Synot liga - preview 15. kola

27.11.2015, 08:53, aktualizováno 30.11.2015, 08:36
Previews
Netradične tři dohrávky nabízí pondělní program české nejvyšší soutěže. Plzeň zajíždí na horkou půdu do Jablonce, Zlín poměří síly s Libercem a pražská Sparta se střetne se Zbrojovkou Brno...
FK Jablonec - Viktoria Plzeň  (pondělí 17:15)
Jablonec v pondělí přivítá plzeňské obhájce titulu, kteří se pokusí na severu Čech prodloužit 12zápasovou neporazitelnost ve vzájemných soubojích v lize.

Domácím patří až sedmá pozice, jejich prozatímní letošní výsledky jsou za očekáváním. Mnoho bodů ztratili hlavně ve vlastním prostředí, když zde vyhráli pouze jednou. Těžká práce na ně čeká opět, neboť narazí proti Plzni, kterou naposledy porazili v roce 2009. "Potřebovali bychom naplno bodovat, byť přijede lídr tabulky a asi i aktuálně nejsilnější tým ligy. Jen maximální výkon nám dává šanci pomýšlet na vítězství," prohlásil asistent jabloneckého trenéra Jiří Chytrý.

Plzeň se v minulém kole dostala poprvé osamoceně do čela tabulky a nyní jej bude hájit v Jablonci. To v Evropské lize již ukončila účinkování, nepodívá se tedy do jarních bojů. Může se tedy plně koncentrovat jen na tuzemskou ligovou soutěž, v ní vyhrál osm zápasů z posledních devíti. "V Jablonci jsou vždycky náročná utkání, je to ambiciózní klub. Teď prolomil čekání na domácí vítězství, i když s bodovým ziskem asi nejsou spokojeni. Budou mít motivaci se trošku dotáhnout k mužstvům bojujícím o pohárové příčky. Mají opravdu dobrý kádr, ale věřím, že navážeme na poslední vydařené ligové zápasy," přeje si trenér hostí Karel Krejčí.

V sestavě domácích bude chybět zraněný Trávník a Crnkič, jenž byl přeřazen do juniorky. To hosté přijedou bez dvou rekonvalescentů Pilaře a Řezníka a zraněného Vaňka.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
V. Hrubý - Romera, Pernica, M. Kysela, Karavajev - Greguš, Hübschman - Tecl, Pospíšil, Mingazov - Martin Doležal I.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Matějů, Baránek, Hejda, Limberský - Hořava, Hrošovský - Kopic, D. Kolář, Kovařík - Ďuriš.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.30 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Fastav Zlín - Slovan Liberec  (pondělí 18:00)
Dvakrát v týdnu bude hrát Liberec ve Zlíně. Nejprve v pondělí v rámci 15. ligového kola, pak ve čtvrtek osmifinálovou odvetu v MOL Cupu.

Zlín v posledním kole uspěl na horké půdě Příbrami, když tam vyhrál 2:1 a po šestizápasovém čekání na ligovou výhru si připsal druhý plný bodový zisk v řadě. O další bodový přísun se pokusí doma, kdy přivítá Liberec. " O kvalitách Liberce nejlépe mluví výsledky v Evropské lize. Nám se podařilo dvěma vítězstvími ukončit nevydařenou sérii šesti zápasů, tým se dostal do herní pohody. Čekám oboustranně krásný fotbal," říká zlínský kouč Bohumil Páník, jehož tým figuruje v tabulce na osmém místě.

Liberec absolvoval ve čtvrtek zápas Evropské ligy, kde nestačil na domácí Bragu z Portugalska a o postup si to rozdá doma s francouzským Marseille. Nyní se však musí soustředit na tuzemské soutěže. Severočechy nyní čeká dvojboj ve Zlíně. V lize jim momentálně náleží čtvrtá příčka a na čelo ztrácí šest bodů. Aby neztratili kontakt s nejlepšími týmy soutěže, potřebují v městě obuvi nejlépe naplno bodovat. " Musíme se přeorientovat zpátky do Česka. Mám přání, abychom ve stejném nasazení jako v pohárech dokázali odehrát i ligová utkání. Někdy jako třeba v Brně i jinde to není," uvedl trenér hostí Jindřich Trpišovský, jehož svěřenci venku čtyřikrát v řadě nevyhráli.

Zatímco domácí nastoupí v kompletním složení, to hosté hlásí trio zraněných O. Kolář, Sackey, Obročník, vykartovaný Bakoš, nemocný Šural a otazníky visí nad starty Bartla a Jefremova.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Holý - Pazdera, Jugas, Hájek, Matějov - V. Vukadinovič, Janíček, Živulič, Koreš - Železník, Poznar.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Koubek - Coufal, Hovorka, Pokorný, Bartošák - Pavelka, Folprecht - Delarge, Shala, Kerbr - Rabušic.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.40 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Praha - Zbrojovka Brno  (pondělí 19:15)
Tečku za 15. kolem Synot ligy udělá duel Sparty s Brnem. Letenští budou usilovat o návrat do čela tabulky. To hosté by rádi navázali na úspěšné předchozí ligové výjezdy, v nichž čtyřikrát ze šesti zápasů bodovali.

Sparta nezvládá v letošním ročníku Synot ligy velké šlágry. Po Slavii a Plzni tentokrát nestačila na domácí Liberec, jemuž podlehla 0:1. V tabulce tak opustila čelo tabulky, zpátky na výsluní se pokusí vrátit v pondělí. Ščasného výběr na Brno umí, neboť na Letné vyhrála posledních šest zápasů při skóre 19:0. "Čeká nás jiné Brno než v minulé sezoně, ale doufám, že naše úspěšná domácí série proti Zbrojovce bude pokračovat. Soupeř hraje zatím velmi dobře, i když je trochu rozdíl v jeho výkonech venku a doma, kde porazil Plzeň a Liberec. Nesmíme se nechat unést postupem do play off Evropské ligy, protože po zaváhání v minulém kole si nesmíme dovolit další ztrátu a potřebujeme oba zbývající ligové zápasy vyhrát. Věřím, že nám k tomu pomůže i den volna navíc," prohlásil sparťanský trenér Zdeněk Ščasný, jehož svěřenci ve čtvrtek zařídili postup do jarní fáze Evropské ligy.

Šesté Brno v uplynulém kole přišlo o sérii čtyř zápasů bez porážky, když podlehla domácí Jihlavě. A venku bude hrát i nyní, tentokrát na pražské Letné. "Oproti minulým sezonám jsme v závěru podzimu relativně v klidu. Nejsme pod tlakem nutně bodovat, ale samozřejmě chceme na půdě horkého favorita uspět. Pokud se nám to podaří, bude jen dobře. Sparta je doma velice silná, ještě neztratila ani bod. A také vnímám špatnou střeleckou bilanci Brna, které nedalo v Praze Spartě gól už sedm nebo osm let. Snad se nám ji podaří konečně ukončit," doufá trenér Brna Václav Kotal.

Sparťané budou postrádat oba zraněné Paixaa a Kováče a vykartovaného Dočkala, Brno přijede bez zraněného Schustera.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Bičík - Frýdek, Holek, Costa, Hybš - Fatai, Matějovský, Jiráček, Hušbauer, L. Krejčí - Lafata.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Malík, P. Buchta, Košťál, Keresteš - Zavadil, Lacko - Brigant, Michal Škoda, Lutonský - Řezníček.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.14 - 7.50 - 19.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - Vysočina Jihlava  (sobota 17:00)
Důležitý souboj dvou týmů s nejhorší podzimní bilancí bude k vidění v Ostravě. Domácí Baník, který je beznadějně poslední, hostí předposlední Jihlavu.

Baník doma porazil Sigmu a remizoval s Mladou Boleslaví, jinak před vlastními diváky vše prohrál a venku nezískal vůbec žádný bod. S pouhými čtyřmi body je tak suverénně na posledním místě a všichni soupeři se mu každým kolem vzdalují. A pokud Ostrava nezvládne ani další důležitý souboj s Jihlavou, bude zimní přestávka velmi těžkým obdobím pro fanoušky Baníku, kteří se pomalu musí smiřovat se sestupem. Domácí se musí obejít bez zraněného Sukupa.

"Situace je kritická, není kam ustupovat, zápas s Jihlavou prostě musíme bodově zvládnout. Snažili jsme se tým psychicky zvednout, ty porážky na hráčích nutně nějaké stopy zanechávají. Bude to ale také o naší efektivitě. Jestliže chceme pomýšlet na dobrý výsledek, musíme využívat šance," řekl trenér Ostravy Radomír Korytář.

Jen o něco lépe je na tom Jihlava, která po výměně trenéra bodovala ve třech z posledních pěti utkání. Díky vítězství v Teplicích a doma proti Brnu drží hosté kontakt s dalšími týmy a vylepšit si své postavení před zimní pauzou budou chtít i v Ostravě, kde však v historii české ligy ještě nevyhráli. Venku Jihlava brala body pouze ve zmíněných Teplicích, jinak vše prohrála. Po Baníku se Vysočina společně s Příbramí "pyšní" nejvíce obdrženými brankami v lize. Hosté nastoupí v kompletním složení.

"Baník hraje možná o svou poslední šanci na záchranu. My o to, abychom přes zimu neskončili na sestupové pozici. Ostrava navzdory svému postavení v tabulce nehraje špatně, trápí ji nevyrovnané výkony, špatná koncovka. Chybí také potřebné štěstí a není za snahu výsledkově odměněna," uvedl kouč Jihlavy Milan Bokša.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Dostál, Kaša, Machovec, Lučič - Ježdík, Lásik - Narh, Kukec, Mičola - Červenka
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Kukol, Šourek, J. Krejčí, Šulek - Marek, Jánoš - Batioja, Nerad, Vaculík - Mešanovič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.25 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Slavia Praha - 1. FK Příbram  (sobota 17:00)
Nenechat si utéct čelo ligy a napravit domácí bilanci se bude snažit Slavia. V Edenu hostí Příbram, která si hoví ve středu tabulky.

Venku by to šlo, doma je to paradoxně horší. Zatímco venku Slavia dokáže vítězit (čtyři vítězství z posledních pěti venkovních utkání), doma body rozdává, jako například v posledních třech zápasech proti Dukle, Sigmě a Bohemians. Nebýt zbytečných domácích ztrát, byla by na tom Slavia ještě lépe. I tak mohou být po několika špatných sezónách za páté místo ve Vršovicích rádi. Stabilizovaná Slavia potřebuje před avizovanými zimními obchody získat na závěr podzimu co nejvíce bodů, aby na jaře mohla zaútočit na poháry. S Příbramí doma ještě nikdy neprohrála. Domácím budou chybět zranění Latka, Štohanzl a Bazal.

"Je mi v podstatě jedno, jak budeme hrát, ale jde nám o tři body, které jsou pro nás strašně důležité. V Edenu jsme tři body dlouho nezískali. Přál bych si, aby přišlo tolik lidí jako na Bohemku. Což by pro nás byla další výzva k tomu, abychom podali maximální výkon. Hráče budu nabádat k tomu, aby se soustředili hlavně na začátek utkání," upřesňuje trenér Slavie Dušan Uhrin mladší.

Příbram v posledních zápasech boduje podobně jako Slavia hlavně venku. Z posledních pěti utkání zvítězila v Ostravě a na Dukle, zatímco doma jen remizovala s Brnem a podlehla Spartě a Zlínu. Hosté se mohou radovat, že po vysokých přídělech z přelomu září a října stabilizovali obranu. Celkových 28 inkasovaných branek totiž znamená dvě branky na zápas a po Baníku vůbec nejhorší obranu ze všech (spolu s Jihlavou). Je otázkou, zda hosté navážou na svá poslední povedená venkovní představení, či naopak na špatnou historickou bilanci ze Slavie, odkud si bod neodvezli již devět let. Příbram nastoupí bez stále zraněného Rezka.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Frydrych, Bílek, Deli, T. Jablonský - Souček, Piták - Mikula, M. Vukadinovič, Zmrhal - Milan Škoda
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Sus, Dosoudil, Zápotočný, Divíšek - Hnaníček, Suchan - Pilík, Barák, Štípek - Bednář
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 3.90 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Sigma Olomouc - 1. FC Slovácko  (sobota 17:00)
Moravské derby mezi Sigmou a Slováckem je na programu 15. kola na Andrově stadiónu v Olomouci. Oba týmy si své postavení v tabulce touto dobou jistě představovaly jinak.

Sigma je aktuálně pouze o skóre před předposlední Jihlavou. Úvod podzimu staronovému účastníkovi první ligy nevyšel podle představ a před Vánocemi je tak v boji o záchranu každý bod dobrý. Hanákům se podařilo zvítězit zatím jen dvakrát, hned šest bodů získali za šest remíz. Domácí se trápí především v útoku, vždyť po Baníku dali nejméně branek celkově i na domácím hřišti. Z vítězství se radovali pouze jednou z posledních osmi kol, a proti Slovácku tak mají jasný cíl - v posledním utkání podzimu před vlastními fanoušky zvítězit. Kvůli zranění nezasáhnou do hry Chorý, Bystroň a Ordoš.

"Musíme se odrazit od dobré defenzivní práce, ale fotbal je gólech a ty zatím nedáváme. Takže pokud chceme být úspěšní, tak musíme být nebezpečnější a efektivnější v koncovce. Slovácku momentálně nevyšlo pár zápasů. Ale můžete se na něco chystat a soupeř pak bude v jiném nastavení, takže těžko odhadnout míru formy. Ovšem Slovácko je nebezpečné už jenom tím, že má ve svém středu Libora Doška, to je velmi nebezpečný hráč," uvedl olomoucký kouč Václav Jílek.

O moc lépe na tom není ani Slovácko, které v posledních čtyřech kolech bralo pouze bod za domácí remízu s Jabloncem. Právě domácí ztráty tradičního účastníka ligy mrzí hodně, protože venku se mu nedaří vůbec - ze sedmi utkání pět prohrál a připsal si jen čtyři body za remízu v Plzni a vítězství v Jihlavě. Hosté nenasadí zraněného Kaloudu a vykartovaného Šumulikoskiho. Nad Hečou visí otazník.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Hála, Hubník, Radakovič, Vepřek - Houska, Šindelář - Moulis, Petr, Navrátil - Halenár
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Daněk (Heča) - Chvátal, Hofmann, Břečka, Reinberk - Košút - Diviš, Valenta, Havlík, Civič - Došek
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.75 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FK Mladá Boleslav - Bohemians Praha 1905  (sobota 20:15)
Jednoznačného favorita má v podobě domácího týmu utkání v Mladé Boleslavi, kam přijedou Bohemians 1905.

Mladá Boleslav doma prohrála jen se Spartou, od té doby zde drtí jednoho soupeře za druhým. V posledních pěti zápasech doma nastřílela nebohým soupeřům úctyhodných 23 branek a proti Klokanům v tom hodlá pokračovat. Motivaci lze u domácích hledat i v odčinění týden staré porážky v Plzni, který znamenal zvětšení ztráty na čelo ligy. Středočeši se mohou pochlubit nejlepší ofenzivou ligy. Domácím schází zranění Klobása, Hůlka a Fabián, nejistý je start u Baroše.

Hostům dlouho trvalo, než se dočkali prvního vítězství a odpoutání se od jasně poslední Ostravy. V posledních třech kolech nasbírali rovnou sedm bodů a i díky slušnému skóre jsou aktuálně dokonce třináctí. Lépe se Klokani cítí ale doma v Ďolíčku, kde nasbíraly i svá dvě jediná vítězství. Venku to zatím není nic moc - pouhé tři body za tři remízy, všechny v poměru 2:2 (v Jablonci, na Dukle a na Slavii). Z Mladé Boleslavi odjížděli Bohemians s body naposledy před šesti lety. Hostům bude chybět pouze zraněný Cseh.

"Teď jsme tři zápasy zvládli, v kabině vládne pozitivní atmosféra. Příprava probíhá standardně s tím, že chceme v Boleslavi překvapit. Připravujeme se stejně na jakéhokoliv soupeře. Boleslav dává hodně gólů a má výbornou ofenzivu. Byli ale zranitelní v defenzivě, toho bychom chtěli využít," řekl trenér Bohemians Roman Pivarník.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - J. Kysela, Kúdela, Polom, Bořil - Ščuk, J. Rada - Zahustel, Čermák, Skalák - Magera
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Pauschek, Krch, Šmíd, Šírl - Jindřišek - Acosta, Hubínek, Jirásek (Čížek), Mosquera - Schick
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 5.25 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dukla Praha - FK Teplice  (pátek 18:00)
Trápící se Dukla přivítá v předehrávce patnáctého kola Teplice, jenž zaujímají deváté místo. Dukla patří mezi největší zklamání ligy, trenér Luboš Kozel ale doufá ve zlepšení, Teplice totiž patří na Julisce mezi velmi oblíbené soupeře.

Tepličtí totiž naposledy odjížděli z Julisky s pořádným debaklem. Koncem května tohoto roku utrpěli v Praze debakl 1:5 a rozhodně to nebyl první příděl, který schytali. V srpnu 2012 vyhrála Dukla 4:0 a rovněž další domácí duel v únoru 2014 ovládla, tentokrát výsledkem 3:1. Suma sumáru, v novodobé historii Teplice nikdy na Julisce nevyhráli. Přesto si musejí domácí dávat velký pozor. "Na Teplicích se ukazuje rukopis trenéra Vavrušky, který vyznává ofenzivní fotbal. Jejich styl hry je podobný tomu, co hrála Příbram, když ji trénoval. To znamená snaha o rychlý přechod do útoku a zapojení většího počtu hráčů do ofenzivní fáze. Díky tomu je hřiště více otevřené. Nesmíme chybovat v přechodu do útoku, protože pak budeme soupeři nahrávat na to, co chce hrát. Naopak pokud to budeme řešit lépe, bude prostor se dostat do koncovky."

Jenomže Dukla je v současnosti v menší výsledkové krizi. Za deset kol vyhrála jen dvakrát a naposledy si rozdělila body s o záchranu bojující Olomoucí. Pražané se trápí zejména v koncovce. Parádní start do sezony sice měl Berger, ale jeho forma je ta tam a Dukla i s ním v sestavě více jak 180 minut neskórovala.

Ani Teplice neoslňují. Výsledkově zatím působí hodně nevyzpytatelně a střed ligové tabulky o tom dokonale svědčí. Zkrátka výhry střídají porážky, ale o spokojenosti zatím nemůže být řeč. Celek ze Stínadel naposledy remizoval 2:2 s Jabloncem a bylo to krásné utkání plné šancí. Trenér Vavruška doufá, že herně jeho tým na Dukle naváže a dobrý výkon přetaví v bodový zisk. Teplice se ale budou muset obejít bez zraněného Grigara a Potočného. Mimo bude také vykartovaný Jablonský.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
F. Rada - Miloševič, Jeřábek, Gorkšs, Jurendič - Čajič, Daniel Tetour, Považanec - Berger, Krmenčík, Jakub Mareš.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Slavík - Hora, Lüftner, Matula, Dressler - Krob, Breite, Vachoušek, Ljevakovič, Fillo - Kapolongo.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.60 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň14102230:1332
2.Sparta Praha1492332:929
3.FK Mladá Boleslav1483337:2227
4.Slovan Liberec1475225:1626
5.Slavia Praha1465320:1223
6.Zbrojovka Brno1463515:1921
7.FK Jablonec1448225:1820
8.Fastav Zlín1462618:2320
9.FK Teplice1453623:2218
10.1. FK Příbram1452719:2817
11.1. FC Slovácko1452717:2717
12.Dukla Praha1437420:2016
13.Bohemians Praha 19051426616:2212
14.Sigma Olomouc1426612:2312
15.Vysočina Jihlava1433814:2812
16.Baník Ostrava14111211:324

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (536)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele