Primera División - preview 18. kola

02.01.2016, 08:58, aktualizováno 04.01.2016, 08:58
Previews
Španělská nejvyšší soutěž má na programu tradiční pondělní dohrávku. Sporting Gijón, jenž momentálně okupuje až třetí příčku od konce, přivítá Getafe, které má pouze o dva body více...
Sporting Gijón - Getafe CF  (pondělí 20:30)
Osmnácté kolo La Ligy zakončí pondělní dohrávka mezi Gijónem a Getafe. Půjde o přímý záchranářský souboj, přičemž Madridští mají na svého soupeře dvoubodový náskok. Pro Gijón půjde o existenční utkání, kladný výsledek by Sporting posunul mimo sestupové pásmo, porážka naopak ještě hlouběji do sestupem ohrožených vod.

Gijónu se v jeho první sezóně po návratu mezi španělskou klubovou elitu příliš nedaří. Relativně dobrý start do sezóny vystřídala řada porážek, přičemž z posledních sedmi utkání rozšířili svěřenci Abelarda Fernándeze, který klub přivedl minulý rok do Primera División, své konto jen o tři body za výhru proti Las Palmas. Ve dvou posledních zápasech navíc vyšli útočníci červenobílých zcela na prázdno. Klub, který svou největší slávu prožil na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let minulého století, je tak po sedmnácti kolech třetím nejhůře střílejícím celkem La Ligy.

Aby pobyt Sportingu v nejvyšší španělské soutěži neměl jen dočasné trvaní, musí si Gijón ze svého stadionu udělat pevnost. To je ale těžké, když poměrně úzký kádr sužují četné zdravotní potíže. "S absencemi a zraněními se musíme v naší konkurenci umět vyrovnat. Nyní ale ztrácíme mnoho opor základní sestavy," řekl domácí kouč Fernández, který v milém kole nemohl nasadit Luise Hernándeze ani Bernarda a pro pondělní mač mu schází i Ndi. "Ohledně Hernándeze a Bernarda nám přichází dobré zprávy, ale o jejich startu se musíme ještě rozhodnout," zakončil pětačtyřicetiletý trenér.

Getafe je na tom o něco lépe, než jeho nadcházející soupeř. Madridští od zápasu s Eibarem notně zapracovali na obranné fázi a v posledních šesti utkáních s výjimkou střetnutí s Realem Madrid nedostali ani jednou více než dvě branky. Výsledkem je sedm získaných bodů z poměrně náročných zápasů a přeci jen znatelnější posun od nepříjemných sestupových vod. Právě proti Sportingu by tak měl tým Frana Escribá potvrdit rostoucí formu a po třech remízách konečně získat tři body.

"Navzdory všemu zůstáváme klidní a držíme si dobrou náladu získanou v minulých zápasech. Naše liga je velmi vyrovnaná, ale dříve nebo později začneme bodovat naplno. Samozřejmě se těšíme na první výhru ze hřiště soupeře, ale osobně očekávám velmi vyrovnané utkání. Budou rozhodovat detaily," vyjádřil se před utkáním Escribá, jehož největší ztrátou bude v Gijónu třicetiletý obránce Alexis.
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
Cuéllar - Isma López, Bernardo, Hernández, Lora - Cases, Mascarell - Jony, Carmona, Halilovič - Sanabria
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Lago, Vergini, Cala, Damián - Lacen, Rodríguez - Sarabia, Víctor, León - Sčépovič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.25 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Rayo Vallecano - Real Sociedad  (neděle 12:00)
Souboj dvou týmů s klesající formou bude k vidění na stadionu Teresa Rivero v Madridu. Domácí Rayo Vallecano vyzve hostující Real Sociedad San Sebastian.

Ani jeden z týmů zrovna nehraje v ideální pohodě. Když začneme domácími, tak ti se pohybují jen těsně nad nejspodnější příčkou celé La Ligy. Jsou předposlední a na kontě mají pouhopouhých 14 bodů. Rayo trápí zejména obranná činnost, protože nikdo ze všech celků v Primera Division neinkasoval častěji!

Jistě, velký podíl na celkovém počtu 39 branek má Real Madrid, který v 16. kole naprosto deklasoval obranu Raya a přispěl k jeho tristní bilanci hned deseti pohotovými zásahy! Na to hráči neradi vzpomínají, ale ani minulé kolo jim moc radosti přinést nemohlo. Rayo se sice dlouho snažilo udržet nulu na svém kontě, ale nakonec se mu to proti Atléticu Madrid nepovedlo. Atlético zachránila poslední desetiminutovka, v níž se gólově prosadili Angel Correa a Antoine Griezmann.

Rayo tak dál čeká na výhru, která nepřišla už v pěti soutěžních utkáních! To už je dlouhá doba na to, aby hráči trávili poklidné svátky v klidu a míru. Jedinou teoretickou nadějí a útěchou jim může být snad jen pohled na historii vzájemných duelů s Realem Sociedad, kde se jim alespoň trochu dařilo. Za posledních pět vzájemných utkání Rayo Vallecano vyhrálo třikrát, dvakrát se radoval soupeř.

Ani tomu se vůbec nedaří a bude doufat, že svou formu vylepší. Real Sociedad by výhru hodně potřeboval, protože se potřebuje zbavit pozůstatků po Davidu Moyesovi. Ani nový trenér totiž zatím nedokázal transformovat své myšlenky a nápady do myslí hráčů, kteří se tak nadále trápí a nemohou se dostat z krize.

Ta pokračovala i v minulém kole, kde Real Sociedad San Sebastian narazil na královský Real Madrid. Bílý balet se dostal díky penaltě Cristiana Ronalda do vedení, na které však ještě před koncem první půle dokázal reagovat Bruma. Nakonec ale domácí Real vyhrál 3:1 a připsal si tři body. Přesto jeho fanoušci pískali a Real Sociedad si stěžoval.

Především na výkon rozhodčího, kterým byl pan José Luis González. Podle mínění vedení La Realu odpískal pro domácí Bílý balet neexistující penaltu, která tak určila ráz celého utkání. Dokáže si La Real poradit s domácím Rayem?
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Yoel - Tito, Llorente, Castro, Nacho - Baena, Trashorras - Hernandez, Jozabed, Lass - Guerra
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Martinez, Elustondo, Martínez, Yuri - Illarramendi, Pardo - Vela, Prieto, Bruma - Jonathas
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.30 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Granada CF - Sevilla FC  (neděle 16:00)
Granada se pokusí o zázrak proti Seville, se kterou se jí hraje historicky hodně špatně. A ještě horší to bude zejména proto, že Sevilla opět nabírá dech, zatímco Granada ten svůj ztrácí stejně jako rytmus a postavení v tabulce. Jak dopadne jejich vzájemný duel?

Sevilla není příliš oblíbeným týmem Granady, což se v posledních letech jen potvrzuje. Zato Sevilla si na Granadě většinou umí spravit chuť, vylepšit si střeleckou bilanci, zkrátka cokoli, co vás napadne při souboj outsidera s favoritem. Na Estadio Nuevo Los Cármenes je tak další duel netrpělivě očekáván, neboť domácí by samozřejmě velmi rádi prolomili špatnou sérii zápasů proti týmu trenéra Unaie Emeryho.

Takže jak si oba týmy stojí, ptáte se? Situace je následující: Granada hned ve svém prvním utkání v posledních pěti letech Sevillu šokovala, když vyhrála na jejím hřišti poměrem 2:1. Začátek skvělý, ale od té doby se Granada jen trápí a neumí najít recept na svého soupeře. Sevilla od té doby jen dvakrát remizovala a všechny zbývající zápasy se jí povedlo vyhrát! A chtěla by se radovat také tentokrát.

Granada se navíc léčí z posledního hrubého neúspěchu. V minulém kole se jí postavilo Las Palmas a nováček soutěže na vlastní půdě naprosto jednoznačně přehrál zkušenějšího soka. Domácí vyhráli poměrem 4:1 a utkání naprosto opanovali. V utkání dostal červenou kartu obránce Cristiano Biraghi, který tak nebude moci do zápasu se Sevillou zasáhnout.

A tím se dostáváme k absencím na straně Granady. Výhodou pro domácí je fakt, že do utkání nemůže nastoupit právě jen mladý obránce. Jinak se mohou fanoušci těšit na každého hráče, pokud bude trenérem vybrán. Sevilla má situaci krapet složitější. Kvůli zranění nebudou moci nastoupit tři hráči, konkrétně se to týká Beta, italského stopera Marca Andreolliho a univerzála Nica Parejy.

Dobrou zprávou pro trenéra Unaie Emeryho je návrat zkušeného polského záložníka Grzegorze Krychowiaka. Do zápasu by měl nastoupit rovněž Ever Banega, který je ve středu přestupových spekulací. Sevilla pomalu ale jistě stoupá tabulkou a chce zde uhrát další cenné body. Těšit se může také ze své formy, která neustále roste a zdá se, že špatný úvod sezony už je nenávratně ztracen.

Už osm zápasů Sevilla neprohrála, těší se na jarní fázi Evropské ligy a postoupila rovněž do další fáze Copa del Rey. Také vložené kolo jí pomohlo, protože v něm získala další tři body. Jejím soupeřem se stal Espanyol Barcelona a nakonec odjížděl bez bodů. Po patnácti minutách se trefil Ital Ciro Immobile a na jeho trefu navázal ještě Ever Banega. Ve druhém poločase už branka nepadla, ale diváci si utkání stejně užili. Užijí si také výlet do Granady?
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Fernández - Lópes, Babin, Lombán, Foulquier - Pérez, Rico - Rochina, Marquez, Success - Peñaranda
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Mariano, Kolodziejczak, Rami, Escudero - Krohn-Dehli, Krychowiak - Reyes, Banega, Vítolo - Gameiro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 3.75 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Betis - SD Eibar  (neděle 16:00)
Souboj dvou celků s naprosto odlišnou formou bude k vidění na Estadio Manuel Ruiz de Lopera. Své domácí zápasy tam hraje Real Betis Sevilla a v následujícím kole ho vyzkouší Eibar. Zatímco hosté ale v minulém kole vyhráli, domácí museli skousnout hořkou pilulku.

Real Betis měl skvělý přelom listopadu a prosince, po kterém vládlo v týmu nadšení a hra Béticos měla řád. Fanoušci fandili o sto šest, výsledky odpovídaly práci a příjemné podívané. Zkrátka všechno plynulo tak, jak má. Jenže je tady konec roku a Betis má opět problémy. Aktuálně Betis už pět zápasů ve všech soutěžích dohromady nevyhrál a jeho postavení v tabulce se neustále zhoršuje.

Poslední výhra Béticos v rámi elitní španělské soutěže se urodila 27. listopadu, když si Betis poradil s Levante. Od třináctého kola se mu ale opět nedaří. A lepší to nebylo ani v minulém kole. Pravda, na Betis čekala Barcelona, takže jeho šance na zisk tří bodů se hodně zminimalizovaly, ale přesto mohl Betis podat mnohem lepší výkon. Po dobré remíze se Sevillou tým chtěl překvapit dalšího giganta.

Ale nepovedlo se mu to. Utkání na slavném Camp Nou začalo pro Betis hodně nešťastně, když si první branku vstřelil obránce hostí Westermann. A pak už kolotoč branek pokračoval, jenom ne do sítě, do které by si to fanoušci Béticos přáli. Trefil se Argentinec Lionel Messi a dvě branky k němu přidal i kanonýr Luis Suárez. Aktuálně je tedy Real Betis až na dvanáctém místě a na kontě má jen 20 bodů.

Právě obránce Heiko Westermann ještě není zcela fit, ale do utkání by měl být v pořádku. Stejná věc platí Bruna Gonzaleze. Eibar je v malinko horší situaci. Určitě mu nepomohou zranění Ander Gayoso a Jaime. O zdravotním stavu Davida Juncy panují pořád obavy a rozhodne se až před zápasem. Jinak mohou oba trenéři vybírat z kompletních kádrů.

Real Betis musí zapracovat zejména na útoku, protože už tři zápasy v Primera Division nevstřelil regulérní branku. Betisu se navíc nedaří doma, oproti všem předpokladům. Už šest zápasů zde nevyhrál. Eibar je navíc ve velké pohodě, protože poslední ligové utkání se mu povedlo opravdu dobře. Poradil si se Sportingem Gijón poměrem 2:0 a navázal tím na dobrou formu čítající jen 2 porážky z pěti utkání.

O branky se v dresu domácích postarali Keko a Borja Bastón, kteří by rádi své statistiky vylepšili i v dalším utkání. Toto utkání bude zajímavé také proto, že se oba celky ještě ani jednou nesetkaly, alespoň co se oficiálních utkání v první nebo druhé španělské lize týče. Kdo z nich bude při premiéře úspěšnější?
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Molinero, Westermann, Gonzalez, Vargas - Petros, N'Diaye - Joaquín, Ceballos, Cejudo - Castro
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Riesgo - Capa, Santos, Ramis, Luna - Keko, García, Escalante, Berjón - Enrich, Bastón
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.30 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Deportivo La Coruña - Villarreal CF  (neděle 18:15)
Domácí Deportivo La Coruña v poslední době trochu ztrácí dech i potřebné body, takže domácí utkání by mohlo být ideálním prostředím k nápravě. Nebude mít ale snadného soupeře, protože do Galicie se vydá zlepšující se Villarreal.

Deportivo zažilo skvělý listopad a povedla se mu také první část prosince. V tomto období Deportivo dokázalo třikrát za sebou vyhrát a připsalo si navíc ještě cenný bod s utkání z Barcelonou. Jenže poslední dobou se zdá, že týmu docházejí síly a trenérskému ansámblu nápady. Za posledních pět soutěžních utkání se Deportivu podařilo vyhrát přesně jednou, když si poradilo s Eibarem.

Vložené kolo mu ale mnoho radosti nepřineslo. Na stadionu Coliseum Alfonso Perez, kde hraje své domácí zápasy Getafe, se Deportivo protrápilo k bezbrankové remíze 0:0. A to mohlo být ještě rádo, protože domácí byli mnohem aktivnější a ke vstřelení branky jim často scházelo jen více štěstí. Aktuálně se Deportivo nachází na šesté pozici, ale nic nemá jisté.

Bude se muset ještě dlouho ohlížet přes rameno, protože Athletic Bilbao na sedmém místě má jen horší skóre a hned za ním jsou týmy jako Sevilla nebo Eibar. Mnoho radosti tak v přístavním městě Galicie fanoušci nemají. A nebudou ji zřejmě mít ani po zprávách o formě dalšího soupeře. Ostatně, Valencia by mohla vyprávět, jak se s Villarrealem hraje.

Právě s movitou Valencií sehrál Villarreal minulé kolo. A vedl si skvěle. Domácí na El Madrigalu velmi dobře bránili a navíc se na rozdíl od soupeře stačili ještě gólově prosadit. Jediným střelcem emotivního zápasu se stal po hodině hry Bruno Soriano a Villarreal z ostře sledovaného zápasu bral tři body.

I díky nim je nyní na čtvrté příčce La Ligy a na kontě má 33 bodů. To znamená, že ztrácí jen tři body na Real Madrid a příčky, které znamenají přímý postup do milionářské Ligy mistrů. Právě z Realu by na El Madrigal mohla zavítat vysněná posila trenéra Marcelina. Tím je mladík Denis Čeryšev, který čerstvě oslavil 25. narozeniny a ve Villarrealu už hrával.

Na adresu Čeryševa trenér Marcelino poznamenal: "Nevím, jestli nám ho Real Madrid uvolní, vzhledem k tomu, co se stalo v poháru. Denis už za nás nastoupil, takže v tom hrajeme určitou roli. Samozřejmě doufáme v profesionalitu a pokud by byla možnost získat jej na hostování nebo na trvalý přestup, určitě bychom tu možnost zvažovali. Denis je hráč, který nám sedí do systému a známe ho velmi dobře."

Villarreal má za sebou sérii čtyř vyhraných zápasů ve všech soutěžích v řadě a doufá, že bude moci přidat i další utkání se třemi body na závěr. Předpoklady k tomu má poměrně solidní, protože i vzájemné zápasy s Deporem pro něj hovoří. Za posledních pět vzájemných duelů Villarreal prohrál jen jednou. Při minulém střetu se body dělily po remíze 1:1, o kterou se zasloužily branky Borgese a Costy.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.10 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Athletic Bilbao - UD Las Palmas  (neděle 18:15)
Athletic změří v neděli síly se soupeřem z dolní poloviny tabulky. Na hřiště Lvů přicestuje Las Palmas a všeobecně se očekává hladká výhra domácích, kteří aspirují na šestou příčku zajišťující pohárovou Evropu. Fotbalisté z Kanárských ostrovů však umí překvapit.

Baskové hrají v La Lize v posledních utkáních výborně. Svěřencům Ernersta Valverdeho se podařilo zvítězit v šesti z posledních deseti utkání a bez bodu odcházeli jen dvakrát. V minulém kole porazili silné Vigo na jeho hřišti 1:0 a od vytoužené šesté pozice Athletic dělí už jen horší skóre, než má Deportivo. Domácí se mohou spolehnout především na skvělou obranu, která v posledních pěti duelech dostala jen dvě branky.

Přesto nebere Valverde svého nadcházejícího soupeře na lehkou váhu. "Viděl jsem jejich utkání proti Granadě. Velmi tvrdě si šli za svým, hráli ze zabezpečené obrany a výborně zachytal jejich brankář. Hrají trochu jinak, než jiné kluby. Snaží se dominovat a diktovat tempo hry, navíc mají velmi dobré hráče, kteří dokáží najít cestu z obležení. Jsou to například Araujo, Viera nebo Tana. Pokud bychom udělali chybu blízko našeho pokutového území, budeme mít problémy," uvedl před utkáním Valverde.

Hosté jdou do utkání skutečně ve velmi dobrém rozpoložení. Kanárci si z posledních tří zápasů připsali šest bodů, které je v záchranářském souboji posunuly na šestnáctou pozici, díky níž se jim dýchá o poznání lépe. Nemalým povzbuzením byl pro tým Quique Setiena také postup do osmifinále Španělského poháru přes neporovnatelně zkušenější Real Sociedad. Athletic je ovšem přeci jen aktuálně daleko větší sousto než v krizi utopený celek ze San Sebastianu.

Tím spíše, že v Bilbau bude hostům ve středu zálohy chybět Roque Mesa. Na druhé straně se pak nebudou moci představit Aymeric Laporte a Beñat Etxebarria, tedy velmi důležití hráči pro defenzívu i postupný útok červenobílých. Zápas začne v 18:15, hlavním sudím bude Carlos Del Cerro Grande.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Balenziaga, Gurpegi, Etxeita, Marcos - José, Rico - Susaeta, García, Williams - Aduriz
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Varas - Castellano, Garrido, Aythami, Simón - Wakaso, Gómez - Viera, Tana, Zhar - Araujo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 4.80 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valencia CF - Real Madrid  (neděle 20:30)
Kouč Realu Madrid Rafael Benítez zavítá v rámci osmnáctého kola na půdu celku, kde vedle Liverpoolu slavil své doposud největší trenérské úspěchy, tedy na tu valencijskou. Los Che nyní vede Gary Neville, jenž Beníteze dobře zná právě z Anglie a mocné rivality mezi Liverpoolem s Manchesterem United. Pomůže mu to nyní ve vzájemném zápase?

Neville po dobu Benítezova působení v klubu z města Beatles ještě figuroval na soupisce United jako aktivní hráč a také měl v té době možnost blíže poznat svého tehdejšího spoluhráče Cristiana Ronalda. Přesto odmítá, že by mu tato skutečnost mohla v neděli při hledání první ligové výhry pod jeho vedením jakkoli vypomoci. "Je to velký zápas, důležitý zápas. Hrát proti Realu Madrid je kdykoli ohromné utkání. Je to klíčový zápas, ale to byl i ten předchozí," vrátil se Neville k minulému kolu proti Villarrealu, který Netopýři prohráli 1:0.

"Pokud budeme hrát tak, jako v druhé půli (proti Villarrealu), máme slibnou šanci," pokračuje anglický kouč. "Tohle je naprosto odlišný Benítezův tým od toho, který měl v Liverpoolu. Ten byl tehdy také samozřejmě velmi kvalitní, ale byl svým stylem hry tvrdší, i když měl také excelentní individuality. Nemyslím si, že zážitky ze zápasů proti Benítezovi mi nyní pomohou nebo mi uškodí. Znalost tehdejšího Liverpoolu mi proti Rafovi v Realu tuto neděli nijak nepomůže."

Cokoliv jiného než vítězství by pro španělského trenéra znamenalo další příval nespokojenosti fanoušků a tlaku na jeho osobu. Ostatně ani vítězství Benítezovi nestačí k tomu, aby si fotbalovou veřejnost naklonil na svou stranu - v posledních dvou kolech Real nasázel hned třináct branek, a přesto se zdá, jako by se jeho pozice stále zhoršovala. Na rivala z Barcelony nyní Real ztrácí tři body, ovšem jejich katalánský sok bude mít stále jeden zápas k dobru.

Zdravotní stav Sergia Ramose zůstává i před nedělním zápasem nejasný a otazníky visí také nad možným návratem obránců Varaneho s Carvajalem, kteří se rovněž vrací do hry po delší pauze zaviněné svalovými zraněními.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Domenech - Barragán, Aderlan, Abdennour, Vezo, Cancelo - Danilo, Parejo, Gomes - Alcácer, Negredo
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Danilo, Pepe, Ramos, Marcelo - Modrić, Casemiro, Rodríguez - Bale, Benzema, Ronaldo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.00 - 4.60 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Espanyol Barcelona - FC Barcelona  (sobota 16:00)
Barcelona se chystá na tradiční městské derby s Espanyolem, které se tentokrát odehraje na Power8 Stadium. Domácí v minulém kole nestačili na Sevillu a nyní je čeká asi nejtěžší možný soupeř, takže se jejich aktuální náskok na sestupové pásmo může dále zmenšit. Blaugranas si budou chtít první zápas v novém kalendářním roce pohlídat, aby si udrželi vedoucí pozici.

Úřadující španělští šampioni zakončili veleúspěšný loňský rok hladkou výhrou 4:0 nad Betisem. Během minulých dvanácti měsíců získali Enriqueho svěřenci hned pět trofejí. Titul z La Ligy, Copy del Rey, Ligy mistrů a evropského Superpoháru doplnili ještě v závěru roku triumfem na Mistrovství světa klubů. Zároveň ustavili nový španělský rekord v počtu vstřelených branek v kalendářním roce, když se jejich počet zastavil na číslovce 180.

Luis Enrique by však chtěl od svých hráčů v roce 2016 ještě více. "Nezaobírám se vzpomínkami, rok 2015 patří minulosti. Soustředím se plně na další rok, ve kterém chceme být znova nejlepší. Tak to dělají profesionálové. Zlepšovat se může každý. Mezi největšími kluby Evropy jsou jen velmi malé rozdíly, a proto musíme pořád pokračovat v tvrdé práci. Užíváme si, že jsme součástí unikátního týmu, ale naší jedinou prioritou je nyní vyhrát další zápas v roce 2016. Chceme na konci sezóny znova zvedat trofeje," uvedl pro klubový web hostující kouč.

Espanyol na podzim zaostával za předsezónními očekáváními a aktuálně mu patří třináctá pozice s šestibodovým náskokem na sestupové pásmo. Vedení klubu na konci roku sáhlo k výměně hlavního trenéra, avšak nový rumunský kouč Constantin Galca nedokázal v minulém kole navázat na předchozí úspěch proti Las Palmas a na hřišti Sevilly prohrál Espanyol 2:0. Barca bude pro modrobílé neméně těžký protivník, vždyť naposledy svého městského rivala dokázali porazit v 2009 a prohráli posledních sedm vzájemných střetnutí.

Domácím bude chybět dvojice zraněných hráčů Victor Sánchez a José Cañas, kteří mohou strávit na marodce až měsíc poté, co si odnesli šrámy ze zápasu v Seville. Barceloně budou v sobotu naposledy chybět Arda Turan a Aleix Vidal, katalánskému klubu totiž končí trest za přestupy a oba fotbalisté budou moci následující týden hrát v pohárovém souboji s Espanyolem.

Zápas začíná v 16:00, hlavním sudím bude José Luis González.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Pau - Duarte, González, Roco, López - Diop, Sánchez - Asensio, Moreno, Pérez - Caicedo
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Alba, Piqué, Mascherano, Alves - Rakitič, Busquets, Iniesta - Neymar, Suárez, Messi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 15.00 - 7.50 - 1.18
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atlético Madrid - Levante UD  (sobota 20:30)
Levante čeká velmi náročná mise hraničící s nemožnou. Aktuálně poslední celek La Ligy je bez formy, porážky na jeho kontě se neustále zvyšují a nyní navíc opouští známé prostředí. Cestuje do Madridu, aby se tam utkalo s Atléticem, které opět našlo svůj rytmus a vrátilo se na vítěznou vlnu.

Ve Španělsku máme za sebou vložené kolo, které mimo jiné Atléticu udělalo velkou radost. Tým trenéra Diega Simeoneho se zoufale chtěl vrátit do rytmu vítězného mužstva, z něhož vypadl kvůli porážce od Málagy. V minulém kole Colchoneros čekal duel s Rayem Vallecano, který představoval ideální šanci na navrácení vítězné pohody.

Atlético se dlouho trápilo a Rayo naopak v domácím prostředí bylo hodně náročným soupeřem. Colchoneros si pod vedením trenéra Diega Simeoneho vypracovali mnoho šancí, ale dlouho se jim nedařilo je proměnit. Až pár minut před koncem, kdy soupeři začaly docházet síly a do jeho hry se vkrádala nesoustředěnost. Dvě minuty před koncem utkání se prosadil čerstvý Ángel Correa a na něj pak navázal ještě Antoine Griezmann.

Tři body tak končí v rukou Atlética, i když to se na výhru hodně natrápilo. Výkon svého soka vyzdvihuje i trenér Diego Simeone, který po utkání prohlásil: "Podobně jako my nebo Barcelona, Rayo má jeden styl, se kterým pracuje a nemění jej. Je to odvážný herní projev, plný nahrávek a boje o míč. Z přístupu k utkání byla vidět dobrá příprava a snaha soustředit se a podat co nejlepší výkon," všímá si trenér Simeone.

V jeho kádru je několik hvězd, které podávají tradičně skvělé výkony. Ale také několik hráčů, kteří trochu zaostávají za předpoklady. Jedním z nich je Fernando Torres. Ikona fanoušků Atlética by hrozně ráda vstřelila svůj jubilejní stý gól. Aktuálně je na metě 99 branek, jenže ten Torres vstřelil před 17ti zápasy! Od září se střelecky trápí.

K Torresově půstu se vrací i trenér Simeone. "Od každého vždycky očekávám maximum. Samozřejmě nejdřív od sebe, pak od ostatních. Fernando není výjimkou. Vím, že miluje klub nade všechno. Je to idol pro mnoho lidí tady kolem. Teď je blízko krásnému cíli, který si dal a který jej motivuje. Chci, aby byl izolován od tlaku médií a zdejších lidí, kteří jej občas kritizují. Věci se stanou často až tehdy, když je očekáváte nejméně. Musí neustále pracovat a dočká se," nepochybuje "Cholo".

Atlético musí stále bojovat bez Tiaga, který je dlouhodobě zraněn. I bez něj ale Atléti mají dostatečnou kvalitu na to, aby si se svým sokem poradili bez větších problémů. Ty naopak sužují Levante. To vyhrálo z posledních deseti zápasů ve všech soutěžích jen jedno jediné, když si poradilo se Sportingem Gijón. Jinak se ale herně i výsledkově trápí a minulé kolo nebylo jiné.

Levante doma na stadionu Ciutat de València uvítalo Málagu a doufalo, že mu domácí atmosféra pomůže proti týmu, který moc často tři body nebere a ještě méně často skóruje. Přesto se Málaga prosadila, když utkání dvou týmů bojujících o záchranu rozhodl hostující záložník Duda. Domácí byli hodně zklamaní, protože sahali dlouho po vstřelení první branky, ale patnáct minut před koncem se dočkali hosté.

Proti Atléticu se ale paradoxně poslední dobou Levante daří, neboť za tři poslední vzájemné duely prohrálo jen jednou. Naposledy se body dělily za zajímavou remízu 2:2, kterou z pohledu Atletů až deset minut před koncem zachraňoval Fernando Torres. Trefí se i tentokrát a dočká se jubilea?
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Juanfran, Giménez, Godín, Luis - Koke, Gabi, Niguéz - Griezmann, Torres, Carrasco
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Mariño - López, Navarro, Feddal, Toño - Lerma, Verza, Camarasa - Roger, Ghilas, Garcia
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.18 - 6.50 - 21.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Málaga CF - Celta Vigo  (sobota 22:05)
Celta Vigo chce co nejdříve zareagovat na poslední výpadek z minulého kola. Nepříjemně se na ni totiž dotahují další týmy, které budou doufat v další zaváhání Berizzova celku. Ten jede nyní do Málagy, jejíž forma se naopak zlepšuje.

Celta Vigo po více než měsíci prohrála, když nezvládla vložené kolo. Do duelu s baskickým Bilbaem vcházela jako jasný favorit a navíc posílena minulým vtězstvím nad Granadou. Jenže duel s Bilbaem nezvládla, když se jako jediný hráč prosadil hostující Raúl García a dvacet minut před koncem utkání rozhodl o třech bodech ve prospěch Athleticu. Celek z Viga tak prohrál a napjatě pozoroval, jak se na něj dotahují další týmy.

Velký zájem o čtvrtou příčku, na které je nyní stále Celta, má především Villarreal. Žlutá ponorka aktuálně ztrácí na svého soka jen jeden jediný bod a doufá, že Celta opět zaváhá. Čtvrtá příčka totiž neznamená nic menšího než předkolo milionářské Ligy mistrů. Celta navíc musí řešit přestupové spekulace ohledně Augusta Fernandeze. Zkušený záložník je na cestě do Atlética Madrid jako náhrada za dlouhodobě zraněného Tiaga.

A sám trenér Eduardo Berizzo uznává, že Fernandez má hodně specifické vlastnosti, takže uprostřed sezony vůbec nebude snadné jej nahradit. "Bude snazší rozhlédnout se po hráčích mimo Evropu, protože tohle je v zimě hodně limitovaný trh. Augusto je velký profesionál, pracuje pro tým a je příkladem i mimo něj. Doufám, že se nám podaří najít vhodného kandidáta a rychle jeho odchod zacelíme. I když ztráta to bude velká," uvědomuje si trenér Berizzo.

Při pohledu na vzájemná utkání s Málagou je těžké určit favorita - jsou totiž vzácně vyrovnaná. Výjma duelu v říjnu 2013, v němž padlo pět branek, nejsou tyto zápasy ani pastvou pro oči a většinou rozhodne jeden či dva góly. Naposledy se právě o gól radovala Celta Vigo, v Málaze zase domácí. A opět to bylo o jednu branku, kterou po dvaceti minutách vstřelil Samuel.

Málaga sice na začátku sezony hodně tápala a především v útoku se její hráči trápili, ale poslední dobou se zdá, že se vše obrací k lepšímu. Od poloviny prosince Málaga jede na vítězné vlně v Primera Division a podařilo se jí také minulé kolo. V něm porazila domácí Levante, když se jediným střelcem utkání stal patnáct minut před koncem Duda. A není divu, že si trenér Javi Gracia hodně oddychl.

Před zápasem s Celtou Vigo sdělil: "Delší dobu se nám nedařilo prakticky nic. Ale nevzdali jsme to, pracovali jsme a naše píle se nám vyplácí. Výsledky nikdy nepřijdou jen tak sami, ale vždycky jako důsledek dobré hry a tvrdé práce. Dobré výsledky vás pak zase motivují k lepším výkonům a máte z práce radost. Doufám, že si ještě dlouho udržíme nadšení pro práci a bude se nám dařit," přeje si trenér Gracia.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Rosales, Weligton, Albentosa, Boka - Amrabat, Recio, Camacho, Duda - Charles, Cop
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Blanco - Mallo, Cabral, Gómez, Jonny - Radoja, Wass - Orellana, Hernández, Bongonda - Aspas
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.20 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona16122240:1538
2.Atlético Madrid17122324:838
3.Real Madrid17113345:1636
4.Villarreal CF17103422:1533
5.Celta Vigo1794428:2331
6.Deportivo La Coruña1769225:1627
7.Athletic Bilbao1783625:1827
8.Sevilla FC1775523:1926
9.SD Eibar1766521:1924
10.Valencia CF1757521:1522
11.Málaga CF1755711:1420
12.Real Betis1755713:2320
13.Espanyol Barcelona1762916:2820
14.Getafe CF1745818:2617
15.Real Sociedad1744918:2516
16.UD Las Palmas1744916:2416
17.Sporting Gijón1643915:2515
18.Granada CF1735918:3114
19.Rayo Vallecano17421118:3914
20.Levante UD17251012:3011

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1213)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele