HET liga - souhrn 1. kola

28.07.2017, 19:55, aktualizováno 30.07.2017, 20:56
Komentáře a souhrny
Sparta na úvod hned ztratila a remizovala s Bohemians 1905. Liberec těsným rozdílel zdolal Zlín, zatímco Mladá Boleslav pro změnu překvapivě nestačila na olomouckou Sigmu. Slavia jakožto obhájce titulu nejtěsnějším možným rozdílem porazila Teplice. Plzeňská Viktoria proti Dukle naplnila roli favorita. Tři body zapisuje rovněž Karviná, utkání mezi Slováckem a Jabloncem vítěze nenašlo. Páteční předehrávka pak nabídla moravský souboj mezi Brnem a Baníkem Ostrava, kde byla úspěšnější hostující družina...

Sparta Praha - Bohemians Praha 1905 1:1

30.07.2017 19:00

Góly: 16. David Lafata (pen.) - 88. Michal Šmíd

Další průšvih zaznamenává Sparta, která doma v derby s Bohemians neudržela jednobrankové vedení a nakonec jen remizovala 1:1. Skóre ve prospěch letenských otevřel 200.gólem David Lafata, ale konečné slovo měl Michal Šmíd. Do hry se podíval za bouřlivých ovací i Tomáš Rosický, ale k výhře to Spartě nepomohlo.

Sparta sice nezačala bůhvíjakým náporem, ale měla více ze hry a brzy zahrozila díky Plavšičovi. Alespoň v počátku to v defenzívě Sparty opět povážlivě skřípalo, jednomu nedorozumění v defenzívě mohl využít Tetteh, který se řítil na Dúbravku, branku však přestřelil.

V 15.minutě se zase individuální akcí dral do šance Ben Chaim, přičemž obránce Hůlka ho naprosto nepochopitelně oběma rukama stáhl k zemí a sudí neměl jinou možnost, než odpískat pokutový kop. David Lafata jedinečnou šanci dosáhnout 200.branky nepohrdl, penaltu proměnil a ještě výrazněji se zapsal do historie české kopané. Sparta se díky vedoucí brance uklidnila a kontrolovala hru, ve 21.minutě dobře vypálil Ben Chaim a neméně povedený zákrok vytáhl Fryšták. Také Klokani se dožadovali pokutového kopu díky ruce Mandjecka, nicméně stoprocentní to nebylo. Ve 28.minutě poslal přesný pas do vápna Tetteh a Dominik Mašek už už se chystal k zakončení, jenomže na poslední chvíli zasáhl Mareček. Těsně před koncem prvního poločasu se letenským zranil turecký stoper Kaya, takže na plac musela jiná nová akvizice Lukáš Štětina.

Po změně stran se mohla opakovat situace z prvního poločasu, obránce Hůlka šel do osobního bránění opět poněkud nešikovně a tentokrát se penalty dožadoval Lafata - marně. Velkou pozornost budilo rozcvičování Tomáše Rosického, který se nakonec za velkých ovací skutečně dostal v 70.minutě do hry, kdy střídal Izraelce Ben Chaima. Sparta tou dobu už žádnou převahu neměla a naopak se štěstím přežila obrovský závar před Dúbravkou, který volal po vyrovnání. Klokani bojovali a Sparta s jednobrankovým vedením rozhodně neměla nic jistého. A právě v 88.minutě o vedení přišla. Dostál vypálil, Dúbravka jen vyrazil přesně před sebe na kopačku Michala Šmída, který srovnal na senzačních 1:1. Sparta po porážce v Bělehradu opět nevyhrála a doma jen remizovala.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Fastav Zlín 1:0

30.07.2017 17:00

Góly: 84. Matěj Pulkrab

Porážkou 0:1 vstoupil do nové sezony pohárový účastník ze Zlína. Ševci prohráli na půdě Slovanu Liberec po jediné brance Matěje Pulkraba šest minut před koncem.

Výsledek je pro Fastav určitě velkým zklamáním. Tým se především na Evropskou ligu hodně posílil a z Liberce chtěl minimálně bod. Vše z pohledu hostí hodně zkomplikovala 26.minuta a brzké vyloučení Traorého, které pochopitelně vývoj zápasu výrazně ovlivnilo.

Zlín se poprvé uvedl ve 3.minutě, ovšem ráně Diopa mnohé scházelo a jen o několik minut později z úhlu přestřelil Ekpai, který v minulé sezoně působil právě v Liberci. Domácí poprvé zahrozili až ve 23.minutě prostřednictvím dalekonosné rány Ševčíka. Klíčový moment utkání nastal o tři minuty později, Traoré zbytečně ostře zajel do Folprechta a sudí Hrubeš po chvílce váhání vytáhl žlutou kartu. Pro Traorého už ale byla druhá, takže hostující fotbalista musel předčasně do sprch. Vyloučení pochopitelně vývoj utkání zásadně poznamenalo, i když Zlín dokázal být i v deseti hodně nebezpečný. Před koncem prvního poločasu byl dvakrát ve velké šanci Ekpai a jednou z toho byla dokonce branka, která však kvůli ofsajdu neplatila.

Po změně stran už byla hra Slovanu přeci jenom o poznání lepší a Ševce dostávala do uzkých. Dokonce i Liberec vstřelil gól z ofsajdu, jmenovitě Pulkrab, ale průběžné skóre bylo ještě dlouho bezbrankové. Další nepříjemnost postihla Zlín v 72.minutě, kdy se zranil zkušený Petr Jiráček. To už Slovan jasně převzal iniciativu a Fastav se jen bránil. V 81.minutě ještě zachránila hosty branková konstrukce, kterou napálil Kerbr, ale o tři minuty později už Liberec vedl 1:0. Milan Kerbr vypálil, Dostál pouze vyrazil a dorážející Matěj Pulkrab poslal Liberec do vedení! Hosté se v oslabení na vyrovnání nezmohli a z Liberce odjíždějí s nepořízenou.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Sigma Olomouc 1:2

30.07.2017 17:00

Góly: 86. Nikolaj Komličenko - 37. Šimon Falta, 45+2. Šimon Falta

První velké překvapení nového ročníku české nejvyšší soutěže má na svědomí Sigma Olomouc. Hanáci si totiž vyšlápli na pohárového účastníka Mladou Boleslav, kterou zdolali na její půdě 2:1. O obě branky moravského týmu se postaral už v prvním poločase Šimon Falta.

Mladá Boleslav byla jasným favoritem, ale tuto roli nezvládla. Trenér Dušan Uhrin mladší přitom nasadil obvyklou sestavu, která se na pohárové scéně prozatím prezentovala dobrým dojmem. Na druhou stranu Sigma se na zápas připravila po taktické stránce výborně a to nakonec slavilo úspěch.

Začátek zápasu byl opatrný, domácí jen pozvolna přebírali iniciativu, nicméně jejich šance postupně začaly přicházet. Jánoš dobře vysunul Golgola Mebrahtu, který sice zakončil, ale golman Buchta dobře zasáhl a balób vyrazil na rohový kop. Olomouc se poprvé osmělila až ve 14.minutě, kdy Chorý hodně přestřelil. Pro domácí to každopádně bylo první varování a ukázka toho, že i nováček dokáže zahrozit. Mladá Boleslav rozhodně nedominovala, měla sice o něco více ze hry, jenomže zakončovala spíše z dálky a neúspěšně. Ve 37.minutě přišel pro Uhrinovy svěřence velký šok, Pavel Čmovš propadl a Šimon Falta, řítící se z úhlu na Jakuba Diviše přesnou střelou rozpoutal olomouckou radost. Bolka se sice okamžitě snažila o odpověď, přimáčkla Sigmu k pokutovému území, ovšem místo vyrovnání přišla další studená sprcha. V nastaveném čase odvedl skvělou práci Plšek, navíc obrana domácích vůbec nezaregistrovala nabíhajícího Šimona Faltu, který druhým gólem zajistil Sigmě senzační poločasové vedení 2:0.

Mladá Boleslav si zadělala na velký problém a Dušan Uhrin musel logicky sáhnout k prvnímu střídání, trávník opustil Rada, kterého nahradil útočník Komličenko. Změna však měla jen částečný úspěch. Mladá Boleslav se dostala do velkých šancí, zejména Chramosta, ale Buchta byl připraven a domácí šance zlikvidoval. Gólové příležitosti domácích přibývaly a přibývaly, jenomže ani Chramosta, Mebrahtu nebo zkušený Matějovský si na Buchtu nepřišli. Sigma úspěšně odolávala, ale nakonec přeci jenom inkasovala. V 86.minutě zadělal na pořádné drama Petr Mareš, respektive Nikolaj Komličenko. Prvně jmenovaný rozehrál volný přímý kop a v následné skrumáži se nejlépe zorientoval právě Komličenko.

Sigma závěr zápasu zvládla takticky velmi dobře, závěrečné minuty rozkouskovala, přidala navrch střídání a navíc domácím solidně hrála na nervy. Přesto sahala Boleslav po vyrovnání. Ve třetí minutě nastavení Chramosta už překonal Buchtu, ale na brankové čáře skvěle zasáhl jeden z obránců, Hanáci vedení 2:1 nepustili a postarali se o první velkou senzaci nového ročníku.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - FK Teplice 1:0

29.07.2017 20:00

Góly: 9. Halil Altintop (pen.)

Fotbalisté Slavie vykročili za obhajobou ligového titulu výhrou 1:0 nad Teplicemi. Zápas prvního kola rozhodl v Edenu už po devíti minutách premiérovým gólem za Pražany Halil Altintop, který proměnil spornou penaltu za údajnou ruku Tomáše Vondráška. Červenobílí se tak vítězně naladili na středeční odvetu 3. předkola Ligy mistrů na půdě Borisova.

Trenér Slavie Jaroslav Šilhavý velmi překvapil a oproti úternímu úvodnímu zápasu v kvalifikaci Ligy mistrů proti Borisovu, který jeho tým vyhrál 1:0, udělal hned sedm změn v základní sestavě. Naprosto nečekaně zamíchal hlavně se záložní řadou a útokem, kde dostalo šanci šest jiných hráčů včetně jedné z posil Altintopa.

V obraně nahradil Bílek Deliho, který nebyl stejně jako další z letních akvizic Rotaň ani na lavičce. Na té začali nejzvučnější posila Danny, Hušbauer či kanonýr Škoda. Naopak Teplice nastoupily v očekávané sestavě.

Slavia i v pozměněném složení vstoupila do duelu aktivně a po devíti minutách se ujala vedení. Po Mingazovově centru trefil Frydrych hlavičkou bránícího Vondráška do oblasti hlavy, rozhodčí Orel chvíli nechal pokračovat hru a pak nařídil penaltu za údajnou ruku. K pokutovému kopu se postavil Altintop a s přehledem dal svůj první soutěžní gól za Pražany.

V 18. minutě si hostující brankář Grigar poradil s Mešanovičovou střelou a pak začaly hrozit Teplice. Kučerova tečovaná střela skončila těsně vedle a poté Jeřábkovu gólovou šanci zmařil Laštůvka. Po půlhodině chyběl Vaněčkovi na zadní tyči krok k míči a po následném rohu stejný hráč hlavičkoval vedle.

V 38. minutě se dostal do brejku Zmrhal, ale Grigara v tísni nepropálil a Altintop se následně po obráncově skluzu marně dožadoval penalty. Jinak ale obhájce titulu nijak nedominoval a hosté byli nebezpeční. Ve 47. minutě zastavil Fillovu hlavičku jeden z obránců. Domácí mohli zvýšit v 58. minutě z brejku, ale Zmrhalův dloubák přes Grigara odvrátila obrana.

Teplice se v závěru mocně tlačily za vyrovnáním a v 86. minutě měl na noze vyrovnání Kučera, jehož tečovaná střela skončila těsně vedle. Slavia tři body s vypětím sil udržela a bodovala i v 27. ligovém utkáním pod vedením kouče Šilhavého.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Dukla Praha 4:0

29.07.2017 17:00

Góly: 11. Lukáš Hejda, 16. Patrik Hrošovský, 33. Michael Krmenčík, 42. Tomáš Hořava

Hráči Plzně výborně vstoupili do nové prvoligové sezony a doma deklasovali pražskou Duklu 4:0. Už v prvním poločase se trefili Lukáš Hejda, Patrik Hrošovský, Michael Krmenčík a Tomáš Hořava. Trenérovi Viktorie Pavlu Vrbovi tak vyšla obnovená premiéra v české nejvyšší soutěži.

Vrba udělal v základní sestavě čtyři změny oproti úternímu duelu 3. předkola Ligy mistrů s bukurešťským FCSB. V brance nastoupil debutant Hruška, do obrany se vrátil Hejda a v záloze dostali od začátku šanci Hořava se Zemanem. Ani na lavičce nebyl bek Limberský.

Po úvodní aktivitě Dukly převzali iniciativu domácí. Hejda nejprve hlavičkoval do tyčky, ale v 11. minutě už plzeňský stoper po Hrošovského centru přesnou hlavičkou překonal brankáře Radu.

Za pět minut už vedla Plzeň o dva góly. Krmenčík si na půlce lehce obhodil osmatřicetiletého obránce Jiránka a postupoval na Radu společně s Hrošovským, který akci zakončil střelou do odkryté branky.

Druhý tým uplynulé sezony dominoval a dál se tlačil do útoku. Ve 33. minutě Havel našel v šestnáctce Krmenčíka a ten zvýšil pohotovou ranou o břevno. Dukla působila odevzdaným dojmem. Na poločasových 4:0 upravil ve 42. minutě volný Hořava po Kopicově zpětné přihrávce.

Ve druhém poločase plzeňský tlak oslabil a domácích šancí ubylo. Zeman po standardní situaci střílel těsně mimo, pak se dostali do hry i Pražané. Z přímého kopu Dukly o kousek přestřelil Podaný. Jeho spoluhráč Holenda v 69. minutě hlavičkoval do tyče a poté nechal při střele z úhlu vyniknout Hrušku.

Plzeň v lize porazila Duklu počtvrté za sebou bez inkasované branky a ideálně se nachystala na středeční odvetu s bývalou Steauou Bukurešť.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - FK Jablonec 1:1

29.07.2017 17:00

Góly: 2. Tomáš Zajíc - 19. Ondřej Mihálik

Slovácko začalo na vlastní půdě tím nejlepším možným způsobem a už ve druhé minutě se dostalo do vedení. To ale neudrželo dlouho, protože po osmnácti minutách srovnal na konečných 1:1 Ondřej Mihálik. Zbytek utkání sice ukázal několik šancí, ale k dalším brankám už nevedla ani jedna z nich.

Slovácko si doma nakonec jen rozdělilo body s Jabloncem. Začátek to ovšem byl jako hrom. Reinberk totiž obloučkem u postranní čáry dostal balon k volnému Navrátilovi, který dal polovysoký centr přesně na kopačku Tomáši Zajícovi. Mladý záložník se s ničím nemazal a poslal balon rovnou do sítě - 1:0.

Na tento šok hosté chvíli nemohli najít odpověď. V 19. minutě ovšem brankář Milan Heča kapituloval. Balon propadl k Doležalovi, který balon vystřelil na branku, od Šumulikoského se balon trochu zmateně odrazil k volnému Ondřeji Mihálikovi a ten jej poslal do sítě - 1:1.

Po půlhodině bylo jasné, že branky asi jen tak rychle přicházet nebudou, přesto jsme se dočkali dalších šancí. Masopust dostal míč k levé tyči a zkoušel pálit, jenže brankář Heča si poradil a balon vyrazil. Až před samým koncem první půle se málem skóre opět měnilo. Po centru Trávníka hlavičkoval Doležal těsně nad břevno, které přehodil.

Pár minut poté, co se obě jedenáctky vrátily na hřiště, se do další šance dostával Daníček. Jeho technický pokus však prolétl těsně nad břevnem. Ke gólu nevedla ani spolupráce mezi Havlíkem a Šumulikoskim, kterého si dobře hlídali obránci soupeře a nedovolili mu zakončit.

Ke konci utkání se snažil s výsledkem něco udělat Masopust, který prošel až přes dva hráče k zakončení. To mu ale podle představ rozhodně nevyšlo. Z velké dálky to o pár minut později zkoušel Mehanovič, ale ani jeho pokus nebyl moc přesný. Trávníkův centr a zakončení Mihálika skončilo rovněž vedle, takže se body v utkání dělily. Pomohl tomu také obranný zákrok Hübschmana z posledních minut.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - Vysočina Jihlava 2:0

29.07.2017 17:00

Góly: 34. Jan Šisler (pen.), 57. Jan Kalabiška

Do nového ročníku vykročila lépe domácí Karviná, která si nechala po jedné brance do obou poločasů. Hostující Jihlava lituje neproměněnýh šancí, které jí musí mrzet i proto, že dnes nepodala vůbec špatný výkon. Přesto odjíždí bez bodů.

První poločas se stal ještě velkým soubojem, který nahlodala první branka. Tu měl na svědomí zkušený univerzál Jan Šisler, jenž se trefil z penalty. Jihlava se ani přes tuto branku nenechala zlomit, jenže po změně stran její hra upadala. Vše vyústilo v druhou branku, kterou si připsal veterán Jan Kalabiška. Po tomto zásahu se už Jihlava na nic nezmohla.

Jako první Janečka pronikl do šestnáctky a jeho přízemní centr na malé vápno srazil zasahující Rosa na roh, z něhož však gól nepadl. Jihlava se do větší šance dostala po deseti minutách a vůbec to nevypadalo špatně. Dvořák přiťukl míč nabíhajícímu Zoubelemu, jehož placírka však poslala míč těsně vedle!

Po patnácti minutách aktivní hry se málem skóre měnilo. Wágner si naběhl do uličky, na malé vápno si seběhl Štepanovský, ale Rakovan mu výtečným vyběhnutím zmenšil střelecký úhel a nenechal se překonat. O chvíli později se Štěpanovský znovu zastřeloval, jenže tentokrát byl Rakovan opět na místě a s jeho pokusem si poradil. O pouhou minutu později však byl ve vápně faulován Kalabiška a sudí pískal pokutový kop! K němu se postavil odvážně sám faulovaný a s přehledem balon poslal do sítě - 1:0.

Pět minut před koncem našel parádní centr Rosy přesně zcela volného Zoubeleho, který se svým pohotovým zakončením ale ztroskotal na zákroku brankáře Berkovce. Chvíli se zdálo, že se Jihlava pokusí o comeback. Pár minut po změně stran ale bylo definitivně rozhodnuto.

Centr z křídla před branku prodloužil Filip Panák na Jana Kalabišku a zkušený hráč přesnou levačkou překonal brankáře Rakovana! Tento náskok už byl pro Jihlavu hodně náročný.

Hra Jihlavy se od té chvíli stávala stále vce nepřesnou, její kombinace končily na kopačkách protihráčů až příliš jednoduše. Janečka se dvacet minut před koncem ocitl sám na levé straně a všiml si nabíhajícího Štepanovského, jenže jeho centr za moc nestál. Do zajímavého míče od Hronka se vložil Dvořák, jenže narazil na pozornou obranu.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - Baník Ostrava 1:3

28.07.2017 18:00

Góly: 37. Miloš Kratochvíl - 27. Robert Hrubý, 73. Milan Baroš, 87. Bronislav Stáňa

Nováček ligy Baník Ostrava zvítězil v předehrávce úvodního kola v Brně nad domácí Zbrojovkou 3:1. K tříbodovému zisku výrazně hostům pomohl střídající Milan Baroš, který v prvním ligovém utkání po návratu z Liberce vstřelil v době převahy Brna v 73. minutě vítězný gól. Další branky Baníku dali Robert Hrubý a Bronislav Stáňa. Jediný gól Brna zaznamenal Miloš Kratochvíl.

Brňané vstoupili do zápasu aktivněji a získali územní převahu, do šancí se ale dostával mnohem častěji Baník, který spoléhal na rychlé protiútoky. Dvakrát mohl skórovat rychlý Stáňa. V 7. minutě, kdy propadl odkop brankáře Vaška za domácí obránce, si ale neporadil s brankářem Melichárkem. O tři minuty později jeho střela těsně minula branku. Vzápětí při další ostravské akci zahrál rukou v trestném území Šural, rozhodčí Proske ale situaci na pokutový kop neposoudil.

Brňané se dostali k první vážnější akci až ve 12. minutě, ale hlavička Koného mířila do rukou brankáře Vaška.

Iniciativněji hrající Baník také otevřel skóre zápasu. Ve 27. minutě po nákopu z poloviny hřiště Šašinka přiťukl zpět míč Hrubému a na jeho přesnou střelu k tyči Melichárek nedosáhl.

Po inkasovaném gólu na chvíli upadli domácí do útlumu. Z něj se dostali po deseti minutách, kdy po Pilíkově přihrávce našel Lutonský volného Kratochvíla, jenž střelou pod břevno vyrovnal.

Po změně stran převzala režii zápasu Zbrojovka. Z tlaku si vytvořila několik šancí, nejblíže ke skórování měl v 54. minutě Fortes, jehož střelu brankář Vašek kryl.

V první lize debutující ostravský trenér Radim Kučera pak v 58. minutě poslal do hry Baroše. Tah se mu dokonale vydařil. Po čtvrthodině pobytu na trávníku si bývalý reprezentační kanonýr naběhl na centr Granečného a přesnou hlavičkou překonal Melichárka.

O dvě minuty později chytil brněnský brankář sólový útok Suse a osm minut před koncem Baroš ve vyložené šanci těsně minul branku. V závěru nervózní Brňané doplatili na další chybu v obraně, kterou potrestal Stáňa.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň11004:03
2.Baník Ostrava11003:13
3.MFK Karviná11002:03
4.Sigma Olomouc11002:13
5.Slovan Liberec11001:03
 Slavia Praha11001:03
7.1. FC Slovácko10101:11
 Bohemians Praha 190510101:11
 FK Jablonec10101:11
 Sparta Praha10101:11
11.FK Mladá Boleslav10011:20
12.FK Teplice10010:10
 Fastav Zlín10010:10
14.Zbrojovka Brno10011:30
15.Vysočina Jihlava10010:20
16.Dukla Praha10010:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1270)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele