Premier League - souhrn 20. kola

26.12.2017, 15:21, aktualizováno 28.12.2017, 22:53
Komentáře a souhrny
Manchester City navlékl další korálek na svůj vítězný náhrdelník a navíc navýšil náskok, jelikož United pouze remizovali s Burnley. Tottenham rozstřílel Southampton a alespoň dočasně se posunul na průběžnou čtvrtou pozici před Liverpool, který zareagoval deklasováním Swansea. Chelsea si poradila s Brightonem, Arsenal porazil Crystal Palace...

Crystal Palace - Arsenal FC 2:3

28.12.2017 21:00

Góly: 49. Andros Townsend, 89. James Tomkins - 25. Shkodran Mustafi, 62. Alexis Sánchez, 66. Alexis Sánchez

Neporazitelnost Crystal Palace je u konce. Po rekordní osmizápasové šňůře Eagles v Selhurst Parku padli v atraktivním londýnském derby proti Arsenalu. O teprve třetí venkovní vítězství svěřenců Arséna Wengera se postaral především Alexis Sánchez, jenž korunoval výtečný výkon dvěma trefami, jednu doplnil Shkodran Mustafi.

Arsenal poněkud překvapivě nastoupil zpět v rozestavení s třemi obránci, když výjimečně dostal šanci stoper Calum Chambers. Úvod utkání ještě nabídl vyrovnanou podívanou, kdy se domácí nebáli útočit ve vysokém počtu hráčů, ovšem od dvacáté minuty Kanonýři přišpendlili soupeře před vlastní šestnáctkou a dlouhé chvíle jej vůbec nepouštěli k míči. Po výtečné týmové kombinaci ještě Xhakovu nebezpečnou ránu dokázala obrana Palace zastavit, ale krátce nato se Arsenal přece jen dočkal zaslouženého průlomu skóre.

Po nedůrazně odvrácené standardní situaci se k míči na pravém kraji šestnáctky dostal Alexander Lacazette a osmělil se z ostrého úhlu otestovat pozornost brankáře Speroniho. Ten si sice s jeho pokusem dokázal poradit, jenže vyrazil míč pouze k Shkodranu Mustafimu, který v nelehké pozici chladnokrevně uklidil míč do sítě.

Ani po nabytém vedení hosté neustali v herní dominanci a velmi blízko k navýšení náskoku měl záhy Mesut Özil díky výtečné kolmici Alexise Sáncheze, avšak Speroni tentokrát svůj tým kvalitním zákrokem podržel. Deset minut před poločasovým odchodem do kabin pro změnu pokoušel střelecké štěstí Lacazette, ale nadějnou samostatnou akci nakonec zakončil těsně vedle. Když se pak neujal ani slibný protiútok Alexise s Özilem, skončila první půle 1:0 pro Arsenal.

Zatímco v první půli si domácí nevytvořili ani jednu gólovou šanci, po změně stran jim k tomu stačily jen čtyři minuty. Wilfried Zaha na levé straně snadno okolo stínujícího Chamberse poslal do ohně přízemní centr, který nachytal celou obranu Arsenalu a našel nabíhajícího Androse Townsenda, jenž s přehledem srovnal skóre.

Hráči Eagles byli najednou na koni a rozradostnění fanoušci v Selhurst Parku je hnali kupředu za obratem. Jak Schlupp, tak Loftus-Cheek ovšem mířili nepřesně a Arsenal se po krušné pětiminutovce dostal zpět do převahy, až krátce po hodině hry získal vedení zpět na svou stranu. Strůjcem branky byl i tentokráte Lacazette, který v šestnáctce přistrčil míč lépe postavenému Alexisovi, jehož pumelice skrze nohy Tomkinse propálila Speroniho na přední tyči.

Tentokráte již Kanonýři nehodlali ponechat cokoli náhodě a hned o čtyři minuty později hubený náskok zdvojnásobili. Výtečný pas Wilshera si neméně kvalitně zpracoval Alexis Sánchez a samostatný únik zakončil šikovným obstřelením vyběhnuvšího Speroniho.

Sedm minut před koncem mohl ještě utkání zdramatizovat Zaha, který se procpal k zakončení z bezprostřední blízkosti, jenže v obtížné pozici nedokázal ostrý centr trefit hlavou a odrazem od jeho ramena míč skončil neškodně v zámezí. Co ale nedokázal Zaha, to se již minutu před koncem povedlo Jamesi Tomkinsovi z rohového kopu, a přece jen bylo na napínavý závěr zápasu zaděláno. Arsenal ovšem čtyřminutové nastavení zvládl odehrát s míčem na kopačkách daleko od vlastní branky a důležité vítězství 3:2 si pohlídal.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Manchester City 0:1

27.12.2017 20:45

Góly: 31. Raheem Sterling

Manchester City prodloužil svou vítěznou sérii na osmnáct utkání poté, co si poměrně snadno poradil s Newcastlem United. O vítězství hostů rozhodl ještě v prvním poločase Raheem Sterling, hosté pak měli několik příležitostí své vedení pojistit, ovšem pokaždé selhali v koncovce.

První polovina nabídla mimořádně jednostrannou podívanou. Newcastle se při každé příležitosti zatáhl do hlubokého bloku, své hosty nechal tvořit a na polovinu soupeře se dostával jen opravdu sporadicky. První větší příležitost měl na kopačkách Agüero, kterého našel přesným pasem Danilo, argentinský hrot však své zakončení poslal pouze do tyče.

Následně dvakrát zahrozil De Bruyne, který se uvolnil na hranici pokutového území a okamžitě na branku vyslal nepříjemný projektil, v obou případech však branku těsně přestřelil. Po půlhodince hry z podobné pozice napřáhl Agüero a jeho rána se zastavila až o tyč.

Pak už se ale Citizens konečně dostali do vedení. De Bruyne přesným obloučkem našel Sterlinga, který v poněkud krkolomné pozici zvládl vystřelit a s trochou štěstí otevřel skóre utkání.

Těsně před poločasem opět zafungovala spolupráce De Bruyne - Agüero, prvně jmenovaný Argentince našel přesným centrem, jenže útočník hostí nezvládl zakončení a míč poslal těsně mimo.

Druhou půli začal nebojácným průnikem Sterling, na jeho centr však Agüero těsně nedosáhl. Další příležitost měl na kopačce Gündogan, který ve středu pole obral Diameho, ovšem ani jeho střela si cestu do sítě nenašla.

Pak následovala další pasáž, kdy věci do svých rukou sebral De Bruyne, nejprve se po narážečce se Sterlingem dostal za záda domácí obrany, aby ale pořádně pokazil zakončení. O chviličku později zase napřáhl ze střední vzdálenosti a tentokrát si vedl mnohem lépe, jeho pokus totiž skončil na tyči, zatímco dorážející Agüero byl v ofsajdu.

Až v posledních patnácti minutách se osmělili také domácí. Po chybě v rozehrávce Citizens do vápna vtrhl Gayle, jenže místo zakončení si chtěl vymodlit pokutový kop, přičemž byl za svůj střemhlavý pád po zásluze oceněn žlutou kartou.

A když tentýž hráč nevyrovnal ani pět minut před koncem, kdy centrovaný míč dokázal usměrnit jen těsně vedle branky Edersona, mohli svěřenci Pepa Guardioly slavit další vítězství.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Swansea City 5:0

26.12.2017 18:30

Góly: 6. Philippe Coutinho, 52. Roberto Firmino, 65. Trent Alexander-Arnold, 66. Roberto Firmino, 83. Alex Oxlade-Chamberlain

Liverpool na Anfield Road rozstřílel hostující Swansea pěti brankami a nadále tak stíhá londýnskou Chelsea, na kterou ze čtvrté pozice ztrácí čtyři body. O vítězství svého týmu se dvěma brankami zapříčinil Roberto Firmino, po gólu pak zaznamenali Coutinho, Chamberlain a Arnold.

Plán Swansea byl jasný - pozorně bránit, svého protivníka znervóznit a případně zahrozit z rychlých protiútoků. Vydržel ovšem pouhých pět minut. Pak totiž ve středu hřiště vybojoval balón Firmino, předal jej Salahovi, ten z prvního doteku našel před vápnem nabíhajícího Coutinha, který předvedl další ze svých parádních dalekonosných projektilů a z dobrých 25 metrů rozvlnil síť. Druhý gól mohl o pár momentů později přidat Robertson, jeho rána z hranice šestnáctky však mířila o pár decimetrů vedle.

Krátce před poločasovou pauzou se po chybě v rozehrávce Swansea dostal do úniku Firmino, na penaltě si i položil vracejícího se obránce, jenže následně překvapivě selhal v zakončení, když vůbec netrefil branku Fabianskiho.

Hned na začátku druhého dějství se však domácí dočkali tolik potřebné pojistky a byl u toho právě Roberto Firmino. Ten si naběhl na volný přímý kop Coutinha a přesným volejem nedal hostujícímu brankáři žádnou šanci.

Po 65 minutách hry se svým prvním ligovým zásahem v dresu Reds zaskvěl také Alexander-Arnold, který si našel odražený míč a parádní střelou potřetí rozvlnil síť. Domácí ale neměli dost a hned o minutu přidali dokonce čtvrtou trefu. Na začátku stále příšerná přihrávka jednoho ze středopolařů Swansea, která vyslala do úniku Salaha, který zachoval chladnou hlavu a před prázdnou branku míč ještě naservíroval Firminovi.

Konečnou podobu výsledku nakonec dal sedm minut před koncem Oxlade Chamberlain, který se ve skrumáži zorientoval nejlépe a přesnou střelou na zadní tyč popáté rozjásal obecenstvo na Anfield Road.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - West Ham United 3:3

26.12.2017 16:00

Góly: 29. Dan Gosling, 57. Nathan Aké, 90. Callum Wilson - 7. James Collins, 81. Marko Arnautović, 89. Marko Arnautović

Na Vitality Stadium v Bournemouthu se diváci dočkali štědré nadílky v podobě šesti branek. Hostující fans by jich možná uvítali i méně, jen kdyby si jejich tým připsal tři body, což se nakonec nestalo. Kladiváři totiž v průběhu zápasu strhli vedení na svojí stranu, ale ani oni výsledek za tři body neudrželi.

Boxing day vzaly oba celky v Bournemouthu se vší vážností a utkání začalo v pořádně ostrém tempu. Dokonce ani na první branku se nemuselo čekat dlouho, už v 7. minutě si po rohovém kopu seběhl na přední tyč James Collins a Begović poprvé inkasoval. Kladiváři vedli v Bournemouthu 1:0. Domácí mohli jen o pár minut později odpovědět, jenomže Wilsonovu přihrávku před branku King minul. Na druhé straně zase jen o kousek netrefil André Ayew. Každopádně závratné tempo hry nepolevovalo a ve 29. minutě se domácí dočkali vyrovnání. Fraserův centr uvnitř vápna WHU propadl a Dan Gosling stál ve správný čas na správném místě a balón dopravil do sítě. První poločas ještě nabídl několik náznaků šancí, ale skóre už se nezměnilo.

Také druhý poločas toho nabídl spoustu, ba dokonce ještě více. Wilson po Kingově sklepnutí netrefil prostor mezi třemi tyčemi a v 57. minutě stál Vitality Stadium na nohou, protože domácí otočil průběh zápasu na svojí stranu. Nakrátko rozehraný roh poslal do vápna Gosling a Nathan Aké překonal Adriána. V rozmezí dalších deseti minut měli domácí tři velké příležitosti a nebýt skvělých zákroků Adriána, mohlo to dopadnout s Hammers špatně. Jenomže Bournemouth třetí branku nepřidal a draze za to zaplatil.

Kladiváři přežili co mohli a v 81. minutě srovnali na 2:2, respektive se domácí připravili o vedení sami. Obrovskou hrubku vyrobil Asmir Begović, který podklouzl a Marko Arnautović měl snadnou úlohu. A to nebylo na Vitality Stadium zdaleka všechno. V 89.minutě West Ham dokonal obrat, když Hernándezovu střelu vyrazil Begović a Marko Arnautovič svým druhým gólem dal na 3:2 pro Kladiváře. Ani to nebylo poslední slovo zápasu. V nastavení ještě jistil Akého hlavičku Callum Wilson, který srovnal na 3:3, přestože se jednalo o těsný ofsajd i hru rukou. Kontroverzní moment nakonec utkání hodně ovlivnil, protože West Ham nebral tři body, nýbrž jen jeden.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Brighton & Hove Albion 2:0

26.12.2017 16:00

Góly: 46. Álvaro Morata, 60. Marcos Alonso

Úřadující šampion nakonec zvládl roli favorita a outsidera z Brightonu přehrál 2:0, ono vítězství se však nerodilo vůbec lehce. Domácí totiž prospali první půli a nebýt rychlé branky Moraty na začátku poločasu druhého, bůh ví, jak by se zápas na Stamford Bridge vlastně vyvíjel.

I ten nejzarytější fanoušek Blues musel po první půli přiznat, že výkon svěřenců Antonia Conteho byl jednoduše příšerný. Chelsea předvedla pomalý, nudný fotbal, se kterým si dobře organizovaná obrana Brightonu v klidu poradila. Domácí si vypracovali jen dvě příležitosti - nejprve když přetažený míč vrátil před branku Rüdiger, jenže Bakayoko míč z pár metrů nedokázal nasměrovat mezi tři tyče. Druhou možnost vypracoval nádherným pasem Fabregas, který vysunul Mosese, jeho zakončení však hostující brankář zneškodnil.

Do druhé části však vyběhla úplně jiná Chelsea a skóre se měnilo prakticky okamžitě. To si na tradiční Azpilicuetův centr za obranu naběhl Morata a tradičně hlavou míč uklidil za záda bezmocného Ryana. O chvíli později mohl skóre navýšit Hazard, jemuž na hranici vápna míč přiklepl Bakayoko, belgický reprezentant však mířil těsně vedle.

Pojistku mohl přidat také Marcos Alonso, jeho první hlavičku po rohovém kopu však brankář Ryana dokázal vytěsnit. O minutu později se však situace opakovala a tentokrát byl strážce hostující svatyně bezmocný. Fabregasův centr na bližší tyči Alonso lízl tak šikovně, že míč zapadl přesně za vzdálenější tyč.

Třetí přesný zásah mohl přidat Hazard, který si pohrál s hostující obranou, jenže jeho zakončení z brankové čáry vykopl jeden z bránících hráčů. O pár momentů později to byl opět Hazard, který se dostal za záda hostující obrany, tentokráte míč ještě předložil lépe postavenému Bakayokovi, kterému ale zakončení vůbec nesedlo.

Na druhé straně mohl zápas zdramatizovat Duffy, který se pět minut před koncem ocitl nehlídaný v pokutovém území domácích, svou hlavičku ovšem nasměroval těsně mimo. Chelsea tak nakonec dokráčela k poměrně rutinní výhře 2:0.

Více informací k zápasu

Huddersfield Town - Stoke City 1:1

26.12.2017 16:00

Góly: 10. Tom Ince - 60. Ramadan Sobhi

Dělbou bodů skončilo utkání mezi Huddersfieldem a Stoke City. Domácí sice brzy poslal do vedení Tom Ince, ale konečné slovo měl ve druhém poločase Ramadan Sobhi. Oba celky zůstaly ve druhé polovině tabulky.

Hudderfield se doma představil proti celku s nejhorší obranou v lize. Čtyřicet branek zatím neobdržel žádný z celků Premier League. A že obrana Stoke není zrovna skálopevná se domácí přesvědčili záhy. Už v 10. minutě Mounié celkem bez problému přihrál na malé vápno Tomu Incemu, který odstartoval domácí radost. Huddersfield se dostal do důležitého vedení 1:0. Potters začali vážněji ohrožovat domácí svatyni po půlhodině hry. Nejprve Shaqiriho výzvu netrefil Crouch a vzápětí Shawcrosse vychytal Lössl. Brankář Huddersfieldu pak skvěle zasáhl i proti nůžkám Choupo-Motinga, když balón udržel na brankové čáře.

Huddersfield tyto šance přečkal a ve 40. minutě prověřil Butlanda van La Parra. Stejný muž pak orazítkoval před koncem prvního poločasu tyč. Huddersfield měl několik možností zvýšit své vedení i po změně stran, ale obrana Stoke v čele s brankářem Butlandem odolávala. Přesně po hodině hry navíc prošla přihrávka Joea Allana až na malé vápno k Ramadanu Sobhimu, který srovnal na 1:1.

Vyrovnávací branka utkání paradoxně uškodila. Oba celky byly v následujících minutách velmi opatrné, ani jeden nechtěl udělat osudovou chybu, která by ho na Boxing day stála body. Hudderfield byl sice častěji na balónu, ale stoprocentní šanci si už v zápase nevytvořil.

Více informací k zápasu

Manchester United - Burnley FC 2:2

26.12.2017 16:00

Góly: 53. Jesse Lingard, 90. Jesse Lingard - 3. Ashley Barnes, 36. Steven Defour

Manchesteru se příliš nezdařil zápas s letos výtečně hrajícím Burnley, na Old Trafford uhrál jen remízu a znovu ztratil cenné body v boji o titul. A to přitom musel po přestávce dohánět dvoubrankové manko. Hosté opravdu nebyli daleko k vítězství, jenže domácí nakonec díky Jessemu Lingardovi v poslední možnou chvíli vyrovnali.

Rudí ďáblové neodehráli vůbec dobrý první poločas. I proto manažer José Mourinho udělal po přestávce hned dvě změny, rozhodl se stáhnout nevýrazného Ibrahimovice a Roja a na hřiště poslal Mchitarjana s Lingardem. Především druhé střídání se ukázalo jako velmi správné, právě pětadvacetiletý záložník zachránil svůj tým od pohromy.

Burnley vstoupilo do utkání opravdu parádně. Gudmundsson rozehrál standardku centrem do šestnáctky, kde se sice Long nedostal k dobrému zakončení, ale k míči se propracoval Barnes, který už z blízkosti skóroval. A ve 12. minutě hosté mohli udeřit opět po standardní situaci, nicméně Gudmundssonův pas ztečoval pouze do břevna Arfield.

Odpovědět na Barnesovu trefu se snažil Pogba, nicméně hlavou po rohovém kopu těsně neuspěl. A ve 36. minutě hosté přidali další přesný zásah, Defour totiž zahrál přímý volný kop výtečně a zamířil přesně do šibenice. Snížit mohl záhy Rashford, jenže jeho pokus v cestě do brány zastavil na brankové čáře dobře stojící stoper Mee.

Ani ve druhém dějství sice nepřišlo závratné zlepšení ze strany United, alespoň však proměňovali své šance. The Clarets se soustředili na držení pohodlného náskoku a ukázali, že se přes jejich obranu za tohoto stavu prosazuje těžko. Měli každopádně velké štěstí, že v 51. minutě gólman Pope stačil vyrazit Lingardův pokus na břevno.

O pár chvil později se ale již Lingard přece jenom dočkal. Z pravé strany mu přihrávku adresoval Young a domácí náhradník elegantní patičku usměrnil ke vzdálenější tyčce. Když už se zdálo, že by Burnley mohlo vedení udržet, ozval se Lingard v 90. minutě ještě jednou. Z pokutového území nasměroval svou střelu z voleje přesně k tyči.

Více informací k zápasu

Watford FC - Leicester City 2:1

26.12.2017 16:00

Góly: 45. Molla Wagué, 65. Kasper Schmeichel (vl.) - 37. Riyad Mahrez

Slibně rozjetá sezona v podání Watfordu v posledních týdnech zakolísala černou sérií šesti zápasů bez vítězství. Ta už je však konečně minulostí, neboť Hornets na domácí půdě dokázali přehrát Leicester a po výhře 2:1 se nadále drží v samém středu tabulky na desátém místě. Hosté navzdory prohře zůstávají ještě s dvoubodovým náskokem osmí.

Vstup do utkání měl přitom Leicester, který musel být stále nabuzený z vybojovaného bodu proti Manchesteru United v posledních minutách hry. Jamie Vardy ještě v samostatném úniku selhal, ovšem tlak hostí se přece jen projevil i ve skóre zásluhou Riyada Mahreze, jemuž v sedmatřicáté minutě ideálně posadil míč na hlavu Marc Albrighton a brankář Gomes se natahoval marně.

Doposud nevýrazní domácí se inkasovaným gólem zničehonic probudili k životu a s trochou štěstí mohli ještě do přestávky průběžný stav dokonce otočit. Nejprve Richarlison po kličce brankáři Schmeichelovi trefil jen boční síť a nedlouho poté již bylo srovnáno. Obrana Foxes se nedokázala vypořádat s rohovým kopem Cleverleyho a míč si nakonec chumlem hráčů proklestil cestu až na zadní tyč, kde jej bez váhání napálil do sítě debutant Molla Wague, jenž shodou okolností loni hostoval právě v Leicesteru. Hráči Hornets byli najednou všude a aktivní Richarlison znovu v zakončení těsně neuspěl, neboť tvrdou ranou rozezvučel tyč.

Po změně stran Watford navázal tam, kde první půli skončil, a soustavný tlak po dvaceti minutách po právu zužitkoval. I u zrodu této akce stál Tom Cleverley se svými standardními situacemi, neboť jeho přímý kop na zadní tyč vybídl k ráně nabíhajícího Doucourého. Přestože se jednalo o obtížný volej z ostrého úhlu, Kasper Schmeichel místo zásahu míč pouze smolně tečoval do vlastní sítě, což záhy potvrdila i branková technologie.

Po zbytek zápasu hráli prim zase hosté a Heurelho Gomes musel předvést dva prvotřídní zákroky proti pokusům Morgana s Ulloou a pomohl tak výraznou měrou svému týmu k cenným třem bodům po čtyřech porážkách za sebou.

Více informací k zápasu

West Bromwich Albion - Everton FC 0:0

26.12.2017 16:00

Góly: -

West Brom nedokázal ani v osmnáctém utkání v řadě vyhrát a doma si proti Evertonu připsal jen bod. Diváci se na The Hawthorns nakonec branky nedočkali, což ve výsledku znamenalo poměrně nudný fotbal a prodloužení neporazitelnosti hostujícího mužstva.

Everton přijel na půdu West Bromu jako jasný favorit a trenér Sam Allardyce doufal, že se jeho svěřencům proti nepříliš srdnatě bojujícímu domácímu celku povede prodloužit neporazitelnost na šesté utkání v řadě. Everton kromě momentální formy vycházel také z toho, že se mu právě v období specificky britského svátku zvaného Boxing Day daří uhrát dobré výsledky.

Na domácí straně se do prvních ofenzivních akcí pouštěl zkušený kanonýr Salomón Rondón, jehož si ale hostující obránci velmi dobře a pečlivě všímali. Naopak se málem prosadil favorit. Po rychlé kombinaci měl dostatek prostoru Yannick Bolasie, jehož střela mířila těsně vedle! Po devatenácti odehraných minutách se mlem ujali vedení domácí hráči.

Rohový kop rozehrál Matt Phillips, odraženého míče se zmocnil Brunt a jeho ránu vyrazil Pickford jen k Phillipsovi. Jeho následný centr pak perfektní hlavičkou zakončoval Dawson, jenže mířil těsně nad bránu! Na opačné straně Bolasie napřáhl k dalekonosnému střeleckému pokusu a brankář Ben Foster měl štěstí, že se balon stočil mimo.

Jinak ale první půle nenabídla mnoho zajímavého, o přesných šancích se už nedá mluvit vůbec. Po Bruntově centru z pravého křídla Dawson hlavou opět mířil mimo a uzavřel tím poměrně nezáživné dění. Druhou polovinu otevřel tvrdou ranou aktivní Brunt, ale jeho smůla v zakončení, respektive v přesnosti střelby, pokračovala. Ani tentokrát se balon nedostal blíže Pickfordově bráně.

Pět minut po změně stran se do skvělé šance dostal Salomón Rondón, který dokonce postupoval sám na brankáře Pickforda, jenže jeho zakončení bylo dost jalové. V dosud největší šanci utkání selhal a následně byl pro zranění střídán. Do další zajímavé pozice před brankou Evertonu se dral Chris Brunt, jenže než stačil zakončit, nohu do střely mu vložil mladík Kenny.

Nebezpečí před bránou gólmana Pickforda přetrvávalo a mělo konkrétní podobu, jenže domácí hráče dnes trápila přesnost. Na Dawsonův centr si naskočil Jay Rodriguez, jenže ani ten neměl mnoho štěstí. Když následně poslal obránce Williams k zemi Barryho, rýsovala se před domácími nadějná střelecká pozice. Matt Phillips ale jasně deklaroval dnešní zmar a bránu vysoko přestřelil.

Vlastně až před koncem utkání, konkrétně v 89. minutě, se do zajímavé pozice probili také hosté. Střídající útočník Oumar Niasse se protáhl po křídle a pálil, ale ani jednu z jeho dvou střel neměl brankář Foster problém pokrýt. Evertonu i to stačilo na bezbrankovou remízu, třebaže snahy dnes moc neukázal.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Southampton FC 5:2

26.12.2017 13:30

Góly: 22. Harry Kane, 39. Harry Kane, 49. Dele Alli, 51. Heung-min Son, 67. Harry Kane - 64. Sofiane Boufal, 82. Dušan Tadić

Závěr roku zastihl Harryho Kanea v mimořádné fazoně. Anglický útočník po třígólovém galapředstavení na půdě Burnley jen o tři dny později nasázel hattrick i do sítě Southamptonu a překonal anglický ligový rekord Alana Shearera v počtu branek v kalendářním roce. A to je jen jeden z mnoha milníků, jež Kane letos překonal...

Stále teprve čtyřiadvacetiletý forvard během roku 2017 v klubovém i reprezentačním dresu dohromady skóroval úctyhodných 56 gólů, což nedokázal překonat nikdo z hráčů působících v předních evropských ligách, tedy včetně Lionela Messiho (54) či Cristiana Ronalda (53). Kane si navíc letos připsal šest hattricků jako první hráč v moderní historii Premier League.

Od roku 1995 odolávala bilance 36 branek Alana Shearera, až během úterního odpoledne přece jen padla, když Kane po dvaceti minutách snadně uklidil hlavou do sítě ostrý přímý kop Christiana Eriksena za přihlížení zkoprnělé obrany hostí. Nedlouho poté došlo i na jeden groteskní moment na opačné straně poté, co Hugo Lloris vyškrabával s pomocí brankové konstrukce zpětnou hlavičkovou přihrávku Dannyho Rose. Šest minut před poločasovým odchodem do kabin ovšem Spurs soupeře rozebrali podruhé. Dele Alli vykouzlil z hranice šestnáctky kolmici pro nabíhajícího Sona, jehož přízemní centr nabídl Kaneovi další jednoduché zakončení do prázdné branky.

Po změně stran mohl doposud jednoznačný zápas zdramatizovat dalekonosnou ranou Mario Lemina, jenže napálil pouze břevno, a takřka hned nato Spurs definitivně strhli utkání na svou stranu. V rychlém sledu za sebou se totiž prosadilo duo Alli - Son, které si navíc vyměnilo i gólové přihrávky, a po pouhých 51 minutách platilo drtivé skóre 4:0.

Debakl se sice hostům povedlo zmírnit ve čtyřiašedesáté minutě zásluhou Boufala, jenž propálil Llorise na přední tyči, ovšem jen tři minuty nato byl náskok Tottenhamu opět čtyřbrankový. Z bleskového protiútoku si chladnokrevným zakončením obloučkem přes bezmocného Forstera připsal hattrick Harry Kane a zakončil svou letošní střeleckou bilanci na devětačtyřiceti gólech v dresu Kohoutů a dalších sedm za anglický národní tým. Potřeboval k tomu přitom pouhých dvaapadesát utkání...

Výbornou náladu domácích již v závěru nezkazil ani střídající Dušan Tadić snížením na konečných 5:2. Tottenham po druhé dominantní výhře za sebou poskočil zpět před Liverpool na čtvrté místo, zatímco tápající Southampton je již pouhé tři body od sestupu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City20191061:1258
2.Manchester United20134343:1643
3.Chelsea FC20133434:1442
4.Liverpool FC20108246:2338
5.Tottenham Hotspur20114539:2037
6.Arsenal FC20114537:2537
7.Burnley FC2096518:1733
8.Leicester City2076730:3027
9.Everton FC2076724:3027
10.Watford FC2074929:3525
11.Huddersfield Town2065918:3223
12.Brighton & Hove Albion2056915:2521
13.Stoke City20551023:4120
14.Southampton FC2047920:3019
15.Newcastle United20531219:3018
16.Crystal Palace20461018:3218
17.West Ham United20461022:3818
18.AFC Bournemouth20451118:3117
19.West Bromwich Albion2029914:2715
20.Swansea City20341311:3113

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (980)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele