Primera División - souhrn 18. kola

02.01.2016, 17:50, aktualizováno 04.01.2016, 22:20
Komentáře a souhrny
Real Madrid neudržel vedení a z Valencie odjíždí pouze s bodem za remízu 2:2. Villarreal vyhrál v La Coruni, Bilbao se rozešlo smírně s Las Palmas. Granada porazila Sevillu, Eibar si pro změnu veze body ze hřiště Realu Betis. Barcelonské derby vítěze nepřineslo, Katalánci po tomto výsledku přišli o vedení v tabulce, na prvním místě je vystřídalo Atlético. Na vítězné vlně se veze Málaga a potvrdila to také proti Celtě...

Sporting Gijón - Getafe CF 1:2

04.01.2016 20:30

Góly: 16. Tonny Sanabria - 69. Cala, 71. Pablo Sarabia

Getafe potvrdilo vzestup formy a v pondělní dohrávce vykradlo stadion Gijónu. Výhru 2:1 zajistily Madridským slepené trefy Caly a Pabla Sarabii. Sporting neudržel vedení z první půle a po nepřesvědčivém výkonu z druhého dějství odchází z utkání bez bodu. Getafe poskočilo na třináctou pozici, Gijón se drží v sestupovém pásmu na osmnáctém místě.

Domácím se povedl vstup do utkání a už v 10. minutě se dostali k prvnímu vážnějšímu ohrožení hostující svatyně. Z levé strany poslal Lago centr do vápna Getafe a Sanabria zkoušel štěstí z hodně velké blízkosti. Skvělý Guaita ale předvedl výborný zákrok. O šest minut už se ale domácí prosadit dokázali. Gólová akce začala opět na levé straně, kde se Guerrero brilantně dostal přes hostujícího obránce a naservíroval míč přesně na nohu Sanabrii. Paraguayský útočník už měl relativně lehkou práci a bez problému doklepl míč do sítě - 1:0!

Sporting byl v této fázi zápasu jasně lepší a mohl později litovat, že své vedení nenavýšil. Ve 24. minutě k tomu měli domácí hodně blízko, když Mascarell zahrával zajímavou standardku a míč se dostal k Espinosovi. Jeho pohotový pokus ale gólman Guaita dokázal zpacifikovat. Poslední velkou možností domácích v první půli byla dělovka aktivního Sanabrii, jenž napřáhl z dobrých pětadvaceti metrů a přestřelil branku hostů jen o několik decimetrů.

Po změně stran Getafe výrazně přidalo a začalo domácí přehrávat. V 58. minutě si Madridští dokonce vynutili pokutový kop, když bývalý hráč Gijónu Stefan Ščepovič upadl ve vápně po souboji s Merém a sudí Estrada nařídil penaltu. K té se postavil zkušený záložník Pedro León, ale jeho střela se jen odrazila od tyče mimo nebezpečný prostor! Getafe však nepolevovalo a v 65. minutě vyslal nebezpečný centr do vápna Gijónu Víctor, nicméně gólman Cuéllar si celou situaci pohlídal.

Zlomové okamžiky utkání přišly zhruba dvacet minut před koncem zápasu. V 69. minutě zahrávali hosté nebezpečný přímý kop, jehož se ujal Sarabia. Ten míč posadil přesně na kopačku nehlídaného Juana Caly a Cuéllar už neměl šanci zareagovat - 1:1! Gijón neudržel po obdržené brance koncentraci a hned z dalšího útoku musel domácí gólman lovit míč ze sítě podruhé. Vysoký nákop za obránce si hezky zpracoval Ščepovič, jenž míč posunul na Sarabiu, a ten krásně zakončil pod padajícím Cuéllarem - 1:2! Na tyto dva direkty už Sporting nedokázal zareagovat a Madridští tak dotáhli důležité utkání o záchranu do vítězného konce.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Real Madrid 2:2

03.01.2016 20:30

Góly: 45+1. Dani Parejo (pen.), 83. Paco Alcácer - 17. Karim Benzema, 82. Gareth Bale

Šlágr kola mezi Valencií a Realem Madrid nezklamal svou atraktivitou ani v nejmenším. Čtyři góly a drama až do posledních vteřin nakonec vítěze nepřinesly a nespokojeny tak nakonec mohou být kvůli neproměnění řady šancí oba tábory. Po remíze 2:2 tedy Gary Neville na svou první ligovou výhru ve Valencii stále čeká...

Real vstoupil do náročného utkání na Mestalle výtečně a v sedmnácté minutě šel zaslouženě do vedení. Krásnou kombinaci ústředního ofenzivního tria Bale-Benzema-Ronaldo zakončil druhý jmenovaný přesnou přízemní ranou, na kterou Jaume Domenech neměl nárok dosáhnout.

Po půlhodině hry se však domácí hráči oklepali a povedlo se jim Real zatlačit k vlastní šestnáctce. Užuž se zdálo, že hosté svůj náskok do poločasu udrží, jenže v poslední minutě Pepe v pádu škrtnul o nohy unikajícího Gomese a rozhodčí nařídil pokutový kop. S tím si kapitán Dani Parejo suverénně poradil a do kabin se tak odcházelo za nerozhodného stavu 1:1.

V šestašedesáté minutě měl slibnou šanci vrátit Real do vedení Ronaldo, k němuž propadl Marcelův centr z levé strany, jenže portugalský forvard z hranice pokutového území skákající míč neukočíroval a prudkou ranou branku vysoko přestřelil. Dvě minuty nato přišly dva klíčové momenty v rychlém sledu - pád Ronalda v šestnáctce po souboji s Abdennourem a vyběhnuvším Domenechem rozhodčí jako penaltový neposoudil, zato hned z protiútoku Valencie ukázal za ošklivý faul Mateu Kovaćićovi rovnou červenou kartu.

První šance domácích během nečekané přesilovky přišla kuriózním způsobem, když Keylor Navas neodhadl rychlost zpětné přihrávky a napadající Paco Alcácer málem dokázal brankářův odkop tečovat do odkryté brány. Na opačné straně pak nadějně vypálil Modrić, ovšem Domenech byl na jeho přízemní ránu připraven. Šlo však o jasný signál, že Real se s remízou spokojit nehodlá ani v deseti.

Osm minut před koncem se střídajícímu Vázquezovi povedlo vybojovat na pravém kraji hřiště přímý kop, k jehož exekuci se postavil Toni Kroos. Výtečný centr německého záložníka usměrnil neméně brilantní hlavičkou Gareth Bale, jenž míč usměrnil křižně na zadní tyč a poslal Real do vedení. Radost hostí však nevydržela ani celou minutu! Valencie se nenechala inkasovaným gólem rozhodit a okamžitě srovnala zásluhou výtečného sklepnutí Rodriga a zakončení Paca Alcácera, jenž zblízka hlavičkou do protipohybu nedal Navasovi šanci zasáhnout.

Dramatický zápas tak dospěl do dramatického závěru a oba týmy se dále všemi silami snažily strhnout vedení na svou stranu. Více ze hry měl navzdory početní nevýhodě Real, ovšem ani z řady standardních situací se mu skórovat nepodařilo. V poslední minutě nastavení výbornou šanci potrestat Real z brejku střídající Negredo, jenže tváří v tvář vyběhnuvšímu Navasovi trestuhodně selhal a André Gomes z dorážky vůbec odkrytou bránu netrefil. Napínavé utkání do posledních vteřin tak skončilo remízou 2:2 a manko Realu na čelo tabulky se opět zvyšuje.

Více informací k zápasu

Deportivo La Coruña - Villarreal CF 1:2

03.01.2016 18:15

Góly: 48. Luis Alberto - 36. Bruno Soriano, 90+5. Bruno Soriano (pen.)

Villarreal zvítězil na půdě Deportiva díky penaltě nařízené v nastavení 2:1 a stvrdil čtvrtou příčku v tabulce. Autorem vítězné branky byl Bruno Soriano, jenž zařídil i první gól hostujícího celku. Jedinou branku La Coruni zaznamenal Luis Alberto.

Utkání o hodně začalo z obou stran opatrně a na opravdu vzrušující okamžik museli diváci na stadionu Riazor čekat až do 25. minuty. To se domácí Lucas Pérez dostal do samostatného úniku, ale na cestě k brankáři jej zradilo zpracování a míč mohl do bezpečí odvrátit obránce Víctor Ruiz. Di vedení se tak mohl ve 36. dostat Villarreal. Po skvěle nacvičené standardní situaci hráli domácí beci jen roli tréninkových kuželů, kolem nichž vykouzlil Gaspar krásnou přihrávku na Soriana, jenž zcela nehlídán prostřelil domácího gólmana - 0:1!

Nervózní zbytek poločasu už další gólové okamžiky nepřinesl a do kabin tak šla o gól šťastnější ekipa Žluté ponorky. Po změně stran se ale modrobílým přeci jen podařilo srovnat s Villarrealem krok. Hned ve 48. minutě neuhlídali hostující obránci náběh Lucas Péreze, jenž tak mohl z pravé stany naservírovat míč nabíhajícímu Luisi Albertovi, který bez milosti dopravil míč za záda bezmocného Areoly - 1:1!

Jen o minutu později mohli domácí dokonat obrat, když se Lucas Pérez učebnicově proháčkoval až do pokutového území, ale v ideální pozici poslal míč mimo! Úsek hry plný velkých šancí ještě doplnil v 51. minutě Denis Suárez, jenž využil dobře načasovanou přihrávku z pravé strany, avšak ztroskotal na domácím brankáři Luxovi.

Poté se hra na delší dobu uklidnila a utkání nezadržitelně spělo k remízovému konci. Marcelinovi svěřenci si ale přeci jen nechali na závěr ještě jedno eso v rukávu. Namazali jim však především domácí konkrétně Fernando Navarro, jenž neudržel ve 3. minutě nastavení nervy na uzdě a při ataku Villarrealu neobratně srazil k zemi Samuela a sudí Borbalan ukázal bez váhání na penaltový puntík. K nařízenému pokutovému kopu se postavil autor první branky Bruno Soriano. Jednatřicetiletý záložník si vychytrale počkal na pohyb Luxe a s přehledem poslal míč na druhou stranu - 1:2! Tři body tak putuj do Villarrealu, domácí musí zkousnout první prohru po sedmi utkáních v řadě.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - UD Las Palmas 2:2

03.01.2016 18:15

Góly: 17. Aritz Aduriz (pen.), 66. Iñaki Williams - 62. Vicente Gómez, 81. Tana

Athletic své fanoušky na stadionu San Mamés překvapivě zklamal, když proti sedmnáctému celku tabulky uhrál pouze bod za remízu 2:2. Až do 80. minuty šlo domácím vše podle plánu, jelikož vedli 2:1 zásluhou Adurize a Williamse, jenže devět minut před koncem trefil vyrovnávací branku Las Palmas Tana a nováček soutěže si tak mohl z Baskicka odvést cenný bod.

Podle očekávání diktovali tempo hry červenobílí a hned v 6. minutě si vypracovali první velkou příležitost. Aduriz mohl doklepávat do sítě odražený míč, jenže v posledním okamžiku zaváhal a jeho pokus o přehození Varas vystihl a celá akce skončila jen rohovým kopem. Aktivita domácích byl a odměněna v 16. minutě, když Susaeta napřáhl z poza pokutového území a trajektorii míče narušila ruka bránícího Davida Garcíi. K nařízené penaltě se postavil nejlepší střelec týmu Aritz Aduriz, jenž dostál své pověsti a nechytatelnou ranou k tyči posunul Lvy do vedení - 1:0!

Vzápětí mohl uklidňující druhou trefu přidat hlavičkující Etxeita, který zakončoval rohový kop. Míč ale prosvištěl jen těsně okolo pravé tyče! V závěru poločasu se na hřišti přitvrdilo. Za svůj doslova likvidační faul na Mikela Rica mohl hostující Gómez klidně vidět rovnou červenou kartu, ale sudí Carlos Del Cerro Grande se spokojil jen se žlutým napomenutím.

Po změně stran hráči Las Palmas viditelně přidali a díky svému zvýšenému úsilí si dokonce vysloužili i vyrovnávací gól. Jeho autorem se v 62. minutě stal právě Vicente Gómez, který se v šestnáctce Bilbaa dostal k odraženému míči a střelou na vzdálenější tyč vyrovnal na 1:1! Domácí diváci ale nemuseli dlouho smutnit. Už v 66. minutě totiž Williams narušil kostrbatou rozehrávku hostů, zmocnil se míče a křižnou ranou pod padajícím Varasem vrátil domácím vedení - 2:1!

V závěru utkání sázeli Baskové především na bránění svého vedení a to se jim vymstilo v 82. minutě. Domácí neuhlídali standardní situaci a po hlavičce z chumlu hráčů zpět na šestnáctku se do míče skvěle opřel zcela volný Tana. Střela odražená od země Iraizozovi popletla hlavu a pětadvacetiletý útočník Las Palmas se mohl radovat z druhé vstřelené branky v Primera DIvisión - 2:2! Pro domácí už bylo na nápravu skóre pozdě a hosté se tak dočkali vytouženého bodu a posunu na patnácté místo tabulky.

Více informací k zápasu

Granada CF - Sevilla FC 2:1

03.01.2016 16:00

Góly: 17. Isaac Success, 37. Adalberto Peñaranda - 45+1. Vitolo

Lokální derby jsou ošidná. V sobotu se o tom přesvědčila Barcelona, která na půdě Espanyolu překvapivě uhrála pouze bezbrankovou remízu, a ještě hůře dopadla Sevilla v Granadě. Co na tom, že svěřenci Unaie Emeryho se v posledních týdnech těšili skvělé formě a stoupali neustále tabulkou vzhůru, zatímco granadští marně bojovali o každý boj v boji o záchranu - jejich vzájemný zápas skončil poměrem 2:1 ve prospěch Granady.

Všechny góly padly hned v prvním poločase. Favorizované hosty nejprve zaskočilo duo Isaac Success s Adalbertem Penarandou a snížení Vítola těsně před odchodem do kabin již bylo vše, na co se sevillští zmohli. Jejich šňůra neporazitelnosti se tak zastavila na čísle sedm. Díky této cenné výhře se Granadě konečně podařilo vymanit ze sestupových vod, lepší vstup do nového roku si ani nemohla představovat.

Mladá dvojice útočníků Success a Penaranda působili Seville potíže od samého úvodu zápasu, avšak jako první měli skórovat hosté. Jak José Antonio Reyes, tak Vítolo však své slibné šance zahodili a záhy za svou nemohoucnost tvrdě pykali. Po sedmnácti minutách hry sice Sergio Rico dokázal vyrazit ránu Rubéna Rochiny, jenže na dorážku Successe již neměl nárok a domácí šli do vedení. Sevilla kontrovala nebezpečnou hlavičkou Adila Ramiho, která ale ke smůle hostí zapadla těsně vedle.

Když pak osm minut před koncem první půle zdvojnásobil vedení Granady přízemní ranou Penaranda, vypadalo to již se Sevillou dost bledě. Jiskřičku naděje však ještě před přestávkou vykřesal Vítolo, jenž se dostal k míči v hloubi pokutového území a snížil na 2:1. Po změně stran se tak měl domácí gólman Andrés Fernández co činit, aby jednobrankový náskok svého týmu udržel. Nejprve si na zkušeném brankáři vylámal zuby Reyes a stejně dopadl i střídající Banega.

Naděje sevillských alespoň na bod v závěru silně podkopal stoper Rami, jenž si za fauly na Successe s Penarandou vysloužil dvě žluté karty a musel předčasně opustit trávník. V deseti již hosté nedokázali houževnatou Granadu ohrozit a jedou tak domů překvapivě s prázdnou.

Více informací k zápasu

Real Betis - SD Eibar 0:4

03.01.2016 16:00

Góly: 3. Ander Capa, 17. Keko Gontán, 71. Adrián González, 82. Borja Bastón

Zatímco v předchozí sezoně se Eibaru s příchodem nového roku zcela přestalo dařit a jen s notnou dávkou štěstí nakonec zůstal v Primera División, letos baskický celek alespoň prozatím nic podobného nepřipouští. Svědčí o tom jeho nedělní demolice Realu Betis na jeho vlastní půdě v poměru 4:0.

O snový vstup do zápasu se postarala rána Andera Capy hned z druhé minuty, která si připsala během letu šťastnou teč. Krátce po čtvrthodině hry pak přidal další zásah Keko a Betis se již z nastalé ztráty neoklepal. Po změně stran naopak ještě udeřili Adrián González a Borja Bastón, kteří svými trefami upravili na konečné skóre se čtyřgólovým rozdílem.

Eibar tak poskočil zpět na slibné osmé místo a nadále si může brousit zuby i na pohárovou Evropu. Betis naopak zůstává na třináctém místě a protáhl svou negativní sérii bez vítězství již na pět kol. Největším kamenem úrazu andaluského celku je domácí forma - nikdo v celé lize nenasbíral na vlastní půdě méně bodů než právě Betis. Sevillský celek na stadionu Benita Villamarína doposud ukořistil pouze devět bodů a jedno jediné vítězství. Trenér Pepe Mel tak rozhodně nemůže být příliš pevný v kramflecích...

Mizerné odpoledne domácích započal již v samém úvodu Capa, jenž se pustil do středu hřiště z pravé strany a jal se bez váhání vystřelit. Dráha jeho rány byla naneštěstí pro brankáře Adána význačně pozměněna tečí bránícího hráče, a tak byl gólman Betisu bez šance. Také druhý gól přišel zprvu z pravého kraje hřiště. Přesný centr Sergiho Enriche převzal útočník Keko a potvrdil svou výtečnou formu chladnokrevným zakončením.

Po změně stran pak měl aktivní Keko prsty i v gólu číslo tři. Z jeho udržení míče těžil Capa, který zpětnou přihrávkou vybídl k úspěšnému zakončení Gonzáleze. O nejvyšší výhru Eibaru v letošní sezoně se posléze postaral střídající Bastón, jemuž se povedlo vypálit z hranice pokutového území přesně k tyči za bezmocného Adána. Zápas tak skončil debaklem 4:0 ve prospěch hostí.

Více informací k zápasu

Rayo Vallecano - Real Sociedad 2:2

03.01.2016 12:00

Góly: 15. Diego Llorente, 51. Jozabed Sánchez - 27. Aritz Elustondo, 63. Bruma

Rayo Vallecano mělo v zápase s Realem Sociedad dvakrát navrch, jenže pokaždé o své vedení přišlo a nakonec bere pouze bod za remízu 2:2. Madridský celek tak nadále zůstává v sestupovém pásmu na osmnáctém místě.

Brzké vedení zařídil domácímu celku Diego Llorente, ovšem ještě do poločasové přestávky zvládl srovnat Aritz Elustondo. Jozabed pak sice krátce po změně stran poslal znovu Rayo do vedení, jenže svěřenci Eusebia Sacristana se nevzdali ani tentokrát a zásluhou Brumy upravili konečné skóre na remízový stav s dvěma góly na každé straně.

Rayo tak alespoň přerušilo černou sérii porážek a poprvé po šesti kolech znovu bodovalo, zatímco Sociedad si ze čtrnáctého místa udržel svého nedělního soupeře na distanc dvou bodů. To samo o sobě svědčí o tom, jak je situace v dolních patrech Primera División zamotaná. Ani nový kouč Eusebio zatím nezvládl ambiciózní baskický celek zvednout výše, od svého nástupu do funkce místo odvolaného Skota Davida Moyese uhrál pouze dvě vítězství ze sedmi možných.

První půle nabídla dva góly, přičemž oba padly ze standardních situací. Po čtvrthodině hry se jako první prosadil Llorente z výtečně zahraného rohu Roberta Trashorrase, který hlavou usměrnil do dolního rohu branky. Hosté kontrovali záhy, když využili zbytečného faulu Raya i slabší chvilky brankáře Yoela Rodrígueze. Domácí gólman totiž nezvládl sebrat ze vzduchu centr Rubéna Parda a pro Elustonda již nebylo nic obtížného dopravit míč hlavou do odkryté sítě.

Krátce po změně stran využilo Vallecano zmatku v pokutovém území Sociedadu, kde se nejlépe zorientoval Jozabed a kvalitním zakončením poslal svůj tým podruhé do vedení. V třiašedesáté minutě však hosté znovu udeřili ze vzduchu, kdy další Pardův nadýchaný pas z přímého kopu našel špatně hlídaného Brumu, jenž na zadní tyči z voleje srovnal na konečných 2:2.

V příštím kole čeká Rayo nefalšovaný "šestibodový" zápas o záchranu na půdě posledního Levante, zatímco hráči Sociedadu přivítají na severu Španělska tápající Valencii.

Více informací k zápasu

Málaga CF - Celta Vigo 2:0

02.01.2016 22:05

Góly: 8. Charles, 26. Raúl Albentosa

Tatam je Malaga z úvodu sezony, která neskórovala, jak je rok dlouhý, a potácela se v sestupovém pásmu. Andaluský celek chytil v prosinci špičkovou formu, kterou si nyní přenesl i do nového roku. Přesvědčila se o tom na vlastní kůži ambiciózní Celta Vigo, která na jihu Španělska ostrouhala a vrací se domů s prohrou 2:0.

Malaga tak dokázala zvítězit již počtvrté v řadě, přičemž za posledních pět kol inkasovala jediný gól. Díky této sérii již Andalusané klepou na dveře horní poloviny tabulky, přinejmenším dočasně se jim podařilo vyšvihnout na desáté místo. Pohárové příčky jsou najednou vzdáleny jen na dosah čtyř bodů! Celta naopak zažívá druhý neúspěch za sebou s vidinou příštího kola proti Atlétiku Madrid to s jejími šancemi na čtvrté místo začíná vypadat o poznání bleději než ještě před několika týdny.

Obě branky zápasu padly ze vzduchu úspěšnými hlavičkami. Nepříliš povedený večer prožil hostující brankář Rubén Blanco, jehož vystoupení navíc skončilo už v pětašedesáté minutě, kdy byl za faul na Nordina Amrabata vyloučen. V té době už ale domácí vedli díky trefám Charlese a Raúla Albentosy, a tak ani fakt, že náhradní gólman Sergio Álvarez chytil následný pokutový kop, nic nezměnil na úspěšném představení domácího celku.

Ideální start zajistil Malaze Charles, jenž dříve působil právě v dresu svého sobotního soupeře. Domácí útočník vyskočil nejvýše na centr Roberta Rosalese a překonal Blanca, jenž vše pouze zaskočeně pozoroval. Gólman Viga si posléze nedokázal poradit ani s rohem Juanpiho, který v průběhu první půle zajistil Malaze druhou trefu utkání. Chaosu v pokutovém území využil vytáhlý obránce Albentosa a zdvojnásobil vedení svého týmu.

Celta se sice ještě do přestávky stihla oklepat ze svého příšerného vstupu do zápasu, jenže Daniel Wass v její největší šanci napálil pouze břevno Kameniho branky. Po změně stran již domácí žádný další pokus o zdramatizování utkání nepřipustili a nebýt Amrabatova zaváhání ze zmíněného pokutového kopu, zvítězili by ještě vyšším rozdílem než tím konečným v poměru 2:0.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - Levante UD 1:0

02.01.2016 20:30

Góly: 81. Thomas Partey

Atlético Madrid využilo zaváhání vedoucí Barcelony a výhrou nad Levante se alespoň dočasně posunulo na první místo Primera División. Dlouho to přitom vypadalo, že po bezbrankové remíze Katalánců se tentýž výsledek bude opakovat i v Madridu, až v samém závěru domácího favorita spasil střídající mladíček Thomas Partey.

Ghanský záložník se prosadil devět minut před koncem a svěřenci Diega Simeoneho tak mají momentálně na Barcelonu dvoubodový náskok, byť jejich sok má stále jeden zápas k dobru. Dvaadvacetiletému Parteyovi se obdobný kousek povedl i minulý týden proti Rayu Vallecanu, kde připravil vítězný gól Ángelu Correovi. Tentokrát se Partey prosadil sám, i když s notnou pomocí brankáře Diega Mariňa, jenž si bude tento gólový okamžik jistě vyčítat.

Levante přijelo na stadion Vicenteho Calderóna v pozici "nejsilnějšího" týmu z celé ligy, který nad sebou dokáže udržet všech zbylých devatenáct soupeřů v tabulce. Nový kouč Rubi, nástupce dříve odvolaného Lucase Alcaraze, tak již po devíti zápasech ve funkci začíná cítit tlak na svou osobu - pět získaných bodů za jeho působení na záchranu nestačí ani náznakem. Domácí poněkud obměnili sestavu a šanci tak dostal třeba letní příchozí Stefan Savić či uzdravený Jackson Martínez.

Právě černohorský stoper dostal záhy výtečnou příležitost skórovat svůj první gól v novém dresu, jenže z Kokeho rohového kopu poslal svou hlavičku smolně do tyče. Pak se slova ujal i zmíněný Martínez, jemuž nejprve zkazil radost včasným zákrokem Mariňo, a krátce po změně stran kolumbijský forvard připravil šanci pro změnu pro Kokeho. Španělský reprezentant však z hranice šestnáctky k nevíře domácích příznivců rozezvučel břevno a míč se odrazil zpět do hry.

Když pak Juanfran přetaženým centrem trefil brankovou konstrukci Levante do třetice, zdálo se, že Atlétiku jednoduše není přáno prolomit bezbrankový stav. Diego Simeone zareagoval odvážným střídáním Martíneze za Thomase Parteye a jak se následně ukázalo, měl šťastnou ruku. Odchovanec Atlétika využil necelých deset minut před koncem Gabiho centr k zakončení, které zprvu Mariňo zvládl zdánlivě chytit, jenže míč si posléze sám během zákroku srazil za vlastní záda. Atlético je tak na prvním místě vůbec poprvé od chvíle, kdy v roce 2014 slavilo mistrovský titul.

Více informací k zápasu

Espanyol Barcelona - FC Barcelona 0:0

02.01.2016 16:00

Góly: -

Barcelona na hřišti Espanyolu pouze remizovala 0:0 a nechala Atlético postoupit na průběžnou první příčku. Blaugranas měli šance, ale při brankáři Lópezovi stálo i štěstí. Espanyol bodoval se svým slavnějším městským rivalem po sedmi prohraných derby v řadě.

Od začátku se utkání vyvíjelo podle papírových předpokladů. Espanyol vesměs bránil a Blaugranas předváděli jednu zajímavou akci za druhou. V 9. minutě centroval z pravé strany Suárez a Alba minul branku z velké blízkosti jen o decimetry. Zápas byl z obou stran hodně tvrdý a nervózní a nebyla nouze o nedovolené zákroky ani strkanice.

První velká šance domácích přišla ve 26. minutě po rohovém kopu z levé strany. Míč propadl ve skrumáži až k překvapenému Bravovi a domácí Álvaro byl blízko dorážce do odkryté branky. Balón však na poslední chvíli odpálil do bezpečí Piqué. Barca odpověděla v 36. minutě, když Messi zahrával nebezpečnou standardku a míč se snesl na břevno! Ve 43. minutě pak mohl skórovat Iniesta, ale v tísni nezpracoval dobře přihrávku a úspěch tak slavil obětavý obranný zákrok Javiho Lópeze.

Po změně stran hosté ještě přidali. Ve 48. minutě volala po gólu Suárezova individuální akce, po níž mohl dorážet do sítě Neymar. Po teči obránců Espanyolu ale míč skončil nad brankou. Dvě minuty na to dal dokonce Iniesta gól, ale ten nemohl být uznán kvůli ofsajdu. Espanyol kontroval akcí Péreze, jenž si to namířil středem hřiště rovnou na Brava, ale střelou ve velké rychlosti branku minul. Další stoprocentní příležitost poté v 55. minutě zahodil Suárez, jenž ze dvou metrů nastřelil tyč!

Hodně namále měli modrobílí opět v 76. minutě, když Alba našel centrem ve vápně Neymara, který vystřihl pohledné nůžky, ale López si se skákavým pokusem dokázal poradit. Espanyol se ubránil i všem dalším atakům hostů a po tříminutovém nastavení se mohl radovat z vydřeného bodu. Barcelonští se o dva důležité body připravili svou nepřesností v zakončení sami.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Atlético Madrid18132325:841
2.FC Barcelona17123240:1539
3.Real Madrid18114347:1837
4.Villarreal CF18113424:1636
5.Celta Vigo1894528:2531
6.Athletic Bilbao1884627:2028
7.Deportivo La Coruña1869326:1827
8.SD Eibar1876525:1927
9.Sevilla FC1875624:2126
10.Valencia CF1858523:1723
11.Málaga CF1865713:1423
12.Espanyol Barcelona1863916:2821
13.Getafe CF1855820:2720
14.Real Betis1855813:2720
15.Real Sociedad1845920:2717
16.UD Las Palmas1845918:2617
17.Granada CF1845920:3217
18.Sporting Gijón17431016:2715
19.Rayo Vallecano18431120:4115
20.Levante UD18251112:3111

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (351)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele