Synot liga - souhrn 15. kola

27.11.2015, 19:51, aktualizováno 30.11.2015, 21:06
Komentáře a souhrny
Plzeň vyhrála v Jablonci a drží tříbodový náskok na Spartu, která otočila souboj s Brnem. Sestupové starosti Baníku Ostrava jsou opět o něco vážnější, protože poslední tým tabulky doma podlehl Jihlavě a na záchranu už ztrácí jedenáct bodů. Mladá Boleslav jen remizovala s Bohemians, domácí výhry slaví Slavia, Olomouc a překvapivě Zlín...

Sparta Praha - Zbrojovka Brno 2:1

30.11.2015 19:15

Góly: 68. Lukáš Juliš, 70. David Lafata - 32. Jakub Řezníček

Fotbalisté Sparty otočili v 15. kole první ligy zápas s Brnem a po domácím vítězství 2:1 udrželi v polovině soutěže tříbodový odstup za vedoucí Plzní. Zbrojovka se ujala v prvním poločase vedení díky gólu Jakuba Řezníčka, domácím ale po přestávce stačily dvě minuty k obratu, o který se postaral Lukáš Juliš a David Lafata.

Sparta se musela obejít bez vykartovaného záložníka Dočkala, oproti čtvrtečnímu utkání s Tripolisem, ve kterém si zajistila postup do vyřazovací části Evropské ligy, se však do sestavy vrátili Matějovský s Jiráčkem.

Jako první zahrozilo Brno, když se ve čtvrté minutě za obranu dostal Škoda, ale sám před Bičíkem poslal míč těsně vedle. Ve 20. minutě přišly velké šance domácích, ale se střelou Jiráčka i následnou Frýdkovou dorážkou do odkryté branky si poradil brněnský brankář Melichárek.

Sparta pokračovala v tlaku a sám před hostujícím gólmanem byl opět Jiráček, ale místo střely zvolil přihrávku, se kterou si obrana poradila. V těžké pozici poté neuspěl ani domácí kapitán Lafata, ke kterému Melichárek vyrazil míč po Frýdkově dalekonosné střele.

Brno nedůraznou koncovku domácích potrestalo ve 32. minutě. Keresteš prošel nikým nebráněn středem hřiště, přihrál Řezníčkovi, který obešel Bičíka a postaral se první gól Brna na Letné od května 2008. Vzápětí mohl po špatné rozehrávce Sparty přidat další, ale jeho oblouček skončil jen těsně nad.

Na hráčích Sparty byla po přestávce znát nervozita a přes pozornou obranu Brna se do vyložených šancí nedostávali. Až v 68. minutě proklopýtal mezi několika soupeři Konaté, našel Lafatu a po jeho přiťuknutí ranou k tyči vyrovnal Juliš.

O pár okamžiků později už domácí vedli a opět celou akci odstartoval Konaté. Do jeho přízemního centru se položil Lafata, který si tak připsal desátou branku v sezoně. Proti Brnu navíc letenský kapitán zaznamenal už svou sedmou branku ve čtvrtém utkání.

Brno se ale nevzdalo a v 79. minutě musel Pražany dvakrát podržet brankář Bičík. Když si ale poradil s ranou Keresteše i následnou dorážkou Škody, vyhrála Sparta i osmý domácí zápas v sezoně. Brno naopak promarnilo šanci ukončit černou sérii na Letné, kde naposledy vyhrálo v květnu 2008.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - Slovan Liberec 2:0

30.11.2015 18:00

Góly: 30. Štěpán Koreš, 63. Tomáš Poznar

Teprve třetí porážku v lize si připsal Liberec. Ve Zlíně se ze tří bodů zaslouženě radují domácí, kteří stvrzují výbornou polovinu sezóny, zatímco Slovanu uniká čelo tabulky.

Od úvodních minut se navzdory očekávání nehrál příliš záživný fotbal. I kvůli nevlídnému počasí a tomu odpovídajícímu terénu hráči na obou stranách kupili řadu nepřesností a ani jeden z týmů se nedokázal prosadit kombinací do výraznější šance.

První vážnější příležitosti viděli diváci ve Zlíně po půlhodině hry. Ani Vukadinovč s Korešem na jedné straně, ani Kerbr s Rabušicem na straně druhé však na brankáře nevyzráli. Do čela se však přece jen dostali o něco aktivněji hrající domácí. Ve 30. minutě putoval míč po ose Živulič, Vukadinovič, Koreš a posledně jmenovaný překonal Koubka hlavou - 1:0 pro domácí.

Ani první branka tempo zápasu příliš nezměnila a i nadále bylo utkání skoupé na šance. S blížící se přestávkou získávali pevnější půdu pod nohama zkušenější hosté, které již očividně v závěru podzimu citelně dohání náročný program. Do poločasového hvizdu však vyrovnat nestihli, naopak do stále nebezpečnějších pozic se dostávali domácí.

Ve druhém poločase se favorizovaný Liberec k pokusu o zvrácení stavu ani nedostal. Aktivnější Ševci si připravovali více šancí, svou první velkou zahodil Poznar, když sám před bránou nedokázal rozvlnit síť.

Hosté reagovali na vývoj utkání střídáním Shaly, ale branka padla následně opět do jejich sítě. Pěknou akci předvedla domácí útočná esa, Železník přihrál do běhu Poznarovi a ten již podruhé nezaváhal - zvýšil vedení na 2:0.

Liberečtí měli vystřídáno čtvrt hodiny před koncem, vsadili vše na útočnou kartu a v závěru utkání byli aktivnější. Vyloženou šanci si však nevypracovali a ze Zlína si nevezou ani bod. Hned ve čtvrtek mají možnost reparátu, když opět ve Zlíně nastoupí k odvetnému utkání domácího poháru.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - Viktoria Plzeň 0:1

30.11.2015 17:15

Góly: 32. Jan Baránek

Podzimním mistrem fotbalové Synot ligy se stala Viktoria Plzeň, která v pondělním ligovém utkání vyhrála na hřišti Jablonce 1:0. O tříbodovém zisku Západočechů rozhodla přesná hlavička Jana Baránka.

Od úvodních minut bylo znát, že proti sobě nastoupily dva přední týmy nejvyšší soutěže. Za vytrvalého sněžení se hrál fotbal ve vysokém tempu. První šanci si vytvořil v 10. minutě Jablonec. Pospíšilův centr směřující na zadní tyč chtěl ve skluzu usměrnit do sítě Romera, jenže plzeňskou branku minul.

Jablonec v těchto chvílích nebezpečnější. Navíc ve 26. minutě zahrozil nebezpečnou ranou Mingazov, Kozáčik ji vyrazil do strany, kde Karavajevovu dorážku na poslední chvíli zastavil Matějů. Plzeň si počínala o poznání produktivnější a ve 32. minutě vedla 1:0. Hořava po standardní situaci vrátil míč do pokutového území, kde z malého vápna udeřil nikým nehlídaný Baránek. Jeho hlavička se odrazila od země za záda brankáře Hrubého.

Ještě před poločasovým hvizd měl na kopačce vyrovnání Pospíšil, jehož technickou dobře umístěnou střelu Kozáčik s námahou vytěsnil. Ani na začátku druhého poločasu se Jablonec kýženého gólu nedočkal, když v 56. minutě přestřelil plzeňskou branku neobsazený Mingazov. Plzeňským fotbalistům s každou minutou otevíraly skulinky v jablonecké obraně, čehož v 59. minutě málem využil Ďuriš, který si naběhl za domácí stopery. Jenže pálil do boční sítě.

O minutu později se Pospíšil opět snažil prosadit technickým pokusem, ale těsně minul. Na šance bohaté chvíle ukončil v 61. minutě Kopic, který se po individuálním prosazení do jablonecké branky netrefil. Vyrovnání měl v 68. minutě na své hlavě Pernica, ale hlavou jen o centimetry minul levou tyč. Plzeň v poslední dvacetiminutovce hrozila z protiútoků a pořádně tím zaměstnávala jabloneckou defenzívu. Zejména v závěrečných minutách si hosté hubené vedení v klidu uhlídali.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Bohemians Praha 1905 1:1

28.11.2015 20:15

Góly: 31. Ondřej Zahustel - 27. Milan Jirásek

Hráči Mladé Boleslavi v 15. kole první ligy na svém hřišti jen remizovali s Bohemians Praha 1905 1:1 a přišli o šanci posunout se v neúplné tabulce na druhé místo. Předposlední Pražané vedli po gólu Milana Jiráska, domácí z tlaku vytěžili jen vyrovnání zásluhou Ondřeje Zahustela a poprvé v sezoně doma nedali více než gól a teprve podruhé nevyhráli. Bohemka bodovala počtvrté v řadě.

Mladá Boleslav podobně jako v předchozích domácích zápasech měla tlak, ale přes pozornou hostující obranu se nedostávala do zakončení. Do vápna sice létaly centry, ale domácí střelci se k nim neprobojovali. A když už se prosadili ke střele, letěla mimo branku.

"Klokani" se rychle osmělili a hrozili brejky, které táhli rychlonozí cizinci Mosquera a Acosta. Po jednom z takových brejků vznikl ve 27. minutě ve vápně Mladé Boleslavi závar, Polom zahrál nedůrazně, k odraženému míči se dostal Jirásek a tvrdou ranou k tyči poslal hosty do vedení.

Domácí ale odpověděli už za čtyři minuty. Aktivní Zahustel si narazil se Ščukem, ten mu ideálně míč vrátil kolmicí za obranu, reprezentační záložník byl tak zcela sám před brankářem Zlámalem, kterého prostřelil a srovnal.

Mladá Boleslav měla nadále vytrvalý tlak, ale do šancí se nedostávala. Jen Kúdela zapomenutý na zadní tyči, ale u něj byl včas brankář Zlámal a šanci mu zmařil. Efektivitu nezlepšil ani střídající Baroš, kterého se domácím nepovedlo dostat do hry.

Deset minut před koncem naopak mohl rozhodnout pro Bohemians Mosquera, z voleje však netrefil prázdnou branku. Víc už oba týmy nevymyslely a rozešly se smírně.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Vysočina Jihlava 1:2

28.11.2015 17:00

Góly: 31. Jiří Krejčí (vl.) - 6. Petr Nerad, 44. Muris Mešanović

Další bídu předvedl před vlastním publikem ostravský Baník. Na stadionu ve Vítkovicích podlehl předposlední Jihlavě 1:2, když navíc dohrával bez vyloučeného útočníka Francise Narha. Vysočina v zápase dvakrát vedla, druhé vedení už si vzít nenechala, přestože Kukec mohl z penalty srovnat.

Koho jiného porazit doma, když ne předposlední Jihlavu? Dost fanoušků si možná tuto otázku před zápasem položilo. Baník ale "nezklamal" a prohrál po dalším trapném výkonu i s Jihlavou.

Vysočině stačilo jen šest minut, aby se ujala vedení. Defenzíva domácích nechala Nerada dělat si co chce a ten i s pomocí "jesliček" překonal golmana Pavlenku - 1:0 pro Jihlavu. Baník se sice následně zlepšil a ve 31. minutě dokonce vyrovnal na 1:1, když si po rohovém kopu ve zmatku vstřelil vlastní gól Krejčí, ale tím výčet pozitiv skončil. Pět minut před koncem zazdil dobrou příležitost Mešanović a krátce po něm na druhé straně i Mišák, ale minutu před koncem šla Vysočina znovu do vedení. Pas Lukáše Vaculíka na Mešanoviće byl přesný a přesné bylo i následné zakončení - 2:1 pro Jihlavu.

Kdo čekal ve druhé půli zlepšení Baníku, byl rychle vyveden z omylu. V 65. minutě předvedl ostrý skluz na Jánoše Francis Narh a sudí ho nemilosrdně poslal ze hřiště. Oslabený Baník se paradoxně semkl a dokázal si vytvořit šance na vyrovnání. Nejprve z dobré palebné pozice přestřelil Červenka a po něm definitivně podtrhl veškerý zmar Davor Kukec. Šest minut před koncem zápasu neproměnil nařízenou penaltu, odmítl vyrovnání a i díky tomu Baník opět prohrál.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - 1. FK Příbram 2:1

28.11.2015 17:00

Góly: 27. Milan Škoda (pen.), 67. Karel Piták - 74. Josef Divíšek

Fotbalisté Slavie vyhráli v 15. ligovém kole nad Příbramí 2:1. Skóre otevřel ve 27. minutě z penalty Milan Škoda, po pauze přidal druhou trefu Karel Piták a pak už jen snížil Josef Divíšek. Pražané doma zvítězili poprvé po třech zápasech a minimálně do pondělí se dotáhli na čtvrtý Liberec. Příbram naopak potvrdila, že se jí na půdě Slavie nedaří. Na hřišti červenobílých ještě v lize nevyhrála a v posledních osmi utkáních tam nezískala ani bod.

Příbram začala v Edenu aktivně, měla několik nadějných náznaků, ale žádnou větší šanci. Po deseti minutách navíc převzala iniciativu Slavia. V sedmnácté minutě si zaběhl za obranu Vukadinovič, z otočky však minul.

Domácí pálili ze všech pozic, ale většina střel až k Hruškovi nedošla. V devatenácté minutě zblokovala Frydrychovu střelu hostující obrana a neujala se ani Pitákova následná dorážka. Na druhé straně chytil Barákovu přízemní ránu po brejku Berkovec.

K vedení červenobílým pomohla penalta. Frydrych při snaze střílet po kontaktu s příbramským Pilíkem ve vápně upadl a Škoda s přehledem zavěsil z pokutového kopu do horní části branky. Připsal si jubilejní desátý gól v ligové sezoně. Naopak Pilíkovi zhořkl 200. duel v nejvyšší soutěži.

Slavia pokračovala v náporu. Ve 38. minutě ale Škodovu dorážku z úhlu vychytal Hruška a neujalo se ani několik následných závarů. Po změně stran jako první výrazněji zahrozila Příbram, Barákovu střelu po brejku ale stejně jako v úvodním dějství chytil Berkovec.

Na druhé straně děkovali hosté Hruškovi, který v 57. minutě při samostatném úniku vypíchl při snaze o kličku míč Škodovi. V 66. minutě prováhal dobrou šanci na vyrovnání Bednář, který pálil nad břevno.

Minutu nato naopak zvýšila Slavia. Na přihrávku za obranu si naběhl Piták a z úhlu překonal Hrušku. V lize skóroval poprvé od loňského října. Hosty pak dvakrát od třetího inkasovaného gólu zachránil Hruška, který nejprve vychytal Mikulu a pak Pilíka.

Domácí zahozené šance mohly mrzet, protože čtvrthodiny před koncem Příbram snížila. Divíšek střelou z úhlu propálil Berkovce a připsal si první ligový gól v kariéře. Víc už hosté nestihli, naopak pojistit vedení Pražanů mohl Škoda, ale sám před brankou trestuhodně přestřelil.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - 1. FC Slovácko 2:0

28.11.2015 17:00

Góly: 4. Tomáš Malec, 85. Tomáš Malec (pen.)

Klíčový zápas zvládla i hanácká Olomouc. Slovácko doma porazila brankami Malce 2:0 a v tabulce se udržela před Jihlavou. Hosté měli několik zajímavých příležitostí, ale v brance stál spolehlivý Buchta.

Slovácko už čtyři zápasy nedokázalo zvítězit a na půdě sestupem ohrožené Olomouce chtělo tuto sérii utnout. Sigma se ale na zápas dobře připravila a nakonec v boji o záchranu získává veledůležité tři body.

Sigma rozradostnila své fanoušky už po čtyřech minutách, kdy se po závaru před brankou prosadil Tomáš Malec. O několik minut později sice mohl vyrovnat Došek, ale jeho hlavička si i přes dobrý zákrok Buchty cestu do sítě nenašla. Pak hrozila Olomouc, Navrátilův pokus zneškodnil Heča a opět na druhé straně nevyzrál na Buchtu Došek. Oba celky měly svoje dobré příležitosti, ale v první pětačtyřicetiminutovce už další branka nepadla.

Ve druhém dějství hájila Olomouc jednobrankové vedení a nutno podotknout, že měla i šance na navýšení. Například Hálův pokus kryl Heča. Výhru domácím definitivně zajistil až okamžik z 84. minuty. Faltu ve vápně fauloval Reinberk a sudí foukl do píšťalky. Nařízenou penaltu pak v pohodě proměnil Tomáš Malec -2:0 pro Olomouc. Slovácko už ve zbývajících minutách rezignovalo a svoji sérii bez vítězství natáhlo už na pět utkání.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - FK Teplice 4:0

27.11.2015 18:00

Góly: 40. Aldin Čajič, 45. Kaspars Gorkšs, 75. Tomáš Přikryl, 89. Kaspars Gorkšs

V předehrávce kola dokázala Dukla Praha zvítězit nad Teplicemi, přičemž jim, snad už tradičně, nadělila debakl. Svěřenci trenéra Luboše Kozla udeřili v každém poločase dvakrát a s domácím prostředí se na podzim rozloučili tím nejlepším způsobem.

Dukla na hosty v domácím prostředí umí a dobře si toho byla vědoma. Od úvodních minut byla lepším, aktivnějším týmem. Pokusy Bergera a Krmenčíka nebyly vůbec špatné, nicméně prozatím branku nepřinesly. Na druhé straně ohrozil Radovu branku Jakub Hora, domácí brankář ale skákavý balón zkrotil. Následovaly šance na obou stranách, ale důležitý moment přišel na konci prvního poločasu. Berger v šestnáctce udržel balón, posunul ho na Čajiče, který přesnou střelou překonal Slavíka - 1:0 pro Duklu. A to nebylo všechno, za chvíli ve skluzu těsně minul Krmenčík a ve 45. minutě zužitkoval rohový kop obránce Kaspars Gorksš - 2:0 pro Duklu.

Teplice závěr poločasu vůbec nezvládly a to je nakonec stálo jakýkoliv bodový zisk. Druhý poločas začala opět lépe Duklu, s výjimkou 51. minuty, kdy měl Rada co dělat, aby vytáhl střelu Martina Filla. Jinak se ale hrálo před Slavíkem a v podstatě bylo jen otázka času, kdy domácí přidají další gól.

Přišlo to čtvrthodiny před koncem, Tomáš Přikryl šikovně s míčem přelstil Slavíka a zvýšil už na 3:0. O tom, že si Teplice opět odnesou příděl, rozhodl v 89.minutě opět stoper Gorksš, když nejlépe využil propadnutého centru Tomáše Bergera. Dukla zvítězila 4:0 a doma si za nepovedený podzim částečně napravila reputaci.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň15112231:1335
2.Sparta Praha15102334:1032
3.FK Mladá Boleslav1584338:2328
4.Slavia Praha1575322:1326
5.Slovan Liberec1575325:1826
6.Fastav Zlín1572620:2323
7.Zbrojovka Brno1563616:2121
8.FK Jablonec1548325:1920
9.Dukla Praha1547424:2019
10.FK Teplice1553723:2618
11.1. FK Příbram1552820:3017
12.1. FC Slovácko1552817:2917
13.Sigma Olomouc1536614:2315
14.Vysočina Jihlava1543816:2915
15.Bohemians Praha 19051527617:2313
16.Baník Ostrava15111312:344

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (477)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele