Synot liga - souhrn 9. kola

02.10.2015, 22:10, aktualizováno 04.10.2015, 19:56
Komentáře a souhrny
Plzeň i Sparta naplnily roli favorita, tři body má také Liberec, jenž si poradil s Bohemians 1905. Slavia se s Duklou rozešla smírně. Jablonec na hřišti Zlína vydžel remízu 2:2. Mladá Boleslav rozstřílela Příbram a posunula se na bodovou hranici vedoucího dua. Teplice vezou skalp ze hřiště brněnské Zbrojovky. Ostrava porazila Olomouc a dotáhla se na předposlední Bohemians 1905...

Slovan Liberec - Bohemians Praha 1905 3:1

04.10.2015 18:00

Góly: 32. Milan Kerbr, 39. Vladimír Coufal, 75. David Pavelka (pen.) - 85. Patrik Schick

Slovan Liberec po senzační výhře na hřišti Olympique Marseille uspěl i v domácí soutěži. V nedělním utkání 9. kola Synot ligy tým zpod Ještědu porazil trápící se Bohemians 3:1 a posunul se na třetí místo v tabulce. Hosté zůstávají na předposledním místě.

Utkání se pro Liberec nevyvíjelo dobře, neboť v úvodu první půle přišel o zraněné Sýkoru a Bartošáka, kteří šli ze hřiště po nevybíravých zákrocích ze strany hráčů Bohemians. Ve 32. minutě se Liberec ujal vedení v zápase. Na Coufalův centr si naběhl Kerbr a hlavou stanovil na 1:0.

Druhou uklidňující branku přidali domácí ve 39. minutě, ve vzniklé skrumáži po libereckém rohovém kopu se nejlépe zorientoval Coufal a po přesné dorážce mohl slavit svůj premiérový gól v první lize.

Ve druhém poločase mohl přidat třetí liberecký gól Shala, když v 52. minutě postupoval sám na brankáře Zlámala, jehož branku ale minul. V 75. minutě kopal Liberec po ruce Šírla penaltu a tu bezpečně proměnil Pavelka. Pět minut před koncem zápasu se hosté dočkali korekce nepříznivého skóre, když na konečných 3:1 pro Liberec snížil hlavou po rohovém kopu Shick.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - Viktoria Plzeň 2:4

04.10.2015 18:00

Góly: 76. Muris Mešanović, 84. Milan Mišůn - 50. Jan Kovařík, 61. Michal Ďuriš, 77. Michal Ďuriš, 90+1. Aidin Mahmutovič

Fotbalisté Viktorie Plzeň udrželi krok s vedoucí Spartou a také oni svému soupeři nastříleli čtyři branky. Západočeši neměli na Vysočině žádné slitování a místní Jihlavu porazili 4:2. Dvakrát skóroval Michal Ďuriš, po jedné brance vsítili Jan Kovařík a Aidin Mahmutovič.

Ačkoliv nakonec padlo šest branek, první poločas toho moc nenabídl. Více ze hry měla favorizovaná Plzeň, ale vytvořit si dokázala jen jednu velkou šanci. Hlavičkujícího stopera Procházku zastavil až na brankové čáře Hanuš. Teprve po změně stran se na Vysočině začaly dít věci. V 50. minutě se dostal do úniku Kovařík a pěkným angličanem poslal Viktorku do vedení! Za dalších deset minut se Kovařík proměnil v nahrávače a Michal Ďuriš na malém vápně zvýšil už na 2:0.

Dvoubrankové vedení Plzni vyhovovalo, ovšem jakýsi udržovací režim se hostům nevyplatil. Čtvrthodiny před koncem Jihlava využila zaváhání Procházky a Muris Mešanović vykřesal naději na bodový zisk. Ovšem jen na malou chvilku, Michal Ďuriš si naběhl na přihrávku Petržely a bylo to znovu o dvě branky.

Jihlava se ani za tohoto stavu nevzdávala, Mešanović v další velké šanci Kozáčika nepřekonal, ale povedlo se to Milanu Mišůnovi. Janoš mu poslal na hlavu přesný centr a Mišůn dal domácím znovu naději. Viktorka neměla až do nastavení nic jistého, definitivní rozhodnutí přinesl až Aidin Mahmutovič. Plzeň vyhrála na Jihlavě 4:2 a pod trenérem Krejčím v lize stále neztratila ani bod!

Více informací k zápasu

Sparta Praha - 1. FC Slovácko 4:0

04.10.2015 18:00

Góly: 10. Kehinde Fatai, 38. Jaroslav Diviš (vl.), 72. Kehinde Fatai, 89. Ladislav Krejčí

Fotbalisté Sparty vyhráli v 9. kole první ligy doma nad Slováckem 4:0 a dál vedou ligu o skóre před Plzní a o dva body před Libercem. O dnešní vítězství na Letné se postarali dvěma brankami Kehinde Fatai, Ladislav Krejčí a vlastní gól hostujícího Jaroslava Diviše.

Sparta nastoupila ve stejné sestavě, která ve čtvrtek v Evropské lize zařídila výhru 2:0 nad APOEL Nikósie. Slovácko se naopak muselo vypořádat s řadou zranění, nejcitelnější ztrátou byla absence nejlepšího střelce Doška.

První branku viděla Letná už po deseti minutách. Hostujícímu brankářovi Hečovi propadl přízemní centr a Fatai nadvakrát dostal míč za čáru. Nigerijský útočník stejně jako ve čtvrtek otevřel skóre zápasu.

V 18. minutě mohlo být vyrovnáno. Spartu nejprve zachránil gólman Bičík, který nejdřív vytěsnil na spojnici Sadílkovu dalekonosnou střelu a vzápětí si poradil i s nůžkami Diviše, které vyrazil na břevno. O chvíli později ho při nebezpečné hlavičce zastoupil na čáře Frýdek.

Nakonec uhodilo na opačné straně a i podruhé Sparta skórovala se štěstím. Frýdek ze strany napálil míč po zemi na přední tyč, kde ho těsně před Hečou nešťastně přizvedl vracející se Diviš.

Také po přestávce se hrál svižný fotbal, ale dlouho bez vyložených šancí. Změnilo se to až v 72. minutě kdy Lafata utekl po levé straně a předložil míč před branku Fataiovi, který si připsal třetí gól v posledních dvou zápasech. Heča poté bravurně vychytal Costu i Brabce, ale Sparta se nakonec čtvrté branky dočkala. Minutu před koncem se o ni postaral hlavou Krejčí.

Letenští si tak v poklidu došli pro 16. vítězství nad Slováckem za sebou a navíc ani v pátém domácím utkání v sezoně neztratila body. Hosté naopak prohráli třetí z posledních čtyř duelů.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Dukla Praha 1:1

04.10.2015 14:30

Góly: 63. Milan Škoda - 5. Michael Krmenčík

Slavia v pražském souboji remizovala s Duklou 1:1. Hosté se v Edenu ujali vedení gólem Krmenčíka, Slavia odpověděla ve druhém poločase, kdy vyrovnával nejlepší střelec týmu Škoda. Slavisté sice neprodloužili dvouzápasovou vítěznou šňůru, ale naopak prodloužili neporazitelnost na šest ligových zápasů.

Tým vedený trenérem Lubošem Kozlem se po úvodním oťukávání velmi brzy radoval ze vstřelené branky. Po slavistické ztrátě podnikla Dukla rychlou přímočarou akci, po níž Přikryl vysunul Krmenčíka a ten překonal Berkovce. Dukla pokračovala v útočných manévrech. Aktivní Přikryl v 17. minutě nacentroval na Bergera, jenže tomu nesedla hlavička z dobré pozice.

V 17. minutě poprvé zahrozila Slavia. Rada váhal s rozehrávkou, až ho o míč obral Škoda, míče se zmocnil Bazal, jenže celou situaci vyřešil nejhůře, jak mohl, když místo zakončení hledal centrem pokrytého Škodu.

Dukla dobře ovládala střed hřiště a měla více ze hry. Slavisté přidali na tempu až po půlhodině hry. Největší šanci si domácí vytvořili ve 41. minutě, když Deliho hlavičku z rohového kopu Přikryl vykopl téměř z brankové čáry. V závěru prvního poločasu se Berger ohnal po Pitákovi a mohl být rád, že sudího viděl pouze žlutou kartu.

Druhý poločas začal velkou šancí Dukly. Po dlouhém pasu Marka Hanouska se do pokutového území Slavie řítil Miloševič, který následně orazítkoval břevno. V 58. minutě Slavii poškodil pomezní rozhodčí, když Zmrhalovi odmávali neexistující ofsajd. O tři minuty později Latka nebezpečně hlavičkoval, hostující branku ale minul.

Slavia se hnala za vyrovnávajícím gólem a v 63. minutě dosáhla svého. Na Hrubého přímý kop si naběhl osamocený Škoda a zblízka prostřelil Radu. Slavia doma remizovala s Duklou 1:1.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - FK Jablonec 2:2

03.10.2015 18:15

Góly: 10. Tomáš Poznar, 24. Štěpán Koreš - 22. Martin Pospíšil, 83. Martin Pospíšil

Fotbalisté Zlína remizovali v 9. ligovém kole s Jabloncem 2:2. Nováček soutěže dvakrát vedl po gólech Tomáše Poznar a Štěpána Koreše, hosté ale pokaždé srovnali, když se nejprve trefil Martin Pospíšil a v 82. minutě Lukáš Masopust. Ambiciózní Jablonec ztratil body ve třetím z posledních čtyř kol a překvapivě zůstal o bod za Zlínem na osmém místě neúplné tabulky.

Aktivněji do utkání vstoupili domácí. Po rohovém kopu se k odraženému míči dostal Pazdera, ale tvrdou ránu nedokázal přesně usměrnit. V 10. minutě se Zlín poprvé ujal vedení. Poznar si naběhl mezi obránce na pas od Železníka a nadvakrát jej dokázal dotlačit do sítě přes Pernicu.

Jablonec inkasovaná branka nezlomila. Karavajev nebezpečně střílel zpoza šestnáctky a jen těsně minul zlínskou branku. Ve 22. minutě už hosté srovnali, když Holíkův faul před pokutovým územím ztrestal přesnou technickou střelou z přímého kopu Pospíšil.

Zlín si ale vzal vedení okamžitě zpět. Železník převzal míč na pravém kraji a přesným centrem našel před brankou Koreše, jenž nekompromisně zavěsil za záda Hrubého.

Stejně jako po úvodní brance se Zlín zatáhl a aktivnější byl Jablonec. Domácí hrozili zejména z protiútoků. Na druhé straně se po rohovém kopu dostal k hlavičce Rossi, ale těsně minul zlínskou branku.

Po změně stran poslal hostující kouč Šilhavý na trávník Masopusta a Jablonec byl ještě aktivnější než v první půli, dlouho se však nemohl protlačit do šance. Hosté nadále hrozili ze standardních situací a po rohu nebezpečně hlavičkoval Kysela, Holý však skvěle vyškrábl míč u tyče ven.

Tlak Jablonce nadále rostl a po přesném centru hlavičkoval střídající Wágner do tyče. Z následné akce už ale Severočeši srovnali. V 82. minutě domácí obrana zaváhala na polovině a rychlou akci se hostům podařilo zužitkovat. Doležalův centr umístil k tyči střídající Masopust. Jablonec i po druhé brance pokračoval v útočné aktivitě, ale obrat už dokonat nedokázal.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - FK Teplice 0:4

03.10.2015 15:00

Góly: 3. Štěpán Vachoušek, 40. Štěpán Vachoušek, 65. Tomáš Vondrášek, 86. Michael Lüftner

Pořádný debakl schytali před vlastními diváky hráči Brna. Teplice si v moravské metropoli vedli nelítostně a Zbrojovce nastříleli rovnou čtyři branky, aniž by přitom inkasovali. Prosadili se dvakrát Vachoušek, Vondráček a Lüftner.

V Brně začaly padat branky hned v úvodu, už ve třetí minutě se po centru zprava dostal k odraženému balónu Štěpán Vachoušek a překonal brankáře Doležala - 1:0 pro Teplice. Rychlá branka severočechům nesmírně pomohla, ale klíčové byly také momenty ze 17.minuty a posléze 19.minuty, kdy Grigar zlikvidoval velkou šanci Lutonského a Zavadil těsně minul branku. To muselo Zbrojovku mrzet, neboť ještě před odchodem do šaten vsítili Teplice druhou branku. Přesnou přihrávku na malé vápna proměnil ve svojí druhou branku Štěpán Vachoušek - 2:0 pro Teplice.

Pokud chtěla Zbrojovka pomýšlet na bodový zisk, muselo se toho hodně změnit. Kouč Kotal stáhl Lutonského a na plac vyslal Davida Paška. Kýžený efekt to ale nemělo. Po hodině hry předvedl pěknou individuální akci Tomáš Vondráček, kdy si přehodil brankáře a pak hlavou zvýšil už na 3:0. Deset minut před koncem orazítkoval tyč Zavadil a krátce na to ho na druhé straně napodobil Fillo. Nicméně v 85.minutě přidal po rohovém kopu čtvrtý gól obránce Michael Lüftner a o vítězi samozřejmě nebylo pochyb. Teplice deklasovali Zbrojovku 4:0.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - 1. FK Příbram 4:0

03.10.2015 15:00

Góly: 14. Jiří Skalák, 28. Ondřej Zahustel, 70. Lukáš Magera, 72. Ondřej Zahustel

Fotbalisté Mladé Boleslavi v 9. kole první ligy jasně porazili Příbram 4:0 a bodovali popáté za sebou. V neúplné tabulce se tak dostali na třetí místo, kde mají shodně bodů jako vedoucí Sparta a Plzeň. Ty ale mají nedělní zápas k dobru.

Boleslav poslal do vedení technickou střelou Skalák, ještě do poločasu zvýšil Zahustel. Ten se prosadil i po změně stran stejně jako Magera. Na oba góly nahrával Baroš. Boleslav tak v posledních třech domácích zápasech v lize dala třináct gólů a podruhé v sezoně udržela čisté konto.

Mladá Boleslav od začátku na hřišti dominovala a hrála pohledný ofenzivní fotbal plný kombinací na jeden dotyk. Už v druhé minutě zvedla fanoušky ze sedadel kombinační akcí, při které domácí předvedli sedm přihrávek z jednoho dotyku za sebou. Na konci však Zahustelovi ve velké šanci nesedla střela vnějším nártem. Neuspěl ani Čermák se svou hlavičkou.

Po deseti minutách se Příbram začala dostávat z tlaku domácích, jenže ne na dlouho. V 15. minutě Mladá Boleslav vybojovala ve středu hřiště míč, přišla kolmice na Mageru, který přiklepl míč Skalákovi a reprezentační záložník technicky přehodil gólmana Hrušku.

Příbram se nadále hlavně bránila, přičemž problémy měla hlavně levá strana v podání mladíků Baráka a Končala. Právě Barák ve 29. minutě prohrál souboj s Bořilem, který se ve vápně uvolnil, poslal střílený centr, který Dosoudil ve skluzu odkopl jen k Zahustelovi a mladoboleslavský záložník se trefil přesně k tyči.

Zahustel měl o chvíli později opět velkou šanci, když po další rychlé kombinaci byl ve vápně zcela sám, ale vysoko přestřelil.

Do druhé půle nastoupili hosté přece jen aktivněji a Mladá Boleslav už nebyla tak úspěšná v kombinacích. Vepředu si však Příbram vytvořila jedinou vážnější šanci, ale Pilíkova střela byla sražena na roh.

Hru domácích znovu rozhýbal až střídající Baroš, který po minutě na hřišti utekl po pravé straně a ideálním centrem našel Mageru. Pro něj už nebyl problém hlavou vstřelil už svůj šestý gól v ligové sezoně. Hned minutu poté vyslal Baroš do sóla Zahustela, který sám před brankářem nezaváhal a přidal svůj druhý zásah v utkání.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Sigma Olomouc 1:0

02.10.2015 20:15

Góly: 42. Jaroslav Machovec

Fotbalisté Ostravy protrhli desetizápasové čekání na vítězství a v úvodním utkání 9. kola nejvyšší soutěže dnes ve Vítkovicích porazili Olomouc 1:0. O výhru posledního týmu tabulky se postaral hlavičkou ve 41. minutě Jaroslav Machovec, Baník se díky prvnímu triumfu v sezoně bodově dotáhl na předposlední Bohemians 1905. Ostrava doma porazila Sigmu takřka po šesti letech.

Zápas, k němuž domácí vzhlíželi několik dnů, mohl pro Ostravany začít sprchou. Před Faltou v 16. minutě po Hálově průniku zprava zívala skoro prázdná branka, ale olomoucký záložník se po jemné teči gólmana Pavlenky ukopl a z malého vápna trestuhodně minul bránu.

Ostrava se až poté sebrala a začala si proti nováčkovi počínat víc sebevědomě. Machovcovu hlavičku v 31. minutě Buchta kryl, ale byl to první signál, že ostravské standardní situace budou pro Sigmu nebezpečím. Pak se po nenápadné situaci zčistajasna dostal za domácí obranu Navrátil, ale ve velké šanci ho zradila technika a slabou střelou Pavlenku sotva mohl překonat.

Závěr poločasu ale patřil Baníku. Stoprocentní příležitost zneškodnil Buchta Kukecovi, který ale ve 41. minutě načechral z přímého volného kopu ideální centr na Machovcovu hlavu a domácí vedli. Nabuzený střelec gólový kousek málem zopakoval ještě do pauzy, ale jeho trestný kop z dvaceti metrů skončil na břevně olomoucké branky.

Sigma se ve snaze o vyrovnání nutila do ofenzivy, jenže ve finální fázi byla bezradná i nepřesná. Jedinou akci dohrála do koncovky, ale Plšek ve 48. minutě navzdory slibnému postavení hlavičkoval slabě a rovnou do Pavlenkovy náruče. Tak mohl dát Hanákům ránu z milosti Červenka, ale své sólo na Buchtu pohřbil nepřesnou střelou.

Ostrava se v závěrečné dvacetiminutovce stále více stahovala k vlastní bráně a přepustila střed hřiště soupeři. Tři body jí mohl sebrat Plšek, ale do jeho gólové hlavičky z 87. minuty se vrhl Pavlenka, a prodloužil tak sérii Sigmy bez vítězství venku na 15 utkání.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Sparta Praha962121:520
2.Viktoria Plzeň962119:920
3.Slovan Liberec953119:1018
4.FK Mladá Boleslav952224:1717
5.Slavia Praha943215:815
6.FK Teplice942318:1414
7.Fastav Zlín942311:1414
8.FK Jablonec934215:1213
9.1. FC Slovácko941412:1713
10.Zbrojovka Brno94149:1413
11.Dukla Praha924315:1510
12.1. FK Příbram931514:2110
13.Sigma Olomouc91448:167
14.Vysočina Jihlava91268:195
15.Bohemians Praha 190590458:144
16.Baník Ostrava91178:194

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (567)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele