Premier League - preview 20. kola

26.12.2017, 08:45, aktualizováno 28.12.2017, 08:51
Previews
Crystal Palace se pohybuje těsně nad sestupovým pásmem, dnes pak může zvýšit náskok v domácím střetnutí s Arsenalem. Ten naopak potřebuje vyhrát, aby se dotáhl na pátý Tottenham...
Crystal Palace - Arsenal FC  (čtvrtek 21:00)
Z dvacátého kola anglické Premier League již zbývá odehrát již pouze jeden jediný zápas, a to malé londýnské derby mezi Crystal Palace a Arsenalem. Zatímco první jmenovaní se po žalostném vstupu do sezony nadechli k ukázkovému zmrtvýchvstání, Kanonýři naopak v posledních týdnech tápou, o čemž svědčí bilance jediné výhry z posledních pěti kol. Jestli Arsenal hodlá pomýšlet na ukořistění alespoň čtvrté příčky, potřebuje v Selhurst Parku vykročit do druhé poloviny sezony tou správnou nohou...

Po výsledkovém fiasku Franka de Boera, jenž s Crystal Palace na úvod sezony prohrál čtyři kola bez vstřeleného gólu, se manažerského kormidla chopil zkušený Roy Hodgson a otočil rozpoložení v klubu o 180 stupňů. V prvních třech zápasech ještě Eagles pokračovali v prohrách s nulou branek na kontě, ovšem od té doby posbírali osmnáct bodů ve dvanácti kolech a úspěšně se již dokázali vymanit ze sestupového pásma.

"Zařídili jsme si sami obrovský handicap i se značně záporným rozdílem skóre a potřebovali špičkové výkony, abychom se dostali aspoň na úroveň ostatních, což se nám v posledních dvou nebo třech měsících podařilo," pochvaluje si Hodgson. "Dostali jsme se zpátky mezi řádku týmů, které se musí kvůli sestupu nervózně poohlížet přes rameno. Čekal jsem, že nám to zabere více času, ale pořád je nám jasné, že nás ještě čeká dlouhá cesta a musíme bojovat o každý bod až do konce sezony."

Momentální šňůra neporazitelnosti domácího celku činí úctyhodných osm zápasů, což se Eagles ještě nikdy v moderní historii mezi anglickou špičkou nepovedlo. V prodloužení této šňůry stojí Arsenal, který se po nedávné sérii remíz propadl na šesté místo se čtyřbodovou ztrátou na čtvrtý Liverpool.

Manažer Kanonýrů Arséne Wenger se na tiskové konferenci dočkal dotazu ohledně nedávného kritického vyjádření Josého Mourinha na téma finanční dominance vedoucího Manchesteru City. "Jsem už v této pozici jednadvacet let, takže si teď těžko můžu začít stěžovat. Máme v lize celou dobu tři nebo čtyři kluby bohatší než Arsenal. Naučil jsem se s tím vyrovnat, člověk musí najít způsob, jak být i v takovém prostředí úspěšný."

Domácí se stále potýkají s řadou zranění v defenzivě, kde ani ve čtvrtek do utkání nezasáhnou obránci Sakho s Wardem. Do hry se naopak po vypršení karetního trestu vrací útočník Christian Benteke. Také Arsenal poslední dobu počítá zraněné jako na běžícím páse, neboť ke zraněným Ramseymu s Giroudem se čerstvě přidal také Nacho Monreal.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Speroni - Kelly, Tomkins, Dann, Schlupp - Townsend, Cabaye, Milivojević, Loftus-Cheek - Benteke, Zaha
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Bellerín, Mustafi, Koscielny, Maitland-Niles - Wilshere, Xhaka - Iwobi, Özil, Alexis - Lacazette
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.38 - 4.00 - 1.82
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Newcastle United - Manchester City  (středa 20:45)
Vedoucí Manchester City má šanci natáhnout svou vítěznou šňůru na úctyhodných osmnáct utkání a zároveň se také druhému Manchesteru United vzdálit dokonce na patnáct bodů. Proti budou stát svěřenci Rafy Beniteze, kteří o víkendu konečně zaznamenali vítězství, když vyloupili Olympijský stadión West Hamu.

Maggies v sobotu ukončili devítizápasové čekání na výhru, přičemž v tomto období nasbírali pouze jediný bodík za remízu s West Bromwichem Albion. Nebylo tak překvapením, že se Newcastle povážlivě propadl tabulkou. Tři body z půdy West Hamu mu sice umožnily lépe dýchat, ale vyhráno svěřenci Rafaela Beniteze ještě rozhodně nemají. Dle všeho je čeká tuhý boj o záchranu, momentálně se nachází 17. příčce tabulky s pouhým jednobodovým náskokem na osmnáctý Bournemouth.

To forma Manchesteru City nemá obdoby, s celkem Pepa Guardioly nedokáže ani jeden z konkurentů ani v nejmenším držet krok. Dokonce i nejbližší pronásledovatel - Manchester United - v poslední době upadl do menšího útlumu a náskok Citizens tak v případě výhry může narůst až na hrozivých 15 bodů. Nikdo asi nepochybuje o tom, že o letošním mistrovi je rozhodnuto, otázky se teď přesouvají spíše k překonání nejrůznějších rekordů. Zlomí Manchester City dlouhodobý rekord Chelsea v počtu získaných bodů? Nastřílí za sezónu více než 103 branek, což je dosavadní rekord? A podaří se jim překonat šňůru devatenácti ligových výher v řadě, což představuje v předních ligách rekord, který vytvořil Bayern Mnichov?

Co se absencí týče, Newcastlu se po disciplinárním trestu vrací Jonjo Shelvey, nejistá je však start dvojice Merion a Hayden, která utrpěla drobné šrámy a o definitivní rozhodnutí tak přijde až těsně před utkáním. To Manchesteru City bude chybět dlouhodobě zraněný Mendy, mimo pak stále zůstává John Stones, jinak však Citizens nemají žádné nové zdravotní trable.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 12.10 - 7.00 - 1.24
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tottenham Hotspur - Southampton FC  (úterý 13:30)
Premier League jako už tradičně nespí ani přes Vánoce a už na Štěpána svým příznivcům přichystá plnou porci ligových zápasů. Pondělní program krátce po obědě odstartují celky Tottenhamu a Southamptonu, které změří síly ve slavném Wembley. Domácí chtějí úspěšně pokračovat v honbě za umístěním v první čtyřce, zatímco hosté by jistě rádi zastavili sérii nepříznivých výsledků.

Po listopadovém trápení se Spurs vrátili do obvyklé pohody. Můžeme sice poukázat na drtivou porážku na půdě lídra z Manchesteru, jenže ten se momentálně nachází v takové fazóně, že jej o body obrat pomalu ani nelze. Jinak si však svěřenci Mauricia Pochettina v posledních čtyřech duelech připsali tři vítězství, když ve Wembley deklasovali Stoke, poradili si i s Brightonem a před Štědrým dnem také s přehledem porazili překvapení letošního ročníku Burnley, které hattrickem potopil kanonýr Kane. Ten má příležitost překonat roky starý rekord Alana Shearera v počtu ligových branek za kalendářní rok, k tomu se potřebuje alespoň jednou zapsat na střeleckou listinu.

Southampton naproti tomu naplno pociťuje krutou náturu náročného programu v prosinci. Svatí v něm totiž ještě nezaznamenali jedinou výhru, naopak z pěti duelů odešli dvakrát zcela bez bodu (domácí debakl od Leicesteru byl jistě nepříjemným překvapením), v ostatních případech brali vždy bod za remízu 1:1. Na ligové vítězství pak parta Mauricia Pellegrina čeká již od 26. listopadu, kdy zdecimovala tehdy ještě trápící se Everton 4:1. Vzhledem k zlepšující se formě některých celků v dolních patrech tabulky se tak Saints povážlivě přiblížila sestupová propast - od ní jsou v současnosti vzdáleni již na pouhé tři bodíky.

Kohouti na sobotního soupeře navíc opravdu umí, mohou se totiž pyšnit velmi pozitivní bilancí, když od roku 2012 získali z 30 možných hned 25 ligových bodů. Na půdě Tottenhamu navíc hosté zvítězili pouze jednou z posledních osmnácti pokusů, stalo se tak v květnu 2016.

Mauricio Pochettino bude netrpělivě čekat na zprávy o zdravotním stavu Erica Diera, ten nedohrál duel na půdě Burnley a jeho start tak je v ohrožení. Southamptonu nepomůže střelec Charlie Austin, ten si jednak poranil stehenní sval, zároveň také obdržel třízápasový trest za bezohledný zákrok na brankáře Huddersfieldu. Nad startem Cedrica Soarese a Ryana Betranda se pak vznáší otazník.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.34 - 5.58 - 9.93
více informací
AFC Bournemouth - West Ham United  (úterý 16:00)
Klíčový souboj o záchranu, a zrovna na slavný Boxing Day, spolu svedou stále se trápící Bournemouth spolu s nevalně hrajícím West Hamem. Oba sousedy v tabulce od sebe dělí jen jeden bod, a dá se tak očekávat tuhá bitva, ostatně jako tomu bylo v letech minulých. Zatím se v uplynulých dvou ročnících mezi nimi nikdy neurodila remíza.

Svěřenci manažera Eddieho Howa letos nedokážou urvat nějakou delší šňůru slušných rezultátů. Pouze v listopadu dokázali třikrát v řadě neprohrát, všudy všeho ale za celou podzimní část nasbírali pouhá čtyři vítězství. To poslední se přitom datuje na osm kol zpátky, to když nejtěsnějším možným způsobem skolili Huddersfield Town.

Je ovšem pravda, že The Cherries neměli vůbec snadný los. V Premier League se střetli s oběma manchesterskými kluby a také s Liverpoolem. Do toho absolvovali i Ligový pohár na půdě Chelsea. Nutno však podotknout, že ve dvou případech prohráli hned o čtyři branky. "Není vůbec lehké hrát proti top čtyřce," obhajoval domácí manažer.

Rozhodně pro něj není dobrou zprávou aktuální zdravotní stav zkušeného útočníka Jermaina Defoea, který si zlomil kotník a bude na delší dobu mimo hru. Vůbec pak není jisté, zda-li nastoupí Junior Stanislas a Joshua King. Pro ofenzívu jsou tyhle ztráty citelné, úplně fit přitom není ani bek Charlie Daniels. Marodka zkrátka sužuje Bournemouth velkou měrou.

Přitom Howe si moc dobře uvědomuje, že jestli jeho tým nezvládne mnohdy omílané klíčové období kolem vánočních svátků, může mít klub velké starosti se záchranou. "Měli jsme sérii, jakou jsme měli. Teď jí potřebujeme překonat," burcoval. "Musíme se soustředit na ta utkání, která nás čekají. Fakt budou hodně, hodně důležité."

Když Kladiváři v půlce prosince smetli venku Stoke City a neprohráli už třikrát za sebou, mluvilo se o tom, že by se brzy měli posunout blíže středu tabulky. Chyba lávky. V League Cupu padli na Arsenalu a naposledy nezvládli duel s trápícím se Newcastlem. "Byla to zvláštní sobota. Měli jsme hrát jinak, ale neudělali jsme to," hodnotil manažer David Moyes.

Hostům by se měl po dvouzápasovém trestu vrátit do ofenzívy Manuel Lanzini, nicméně znovu by mohl chybět kapitán Mark Noble, a obránce José Fonte zůstává s poraněným kotníkem také mimo. "V poslední době jsme ukázali, že jsme se zlepšili. Ať už v tomhle období získáte jakékoli výsledky, musíte hrát zápas od zápasu," dodával Moyes.
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Begovič - Smith, Francis, Aké, Daniels - Ibe, Gosling, L. Cook, Surman, Pugh - Wilson
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Adrián - Reid, Ogbonna, Cresswell - Zabaleta, Pedro Obiang, Kouyaté, Masuaku - Lanzini, Arnautovic - Antonio
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.57 - 3.22 - 3.09
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Chelsea FC - Brighton & Hove Albion  (úterý 16:00)
Londýnská Chelsea může zřejmě definitivně zapomenout na obhajobu ligového titulu. Šestnáctibodová ztráta na vedoucí Manchester City je jednoduše příliš velká a ani Antonio Conte nejspíše nevěří, že by se snad jeho svěřenci ještě nějak připletli do boje o titul. Na žádné relaxování však není čas, Blues čeká tuhý boj o umístění zaručující účast v Champions League. Na své nejbližší pronásledovatele mají náskok čtyř bodů, na druhý Manchester United zase tři ligové bodíky ztrácí. Hostující Brighton zase prožil nad očekávání povedený půl rok a současných 21 bodů je katapultuje mimo bezprostřední nebezpečí sestupu.

Londýnskému klubu jakoby v posledních týdnech tak trochu došel střelný prach. Nedá se snad říct, že by si úřadující šampioni nevytvářeli žádné šance, jenže mají problém s jejich proměňováním. Od utkání s West Hamem na začátku prosince vyslali na branku soupeře přes sto střel, jenže z této porce si jen čtyři našly cestu do sítě. S defenzivou naopak může být italský stratég spokojen, obrana Chelsea totiž v soutěžním utkání inkasovala více než jednu branku naposledy na konci října, když zcela vyhořela na půdě AS Řím. Od té doby si ale vede velmi dobře a ve 12 utkáních svým protivníkům umožnila skórovat jen šestkrát.

Brighton sice nezahájil náročný prosinec vůbec slavně, když si na jeho počátku připsal hned tři porážky v řadě, v posledních dvou duelech si ale bilanci vylepšil, když na vlastním hřišti nejprve remizoval s Burnley, načež díky brance Grosse porazil trápící se Watford a sestupovým příčkám se vzdálil na pět bodů. 21 ligových bodů po úvodních 19 kolech představuje pro nováčka soutěže velmi dobrý počin, který kdyby se mu podařilo zopakovat i v polovině druhé, neměl by mít se záchranou velké starosti. Ovšem jak už jsme v minulosti měli několikrát možnost sledovat, ony jarní boje bývají pro novice v nejvyšších soutěžích často daleko těžší...

Modří již mohou nasadit svého kanonýra, Alvara Moratu, který vynechal duel na půdě Evertonu kvůli karetnímu trestu. Mimo hru však stále zůstává obránce David Luiz, jenž ještě nestihl vyléčit poraněné koleno, záložník Charly Musonda pak ještě také není fit, aby usedl alespoň na lavičku náhradníků. Brightonu se do sestavy vrací Shane Duffy, který minulé kolo také vynechal kvůli karetnímu trestu. Hrát určitě nebude Izzy Brown, který u nováčka hostuje právě z Chelsea, zatímco Steva Sidwella do hry nepustí dlouhodobý problém se zády.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.16 - 8.08 - 22.20
více informací
Huddersfield Town - Stoke City  (úterý 16:00)
Jestli nováček ligy Huddersfield zakončil první polovinu sezóny na slušném jedenáctém místě, Stoke City si určitě představovalo lepší postavení. Domácí budou v tomhle duelu opravdu mírným favoritem proto, že v posledních čtyřech kolech se jim dařilo přece jenom o něco lépe než jejich soupeři. Ten hlavně musí myslet na zlepšení v obraně.

Když naposledy hosté udrželi čisté konto, psal se konec října. Od té doby mizerná defenzivní práce znamenala hned pět porážek a pouhá dvě vítězství a dvě remízy. Na druhou stranu si The Potters spravili chuť před Štědrým večerem, doma totiž v klíčovém souboji o záchranu skolili WBA. Od sestupového pásma jsou aktuálně vzdálení na rozdíl tří bodů.

Tuhle vzpruhu po pěti neúspěšných zápasech v uplynulých šesti kolech potřebovali jako sůl a manažer Mark Hughes si to moc dobře uvědomoval. "Rad bych si myslel, že ten výsledek může být jakýmsi katalyzátorem a že nás nakopne," pochvaloval si. "Pozitivní výsledky nám dodají sebedůvěru. Musím říct, že jsem byl na náš klub hrdý."

Venku se ovšem Stoke City opravdu hrubě nedaří. A právě proto se nenachází v klidnějších vodách, jako tomu bylo v uplynulých několika sezonách. Všudy všeho dokázalo naplno uspět pouze na Watfordu, přičemž během devíti utkání inkasovalo celkem jednadvacet branek. O tuhle nejhorší statistiku ligy se dělí přesně na chlup už jen s West Hamem.

Huddersfieldu měsíc prosinec vyšel velmi slušně a nemá jediný důvod, proč by si na Boxing Day neměl na svého protivníka věřit. Z možných dvanácti bodů urval naposledy slušných sedm. "V první řadě jsme rádi, že v tenhle den hrajeme doma. Pro mě jsou dosud získané body absolutně nad očekáváním," pochvaloval si manažer David Wagner.

Domácí by měli mít k dispozici brankářskou jedničku Jonase Lössla, ačkoli si v Southamptonu údajně zlomil nos. Elias Kachunga, Philip Billing, Michael Hefele a Jon Gorenc Stankovič jsou však pořád zranění. Hostům budou chybět Bruno Martins Indi i Jesé, na hřišti by se pak nemuseli objevit ani Glen Johnson a Erik Pieters.
Huddersfield Town - pravděpodobná sestava:
Lössl - Smith, Jörgensen, Schindler, Löwe - Mooy, Hogg - Quaner, Ince, van La Parra - Depoitre
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Butland - Edwards, Shawcross, Zouma, Pieters - Fletcher, Cameron - Shaqiri, Allen, Ramadan Sobhi - Choupo-Moting
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.36 - 3.20 - 3.46
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Manchester United - Burnley FC  (úterý 16:00)
Jose Mourinho po utkání s Leicesterem pořádně zuřil. A nedalo se mu příliš divit. Jeho ovečky totiž neproměnily řadu vyložených příležitostí, načež pak v nastavení od oslabeného soupeře inkasovaly vyrovnávací branku, která je stála dva cenné body. Na Boxing Day mohou Rudí ďáblové své zaváhání odčinit v duelu s Burnley, kterému se pro změnu vůbec nepovedl souboj s Tottenhamem.

Manchester United nezaznamenal vůbec špatnou první polovinu ročníku. Jistě, Jose Mourinho umí ještě lépe, což dvakrát ukázal ještě ve službách Chelsea, ovšem 42 bodů za úvodních 19 ligových kol v podstatě vždy stačilo na to, aby byl takový tým o Vánocích ve hře o titul. Letos je tomu ale úplně jinak, jelikož fenomenální jízdě Pepa Guardioly se zkrátka nedá čelit. Duel s Burnley každopádně pro celek z Old Trafford představuje příležitost, jak se po dvou nepříznivých výsledcích vrátit na vítěznou vlnu a taky konečně neinkasovat v posledních vteřinách duelu. Jak s Bristolem City, tak i s Leicesterem totiž svěřenci portugalského stratéga v závěru netypicky ztratili koncentraci a inkasovali zbytečné branky. Něčeho takového se ve zbytku ročníku musí rozhodně vyvarovat.

Současná sedmá pozice Burnley je rozhodně tím největším překvapením současné sezóny Premier League. Loňský nováček si zakládá na disciplíně a precizní defenzivě, k čemuž přidává i maximální nasazení a tu a tam také záblesk individuální geniality, což mu v součtu vyneslo již krásných 32 bodů. Ofenzivní stránka týmu se v posledních dvou střetnutích trochu zadrhla, svěřenci Seana Dycheho totiž nepřekonali ani Matthewa Ryana, ani Huga Llorise a na přesný zásah tak čekají již přes 180 minut. Sedmý tým tabulky však obecně střílí málo branek, tudíž s takovou sérií musel dříve či později prostě počítat.

Domácí budou dost možná postrádat Chrise Smallinga, který z posledního utkání odkulhal a vůbec není jisté, zda bude na druhý svátek vánoční zdravotně připraven. Mimo hru bude také Antonio Valencia, zatímco dlouhodobí absentéři Eric Bailly, Michael Carrick a Marouane Fellaini si na svůj návrat ještě musí nějaký ten pátek počkat. Hostům nepomůže vykartovaný James Tarkowski, otazník se vznáší nad stavem Chrise Wooda a k zápasu pak stoprocentně nebude připraven Stephen Ward, kterého trápí zraněné koleno.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.25 - 6.39 - 13.70
více informací
Watford FC - Leicester City  (úterý 16:00)
Trápící se Watford na vlastním hřišti přivítá Leicester City, který se pokusí navázat na fantastický závěr utkání s Manchesterem United, ve kterém Lišky navzdory oslabení dokázaly v posledních vteřinách utkání senzačně vyrovnat. Domácí naopak věří, že se jim po šesti duelech konečně podaří vyhrát.

Zprvu se přitom zdálo, že by právě Watford mohl prohánět první šestici týmů. Svěřenci Marca Silvy měli totiž velmi dobrý úvod do soutěže a až do poloviny října prohráli jen jediný duel s Manchesterem City. Poté však přišla první nevydařená série tří porážek, kterou ještě Sršně v polovině listopadu zastavily, od té doby však na ně padla pořádná deka a z následujících šesti střetnutí vytěžili jen jediný bodík. O záchranu se strachovat nemusí, 22 bodů jim zajišťuje klidný střed tabulky, jenže po vydařeném startu se čekalo o něco víc.

To Leicester prožívá vynikající prosinec, ve kterém Lišky odehrály pět zápasů, ze kterých vytěžily hned deset bodů za tři výhry, jednu remízu a jednu porážku s Crytal Palace. V celkovém součtu je to vyneslo až na osmou pozici, kde na sedmé Burnley ztrácí pět bodů. Do formy se vrátila především dvojice Mahrez - Vardy, o jejichž umu se v minulém kole přesvědčili i obránci Manchesteru United. Zejména druhý jmenovaný si na favority brousí zuby, v 39 duelech jim totiž nasázel hned dvacet branek.

Watfordu se do sestavy vrací dvojice Abdoulaye Doucoure a Marvin Zeegelaar, oba fotbalisté si totiž již odpykali disciplinární trest. Kapitán Troy Deeney však zůstává mimo hru, ten ze svého čtyřzápasového trestu ukrojí teprve druhý dílek. Zranění pak vyřadí také Willa Hughese a k dispozici by neměl být ani Isaac Success. Leicesteru nepomůže Daniel Amartey, který pyká za červenou kartu v předchozím duelu. Otazník se pak vznáší nad dalším pravým obráncem, Danny Simpsonem, který si v minulém střetnutí poranil stehenní sval, a tak není vůbec jisté, zda bude k utkání připraven.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.66 - 3.43 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
West Bromwich Albion - Everton FC  (úterý 16:00)
Oba kluby už se odhodlaly k výměně manažera, pak se ovšem vydaly podstatě odlišnými směry. Zatímco Sam Allardyce napřel Everton dobrým směrem, Alan Pardew zatím na Tonyho Pulise navazuje bez výrazných změn k lepšímu. Podaří se mu na šestý pokus konečně dovést svůj nový tým k výhře?

Když Everton před dvěma měsíci vyhazov Ronalda Koemana, byl až osmnáctý a dva body za WBA. Teď je devátý, o parádních dvanáct bodů před Throstles, mezitímco oni sami se nadále trápí se střelbou branek a potácí se v sestupovém pásmu, jenom bod nad poslední Swansea.

Toffees prozatím pod Samem Allardycem získali 11 bodů z patnácti možných a mohou opět pomýšlet na poháry, které se od nich před sebou všeobecně čekaly. Na pátý Tottenham nyní Everton ztrácí vcelku přijatelných osm bodů. A zrovna na The Hawthorns by modří mohli svou sérii prodloužit, však na stánku WBA vyhráli už třikrát v řadě, což se jim dříve nepovedlo po dlouhých 120 let.

Trable Albionu s ofenzívou byly dále umocněny obnoveným zraněním Nacera Chadliho, který si o víkendu po návratu z marodky opět poranil stehenní sval. Matt Phillips, další křídelník, přitom zatím není připraven se vrátit a mimo zůstává také James Morrison.

Allardyce a jeho lékařský tým před dnešní bitvou pečlivě zváží stav Waynea Rooneyho, který minule nebyl ani na lavičce kvůli horečkám. Gueyému se nedává příliš šancí kvůli hamstringu, přičemž veterán Phil Jagielka si má odpočinout.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.27 - 3.17 - 3.72
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Liverpool FC - Swansea City  (úterý 18:30)
V pořádný vánoční zázrak a naplněné kouzlo Boxing Day bude muset zítra doufat Swansea. Ta je v lize poslední, nemá trenéra, a přitom cestuje na půdu jedné z nejobávanějších ofenzivních vozeb nejen v Anglii, ale patrně i v celé Evropě. Liverpool by si papírově měl na Velšanech přímo smlsnout...

Na druhou stranu, ne tak hrr - v minulé sezoně na Anfieldu působil mnohem zranitelněji Liverpool, který také nakonec od Clementovy Swansea utržil historickou prohru. Nyní Swansea čeká první kolo této sezony bez Clementova dozoru, a pravdou je, že pokud na něčem bude moci budoucí kouč stavět, bude to nejspíš obrana, která až tak zle v nedávné době neoperovala.

O Kloppově Liverpoolu navíc nadále platí, že dovede frustrovat - jako při remízách s Evertonem, WBA či Arsenalem - a zároveň zcela dominovat. Vždy je otázkou, jací Reds se zrovna objeví. Jestli ti, kteří West Bromwichi nedokázali doma vstřelit ani gól; nebo ti, kteří o čtyři dny později čtyřmi góly sestřelili Bournemouth na jeho hřišti.

Liverpoolu to zatím v této sezoně obecně lépe střílí venku, kde s 27 brankami platí za nejproduktivnější tým ligy. Na Anfieldu prozatím červení sice neprohráli, ovšem 14 gólů z devíti vystoupení není zrovna chvályhodná bilance (Man City pro srovnání na Etihadu udeřilo 36krát v deseti zápasech).

Liverpool na Boxing Day před domácím publikem nepadl od roku 1986, letos se však bude muset obejít bez zraněného kapitána Jordana Hendersona. Absenci lídra by naopak po měsíčním marodění teoreticky mohl vykompenzovat pomalu se vracející stoper Matip.

Leon Britton bude muset z pozice zaskakujícího kouče učinit změnu na pravém beku, kde čerstvě zraněného Naughtona zastoupí Rangel. Problémy se zády dál provází Leroye Fera.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.13 - 10.40 - 22.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Manchester City19181060:1255
2.Manchester United19133341:1442
3.Chelsea FC19123432:1439
4.Liverpool FC1998241:2335
5.Tottenham Hotspur19104534:1834
6.Arsenal FC19104534:2334
7.Burnley FC1995516:1532
8.Leicester City1976629:2827
9.Everton FC1975724:3026
10.Watford FC1964927:3422
11.Huddersfield Town1964917:3122
12.Brighton & Hove Albion1956815:2321
13.Southampton FC1947818:2519
14.Stoke City19541022:4019
15.Newcastle United19531119:2918
16.Crystal Palace1946916:2918
17.West Ham United19451019:3517
18.AFC Bournemouth19441115:2816
19.West Bromwich Albion1928914:2714
20.Swansea City19341211:2613

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1241)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele