03., 17:55
Názory a komentáře
Robin Hranáč (© AFP)

Vypracovali si spoustu šancí, jenže proti Arménii se v přípravném utkání protrápili jen k vydřené výhře 2:1. Fotbaloví reprezentanti připomněli svým výkonem a chováním v zakončení nedávný kvalifikační nervák s Faerskými ostrovy, který musel až čtvrt hodiny před koncem rozsoudit kapitán Tomáš Souček, navíc z penalty. A to navzdory jasné převaze.

Přitom se Češi takhle soužit nemuseli, jelikož na rozdíl od říjnového duelu vedl jejich útok aktuálně nejlepší forvard v zemi Patrik Schick. Ovšem míče k němu prostě nelétaly. Haškův tým vyslal celkem 16 střeleckých pokusů, do zakončení se dostalo 10 hráčů z celkových 15, kteří v dresu národního týmu zasáhli do utkání v poli. Kanonýr bundesligového lídra z Leverkusenu se na tom ovšem podílel pouze jedním pokusem mimo branku s hodnotou 0,2 xG. V průměru se přitom v reprezentaci objeví za zápas v šancích vyčíslených 0,52 xG...

Podobně jako ve zmíněném říjnovém duelu s Faerskými ostrovy se Češi předháněli v zahazování šancí. Opět u toho byl Adam Hložek, jenž se v úterý ocitl podle dat ve dvou ze tří největších možností domácích. Tu vůbec nejvyloženější měl Matěj Jurásek, ovšem stejně jako Hložek v úvodu netrefil z malého vápna prostor mezi třemi tyčemi. Obě tutovky přitom dosáhly podobnou hodnotu očekávané branky, jakou má střela z penalty...

Pořadí podle očekávaných branek. (©Livesport)

Vysokou útočnou aktivitu Součka a spol. odráží fakt, že si v zápase vypracoval šesté nejvyšší xG za posledních pět let (3,35). V seznamu jsou navíc výš souboje s úplnými trpaslíky jako Kuvajtem, Estonskem či právě Faerskými ostrovy. Prvního z nich zasypal národní tým 15 střelami na branku, Arménii ani ne polovinou.

Jednu z nich (navíc gólovou) měl na svědomí Ladislav Krejčí, který v utkání nastoupil ve zcela nové obranné trojici s debutanty Robinem Hranáčem a Tomášem Vlčkem. Sparťanský kapitán opět ukázal, že mu daleko víc svědčí hra ve chvílích, kdy má jeho tým míč, než když je tomu naopak a musí bránit. Vedle své obvyklé síly při standardních situacích zvládl výrazně podporovat útok.

Během zápasu vyslal do finální třetiny hřiště celkem 17 přihrávek, z toho 13 z nich bylo přesných. K tomu přidal dva průnikové pasy (s poloviční úspěšností). V obou činnostech byl lepší než oba jeho kolegové z defenzivního tria dohromady.

Alarmující je však bilance českých stoperů v činnosti, která se od nich očekává nejvíc. Z celkových 21 obranných soubojů jich dokázali vyhrát pouhých šest... Polovinu z nich zařídil Vlček, který se také zúčastnil nejvyššího počtu takových duelů (devět). Krejčí naopak neuspěl v duelu se Sevikjanem, což vyústilo v arménský gól (a mimochodem jedinou střelu soupeře na branku), a štěstí měl poté, co se snadno nechal obrat o míč a rozhodčí pak Čechům po Vlčkově zákroku v šestnáctce nejspíš odpustil penaltu.

Kouč Ivan Hašek si po zápase stěžoval především na špatně prováděný ofenzivní presink, nicméně se svým štábem bude muset také hledat funkční model pro kraje obrany. Ty nepřesvědčily už s Norskem, kdy nedokázaly reagovat na kreativní hráče soupeře, v úterý jí po stranách dvakrát fatálně pláchli i Arméni...

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Pavel Křiklan, Jakub Dvořák

Komentáře (23)

Přidat komentář
oli9

Krejčí prostě tragické jaro absolutně bez formy..

Gabriel nepovedený zápas.. Hranác vlastně nejlepší

Jinák Sadilek včera taky špatný.. Hložek ani nemluvím, kdyby dal tu totovku na začátku nejspíš by to byl úplně jiný zápas..

Střídající hráči Jurásek, Chorý ti zaslouží

Jinak to bylo nervozní odevsech..

Coufal, Černý snad na euru v základu..

Akorát nevím ta obrana Zima, Vitik?

Reagovat
JeséRodriguez

Staněk - Coufal, Hranáč, Zima, Jurasek - Souček, Král - Černý, Barák, Jurasek - Schick

Reagovat
doshcz

Hlozek hral aktivne a do stridani se v podstate jako jedinej dostaval do nejakejch prilezitosi. Podle me hral lepsi zapas nez Schick. Samozrejme ta pojebana tutovka mu to dost kazi skoda no

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Modi6

Já bych řekl, že na Krejčím se podepsaly ty debakly s Liverpoolem. Do té doby si ještě mohl myslet, že je hráč pro Sevillu a spol. Ve dvojutkání s Liverpoolem zjistil, že evropská špička je trošku někde jinde. Mělo by mu to prospět. Kdyby byl býval do toho Španělska, nebo Sportingu teď odešel, zřejmě by brzy skončil, tak jako D. Jurásek, na lavičce. Teď má pořád ještě šanci se zlepšovat. K tomu potřebuje co nejvíc hrát. Tedy zůstat ve Spartě. Prospěch z toho bude mít i reprezentace.

Reagovat
ACSMan

Bohužel jde vidět ta nezkušenost u Vlčka i Hranáče, Krejčí to tam celé sám neuhraje

Reagovat
Infeld Prácheňský

Jako trolling dobrý, respekt za odvahu tohle vůbec napsat

Reagovat
kylo ren

Reagovat
Moshe Dajan

konečně se na to někdo podíval z toho správného úhlu pohledu

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Selänne

Reagovat
Mass

Reagovat
ratusek

Reagovat
10adam

Reagovat
Axelrose

Já tu naši povahu prostě nechápu, samá kritika.

Pojďte, budeme trošku pozitivní.

Hašek ven

Reagovat
Selänne

Reagovat
Infeld Prácheňský

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Kiss Me Polka!

s těma stoperama bych pořád počítal na základ i s Holešem, před srazem by mě to nenapadlo poté co měl sezónu slabší, ale Norsko i hallanda si dal pěkně na chleba. pokud by měl závěr sezóny silný, tak by se ty zkušenosti mohli hodit.

jinak obligátní Hašek out, nebýt souckinha, tak je v prdeli už po prvním srazu, dobu hájení si zaslouží jen lidi, kteří mi jsou sympatičtí.

Reagovat
Kiss Me Polka!

mohly*

Reagovat
JeséRodriguez

s tím Haskem, marlenkáře bychom měli porážet 3 a víc 0

Reagovat
dave30

Již jsem to zde psal kolegovi. Kdyby hráli dříve Suchý, Kúdela či Kalas (kteří uměli alespoň bránit) jako Krejčí, tak tady dostanou takovou čočku... Ti mladí bránit neumí a při snaze o konstruktivní rozehrávku dělají takové chyby...

Opravdu mě zajímá, kdo bude na EURU bránit (protože na moc slabých nenarazíme - možná Gruzie).

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele