Synot liga - preview 9. kola

02.10.2015, 08:50, aktualizováno 04.10.2015, 08:49
Previews
Nedělní program české ligy odstartuje malé pražské derby, Slavia v něm hostí Duklu. Od 18 hodin pak nastoupí všichni tři pohároví zástupci a budou favority, Plzeň cestuje do Jihlavy, Liberec se střetne s Bohemians a Sparta přivítá Slovácko...
Slavia Praha - Dukla Praha  (neděle 14:30)
Slavia bude chtít potvrdit svůj vzestup v v malém pražském derby, kdy doma přivítá ambiciózní, ale trápící se Duklu.

Slávisté jsou na koni, v posledních pěti kolech nepoznali hořkost porážky, z toho čtyřikrát vyhráli a pouze jednou remizovali. Druhou výhru bez inkasované branky v řadě si připsali ve slavném derby pražských "S", když senzačně zdolali vedoucí Spartu 1:0. A v tabulce patří sešívaným již čtvrtá příčka a na čelo tabulky ztrácejí tři body. "Zápas s Duklou bude stejně těžký, jako byl ten se Spartou. Je to malé pražské derby a Duklu nemůžeme podcenit, protože hraje dobrý fotbal a vždycky se drží někde nahoře v lize. Musíme do toho dát všechno jako se Spartou," prohlásil trenér domácích Dušan Uhrin ml.

S týmem z Julisky se počítalo do horní poloviny tabulky, po osmi kolech mu patří až dvanáctá pozice a od sestupu jej dělí pět bodů. V Edenu se pokusí zkrotit slávistickou euforii. "Slavia je momentálně úplně v jiném rozpoložení než my a do utkání půjde jako favorit. Musíme se snažit napravit poslední prohru a předvést daleko lepší výkon. Slavia v derby vynikala svou pracovitostí, bojovností a agresivitou a tomu se budeme muset přinejmenším vyrovnat, pokud chceme v Edenu brát body," řekl hostující kouč Luboš Kozel, jehož svěřenci venku nevyhráli posledních osm ligových střetnutí.

V sestavě domácích bude chybět vykartovaný Souček, to hosté nehlásí žádné absence.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Mikula, Latka, Deli, T. Jablonský - R. Hrubý, Zmrhal - Voltr, Kenija, Štohanzl - Milan Škoda.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
F. Rada - Miloševič (Jurendič), Gorkšs, Štetina, Vrzal - Považanec, Marek Hanousek, Daniel Tetour - Berger, Krmenčík, Přikryl.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.30 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - Bohemians Praha 1905  (neděle 18:00)
Třetí Liberec se v neděli v rámci devátého kola Synot ligy představí v domácím prostředí, kde přivítá předposlední Bohemians.

Severočeši sice vstoupili do skupinové fáze Evropské ligy prohrou, ale vše si vynahradili na půdě favorita Olympique Marseille, kde senzačně porazili tamní tým 1:0. Vítěznou náladu si budou chtít přenést i do tuzemské ligové soutěže, kde v uplynulém kole přišli o svou neporazitelnost. Nezvládli totiž přímý souboj o druhé místo s Plzní, které podlehli 1:2. Ztráta na čelo tabulky přesto zůstala nadále dvoubodová. Proti klokanům se tedy pokusí Trpišovského svěřenci opět bojovat o pozici lídra tabulky. "Vzhledem k tomu, že jsme výsledkově nezvládli utkání v Plzni, jak se vyvíjí tabulka a že to máme dobře rozehrané, to pro nás bude strašně důležité utkání. Je to zase takové zlomové utkání jako s Příbramí, abychom se udrželi tam, kam jsme se vyškrábali. Bude to extrémně náročné vzhledem k cestování z Marseille, z hlediska koncentrace. Takže to pro nás bude stejně těžké jako zápas s Marseille, jen v jiných ohledech. Bohemka ještě nevyhrála a jednou to musí skončit. Musíme co nejlíp vybrat základní sestavu, aby byla dostatečně silná a abychom zároveň měli hodně čerstvých hráčů," prohlásil trenér domácích Jindřich Trpišovský.

Bohemians se pokusí v neděli napodobit Ostravu, která se v páteční předehrávce dočkala prvního ligového vítězství. Proti libereckému Slovanu to však bude přetěžký úkol, navíc prohráli poslední čtyři soutěžní zápasy. "Liberec má potenciál a finance. Ten mančaft byl kvalitně poskládán už minulý rok, pak ale špatně vstoupil do sezony. Kvalitní hráči tam byli a dalšími kvalitními už byli pouze doplněni. Liberec hraje v maximální pohodě, vstoupil do sezony výborně. Hrají hodně náročný fotbal, to znamená, že napadají, presují. Hráči si věří a jsou psychicky na výši. Myslím, že cesta z Marseille se na Liberci nepodepíše. My zas máme v nohách pohárový zápas s Hradcem Králové," připomněl vyřazení z MOL Cupu kouč hostí Roman Pivarník.

Domácí celek bude postrádat zraněné Koláře, Obročníka, Sackeyho, Soungoleho, Luckassena a Delargeho a rekonvalescenta Karišíka. To hosté přijedou bez uzdravujícího se Havla.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Koubek - Coufal, Hovorka, Pokorný, Bartošák - Sýkora, Pavelka - Bartl, Shala, Josef Šural - Bakoš.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Pauschek, Škerle, Šmíd, Šírl - Acosta (Bartek), Jindřišek, Gajič, Mosquera - Akulinin (Mikuš), Schick.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Vysočina Jihlava - Viktoria Plzeň  (neděle 18:00)
Jihlavě se vstup do sezóny vůbec nedaří a ukončit sérii pěti utkání bez vítězství se pokusí v devátém kole sice v domácím prostředí, ale proti Plzni, která naopak v lize čtyřikrát za sebou zvítězila.

Špatný vstup do sezóny, ve kterém Jihlava získal jen čtyři body, byť se silnými protivníky Spartou a Jabloncem, znamenal i výměnu hlavního kouče, která však lepší výsledky zatím nepřináší. Pod trenérem Bokšou Jihlava remizovala doma s Duklou a prohrála vysoko v Příbrami. Celkových pět bodů na kontě je po osmi kolech slabá bilance a v tabulce jsou za Jihlavou pouze na výhru čekající Klokani a Baník. Jihlava má nejhorší útok v lize, dala pouze šest gólů, z toho čtyři Mešanovič a jeden byl vlastní.

"Hráči se budou chtít přiblížit rok starému výkonu proti Plzni, odčinit špatný výkon z Příbrami a zviditelnit se ve sledovaném duelu proti silnému soupeři. K úspěchu povede jedině precizní a důsledná hra směrem dozadu a schopnost být nebezpeční v útoku," řekl jihlavský asistent Roman Kučera.

Jak se dokáže Plzeň přeorientovat během pár dnů z prestižního a vysokorychlostního zápasu Evropské ligy na českou Synot ligu? Na odpověď jsou zvědaví nejen fanoušci Plzně, ale i dalších klubů na špici. Díky porážce Spartě v derby se totiž Plzeň dokázala dotáhnout na první místo, a boj na čele je tak nebývale dramatický a vyrovnaný. Plzeň v lize neprohrála šest utkání v řadě, v posledních čtyřech dokonce zvítězila a pod trenérem Krejčím zatím prohrála pouze o gól na El Madrigalu. Pro Plzeň je Jihlava jedním z nejnepříjemnějších soupeřů, vyhrála nad Jihlavou jen tři z osmi vzájemných duelů v lize.

"Každá série jednou končí a ta porážka musela jednou přijít. A první porážku s takovým mužstvem, jako je Villarreal, musí člověk přijmout. Když si to dobře zanalyzujeme, tak doufám, že nás tahle porážka nakopne k dalším vítězstvím a posune hráče ještě dál," řekl trenér Krejčí po čtvrtečním utkání ve Španělsku.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Kukol, Kryštůfek, J. Krejčí, Mišůn - Marek, Jánoš - Fulnek, Šulek, Vaculík - Mešanovič
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Rajtoral, Hejda, Procházka, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela, Kolář, Kovařík - Ďuriš
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.00 - 4.00 - 1.44
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sparta Praha - 1. FC Slovácko  (neděle 18:00)
Sparťané budou v neděli v rámci devátého ligového kola hájit těsnou pozici lídra tabulky proti citelně oslabenému Slovácku.

Sparta v uplynulém kole ztratila svou ligovou neporazitelnost poté, co překvapivě nestačila na svého úhlavního pražského rivala ze Slavie a podlehla mu 0:1. Tohoto zaváhání využila Plzeň, která se Letenským již bodově vyrovnala. Chuť si spravili sparťané v Evropské lize, když doma přehráli APOEL Nikósia 2:0. Vítěznou náladu by rádi přenesli i do Synot ligy proti Slovácku. "Na naši bilanci se Slováckem jsou dva pohledy - my chceme statistiku prodloužit, ale na druhé straně přijede tým, který ji bude chtít zlomit. Trenér Habanec nás má velice dobře prozkoumané a určitě se bude chtít pustit do vysokého presinku, aby se hned dostali do útočných akcí. My se na Slovácko připravujeme jako na každý jiný tým a věříme, že zápas zvládneme. Potom bude repre pauza, kdy se můžeme dát do pohody," prohlásil asistent trenéra domácích Zdeněk Svoboda, jehož tým doma se Slováckem ještě nikdy v lize neprohrál. V nedělní sestavě bude chybět zraněný Vácha a nejistý je start Holka.

Slovácko trápí početná marodka. Svatopluk Habanec nebude moci proti Spartě počítat až s pěti zraněnými Kaloudou, Valentou, Daníčkem, Doškem a Koném. "Vzhledem k rozsáhlé marodce řešíme zapeklitou situaci se sestavou. Sparta je v domácím prostředí jasným favoritem, rozhodně ale nechceme podat bojácný a ustrašený výkon. Naše nově poskládaná sestava mě v posledním zápase, v němž jsme zvítězili nad Bohemians, příjemně překvapila. Pokud chceme uspět, tak se musíme vyvarovat hlavně chyb v defenzivě," řekl kouč hostí Svatopluk Habanec, jehož výběr se v tabulce nachází na šestém místě v těsném závěsu za čtvrtou Slavií, na tu ztrácí pouhý bod. Na třetí Liberec o bod více.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Bičík - Frýdek, Brabec, Costa, Hybš - Jiráček - Dočkal, Matějovský, Hušbauer, L. Krejčí - Lafata.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Kuncl, Hofmann, Břečka, Reinberk - Šumolikoski - Hlúpik, Sadílek, Havlík, Civič - Diviš.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.14 - 7.50 - 19.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Zbrojovka Brno - FK Teplice  (sobota 15:00)
Rozjeté Brno přivítá v Králově Poli Teplice, které ještě venku nebodovaly. Oba týmy aktuálně bojují ve středu tabulky, Brno je s 13 body sedmé, Teplice s 11 body desáté a v případě vítězství mohou Zbrojovku přeskočit. Brno se naopak může přiblížit k samotnému čelu.

Zbrojovka je doma tradičně úspěšná, ze čtyř duelů vyhrála hned třikrát, padla pouze s Jabloncem. Venku ale Brno také dokázalo zabrat, kromě důležité remízy v Olomouci překvapivě zvítězilo v posledním kole i na Dukle. S Teplicemi poslední čtyři zápasy neprohrálo. Domácím se konečně rozstřílel útočník Řezníček, který se trefil čtyřikrát za poslední dva ligové zápasy. "Po dvou vítězstvích doma se Slováckem a na Dukle se v týmu zlepšila psychická pohoda. Doufám, že nám vydrží a budeme pokračovat v úspěšném tažení," věří trenér Václav Kotal.

Teplice hrály z osmi kol již pětkrát doma, kde ztratili za remízy s Olomoucí a Plzní. V dalších třech utkáních žlutomodří zvítězili a celkem tak mají díky domácím utkáním na kontě 11 bodů. Venku však zatím nic. Vavruškův výběr padl v Příbrami, v Liberci i v Mladé Boleslavi. Do Brna tak jede tuto šňůru přetrhnout. "Brno je velmi nepříjemný soupeř, jeden z nejnepříjemnějších v lize. Mají velmi propracovanou defenzivu a velmi těžko se jim dávají branky," uvedl Vavruška.

Domácím chybí zranění Vávra, Schuster, Zoubele a Melichárek, na hostující marodce jsou Novotný a Ljevakovič.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Martin Doležal II. - R. Buchta, Košťál, P. Buchta, Keresteš - Chrien, Lacko - Pašek, Zavadil, Michal Škoda - Řezníček
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Hora, Lüftner, D. Jablonský, Krob - Balázs - Vondrášek, Breite, Vachoušek, Fillo - Potočný
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.40 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FK Mladá Boleslav - 1. FK Příbram  (sobota 15:00)
Nepočítaje poslední Baník, mají Mladá Boleslav a Příbram podle počtu inkasovaných branek nejhorší obrany v lize. I tak mají na kontě poměrně hodně bodů a myslí ještě výš, protože dokážou také často skórovat. Zajímavý duel obou soupeřů bude k vidění v sobotu odpoledne.

Po vlažném rozjezdu zapnula ambiciózní Mladá Boleslav na plné obrátky a konečně naplňuje potenciál týmu, který se bude rvát o přední příčky. I díky nejlepší ofenzivě ligy (20 vstřelených branek) neprohráli svěřenci kouče Jarolíma již čtyři utkání v řadě, naposledy zvítězili v Jablonci. Sebevědomí si zvedli také díky úspěšnému pohárovému zápasu v Klatovech. Proti Příbrami jim nahrává i dlouhodobá bilance - s tímto soupeřem doma nikdy neprohráli. To však ještě nic nezaručuje.

"Chceme navázat na úspěch z minulého zápasu v Jablonci. K tomu potřebujeme udržet střeleckou produktivitu z předchozích dvou domácích utkání a zároveň výrazně zlepšit defenzívu," poznamenal boleslavský kouč Karel Jarolím.

Příbram chtěla navázat na povedené jaro, ovšem nedávno se její bláznivý gólostroj zasekl - během čtyř zápasů mezi čtvrtým až sedmým kolem vstřelila jen dvě branky, které znamenaly pouze jeden bod. Nemilou bilanci dokázal Tobiášův tým přerušit před týdnem díky vysokému vítězství nad Jihlavou. V týdnu se navíc radoval z dalšího zářezu, tentokrát z vítězství 5:2 v pohárovém duelu v Českých Budějovicích.

"Na Jihlavu jsme vlétli a byla velká euforie. I v poháru se nám střelecky dařilo. Teď nás ale čeká jiný zápas proti rozjetému soupeři. Pokud ale navážeme na poslední výkony, můžeme uspět," uvedl trenér Pavel Tobiáš.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Bořil, Vraštil, Kúdela, Fleišman - Ščuk, J. Rada - Zahustel, Čermák, Skalák - Baroš
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Sus, Dosoudil, Zápotočný, Končal - Štípek, Hnaníček, Pilík, Krameš, Barák - Rezek
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 4.75 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fastav Zlín - FK Jablonec  (sobota 18:15)
Osmý Zlín v sobotním programu 9. kola české nejvyšší soutěže přivítá Jablonec, který sbírá body hlavně venku. To ševci pro změnu doma.

Zlínští fotbalisté přišli v utkání se Slavií o svou nedobytnou domácí tvrz poté, co prohráli 0:2. V následném nováčkovském derby na Hané remizovali s Olomoucí 1:1 a v tabulce jim patří průběžná osmá příčka se ziskem třinácti bodů. Nyní se představí v domácím prostředí, v němž slavili všechny čtyři výhry. Tentokrát ševci narazí na Jablonec, který je vyprovodil v květnu 2009 do druhé ligy debaklem 1:6. "V minulém kole v Olomouci se nám podařilo získat bod, zápas bych označil za úspěch naší morálky. Věřím, že podobný výkon podáme i doma proti Jablonci. Musíme však přidat na útočné aktivitě, která nám v posledních dvou zápasech dost chyběla. Jablonec je momentálně v tabulce o bod za námi, složením kádru ale patří do ligové špičky. Největší nebezpečí hrozí z jeho rychlých protiútoků," pronesl kouč domácích Bohumil Páník, jenž bude postrádat potrestaného Hájka.

Doma a venku, to je nebe a dudy. Doma ze čtyř zápasů ještě ani jednou Jablonečtí nevyhráli, v uplynulém kole podlehli Mladé Boleslavi 1:2. To venku jsou s devíti body nejlepším týmem ligy. "Nejsme spokojeni s naším postavením v tabulce. Nicméně liga je vyrovnaná a Zlín patří k velmi příjemným překvapením soutěže. Vůbec se nechová jako nováček, hraje sympatický a útočný fotbal. I z tohoto pohledu nás tam nečeká nic jednoduchého. Jedeme tam s respektem, ale chceme bodovat a nejlépe vyhrát. Věřím, že potvrdíme formu z cizích hřišť a přivezeme si tři body," prohlásil kouč hostí Jaroslav Šilhavý, v jehož kádru nejsou hlášeny žádné absence.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Holý - Pazdera, Jugas, Hubáček, Matejov - V. Vukadinovič, Janíček, Živulič, Koreš - Železník, Poznar.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
V. Hrubý - Karavajev, Pernica, Beneš, Matěj Hanousek - Hübschman - Masopust, Greguš, Pospíšil, Mingazov - Martin Doležal I.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 3.75 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Baník Ostrava - Sigma Olomouc  (pátek 20:15)
Atraktivní duel trápících se mužstev bude předehrávkou již devátého kola Synot ligy. Poslední Baník přivítá ve Vítkovicích třináctou Sigmu Olomouc, na kterou ztrácí šest bodů. Diváci mají na utkání vstup za korunu, zbytek za špatné výsledky proplácejí hráči Baníku.

Domácí hráči, realizační tým, funkcionáři i fanoušci vkládají do zápasu velké naděje a věří, že se Baník dočká prvního vítězství v sezóně. V osmi zápasech dosáhl na mizerný jediný bod za domácí remízu s Mladou Boleslaví. Proti letošnímu nováčkovi, jinak ovšem tradičnímu účastníkovi nejvyšší soutěže, nastoupí domácí bez zraněných Mensaha a Šichora. Vedení naopak zvažuje nasazení navrátilce Mičoly. Baník doma Sigmu porazil naposledy před šesti lety, od té doby s ní ve čtyřech duelech dvakrát remizoval a dvakrát prohrál. Jestli domácí chtějí stahovat ztrátu stále se vzdalujících soupeřů, musí v pátek zvítězit. Aktuálně ztrácejí na předposlední Bohemians tři, a na čtrnáctou Jihlavu čtyři body. Baník má s 19 inkasovanými góly nejhorší obranu ligy.

"Bude to zápas, ve kterém bude důležitý souboj o každý metr hřiště. Mužstvo se nám daří posledními zápasy postupně stabilizovat, takže věříme, že to s velkým srdcem a poctivostí zvládneme a získáme tři body. Olomouc je kvalitní mužstvo s několika individualitami. Jsou silní na míči a dokážou velice dobře kombinovat, o čemž jsem se na vlastní oči přesvědčil v jejich pohárovém utkání v Opavě," řekl Radomír Korytář.

Sigma po nepovedeném vstupu do soutěže, který zatím představuje zisk ani ne bodu na zápas, zvítězila v týdnu v domácím poháru nad Opavou suverénně 5:1. Po ligových ztrátách především doma - porážka s Příbramí, remízy s Brnem a Zlínem - potřebuje sbírat body i venku. To se ale příliš nedaří, na kontě má zatím jen dvě remízy z Teplic a z Bohemians ze začátku ročníku. Sigma zatím marně hledá střelce, žádný z hráčů nevstřelil více než jeden gól. Kromě zraněného Vašíčka jedou hosté do Ostravy v kompletním složení.

"Chtěli bychom i v Ostravě zopakovat produktivitu a nasazení z pohárového utkání v Opavě. Příjemně mě tam překvapila jednoduchost v kombinaci a zakončení a to bychom chtěli zopakovat. Baník má jeden bod, ale výkonnostně je jinde než Opava. Co jsem ho viděl hrát, tak třeba s Jabloncem si nezasloužil prohrát. Po změnách v kádru, které tam udělali, se zvedli. Jestli chtějí udržet krok se zbytkem, tak jim povinnost velí zvítězit, ale to i nám," prohlásil trenér Leoš Kalvoda.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Dostál, Kaša, Machovec, Holzer - Ježdík, Lásik - Mondek, Kukec, De Azevedo - Narh
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Hála, Hubník, Radakovič, Vepřek - Moulis, Ordoš, Rajnoch, Houska, Navrátil - Malec
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 3.20 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sparta Praha852117:517
2.Viktoria Plzeň852115:717
3.Slovan Liberec843116:915
4.Slavia Praha842214:714
5.FK Mladá Boleslav842220:1714
6.1. FC Slovácko841312:1313
7.Zbrojovka Brno84139:1013
8.Fastav Zlín84139:1213
9.FK Jablonec833213:1012
10.FK Teplice832314:1411
11.1. FK Příbram831414:1710
12.Dukla Praha823314:149
13.Sigma Olomouc81438:157
14.Vysočina Jihlava81256:155
15.Bohemians Praha 190580447:114
16.Baník Ostrava80177:191

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (577)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele