Serie A - preview 1. kola

21.08.2016, 08:47
Aktuality
Zahajovací kolo italské Serie A dnes pokračuje mimo jiné pod taktovkou obou milánských klubů. AC celý program vykopne duelem s Turínem i svým někdejším koučem Mihajlovićem, v čele Interu si pak Frank De Boer odbude ligovou premiéru na hřišti Chieva. Dále například Lazio zavítá do Bergama, vicemistři z Neapole zkusí vyrabovat Pescaru a ambiciózní Bologna pohostí Crotone...
AC Milán - Turín FC  (neděle 18:00)
Na milánském San Siru se v prvním kole představí FC Turín se Sinišou Mihajlovićem na trenérské lavičce. Někdejší kouč Rossoneri nahrazuje na lavičce Granaty úspěšného Giampiera Venturu a proti svému bývalému zaměstnavateli není bez šance. Turín dobře posílil a z Milána si hodlá odvézt všechny body.

S velkou neznámou vstupuje do sezony AC Milán. Slavný klub změnil přes léto majitele, avšak potřebná finanční injekce příjde až v zimě, takže si musejí Rossoneri vystačit s víceméně stejnou sestavou jako v loňské sezoně, doplněnou o nově příchozího Sosu a stopera Gomeze. Milán už tři sezony v řadě skončil mimo pohárová umístění a tuto katastrofální bilanci by rád změnil.

Nový kouč Vincenzo Montella nebude mít jednoduchou pozici, na druhé straně se podařilo udržet hlavní opory, zejména Carlose Baccu a stopera Alessia Romagnoliho, a ať je to, jak je to, AC by mělo mít ty nejvyšší ambice. V přípravě si Milán vedl střídavě, na americkém turné porazil na pokutové kopy Bayern Mnichov, ale s Liverpoolem a Chelsea prohrál. Rozpaky také přineslo přípravné utkání s německým Freiburgem, které sice milánští výsledkově zvládli, ale herně vůbec nepřesvědčili.

Hodně vzruchu zažil v létě i FC Turín. Granata se rozloučila s úspěšným trenérem Giampierem Venturou, který odešel k italské reprezentaci, a nahradila ho Sinišou Mihajlovićem, který naposledy vedl AC Milán. Mimo to přivedl hned několik zajímavých jmen jako Iago Falqué, Adem Ljajić, Arlind Ajeti, Lorenzo De Silvestri.

Lepší vzájemnou bilancí disponuje AC Milán, nicméně v posledních letech bývají zápasy těchto soupeřů hodně vyrovnané. A vzhledem k milánským výsledkům v minulých sezonách a dobrému posílení Granaty jsou šance obou týmů na vítězství vyrovnané.

Milán se bude muset v úvodním kole obejít bez Elyho, Zapaty, nově příchozího Vangioniho, Vergary i další posily, útočníka Lapaduly. Podobně je na tom rovněž Turín. Kouč Mihajlović nemůže počítat s Benassim, Zappacostou, Avelarem či Iagem Falqué.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Abate, Paletta, Romagnoli, De Sciglio - Bertolacci, Montolivo, Bonaventura - Suso, Bacca, Niang
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Silvestri, Rossettini, Moretti, Molinaro - Acquah, Vives, Obi - Martínez, Belotti, Ljajić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.50 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Città di Palermo - US Sassuolo  (neděle 20:45)
Kdysi se Palermo pokoušelo dostat do evropských pohárů a poměrně se mu to dařilo. Teď je sicilský klub v opačné pozici a strádá. Roli překvapení ligy v poslední době plní jiný celek - nenápadné Sassuolo.

Není to tak dávno, co se Sassuolo objevovalo ve druhé lize a po postupu mezi italskou elitu bylo pasováno do role jasného outsidera. O pár let později se situace změnila natolik, že se hráči malého klubu vracejí z úspěšného tažení pohárovou Evropou. Před startem ligového ročníku už za sebou mají nejeden složitý boj v rámci předkol Evropské ligy. Nejprve se sympatickému klubu povedlo vyřadit zkušenější Luzern a ve čtvrtek si v rámci čtvrtého předkola EL s chutí zastřílel proti srbské Crvené zvezdě. Za poslední dva duely v pohárech se Sassuolo pyšní skvělým skóre 6:0!

Mnozí se shodují na tom, že klíčem k úspěchu je kombinace poctivé a tvrdé práce spolu s osobností trenéra Eusebia Di Francesca. Ten v Sassuolu zažíval i těžké chvíle a jednou mu dokonce hrozil vyhazov, ale nyní platí za talentovaného kouče, schopného motivátora a taktika. Sassuolo prakticky postrádá velké hvězdy, ale jedná se o značně hladový tým, který sází především na mladé hráče s velkým potenciálem. Teď se musí vyrovnávat se ztrátou mladého útočníka Sansoneho, který dal přednost Villarrealu, ale do týmu přišli Letschert s Matrim.

Neroverdi navazují na skvělý loňský ročník, ve kterém skončili na parádním šestém místě. A to by trenér Di Francesco rád alespoň zopakoval. "Máme výhodu v tom, že od nás nikdo moc nečeká, jsme malý klub. Ale máme zde skvělé lidi, pracujeme s dobrou koncepcí a máme také trochu štěstí. Možná budeme trochu unavení po náročných zápasech, ale má to i své výhody. Budeme více rozehraní, hráči budou mít zažité své úkoly. Chtěli bychom se usadit poblíž pohárových příček také tento rok," plánuje rodák z Pescary.

Sassuolo je čtyřiceti tisícové městečko, které se stalo industriálním centrem provincie Modena a rádo by předvedlo svůj vliv také do fotbalového prostředí. První krok v novém ročníku udělá na Sicílii, kde panuje domácí Palermo. To na časy evropských pohárů spíše jen vzpomíná. Stránky novin teď zaplňují vyjádření a kroky excentrického prezidenta Zampariniho, jehož koníčkem se stalo překotné najímání dříve vyhozených trenérů.

Palermo skončilo v minulé sezoně na 16. místě a eskapády kolem klubu pomalu přestávaly bavit i samotné fanoušky. Navíc se z Palerma v létě vydal do Sevilly oblíbenec Franco Vázquez, který bude citelně scházet. Skončili rovněž Sorrentino s Gilardinem, které mají nahradit sázky typu Nestorovskiho, Sallaie nebo Aleesamiho. Pryč jsou časy Marescy, Brienzy, Toniho, Cavaniho nebo Pastoreho. Dokáže Palermo zastavit pozvolný pád a vykročí pod dohledem arbitra Pairetta správným směrem?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.25 - 3.25 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Janov CFC - Cagliari Calcio  (neděle 20:45)
Fotbalisté Janova přivítají na Marassi staronového účastníka Serie A Cagliari. Cílem domácího výběru bude vylepšit loňské jedenácté místo a v nejlepším případě promluvit do bojů o evropské poháry. V nich Grifové naposledy startovali v sezoně 2009/2010.

Klubový prezident Enrico Preciozi by samozřejmě rád viděl svůj tým v širší špičce Serie A, ale doby, kdy se Janov rval o poháry, jsou zkrátka ty tam. Loni skončil na jedenáctém místě a nakonec se po sezoně rozloučil i s trenérem Gianem Pierem Gasperinim, který se za ta léta stal jakýmsi symbolem klubu. Jeho nástupcem je možná trochu překvapivě chorvatský trenér Ivan Jurić, jenž dokázal do Serie A přivést druholigové Crotone.

Janov se činil i na přestupovém poli a lovil zejména v jihoamerických vodách. Hned tři nové tváře mají argentinskou příslušnost - Gentiletti, Ocampos a Simeone. V trvalý přestup změnil hostování urugvajce Diega Laxalta. Ten v janovském dresu podával dobré výkony a Inter Milán neměl problém s transferem souhlasit.

Domácí začnou nový ročník zápasem s nováčkem z Cagliari. Hosté ze Sardinie se vracejí do nejvyšší soutěže po roční pauze. A aby se neopakovala situace ze sezony 2014/2015, přivedlo vedení hned několik zvučných posil. Simona Padoina a Mauricia Islu z Juventusu, z Fenerbahce jako volný hráč přichází Bruno Alvés a zadarmo přichází i Marco Borriello. Záložní řady pak doplnil z druholigového Hellasu Artur Ionita.

Massimo Rastelli má tedy k dispozici hráčský kádr, který by se kvalitou měl rozhodně zachránit. Na úvod mise čeká hosty FC Janov, se kterým v minulosti sehrál několik vyrovnaných utkání. Bilance Sardiňanů není vůbec špatná, na Marassi dokonce před dvěma lety zvítězil.

Grifům bude v prvním zápase scházet zraněný Ninkovič, je to však jediná absence, kterou kouč Jurić eviduje. Mnohem více starostí má Rastelli. Barella je vykartován a Joao Pedro, Dessena, Melchiori a Farías mají zdravotní potíže.
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Lamanna - Izzo, Burdisso, Gentiletti, Lazović - Rincón, Veloso, Laxalt, Panděv - Pavoletti, Ocampos
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Storari - Alves, Salamon, Ceppitelli - Isla, Padoin, Di Gennaro, Ionita, Murru - Borriello, Sau
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.30 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Delfino Pescara - SSC Neapol  (neděle 20:45)
Juventus přišel o Paula Pogbu. Nebylo to ale jediné loučení, protože svou oporu ztratila také Neapol. Opustil ji, k zlosti fanoušků celku z Kampánie, střelec Gonzalo Higuaín. Jak se Neapol vypořádá se stínem argentinské hvězdy proti nováčkovi z druhé ligy?

Giorgio Repetto. Tak se jmenuje hráč, který vstřelil historicky první gól Pescary v nejvyšší italské soutěži. Konkrétně to bylo v roce 1977 a jednalo se o první utkání Pescary v nové sezoně. A hádejte, do čí sítě se tehdy Repetto trefil? Správně, hned na úvod ligového ročníku se Delfíni utkali s Neapolí. O 39 let později se historie opakuje.

Patnáct minut před devátou hodinou večerní se dočkají výkopu sezony také fanoušci Neapole a Pescary. Na stadionu Adriatico by mělo být hodně veselo, protože Pescara se v první lize naposledy objevila v sezoně 2012/2013. Tohle utkání bude hodně speciální pro několik lidí a jedním z nich je bezpochyby Lorenzo Insigne. Malý neapolský princ totiž na sebe výrazněji upozornil právě v Pescaře, kde vytvořil nebezpečnou ofenzivní dvojku s Cirem Immobilem. Od té doby ušel velký kus cesty a teď se o něj přetahují další elitní týmy, neboť v Neapoli zatím neprodloužil stávající kontakt.

Abruzzesi, jak se hráčům Pescary přezdívá, mají o jednu další motivaci navíc. Porazit Neapol se Pescaře tradičně nedaří. Zvládla to jen třikrát ze dvanácti pokusů. Největší pozor si musí dávat zvláště obrana Pescary, protože Neapol se v přímých duelech trefila už osmačtyřicetkrát. Přeci jen mají hráči nováčka malý záblesk naděje. Neapoli se totiž nikdy příliš nevedlo v otevíracích duelech ligového kalendáře mimo svůj domov.

Pokud Neapol začínala ligu dál od svého stánku San Paolo, připsala si jen sedm výher, 11 remíz a dokonce 16 porážek, což je bilance, se kterou bude chtít trenér Maurizio Sarri něco rychle udělat. A to tím spíš, že se na jeho celek bude upírat velká pozornost. Jak už jsem zmínil v úvodu, hlavní postava minulého ročníku je pryč. V mnoha zápasech se hráči Partenopei prezentovali herní filozofií "Dejte to Higuaínovi a on něco vymyslí". Tentokrát to nepůjde.

Neapol a zvláště její charismatický prezident Aurelio De Laurentiis vždy dokázali nahradit odcházejícího střelce adekvátní náhradou. Stalo se to u Ezequiela Lavezziho nebo Edinsona Cavaniho. Teď přišel na řadu argentinský šutér Gonzalo Higuaín, který vyslyšel volání Juventusu a po boku Dybaly se bude bít o slávu i trofeje. Mužem, který má Higuaína nahradit, se stal polský mladík Arkadiusz Milik. Ten na sebe upozornil během angažmá v Ajaxu Amsterdam a čísla, kterých v Eredivisie dosáhl, mluví za vše. Nyní jej však čekají náročnější překážky.

Neapol by si hodně přála ukázat Juventusu, že Partneopei nebyli jen Higuaínem. A především Aurelio De Laurentiis by rád vyhrál malý osobní spor s argentinským střelcem. Hned v prvním kole ale celý tým čeká náročný a především odhodlaný soupeř. Tým z Kampánie varuje i zkušený brankář Albano Bizzarri.

"Bude to hodně ostrý start do nového ročníku. Neapol v minulém roce skončila druhá jen za suverénním Juventusem, takže to bude hodně náročné utkání. Ale bereme to krok za krokem. V naší hře je vidět jasný rukopis, kterého se nesmíme vzdát ani proti těm nejlepším týmům. Víme, že Neapol má dobrého trenéra a skvělé hráče, ale nevzdáváme se předem," dodává zkušený brankář.
Delfino Pescara - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Zampano, Coda, Gyömber, Biraghi - Memushaj, Brugman, Verre - Benali, Caprari - Manaj
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Hysaj, Albiol, Koulibaly, Ghoulam - Allan, Valdifiori, Hamšík - Callejón, Gabbiadini, Mertens
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.50 - 4.50 - 1.44
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Chievo Verona - Inter Milán  (neděle 20:45)
Chievo Verona patří k týmům, které tradičně velmi dobře začínají, ale postupně jim ubývá sil. Již poněkolikáté se veronský celek musel spokojit se středem tabulky a nyní by to rád změnil. Hned na úvod jej ale čeká nevyzpytatelný Inter Milán.

Slovo nevyzpytatelný dobře vystihuje současný Inter. Milánský celek chtěl vždycky překvapovat a za éru Ericka Thohira sliboval neustále zlepšení vstříc lepším zítřkům. Toužebně očekávaný návrat do Ligy mistrů se ale stále odkládal a zkušený trenér Roberto Mancini si s vedením seděl stále méně. Pakliže chtělo vedení Nerazzurri překvapit, povedlo se. Nejednoho odborníka či fanouška klubu totiž přímo šokovalo načasování tak závratné změny, jakou je vyhození trenéra.

Ano, čas Roberta Manciniho na lavičce Interu dospěl ke konci zhruba dva týdny před začátkem ligy! Jako nástupce byl vybrán mladý trenér Frank de Boer, který si udělal jméno v Ajaxu Amsterdam. Bude to správná volba, nebo ani sympatický Holanďan nedostane Inter mezi evropskou smetánku? Nerazzurri stále řeší příliv zahraničního kapitálu, který trochu pozastavuje jejich obchodování, takže se ještě do konce přestupního období jistě dočkáme nějaké té změny.

Už teď se ale událo několik zajímavých přesunů, které by Interu mohly pomoci. Především zatím zůstal Mauro Icardi, který s kapitánskou páskou na ruce střílel gól za gólem. Problém Interu často spočíval v tom, že střelci chyběl dvorní nahrávač. Toho Inter získal ze Sevilly v podobě Evera Banegy zadarmo! Pilířem zadních řad je pak stoper Miranda, který poskytl novinářům první mínění na nového trenéra, nečekanou změnu na tomto postu i na cíle v sezoně.

"Teď chceme hlavně dobře zahájit sezonu. Čeká nás Chievo, které výborně brání, takže se musíme dobře připravit. Na nového trenéra si stále zvykáme, ale snažíme se na maximum plnit jeho přání a neustále s ním mluvíme. Není snadné podřídit se plánům a změnám tak rychle, ale jsme profesionálové a věříme, že to zvládneme. Chceme rovněž hrát co nejpohlednější fotbal, který bude bavit diváky," dodal zkušený obránce.

Chievo nikdy nepůsobilo na přestupovém poli výrazný rozruch a to samé platilo pro jeho vystoupení v první lize. Veronský celek se drží v plusu a téměř vždy si můžete vsadit na to, že se bude na konci sezony pohybovat kolem klidného středu tabulky a jeho devizou že bude tvrdá obrana. To platí i v duelech s Interem, neboť málokdy padnou více než dvě branky.

Dohromady dva góly jsme viděli za poslední tři utkání těchto týmů. A na stadionu Marc'Antonio Bentegodi je defenzíva k útočníkům Nerazzurri ještě méně shovívavá. Dodržování fotbalových regulí bude mít na starosti sudí Irrati. Dokáže nový trenér vštípit svým hráčům nové metody včas, nebo se dočkáme další nevábné podívané?
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Cacciatore, Gamberini, Cesar, Gobbi - Castro, Radovanović, Hetemaj - Birsa - Inglese, Meggiorini
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - D'Ambrosio, Miranda, Ranocchia, Nagatomo - Medel, Banega, Kondogbia - Candreva, Icardi, Perisić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.75 - 3.30 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bologna FC - FC Crotone  (neděle 20:45)
První ostrý start v Serii A čeká českého reprezentanta Ladislava Krejčího. Boloňa v domácím prostředí přivítá nováčka z Crotone a právě exsparťanský křídelník by u toho neměl chybět. Primárním cílem obou celků je pochopitelně záchrana.

Ladislav Krejčí už jedno soutěžní utkání na stadionu Renato Dall'Ara stihl a hned se gólově prosadil. Ve 3. kole italského poháru Boloňa zdolala Trapani 2:0. Každopádně těžší soupeři teprve příjdou, na úvod ligy se domácí poměří s nováčkem Crotone, který je považován za jednoho z hlavních aspirantů na sestup.

Boloňa si v uplynulé sezoně nevedla špatně, takřka celou sezonu to vypadalo, že by mohla skončit i v první polovině tabulky, ale pak domácím jaksi došel dech a nakonec to znovu byly záchranářské starosti. Svěřenci Roberta Donadoniho ve finále skončili na čtrnáctém místě.

Crotone dostal historicky poprvé do nejvyšší soutěže chorvatský kouč Ivan Jurić, nicméně po sezoně vyslyšel vábení janovského FC, takže vedení muselo pro Serii A najít jiného kouče. Po snahách získat Zemana nebo Grossa se nakonec kormidla ujal Davide Nicola, někdejší kouč Bari či Livorna. Pitagorici, jak se celku přezdívá, skončili uplynulý ročník Serie B na druhém postupovém místě s celkem jasným náskokem.

Také Crotone posilovalo, ale žádná zvučná jména v týmu nehledejme. Spolehát se bude zejména na týmovou soudržnost, a jak už bylo avizováno výše, primárním a hlavním cílem je záchrana.

Boloňa nemůže počítat s Donsahem, Floccarim ani Ferrarim. Kouč Roberto Donadoni má ale široký kádr a zacelit mezery by neměl být problém. Na druhé straně barikády Crotone žádnou absenci nehlásí, takže kouč Nicola může počítat s nejsilnějším složením.
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Krafth, Gastaldello, Maietta, Masina - Taider, Pulgar, Nagy - Verdi, Destro, Krejčí
FC Crotone - pravděpodobná sestava:
Cordaz - Ceccherini, Dos Santos, Ferrari - Sampirisi, Capezzi, Salzano, Martella - Tonev, Simy, Palladino
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.10 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atalanta Bergamo - SS Lazio  (neděle 20:45)
Atalanta Bergamo se v prvním zápase nového ročníku Serie A představí ve svém svatostánku Atleti Azzurri D'Italia, kde poměří síly s Laziem. Římský klub by rád zopakoval předloňskou sezonu, kdy skončil na třetím místě, nicméně činit tak už bude bez tradičních opor Antonia Candrevy a Miroslava Kloseho.

V letní přestávce se v kádru Atalanty udála hlavní změna na trenérském postup. Zkušený Edy Reja odmítl pokračovat, a tak bylo vedení nuceno sehnat náhradu. Tu nakonec přivedlo z nedalekého Janova, odkud přichází jiný zkušený lodivod Gian Pier Gasperini. Jeho primárním cílem bude co nejdříve zajistit záchranu, optimálně pak zopakovat nejhůře loňské třinácté místo.

Rušné přestupní léto mají za sebou v Římě. Lazio se rozloučilo s ostříleným veteránem Miroslavem Klosem a také Antoniem Candrevou. Právě o italského reprezentanta byl velký zájem a z věčného města ho nakonec vykoupil konkurenční Inter Milán. Biancocelesti ale dobře posílili a přivedli hráče jako Jordan Lukaku, Ciro Immobile, Moritz Leitner nebo z ruského Rostova obránce Bastose.

Dlouho se také spekulovalo o novém kouči. Simone Inzaghi byl původně jen dočasnou náhradou, nicméně jeho výsledky ze závěru minulé sezony vedení přesvědčily a bývalý útočník Lazia bude mít možnost vést celek od úvodního kola. Biancocelesti by se rádi vrátili do pohárové Evropy, nejlépe pak zopakovali umístění z předminulé sezony, kdy skončili na třetím místě a kvalifikovali se tak do předkola Ligy mistrů.

Zatímco trenér Gasperini může využít všechny své hráče, Simone Inzaghi tuto možnost nemá. V prvním zápase bude postrádat Felipe Andersona, Mauricia a Luliće. Bergamaschi mají s Laziem vyrovnanou bilanci, naposledy tu se stejným soupeřem vyhráli 2:1.
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Masiello, Toloi, Zukanović - Conti, Kurtić, Kessié, Dramé - D'Alessandro, Paloschi, Goméz
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Basta, De Vrij, Hoedt, Lukaku - Parolo, Bíglia, Milinković-Savić - Kishna, Immobile, Keita
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.25 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Empoli FC - UC Sampdoria  (neděle 20:45)
Hned v prvním ligovém zápase čeká trenéra Marca Giampaola návrat do Empoli. Nový kouč Sampdorie přišel do Janova právě z Empoli, které v minulé sezoně dovedl k úspěšnému desátému místu.

Empoli má před sebou těžký úkol a sice zopakovat loňské výborné umístění. Azzurri skončili na desátém místě a ještě tak vylepšili předchozí úspěch Maurizia Sarriho. Bohužel kouč Marco Giampaolo se rozhodl nepokračovat a nakonec odešel za novou výzvou do Janova.Vedení tak bylo nuceno podívat se po náhradě a tou se nakonec stal Giovanni Martusciello.

Také v kádru Empoli došlo k několika změnám. Těmi nejhlavnějšími jsou odchod Tonelliho do Neapole a naopak příchod zkušeného útočníka Alberta Gilardina nebo Manuela Pasuala. Vedení také udrželo Riccarda Saponaru a v týmu nadále pokračuje veterán Massimo Maccarone.

Změny proběhly i v kádru Sampdorie a rovnou s českou stopou. Ze Sparty přišel talentovaný Patrik Schick, ale prozatím se s jeho zařažením do základní sestavy nepočítá. Na druhou stranu jeden vážný konkurent už stihl odpadnout, problémový útočník Antonio Cassano se nepohodl s vedením. Konkurence je ale i tak velká a od úvodní minuty by měli dostávat šanci Muriel s Quagliarellou. Nejcitelnější ztrátou je pro Dorii odchod Roberta Soriana, který posílil španělský Villarreal.

Sampdoria bude obhajovat loňské patnácté místo a rozhodně by ráda skončila výše. Zdali se zapojí do bojů o poháry, se teprve uvidí, každopádně vždy, když v posledních letech poháry hrála, znamenalo to pořádné ligové problémy.

Empoli bude scházet pouze Mčedlidze a podobně je na tom i Sampdoria, která nemůže využít služeb Škriniara. S velkou pravděpodobností je vyloučen i start čerstvé akvizice z Anderlechtu Dennise Praeta, jenž se českým fanouškům představil v zápase 4. předkola EL proti Slavii.
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Pelagotti - Laurini, Cosić, Costa, Pasqual - Tello, Maiello, Croce - Saponara - Pucciarelli, Maccarone
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - Sala, Silvestre, Regini, Pavlović - Barreto, Torreira, Linetty - Álvarez - Muriel, Quagliarella
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.20 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Řím - Udinese Calcio  (sobota 18:00)
Italská elitní liga startuje v sobotu večer, kdy si pro své fanoušky a sledující přichystala dvě zajímavá utkání. A jako první se představí domácí AS Řím, které chce opět bavit fotbalem, jenž přináší výsledky. V cestě mu stojí Udinese, které vzal pod křídla trenér Beppe Iachini.

Po dlouhé době jsme zpátky! Italská nejvyšší soutěž naplno rozjede svůj kolotoč, na kterém se budeme vozit každý víkend. A začínáme poměrně zostra, protože první na řadu přichází obnovené AS Řím v čele s oblíbeným trenérem Spallettim. To už jsme v jednom soutěžním utkání mohli vidět, protože římský celek se ve středu večer vydal do Portugalska. Na základě třetího místa z loňské sezony jej čeká dvojutkání s Portem coby vstupenka do základních skupin Ligy mistrů.

A Italové si nevedli vůbec špatně. Na hřišti dominovali až do chvíle, kdy byl po druhé žluté kartě vyloučen obránce Thomas Vermaelen. Zkušenému stoperovi, který má tvořit parťáka Kostasu Manolasovi, se jeho soutěžní debut za Giallorossi moc nepovedl, třebaže konečná remíza 1:1 ze hřiště soupeře se v pohárové matematice počítá. Teď se ale musí zraky a síly Vlků obrátit na ligu, v níž chtějí letos působit lepším dojmem.

Minulý ročník poznamenal konec éry Rudiho Garcii, který byl kvůli špatným výsledkům a dlouhodobě stereotypní hře odvolán. Na jeho místo naskočil osvědčený italský taktik Luciano Spalletti, pro něhož jde o druhé angažmá na římské lavičce. Jeho nástup byl na mužstvu i jeho herním projevu hodně znát a Vlci se začali rázem šplhat tabulkou. Vylepšená hra jim nakonec vynesla třetí místo o fous za Neapolí.

Kádr AS se hodně pozměnil. Jedničkou mezi třemi tyčemi je aktuálně brazilský talent Alisson, do obrany přišli Vermaelen, Fazio, Juan Jesus nebo Mario Rui. Ten se ale v přípravě zranil a na marodce se přidal k obránci Rüdigerovi. Z hostování se vrací Leandro Paredes, do kterého fanoušci vkládají velké naděje. A sympatie postupně více vyjadřují také směrem k Edinu Džekovi, který tradičně mívá lepší druhé sezony. Soutěžního debutu by se mohl dočkat také krajní bek Bruno Peres, který k Vlkům přišel teprve ve středu.

Řím se s Udinese hned v prvním kole ligy už jednou setkal a na zápas z roku 2003 vzpomíná poměrně dobře. V hodně temperamentním utkání nakonec i díky brance Vincenza Montelly zvítězil 2:1 a tři body před odvetou s Portem by se mu určitě hodily. V duelu se Zebrami bude jasným favoritem i vzhledem k minulosti. Zebry naposledy AS oloupily v listopadu 2011 a od té doby se jim vyzrát na AS nedaří. Rovněž Zebry mají velkou chuť zapomenout na nepodařenou sezonu a načít nový list. Vloni se málem nedokázaly zachránit a skončily jen bod nad sestupem.

Zlepšení jim má zajistit právě trenér Giuseppe Iachini, který na konci května vystřídal Luigihio De Cania. Iachini má za úkol pracovat s mladými talenty, čemuž odpovídají také dosavadní kroky Udinese na přestupovém poli. Do týmu přišly ročníky 1995 nebo 1996 s nadějí na základní sestavu. Velké naděje vkládají fanoušci do Rodriga De Paula, který v sobě skrývá velký potenciál. Mnoho kreativity ale Udinese také ztratilo odchodem Piotra Zielińskiho nebo Bruna Fernandese.

A dá se očekávat, že pohyby v kádru budou pokračovat. Fanoušci i po posledním nezdaru a vypadnutí z Coppa Italia volají po posilách, s čímž souhlasí sportovní ředitel Nereo Bonato. V rozhovoru pro Messaggero Veneto sdělil: "Je jasné, že na trhu jsme ještě neskončili. Náš kádr je úzký a hledáme ještě kvalitní hráče. Někdo z kádru samozřejmě ještě odejde, ale snažíme se zkvalitnit naše řady," dodal Bonato.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Florenzi, Manolas, Vermaelen, Juan Jesus - Nainggolan, De Rossi, Strootman - El Shaarawy, Džeko, Salah
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Angella, Danilo, Felipe - Widmer, Badu, Fofana, De Paul, Armero - Penaranda, Zapata
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.50 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Juventus FC - ACF Fiorentina  (sobota 20:45)
Sobotní večer je v rámci Serie A vyhrazen ambiciózním týmům, takže musí zákonitě dojít i na obhájce titulu. První z mnoha kroků vedoucích k možné obhajobě udělá Stará dáma doma a svou přítomností ji potěší Fiorentina.

Juventus Turín v létě ukázal, když se mu chce nebo to situace žádá, umí nastřádané mince pořádně roztáčet. Nemá smysl tu rozebírat, zda byl přestup Gonzala Higuaína z Neapole za takovou sumu vhodný, nebo jestli Juventusu naopak paradoxně ublíží. Jisté ale je, že Juventus ukázal své ambice i ochotu udělat další krok. V dnešním světě fotbalu vám sice peníze stále ještě titul nekoupí, ale mohou vám k němu hodně pomoci. A Juventus se rozhodl útočit na všech frontách.

Fanoušci se tak mohou těšit na další hvězdy, které ještě doplní již tak skvělý soubor. Jistě, oželet musí odchod miláčka a teď již nejdražšího fotbalisty historie, avšak kvalita týmu vzhledem k příchodům určitě neklesla. Do záložní řady přišel bosenský mozek Miralem Pjanić, obranu vyztužil zkušený Mehdi Benatia. Slavným jménem se pyšní také Dani Alves, který přišel z katalánské Barcelony. A k Dybalovi se v útočení přidá také chorvatský supertalent Pjaca.

Juventus zkrátka dělá všechno, co se dá, aby ještě zvýšil své cíle a ambice. Otázkou bude, zda se pod tíhou očekávání dokáže udržet a nepodlehne přílišnému optimismu. Občasný přispěvatel sportovních příloh Lorenzo Amoruso vidí šance Juve na úspěch poměrně vysoko. "Juventus možná mnoho peněz utratil, ale mnoho z nich se mu vrátilo nákladnými odchody. Teď je podle mého názoru mnohem silnější než v minulé sezoně. V Itálii bude vládnout, v Evropě je to složitější. Určitě postoupí ze skupiny, ale pak je třeba hodně vůle, sebeobětování a trocha štěstí, aby dokázal vyhrát Ligu mistrů."

Juventus i díky hvězdným jménům dokazuje, že se z italské ligy stále více stává liga o jednom týmu, který nemá konkurenci. Hned napoprvé se jej pokusí zaskočit celek, který sice nemá takový vliv nebo ekonomickou sílu, ale nelze mu upřít bojovnost a hrdost. Je jím toskánská Fiorentina. Klub, který se pod záštitou jména Della Valle pravidelně bije o poháry, zpravidla dobře ročník rozjede na všech frontách. Ale v rozhodující chvíli doplácí na nezkušenost, výpadky formy či úzký kádr.

V nové sezoně se jeho ambice pokouší podepřít jedna známá tvář. Pantaleo Corvino už pracoval v mnoha klubech a do Fiorentiny se rád vrátil z Bologne. Má za sebou pověst zdatného obchodníka a schopného ředitele, který dokázal do klubu přivést nejednoho skvělého hráče. Fiorentině se ale proti Juventusu příliš nedaří a zejména do Turína se jí příliš chtít nebude. Když se v rámci první ligy vracela z Turína se třemi body naposledy, psal se rok 2008 a hodně temperamentní utkání rozhodl v 90. minutě Pablo Osvaldo.

Poslední čtyři vzájemné duely vyhrál opět turínský gigant. Hrát proti hvězdnému Juventusu navíc nebude nic snadného. Někdejší hráč Fialek a nynější agent Daniele Amerini to ale považuje za výhodu. "Sice proti Juventusu moc hrát neumíme, ale faktem je, že trenér Allegri se vždy rozjíždí trochu opatrně. To dokázal už několikrát, takže v tom vidím jistou výhodu. Navíc se proti jeho týmu bude chtít každý ukázat. Je to zápas, ve kterém se může stát úplně cokoli a doufám, že padne hodně branek," dodal se zaujetím Amerini.
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Lichtsteiner, Lemina, Khedira, Asamoah, Alex Sandro - Mandzukić, Dybala
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Tomović, Rodriguez, Astori - Bernardeschi, Badelj, Vecino, Alonso - Mati Fernandez, Kalinić, Rossi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.00 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Città di Palermo00000:00
 Atalanta Bergamo00000:00
 UC Sampdoria00000:00
 AC Milán00000:00
 SS Lazio00000:00
 Cagliari Calcio00000:00
 Chievo Verona00000:00
 Empoli FC00000:00
 Turín FC00000:00
 ACF Fiorentina00000:00
 Juventus FC00000:00
 Udinese Calcio00000:00
 SSC Neapol00000:00
 Janov CFC00000:00
 US Sassuolo00000:00
 FC Crotone00000:00
 Inter Milán00000:00
 AS Řím00000:00
 Delfino Pescara00000:00
 Bologna FC00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (604)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele