ANALÝZA: Slavia v Plzni nebyla nebezpečná, Kopic obstál na wingbeku

15.04., 13:54
Názory a komentáře
Robin Hranáč (vlevo) v souboji s Václavem Jurečkou, který sleduje míč z uctivé vzdálenosti. (© Profimedia)

Plzeňský trenér Miroslav Koubek potvrdil, že to na svého kolegu na lavičce Slavie Jindřicha Trpišovského umí a i podruhé v sezoně ho v lize porazil. Plzeň podala během pár dní další výborný obranný výkon a po Fiorentině odjel z Doosan Areny bez vstřeleného gólu i kloudné možnosti jej vstřelit další tým evropského formátu.

Plzeň přitom za sebou neměla v lize příliš povedené období. Po domácí prohře s Libercem si odvezla pouze bod z Karviné a chuť si spravila až ve čtvrtek, když vydřela ve čtvrtfinále Evropské konferenční ligy bezbrankovou remízu s Fiorentinou. To slávisté na tom byli lépe. Minulý víkend se po dlouhé době dostali do čela tabulky nejvyšší soutěže, jejich posledním ligovým přemožitelem byla právě Viktoria, jíž se to povedlo loni v listopadu.

A Slavia znovu ukázala, že se jí proti Koubkově stylu hraje opravdu špatně. V obou vzájemných zápasech se západočeským týmem dohromady si sešívaní vytvořili celkové xG ve výši pouhých 0,72. To Plzeň se v obou případech dostala nad hodnotu 1,3. Do méně kvalitních šancí se Pražané dostali naposledy v Miláně, kde však hráli většinu zápasu v deseti.

Tam alespoň skórovali, v Plzni se k tomu ani nepřiblížili. Jejich největší šancí byla hlavička Davida Zimy z 10. minuty, která Martinu Jedličkovi příliš starostí nenadělala. To Plzeň si vytvořila dvě opravdu velké příležitosti a z jedné dala gól. Obě tyto situace mají jednoho společného jmenovatele: Jana Kopice.

Třiatřicetiletý fotbalista nastoupil na pozici pravého wingbeka a vedl si dobře jak dopředu, tak dozadu. Ze sedmi defenzivních soubojů neprohrál ani jeden, získal devět míčů, z toho hned šest na polovině soupeře. Směrem do útoku byly jeho největší zbraní centry. Do vápna jich poslal celkem sedm a dva z nich byly zdrojem pro velké ohrožení branky Jindřicha Staňka.

Nejdřív v 11. minutě našel v pokutovém území Idjessiho Metsoka, který v malém vápně posunul míč do velké šance pro Tomáše Chorého. Ten ale pouze napálil svého bývalého spoluhráče Staňka. Ve druhém případě našel Kopic přímo hlavu Chorého. Vytáhlý útočník následně sklepl míč na Pavla Šulce a ten z voleje napálil míč pod břevno.

Dozadu se Plzni povedlo zcela eliminovat nejnebezpečnějšího hráče Trpišovského týmu, kanonýra Václava Jurečku. Ten se za 68 minut na hřišti dostal pouze do jednoho zakončení a zapsal jednu střelu. K tomu nedostal šanci se vůbec zapojit do kombinace, když rozdal pouze tři přesné přihrávky.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Petr Riska

Komentáře (45)

Přidat komentář
GrimeBaller98

Z pana Koubka je na stara kolena takticky genius

Reagovat
Greny

Chtěl by se někdo pobavit ? Můžu napsat info o Brnu, co se ke mě dostalo, je to kurva velký průser, jen je otázka co napsat aby se VB neohradil atd

Reagovat
pobody's nerfect

Piš

Reagovat
lampas

Reagovat
C-M@ster

Piš

Reagovat
PISTOLERO

Šup

Reagovat
ratusek

Dělej. To máš psát automaticky bez předehry

Reagovat
Skleepy

Děleeej, už to tady mělo bejt čtyry minuty ty magore.

Reagovat
ratusek

Reagovat
Frank Lampard 8
Reagovat
j_mrazik

Pavle Cejnare, jsi to ty?

Reagovat
jenage
Reagovat
Salfovic

Co tu má Bartoňek za nick ?

Reagovat
Dufan

Val val

Reagovat
C-M@ster

Chceš tu psát o konci kouče? A co tam je za průser?

Reagovat
Fakt

Piš

Reagovat
veikko

A VB je Václav Bartoněk nebo Velký Bratr?

Reagovat
ratusek

Ta stará plesnivá kunda

Reagovat
pobody's nerfect

Moc jsi tomu nepomohl

Reagovat
Imos

čůrák s culíkem

Reagovat
thewall

Odvykládej to jako pohádku a bude to safe. Začni třeba: "Byl jednou jeden šašků král ...."

Reagovat
KingMaster13

Nakousnout něco a pak to sem nedat....hanba ti!

Reagovat
ratusek

Na to on je expert s Pablosem

Reagovat
ACSeRw!n

ser na to, akorat budes mit zase deprese

Reagovat
Sosi

Neskutecne zakulisni info

Reagovat
oli9

Svědík ve Slovácku končí...

Reagovat
pobody's nerfect

Upřímně, synot hraje dlouhodobě nad své možnosti. Další rok bude úspěch být v prostřední skupině

Reagovat
C-M@ster

To se dalo čekat.

Jenže Koubek skvělýma výsledkama „komplikuje” jeho příchod na západ

Reagovat
kilobyte

A je možnost, že Koubek bude pokračovat?

Reagovat
C-M@ster

Tak údajně mu nabídnou flek v managementu nebo něco... nevím, co by to bylo.

Jako je mu 72 let a se Svědíkem by měl Šádek třeba klid dalších 5-7 let, když by to dobře klapalo.

Koubek by odtrénoval další sezónu, skončil a co? Pak by z rukávu museli vytáhnout nějakýho talenta, protože Kováč bude tahat Liberec a Trpiš volnej nebude.

Reagovat
veikko

Tak po sezóně by skončil stejně a asi chtějí dát týmu krátkodobý impuls, protože nebýt té paralympiády okolo, tak vůbec na skupinu o poháry nemůžete myslet. Jako blbost to podle mě je, ale ne tak velká, jak se na první pohled může zdát.

Reagovat
PISTOLERO

Končí až po sezoně.

Reagovat
veikko

Tak to se v tom případě stejně čekalo, ne?

Reagovat
PISTOLERO

No já osobně s tím počítal.

Reagovat
PISTOLERO

Dobře pro obě strany. Ten vztah už byl nějakou dobu napjatý. Přeju mu klub, kde mu nebude majitel házet klacky pod nohy. Díky Martine!

Reagovat
veikko

To je bohužel problém absolutní většiny českých klubů. V úvahu v tomto přichází jen ta Plzeň, protože třeba v Baníku neshody s vedením (ne konkrétně majitelem) přijít můžou a pravděpodobně by i přišly. Svědík bude taky pravděpodobně docela komplikovaný spolupracovník. Otázka, jak to bude vypadat v Liberci, tam by možná taky ty vztahy mohly fungovat.

Reagovat
Frank Lampard 8

Taky mě napadl Liberec, pokud si tam už nepojistili Kováče.

Reagovat
ratusek

Václave jednej

Reagovat
veikko

Já ti nevím. Čistě sportovně v návaznosti na Hapalovu práci a kombinační styl s držením míče to vypadá jako logická volba, ale podle mě by mohly nastat dost zásadní osobní konflikty s některými lidmi ve vedení a šlo by to do kopru. Když ale pominu mé antipatie ke Svědíkovu stylu a jeho trochu sporné auře excelentního trenéra (na české poměry), tak by spojení Svědíka a Baníku smysl dávalo. On ale podobným stylem jako my hraje i Liberec, jen mají o trošku slabší individuální kvalitu a jsou to ještě o dost větší labilové než ta naše skvadra.

Reagovat
ratusek

On mě přijde jako Vrba. Asi se nesnese s každým, kdo taky jo že. Ale hlavně na mě působí otrávenej, vyhořelej. Přesně jako Vrba. Takže pauzu a pak trénovat? Nebo si ho nechat utéct? Těžko říct. Hapal má své limity. Pokud není ve hře Svědík, tak nechat Hapiho

Reagovat
veikko

Tak ono je to těžké, já ho sice moc nemusím, ale přece jen ve Slovácku těžko rozvineš potenciál, když nemáš možnost nic budovat a spíš se snažíš z minima vytřískat maximum. V Baníku by měl jinou pozici, ve které byl zatím jen jednou, a to v Boleslavi, kde spíš selhal. S Hapalem souhlasím, je to sympaťák s limity, objektivně Svědík má trenérský strop o dost výš, ale rozhodně by to nebyla sázka na jistotu. Já bych byl vlastně nejradši, kdyby Koubek šel do důchodu a Svědíka si stáhla Plzeň. Pak bychom úplně srovnatelnou startovní čáru s Libercem, se kterým se porveme o to 4. místo.

Reagovat
0:1

Proč se začalo u nás v poslední době používat slovo wingbek? Co to je? Co to žere? Vždycky když to vidím nebo slyším, tak mám před očima hřiby jaderných výbuchů.

Reagovat
Neon

Protože při trojčlenné stoperské dvojici mají krajní obránci trochu jiné role, tak aby se ten rozdíl zvýraznil.

Reagovat
delfin

Tak to brzo chcípneš asi.

Reagovat
ACSeRw!n

protoze je moderni povazovat anglictinu s cestinou, jsi vylez ted z kanalu?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele