Serie A - souhrn 1. kola

20.08.2016, 20:00, aktualizováno 21.08.2016, 22:50
Komentáře a souhrny
Lazio přestřílelo Atalantu, Inter pro změnu nestačil na Chievo. Tři body na úvod zapisují Bologna, Sassuolo, Janov nebo Sampdoria. Pescara se rozešla nerozhodně s Neapolí. AC Milán, Juventus i AS Řím dokázaly v prvním kole naplnit roli favoritů a startují nový ročník italské nejvyšší soutěže vítězně...

Città di Palermo - US Sassuolo 0:1

21.08.2016 20:45

Góly: 31. Domenico Berardi (pen.)

Sassuolo dokázalo po úspěšném pohárovém týdnu porazit i dalšího oponenta, když vykradlo stadion Renza Barbery. Ze Sicílie si odváží tři body za výhru 1:0, kterou zařídil klasický hrdina Domenico Berardi.

První poločas splnil očekávání a akcí bylo k vidění mnoho. Po změně stran spíše upadalo tempo a přidávaly se emoce. Na ty doplatil domácí Rajković, který v nastaveném čase druhé půle musel předčasně do sprch. Trenér Di Francesco může děkovat úspěšné penaltě Domenica Berardiho, který přinesl jeho týmu tři body a připravit se na další pohárové střetnutí.

Sassuolo stále více sází na mladé hráče a bylo to vidět také z premiérového ligového utkání. Do hry se od začátku dostali mladíci Sensi, Mazzitelli, Antei, Berardi nebo Politano. Jejich střelám měl čelit mladý Chorvat Josip Pošavec, kterého bránili Cionek, Vitiello a Rajković. Do útoku Palerma se dostal Balogh s Bentivegnou. Aktivněji ale začali hosté, kterým se podařilo několikrát ohrozit bránu Palerma.

Jako první to ze zajímavé pozice zkoušel Domenico Berardi, který o chvíli později dobře kombinoval s útočníkem Defrelem. Zpoza vápna se zastřeloval také mladý tvůrce hry Stefano Sensi, který však Pošavece nezaskočil. Sassuolo jako obvykle rychle kombinovalo a přes několik nových tváří jeho hra dávala smysl. Brankář Pošavec, kterého prezident Zamparini tak vychvaloval, potvrzoval svůj talent i proti akci mladíka Politana.

Po pětadvaceti minutách se hra zrychlila a nabrala na tempu. Centr hostů skončil na levé straně u volného Politana, jeho tvrdou střelu z úhlu zvládl brankář Pošavec vyrazit jen s potížemi! Rozhodující okamžik nastal po půl hodině hry, kdy Pošavec přeci jen kapituloval. Volný přímý kop se dostal až do vápna, kde byl pronikající Defrel faulován Slobodanem Rajkovićem! Sudí neměl na vybranou a Domenico Berardi se nemýlil!

Palermo nepůsobilo nebezpečným dojmem a penalta jej navíc poměrně srazila. Odpovědět se na ni snažil Rispoli, který prchl svým strážcům a po skvělém průniku ještě vypálil! Mířil ale těsně nad břevno. V samotném závěru první půle se dostal centr na vápno k Baloghovi, který však u tyče narazil na skvělého Consigliho! Druhá půle už tak atraktivní nebyla a hra plynule mnohem pomaleji.

Opět se zastřeloval Berardi, který ale neměl štěstí a brankář Pošavec mohl být v klidu. Unaveného Bentivegnu vystřídal čerstvý Roland Sallai, který se ihned vrhl do útočení. Mladík vypůjčený z maďarského Puskáse se předvedl razantní střelou, která ale naneštěstí mířila jen doprostřed brány. Deset minut před koncem mohl definitivně rozhodnout opět Berardi, jenže jeho technický pokus zastavilo břevno! V závěru byl ještě po druhé žluté kartě vyloučen Rajković.

Více informací k zápasu

Janov CFC - Cagliari Calcio 3:1

21.08.2016 20:45

Góly: 78. Olivier Ntcham, 79. Diego Laxalt, 88. Luca Rigoni - 66. Marco Borriello

Vedle Sampdorie zvítězil i druhý janovský klub FC, který doma porazil staronového účastníka Serie A Cagliari 3:1. Přitom to ale vypadalo, že si všechny body odveze Cagliari, které ještě dvanáct minut před koncem vedlo.

Hosté v úvodu zápasu domácí zaskočili svojí ativitou a už v osmé minutě se mohli ujmout vedení, kdyby Sau zblízka propálil golmana Lammanu. Na druhé straně se zase neujal nebezpečný centr do šestnáctky a pak jakoby se po šancích slehla zem.

Až po změně stran byl k vidění fotbal, který si diváci na stadionu Luigi Ferraris zaplatili. Nejprve Storari vyrazil Pavolettiho hlavičku na přední tyč a o chvíli později se ujali hosté vedení. Sau odcentroval před bránu na Marca Borriella a ten hlavou překonal Lammanu. Vedení Sardiňanů drželo až do 78.minuty, kdy se přesnou střelou k tyči prosadil střídající Ntcham a Janov tím zároveň zavelel k obratu.

Za další dvě minuty si z obránce udělal kužel Diego Laxalt a Janov vedl 2:1. Cagliari se z tohoto šoku nevzpamatovalo a do konce zápasu inkasovalo třetí branku. Rigoni si naskočil na Lazovičův centr a Storari byl znovu bezmocný. Třetí branka domácích znamenala konec nadějí a nic na tom nezměnil ani pětiminutový nastavený čas.

Více informací k zápasu

Delfino Pescara - SSC Neapol 2:2

21.08.2016 20:45

Góly: 8. Ahmed Benali, 35. Gianluca Caprari - 60. Dries Mertens, 63. Dries Mertens

Pescara se hned ve svém prvním utkání postarala o poměrně velké překvapení. S velkým favoritem z Neapole totiž doma uhrála remízu 2:2! Místo spasitele Partenopei vzal po Gonzalu Higuaínovi Dries Mertens, autor obou neapolských branek.

Neapol začala svou éru po Higuaínovi a většina fanoušků calcia netrpělivě čekala, jak se jí bez oblíbeného hráče a nejlepšího střelce Serie A loňského ročníku vlastně povede. Jako první soupeř měl její především ofenzivní kvality prověřit nováček ligy, provinční Pescara. Ta si nemohla vybrat náročnějšího soupeře, ale odhodlaně se do utkání pustila.

V jejím kádru jsme mohli od prvních minut najít hráče jako Bizzarri, Coda, Verre nebo Caprari. Rovněž Neapol chtěla zapůsobit hned na úvod nové sezony a trenér Sarri se pokoušel o postupnou adaptaci nových tváří. I proto začala od prvních minut sestava, kterou víceméně známe z minulých let. Vešli se do ní Allan, Hamšík, Callejón, Albiol nebo Koulibaly s Gabbiadinim.

Hned od prvních minut se Neapol pokoušela dominovat a nechat si míč pro sebe, ale cosi nečekaného jí sebralo vítr z plachet. Konkrétně to byl houževnatý odpor domácích Delfínů, kteří se vzepjali k parádnímu vystoupení. Obránci Neapole zřejmě ještě čerpali dovolenou, protože jejich pozornost na chvíli vypadla. Toho využil Valerio Verre, který parádní nahrávkou mezi beky vyslal do průniku Ahmada Benaliho. Ten si poradil s dotírajícím Koulibalym a krásně přehodil vybíhajícího Pepeho Reinu!

Ani cigareta, kterou trenér Sarri po zemanovsku na lavičce vykouřil, mu moc nepomohla, aby se uklidnil. Jeho svěřenci se sice chtěli dostat do šancí, ale Pescara výborně bránila. Navíc měla k dispozici mladé a rychlé hráče, kteří unikali obráncům Partenopei. Jako třeba Gianluca Caprari, jenž využil své rychlosti i techniky, aby pláchl marně stíhajícím obráncům. Jenže byl až příliš rychlý, takže jej zastavil praporek. Neapol působila hodně bezradně a ani její obvyklé zbraně nepomáhaly. Gabbiadini, Insigne i Hamšík si sice splnili povinnost a vypálili, jenže hodně nepřesně.

S dalším projektilem přispěchal José Maria Callejón, jenže ani zkušený španělský útočník nedokázal prostřelit pozorného Albana Bizzarriho. Pescara chvíli kombinovala s míčem, aby jej vzápětí poslala přímo do sítě. Nenápadná akce pokračovala průnikem do vápna, v němž Zampano našel Caprariho. Mladý útočník si naběhl do druhé vlny, a když se k němu nikdo neblížil, prostě bez problémů zakončil - 2:0 a s Neapolí to vypadalo hodně špatně.

Před výsostné hájenství Albana Bizzarriho sice létaly centry z obou stran, leč bez úspěchu i přesnosti. Hlavním úkolem Pescary bylo zachovat klid a nepropadnout extázi při pohledu na skóre. Hráče totiž čekal ještě druhý poločas, ve kterém už soupeř musel zapnout naplno. Chvíli mu to ale trvalo, takže nastal čas na novou krev. Nevýraznou dvojku Gabbiadini - Insigne nahradilo duo Mertens a Milik, od kterého si pod Vesuvem slibují velké věci.

A léčebná kůra začala účinkovat. Po hodině hry se totiž právě příchozí Dries Mertens prosadil a dostal Neapol zpátky do hry. Belgický reprezentant po nahrávce od Valdifioriho obešel dva hráče a krásnou ranou překonal brankáře Bizzarriho!

Trenér Sarri mohl začít kouřit další cigaretu, tentokrát ale na oslavu svého umění. Když na hřiště poslal Mertense, bylo to jedno z jeho nejlepších rozhodnutí za dnešní utkání. O pouhé tři minuty po prvním gólu totiž Mertens zůstal nehlídán a když k němu doputoval míč skrz prostupnou obranu, poslal míč přes padajícího Bizzarriho - 2:2.

Rázem to byla jiná Neapol. A dostalo se také na dalšího novice, jímž byl tvořivý talent Piotr Zieliński. Deset minut před koncem zápasu se mohlo opět měnit skóre, když sudí odpískal pokutový kop! Ten ale nakonec zůstal nedokončen, protože po konzultaci s kolegy jej sudí zase odvolal. Zřejmě správně. Ačkoli se Neapol ještě vzepjala k odvážné ofenzívě, její snahy nakonec stačily jen na bod.

Více informací k zápasu

Chievo Verona - Inter Milán 2:0

21.08.2016 20:45

Góly: 49. Valter Birsa, 81. Valter Birsa

Premiéra trenéra Franka de Boera vůbec nedopadla dobře. Jeho Inter se domů vrací bez bodů a hrdosti. Oslavovaným mužem se ve Veroně stal Valter Birsa, který so poradil s obranou Nerazzurri hned dvakrát.

Většina fanoušků italského calcia si musela na zápas jejich milovaného mužstva počkat až do večerních hodin nedělních. Týkalo se to také Chieva s Interem Milán. Inter chce pod trenérem de Boerem bojovat o návrat do Ligy mistrů a rád by se začal ucházet také o mistrovské Scudetto, které mu poslední dobou hodně uniká. Nejprv cestoval do Verony, kde sídlí dobře organizované Chievo.

Jeho sestava se každoročně mění asi stejně jako jeho ambice, takže od prvních minut působili na hrací ploše hráči jako Birsa, Hetemaj, Dainelli, Cesar nebo Meggiorini. V Interu se stále čeká na čínské peníze, ale pozitivní zprávou bylo alespoň setrvání kapitána a největší hvězdy týmu, Maura Icardiho. Toho na hřišti doplňovali Handanović, Kondogbia, Miranda nebo Eder. Prostor dostaly také nové tváře jako Banega nebo Candreva.

Od prvních minut se Inter obul do svého soupeře, ale šlo mu to hodně těžko. Chievo tradičně velmi dobře brání a utkání s ním hodně bolí. To platilo i dnes a hráči Interu to pocítili na vlastní kůži. Až snad po patnácti minutách nadešla velká šance Nerazzurri. Trochu netradičním zakončovatelem se stal dříve nechtěný obránce Andrea Ranocchia, který z těsné blízkosti pálil jen do připraveného brankáře Stefana Sorrentina.

Prolomení obranného valu se hráčům vůbec nedařilo a Inter se v prvních chvílích spíše trápil. Ani Candreva nečaroval tak, jak byl zvyklý z Lazia. Inter hodně kombinoval a držel míč, což dokazovalo impresivní číslo 82 procent! Chievo přečkalo prvotní nápor soupeře a samo také začalo hrozit. Inglese se dostal do sympatické šance, ale nakonec brankáře Handanoviće ani neohrozil.

Mussi Volanti, jak se Chievu přezdívá, měli zajímavou šanci z volného přímého kopu, kterého se tradičně ujímá Valter Birsa. Jenže jeho pokus brankář Handanović lapil bez velkých problémů. Pět minut před koncem první půle, v níž se fotbalovost nepředstavila naplno ani náhodou, se chytal za hlavu Meggiorini. Dostal sice skvělou přihrávku za obranu, jenže pálil nakonec těsně vedle tyče! Po jedné střele si připsali také Eder nebo Icardi, jenže prostřelit Sorrentina se jim nepovedlo.

Na branky jsme tak museli čekat až do druhé půle a trenér de Boer měl před sebou ještě napínavých 45 minut. A po příchodu na hrací plochu to rozhodně neměl snazší, protože po pouhých pěti minutách jeho squadra prohrávala! Do vápna Nerazzurri totiž vběhl obránce Cacciatore, který se snadno dostal k centru pod sebe. Tam periferně viděl Valtera Birsu, který na nic nečekal, skvěle se uvolnil a propálil Samira Handanoviće!

On by Inter i docela rád hrál směrem dopředu, jenže Chievo neustále napadalo a vlastně nedovolilo hostům dlouhodobě držet míč na kopačkách. Candrevovi to dnes moc nešlo, takže se trenér de Boer rozhodl využít čerstvost a rychlost Ivana Perisiće. Dnešní Inter působil nesehraným dojmem týmu, kterému cosi chybí. Dvacet minut před koncem utkání se dočkal Marcelo Brozović, kterého coby další střídající hráč podpořil také Rodrigo Palacio.

Až bude někdy Frank de Boer vzpomínat na svou premiéru na lavičce Interu, na jedno jméno bude zřejmě alergický. Mužem, kvůli kterému si možná bude trhat zbylé vlasy, je Valter Birsa. Tento šikovný záložník totiž vstřelil po krásné ráně také druhou branku Chieva, čímž deset minut před koncem definitivně ukončil sny Interu o třech bodech.

Více informací k zápasu

Bologna FC - FC Crotone 1:0

21.08.2016 20:45

Góly: 86. Mattia Destro

Boloňa nakonec v domácím prostředí udolala Crotone 1:0, ale klidně mohla vyhrát mnohem vyšším rozdílem. Zejména v prvním poločase měla nehoráznou smůlu a například Ladislavu Krejčímu nebyla uznána regulérní branka. Autorem rozdílové trefy se nakonec stal Mattia Destro.

Ladislav Krejčí se sice střelecky neprosadil, nicméně před domácími příznivci neodehrál špatné utkání a zejména v úvodu zápasu byl pořádně vidět. Už v 8.minutě se totiž dostal do stoprocentní šance, jenomže místo odkryté branky trefil jen tyč. Následně Boloňa dvakrát skórovala, ale pokaždé jí byl máván ofsajd. V prvním případě Destra se tak skutečně jednalo, v tom druhém šlo však o chybné rozhodnutí a Ladislav Krejčí se měl zapsat mezi střelce. Ve 36.minutě si domácí tým vybral znovu obrovskou dávku smůly, když Saphir Taider orazítkoval tyč!

Boloňa svojí převahu v prvním poločase nevyužila a dlouho se také nemohla prosadit v tom druhém. Čtvrthodiny před koncem poslal balón z dobré pozice nad Destro a už to vypadalo, že branka na stadionu Renata Dall'Ara prostě nepadne. Vše se zlomilo až v 86.minutě poté, co získal míč po špatné rozehrávce Džemaili a naservíroval ho do úniku Destrovi, který celou akci neomylně zakončil střelou k tyči.

Crotone za celý zápas branku domácích neohrozilo a ani v závěru se žádný nápor nekonal.Domácí tak nakonec zvítězili 1:0.

Více informací k zápasu

Atalanta Bergamo - SS Lazio 3:4

21.08.2016 20:45

Góly: 63. Franck Kessié, 67. Franck Kessié, 90+1. Andrea Petagna - 15. Ciro Immobile, 20. Wesley Hoedt, 33. Cristiano Lombardi, 89. Danilo Cataldi

Lazio dokázalo v prvním zápase vyhrát na půdě Atalanty Bergamo 4:3 díky fantastické půlhodině, během které nastřílelo tři branky. Atalanta to však ani po tak nepříznivém stavu nezabalila a nakonec díky slepeným brankám usilovala o body do poslední minuty. Nastavený čas pak přinesl pořádné drama!

Atalanta vykročila do nové sezony přímo katastrofálně a než se stačila v úvodní půlhodině rozkoukat, prohrávala o tři branky! Lazio poprvé otevřelo domácí defenzívu v 15.minutě, když zblízka překonal Sportiella Ciro Immobile. Ten si těžko mohl představit soutěžní premiéru v novém dresu. Lazio navíc pokračovalo v produktivitě a zanedlouho vedlo už o dva zásahy. Centr Bíglii se totiž snesl na hlavu Hoedta a Sportiello byl bez šance. Atalanta se následně nadechovala, ale Lazio jí okamžitě srazilo třetím gólem. Immobile ještě Sportiella nepřekonal ale z dorážky se to povedlo Lombardimu, který měl jednoduchou práci.

Bergamaschi byli zralí na ručník a jestli něco potřebovali, byl to konec prvního poločasu. Po změně stran přeci jenom Atalanta přeskupila síly a konečně začala být nebezpečná. Hned z kraje poločasu mohl snížit Paloschi, ale proti byl golman Marchetti. Dlouho to vypadalo, že si Biancocelesti výsledek v pohodě uhlídají, ale jen na moment ztratili koncentraci a Atalanta okamžitě trestala. V rozmezí od 64. a 67.minuty dokonce dvakrát skórovala a rázem byla zpátky ve hře o body. Nejprve potrestal hrubou chybu Marchettiho Franck Kessié a o chvíli později stejný muž pohotovou dorážkou snížil na rozdíl jediné trefy.

Lazio si navíc koledovalo, ale další gól nepřicházel. Až v posledních minutách nejprve zvýšil na 4:2 Cataldi a vzápětí znovu snížil na rozdíl jediné trefy Andrea Petanga. Více už Bergamaschi nestihli a Laziu nakonec podlehli po dramatickém závěru divokým výsledkem 3:4.

Více informací k zápasu

Empoli FC - UC Sampdoria 0:1

21.08.2016 20:45

Góly: 37. Luis Muriel

Porážkou vstoupilo do nové sezony Empoli, které nestačilo na janovskou Sampdorii. Utkání nenabídlo mnoho šanci, tu jednu z mála dokázal proměnit Luis Muriel. Od 61.minuty se na trávníku objevil i Patrik Schick, ale střelecky se neprosadil.

Sampdoria začala o něco lépe a v úvodních minutách musel Pelagotti vyrážet nepříjemnou Álvarezovu ránu. Dlouhou dobu se pak na trávníku nic podstatného nedělo a diváci se spíše nudili. Až ve 37.minutě předvedl individuální akci Luis Muriel. Poté co se dostal do šestnáctky tvrdě vypálil a golman Pelagotti na jeho pumelenici neměl nárok!

Ve druhém poločase byl obraz hry totožný. Šancí málo a o něco více byla nebezpečnější Sampdoria. V 61.minutě navíc přišla velká chvíle Patrika Schicka, který se dostal na plac místo Argentince Álvareze.

Empoli se dostalo do nadějné šance až v 68.minutě, kdy se Krunjić řítil sám na Viviana, jenomže brankáře Námořníků nepřekoval a hubené vedení Dorie tak pokračovalo. Šance domácího Empoli se pak rapidně ztenčily, když sedm minut před koncem uviděl za ostrý zákrok červenou kartu Massimo Maccarone. Oslabené Empoli nebylo sto Sampdorii vzdorovat a utkání nakonec prohrálo.

Více informací k zápasu

AC Milán - Turín FC 3:2

21.08.2016 18:00

Góly: 38. Carlos Bacca, 50. Carlos Bacca, 62. Carlos Bacca (pen.) - 48. Andrea Belotti, 90+1. Daniele Baselli

Velmi dobře vstoupil do nové sezony AC Milán. Svěřenci nového trenéra Vincenza Montelly porazili díky hattricku Carlose Baccy FC Turín 3:2. Hosté se v Miláně na moc nezmohli, přesto utkání ještě v závěru dokázali zdramatizovat a díky penaltě sahali po vyrovnání. Rossoneri však spasil golman Donnarumma.

Milánská sestava nastoupila v očekávaném složení, ale zatím bez posil Lapaduly, Sosy a Gomeze. Výrazná posila chyběla i na druhé straně, zranění do hry nepustila Iaga Falquého, na druhé straně Adem Ljajić nastoupil od úvodní minuty.

Jako první měli na kopačkách vážnější šanci domácí borci, ve 14.minutě ale Bacca nedokázal z dobré pozice usměrnit balón do sítě, ale jak ukázal čas, teprve se zastřeloval. Turínští výjma několika rohových kopů branku mladíčka Donnarummy prakticky neohrožovali a tak nakonec udeřilo na straně Rossoneri. Ve 38.minutě poslal na malé vápno přesný centr rozeběhnutý Abate a Carlos Bacca neměl nejmenší potíž dostat balón do sítě! AC Milán šel do šaten za velice příznivého stavu, jenomže po změně stran se stalo přesně to, co milánské sráželo v minulých sezonách. Naprostá nekoncentrace a z toho vyplývající brzké vyrovnání.

Jen tři minuty po změně stran neuhlídala stoperská dvojice Romagnoli - Paletta náběh Belottiho a Donnaruma na jeho umístěnou hlavičku neměl sebemenší nárok. Ale tenhle výsledek vydržel pouhé dvě minuty. Niang těsně před rohovým praporkem nakopl balón do vápna, Carlos Bacca dobře zpracoval a vrátil vedení na stranu Rossoneri! Od kolumbijského zabijáka to ještě nebylo vše. Po hodině hry byl ve vápně faulován Bonaventura a Carlos Bacca suverénní penaltou výrazně příblížil domácím tři body a navíc zkompletoval hattrick. Milán se následně dostal do laufu a bez problému kontroloval hru.

Až v závěrečných minutách už se nejspíše viděl vítězně v šatně a utkání nepochopitelně zdramatizoval a málem i ztratil. V první minutě nastaveného času našel De Silvestri za obranou Rossoneri Daniela Baselliho a ten podruhé překonal Gigiho Donnarummu. A uběhlo jen pár minut, když Paletta ve vlastním vápně fauloval, uviděl červenou kartu a nabídl Turínu pokutový kop! Belotti ale vyrovnání odmítl a naopak vynesl do nebes miláčka domácích Gigiho Donnarummu. AC Milán tak jeho zásluhou a samozřejmě zásluhou Baccy zvítězil 3:2.

Více informací k zápasu

Juventus FC - ACF Fiorentina 2:1

20.08.2016 20:45

Góly: 37. Sami Khedira, 75. Gonzalo Higuaín - 70. Nikola Kalinić

Juventus Turín po náročném boji porazil konkurenta z Toskánska. Jako první se domácí ujali vedení už v prvním poločase po trefě Khediry. Ve druhé půli sice srovnal Nikola Kalinić, ale patnáct minut před koncem si hlavní slovo vzal Gonzalo Higuaín. Juventus tak vykročil za obhajobou titulu očekávanými třemi body.

Do hvězdné sestavy trenéra Allegriho se vměstnali hvězdy jako Dybala, Alves, Buffon, Khedira nebo Mandzukić. Hostující Fialky nasadily útočnou dvojiici Kalinić a Iličić. Sudí Davide Massa měl na starosti dodržování fotbalových regulí. Mnoho práce neměl, neb se v prvních deseti minutách nic moc nedělo. Po čtyřech minutách brankář Tatarusanu špatně rozehrál a jeho chyba se málem stala Viole osudnou. Brankář Fiorentiny totiž poslal míč přímo na kopačky Samiho Khediry. Ten ale nemířil přesně a prázdnou bránu minul.

Juventus byl v prvních dvaceti minutách mnohem aktivnějším týmem a Fiorentina často nevěděla, jak jeho útoky zastavovat. Zejména Mario Mandzukić dělal obraně velké potíže. Toskánský celek dlouhou dobu nemohl najít správný recept na překonání pečlivé záložní řady Juventusu. Po nahrávce Chielliniho se ke střele dostal argentinský talent Paulo Dybala, jehož ostrá dělovka letěla jen těsně mimo hostující branku. Svůj podíl na atraktivní hře chtěl přidat také zkušený bek Dani Alves, jehož centr našel Maria Mandzukiće. Zkušený útočník ale o míč přišel a nechtěně navíc pomohl založit protiútok soupeře.

Nerovný souboj sváděl po třiceti minutách Marcos Alonso se zkušeným stoperem Barzaglim, kterého překonal. Zuby si ale vylámal na jeho mladším kolegovi Bonuccim. Deset minut před pauzou se konečně měnilo skóre utkání. Nadšené domácí publikum bylo svědky první branky zápasu, když si na centr obránce Chielliniho naběhl Němec Sami Khedira. Rumunský brankář Tatarusanu byl na jeho hlavičku krátký.

A nebylo to vše. Ještě před odchodem do šaten se málem prosadil Chorvat Mario Mandzukić. První půli uzavřela nepovedená šance obránce Alexe Sandra, který střílel těsně mimo. Ve druhém poločase už neneastoupil mladík Chiesa, kterého vystřídal talentovaný Španěl Tello. Ani to ale Viole nepomohlo k větší aktivitě. Velký kus práce naopak musela zajistit hostující obrana. Svou účast na hřišti se tvrdou ranou pokoušel demonstrovat zkušený záložník Asamoah. Jeho ránu ještě mohl tečovat pohotový Mario Mandzukić, jenže pokus někdejšího hráče Bayernu Mnichov letěl těsně mimo.

Juventus celkem v pohodě odrážel neškodné útoky Fiorentiny a sám se připravoval na rozhodující úder. Dvacet minut před koncem ale jeho plány přerušil Nikola Kalinić. Centr od rohového praporku totiž poslal přesně za záda brankáře Gigiho Buffona. Juventus to ale nezlomilo a pouhé čtyři minuty po inkasované brance se znovu dostal do vedení. Mnoho lidí tvrdilo, že nákup Gonzala Higuaína je čirým bláznovstvím. Argentinský střelec ale vzal tíhu momentu na sebe a 15 minut před koncem utkání zasadil smrtící ránu. Nejprve pálil Kwadwo Asamoah, ale míč nakonec do sítě dopravil právě Gonzalo Higuaín - 2:1.

V poslední desetiminutovce přidat další zásah mladý záložník Mario Lemina, jehož rána skončila těsně mimo tři tyče. Fiorentina už neměla sílu na zvrat a první kolo Serie A se jí nepovedlo. Juventus naopak potvrdil, že měl při nákupu Gonzala Higuaína štěstí. Ten tak navíc přidal svou první trefu za turínský velkoklub. Juventus vykročil za obhajobou titulu tím nejlepším možným způsobem.

Více informací k zápasu

AS Řím - Udinese Calcio 4:0

20.08.2016 18:00

Góly: 65. Diego Perotti (pen.), 75. Diego Perotti (pen.), 82. Edin Džeko, 84. Mohamed Salah

První zápas sezony se v Itálii rozhodně povedl. První poločas duelu mezi římským AS a Udinese možná ještě mnoho ještě atraktivity nenabídl, ale poločas druhý ukázal čtyři góly. MEzi úspěšné střelce se zařadili Salah, Džeko a dvakrát skóroval Perotti.

AS Řím nastoupil do prvního zápasu sezony v nejsilnější možné sestavě. V týdnu jej čeká klíčové utkání v rámci předkola Ligy mistrů s Portem, na které se Vlci chtěli naladit pohodlnou výhrou. I proto trenér Spalletti nasadil hráče jako Strootman, Nainggolan, Džeko nebo Manolas. Prostor dostala i nová posila AS, kterou je brazilský bek Bruno Peres. Zebry nastoupily s mladým útočníkem Zapatou, kterého podporoval talentovaný záložník de Paul.

Pod pečlivým dohledem arbitra Di Bella se Vlci ujali dobývání obranného valu soupeře. První vážnější příležitost měl na svědomí Bruno Peres, který se chtěl ukázat před novými fanoušky. Zkušený hráč si navedl míč na svoji silnější pravačku a tvrdou střelou protáhl brankáře Karnezise. Na druhé straně se střelou pochlubil útočník Zapata. V patnácté minutě nechal Edin Džeko vzpomenout na loňskou a velmi nepodařenou sezonu. Po asistenci Mohameda Salaha ale minul odkrytou bránu a míč poslal vysoko nad! Útočníci Udinese obranu domácích příliš nezatížili a Řím se mohl soustředit na útočení. První poločas ale mnoho zajímavého nenabídl, takže diváci se odcházeli občerstvit značně nespokojeni.

Spokojený nebyl ani trenér Spalletti, který po nepovedené akci El Shaarawyho jen mávnul rukou. Krátce před koncem první půle se do šance dostal Belgičan Nainggolan, jehož hlavička skončila pouze v boční síti. Do druhého poločasu museli domácí mnohé změnit. Pomohla jim v tom zvýšená aktivita, kterou dodal mimo jiné Mohamed Salah. Egyptský útočník našel šajtlí na přední tyči nabíhajícího Nainggolana, který ale zakončení nezvládl. Deset minut po změně stran se ocitl zcela sám před brankářem Edin Džeko. Brankář Karnezis ale jeho pokus skvěle vytáhl mimo tři tyče.

Klíčový moment utkání nastal jen tři minuty poté když nevýrazného El Shaarawyho vystřídal Perotti. S jeho příchodem na hřiště začala hra AS dávat smysl. Edin Džeko si po hodině hry došel pro penaltu, kterou zahrával právě novic Perotti. Zkušený Argentinec poslal brankáře na druhou stranu a Řím konečně skóroval - 1:0. Domácí pokračovali v aktivním přístupu, který mohl pojistit stoper Manolas. Míč na hlavu řeckému obránci mladý talent Paredes, jenže brankář Karnezis byl na místě ve správný čas. Pátnáct minut před koncem fauloval Badu v pokutovém území Salaha a následnou penaltu opět bez problémů proměnil Diego Perotti.

Zběsilou poslední desetiminutovku načal Edin Džeko, který dopravil do sítě míč od Nainggolana. O pouhou minutu později se první branky nové sezony dočkal také aktivní Mohamed Salah, který sice první šanci neproměnil, ale dorážel prakticky do prázdné brány - 4:0. Ve zbylém čase už Zebry nedokázaly reagovat a podlehly domácímu týmu vysokým rozdílem.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AS Řím11004:03
2.Janov CFC11003:13
3.Chievo Verona11002:03
4.SS Lazio11004:33
5.AC Milán11003:23
6.Juventus FC11002:13
7.UC Sampdoria11001:03
 Bologna FC11001:03
 US Sassuolo11001:03
10.Delfino Pescara10102:21
 SSC Neapol10102:21
12.Atalanta Bergamo10013:40
13.Turín FC10012:30
14.ACF Fiorentina10011:20
15.Empoli FC10010:10
 Città di Palermo10010:10
 FC Crotone10010:10
18.Cagliari Calcio10011:30
19.Inter Milán10010:20
20.Udinese Calcio10010:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (617)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele