HET liga - preview 1. kola

28.07.2017, 11:44, aktualizováno 30.07.2017, 09:19
Previews
Posledních šest týmů před sebou má start do nové sezony české nejvyšší soutěže. Sparta ve čtvrtek selhala v Bělehradu a náladu si bude chtít zlepšit v derby proti Bohemians 1905. Mladá Boleslav sbírá výhry a další hodlá přidat proti Olomouci, Liberec změří síly se Zlínem...
Slovan Liberec - Fastav Zlín  (neděle 17:00)
Své první utkání nového ročníku načne také Slovan Liberec, který dostal při losu tu výsadu začít doma. Před vlastními diváky uvítá Fastav Zlín, který má v poslední době s libereckým soupeřem velmi dobré zkušenosti a bude v nich chtít pokračovat.

Zlín se stal příjemným překvapením loňské sezony a za svou snahu obdržel výtečnou odměnu - zahraje si totiž základní skupinu Evropské ligy! Souboje s evropskými mužstvy budou hlavním lákadlem pro fanoušky ševců, ale nejprve se pozornost klubu musí obrátit na ligovou scénu. Hned první duel totiž nebude jednoduchý.

Start nového ročníku je vždy velmi náročný, především pak z hlediska fyzické kondice a mentální síly mužstva. Tím spíš, když se vedení klubu činí na přestupovém poli tak, jak se to povedlo ve Zlíně. Do sestavy se bude snažit probojovat hned osm nových posil, které mají pozvednout úroveň kádru a zlepšit jeho vyhlídky nejen v lize, ale také na evropské scéně.

Řady Zlína rozšířili hráči jako Holzer, Ekpai, Jiráček, Džafič, Podio, Železník, Bartošák nebo naposledy Duval a je jasné, že jejich aklimatizace a začlenění do týmu bude chvíli trvat. A to si velmi dobře uvědomuje také trenér Páník, který si mimo jiné pochvaloval také několik přípravných duelů.

Na tiskové konferenci řekl: "Začali jsme sezonu vítězstvím v Superpoháru. Odehráli jsme dvě velice kvalitní utkání v Polsku, zejména s Fulhamem. Kádr se rozšiřuje do kvality, nikoliv do kvantity, což je pro nás velká změna. Dříve sem hráči chodit nechtěli, nyní se karta obrátila. Přitáhli jsme opravdu početnou kvalitu," sečetl zkušený trenér Zlína.

Vzájemná bilance Zlína s Libercem je vzácně vyrovnaná, poslední dobou se však daří více týmu ševců. Za posledních šest duelů se jim totiž podařilo prohrát jen jednou, přičemž čtyřikrát stáli na straně vítězů. Zlínský celek by se velmi rád připravil na svůj vstup do evropských bojů tím nejlepším způsobem.

Proti němu bude stát výrazně obměněné a nepříliš posílené mužstvo Liberce. Slovan jakožto tradiční bojovník v první lize přišel o mnoho opor, jenže se mu je zatím nepovedlo adekvátně nahradit. Liberecký celek přišel například o hráče typu Martina Dúbravky, Milana Baroše či Tomáše Součka s Egonem Vůchem. Veskrze pilíře, které se mu budou velmi těžko nahrazovat.

To uznal i sportovní ředitel Slovanu Jan Nezmar. Někdejší populární útočník a historicky nejlepší střelec Slovanu v rozhovoru s médii přiznal: "Mnoho hráčů odešlo a ti, co přišli, jsou skoro všichni navrátilci z hostování nebo na hostování. Rozloučili jsme se s hráči základní sestavy, jako byli Dúbravka, Ekpai nebo Baroš. Dá se predikovat, že týmu bude trvat se s tím sžít. Bohužel se nám nepodařilo přivést nové pilíře, s čímž nejsme spokojeni."

Obdobné pocity měl i trenér Trpišovský. "Odešlo nám pět hráčů základní sestavy. Chceme vylepšit své loňské umístění, i když si uvědomujeme, že jsme jedním z nejméně posilujících týmů v lize. Uvidíme, jak si to u nás i u soupeřů sedne. Záležet bude především na prvních kolech, jak se bude mužstvo prezentovat," dodal zkušený stratég.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Kolář - Coufal, Kúdela, Karafiát, Kerbr - Kulhánek - Ševčík, Folprecht, Breite, Malinský - Pulkrab.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Matejov, Janíček, Gajič, Bartošák - Ekpai, Traoré, Jiráček, Holzer - Diop, Beauguel.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.22 - 3.26 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Mladá Boleslav - Sigma Olomouc  (neděle 17:00)
Mladá Boleslav za sebou má úspěšný soutěžní start do nové sezony a sérii evropských výher bude chtít prodloužit i na domácí scéně. V prvním kole se na její půdě představí navrátilec do české nejvyšší soutěže Sigma Olomouc...

Mladoboleslavští začali soutěžní část letošního ročníku v Evropské lize a v jejím druhém předkole dvakrát porazili irský Shamrock. Dobře měli rozehraný i první duel třetího předkola proti Skënderbeu, v prvním poločase svého albánského soupeře jasně přehrávali, po změně stran ovšem ubrali plyn a nakonec na poslední chvíli utrhli výhru 2:1. Před čtvrteční odvetou jsou tak šance otevřené.

"Měli jsme hrozně moc šancí. Mohli jsme vyhrát 4:0, ale místo toho jsme si nechali hloupým gólem srovnat. To byla obrovská škoda. O to důležitější bylo, že jsme dokázali rychle zareagovat. Udělali jsme si to těžší. Ale máme jednobrankové vedení, i když jejich gól z venku má větší hodnotu. Máme to však ve svých rukou a pojedeme si tam pro vítězství a postup," řekl po utkání autor vítězné trefy Adam Jánoš.

Mladá Boleslav má proti Olomouci poměrně zajímavou bilanci a z posledních patnácti vzájemných duelů odcházela poražena jenom ve dvou případech. Nedaří se jí ovšem doma, kde Sigmu udolala v jediném z posledních čtyř klání.

Domácí mohou s výjimkou Kysely nastoupit v kompletním složení a o motivaci postaráno bude mít Tomáš Přikryl. Ten dříve barvy Sigmy hájil, pokud se navíc objeví na trávníku, připíše si na své konto jubilejní 150. ligový start.

Olomouc se dokázala skvěle vypořádat s nástrahami druhé nejvyšší soutěže a mezi tuzemskou elitu se vrátila v nejrychlejším možném termínu. Druholigovou tabulku opanovala a nic na tom nezměnila ani poslední tři kola, v nichž získala jenom dva body.

Hanáci přicestují do Mladé Boleslavi v kompletním složení. Změnit se přitom pokusí výsledky na trávnících soupeřů, k jejich sestupu před více než rokem vedlo i to, že venku nebodovali v posledních devíti duelech.

"Uvědomujeme si, že první liga je o něčem jiném. Ale věřím v sílu mužstva, které svou kvalitu loni ve druhé lize prokázalo, a myslím, že je schopné se porvat o střed tabulky. Samozřejmě, že jsme všichni natěšení na první zápas, byť proti nám bude stát soupeř z těch nejkvalitnějších," říká trenér Václav Jílek.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Diviš - Pauschek, Čmovš, Stronati, Fleišman - Jánoš - Přikryl, Matějovský, Mareš, Fabián - Mebrahtu.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Reichl - Sladký, Škerle, Polom, Vepřek - Manzia, Houska, Radakovič, Plšek, Falta - Chorý.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.66 - 3.95 - 5.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - Bohemians Praha 1905  (neděle 19:00)
Sparta se v pražském derby s Klokany pokusí zapomenout na nepříjemný debakl z Evropské ligy a místo toho se revanšovat svým fanouškům prvními body. Utkání s Bohemians ale nebude snadnou záležitostí.

Jeden z největších favoritů na mistrovský titul HET ligy začíná před domácím publikem a jeho hostem je nedaleký rival. Sparta Praha přes léto hodně obměnila kádr a podařilo se jí přivést kromě zahraničního trenéra také nejedno zajímavé jméno. I proto jsou očekávání před začátkem ligy velmi vysoká.

Trenér Andrea Stramaccioni má před sebou velkou výzvu - dostat Spartu zpět do čela a pomoci jí k titulu. První utkání jsou však přinejmenším průměrnými výsledky. Ať už je to porážka v přípravě s Dynamem Kyjev, remíza 1:1 s nizozemským Vitesse či právě poslední a hodně nešťastné utkání předkola Evropské ligy. Domácí CZ Bělehrad totiž Spartu po nevynucených chybách pokořila 2:0 a letenští budou mít v odvetě co dohánět.

Tvář "železné Sparty" se přes léto notně obměnila. Vše začalo příchodem mladého italského trenéra Stramaccioniho, který sbírá jedno angažmá za druhým. Přestavba kádru pokračovala jmény z české ligy v podobě Dúbravky, Civiče nebo Štětiny, ale vedení klubu zalovilo také v zahraničních vodách. Do kádru přišli hráči jako Janko, Kaya, Mavuba nebo Ben Chaim, kteří mají pozvednout reputaci a kvalitu týmu.

Po fiasku v Bělehradě v to doufá i asistent Radoslav Kováč: "Pro nás bude strašně důležité, abychom zápas výsledkově, ale i lépe herně zvládli. Není to ideální soupeř, protože Bohemka bude složitá, ale věřím, že budeme hrát jinak než v Bělehradě. Zápas prostě musíme za každou cenu vyhrát," burcuje známá osobnost českého fotbalu.

Klokanům se proti Spartě dlouhodobě vůbec nedaří a jejich bilance s českým velikánem je hodně tristní. Bohemka obrala Spartu o body za posledních patnáct duelů jen čtyřikrát a to vždy jen formou remízy, na výhru čekají Klokani už hodně dlouho. Minulý střet na Letné rozhodl jedinou brankou v první půli Aleš Čermák, hosté se neprosadili ani jednou.

Hodně speciální utkání čeká hostujícího trenéra Martina Haška, který má s pražskou Spartou společnou historii coby hráč i jako trenér. Sám však nad tím prý moc nepřemýšlí a raději se věnuje mužstvu. Aby své hráče nabudil, dokonce vypsal ve spolupráci s místním řeznictvím netradiční prémii pro každého hráče.

"Po vyhraném zápase opékáme buřty v Uhříněvsi. Správce udělal nové speciální ohniště pro tuto příležitost. Jsem si vědom, že to není ideální výživa pro sportovce. Nicméně za určitých okolností je důležitější psychologická stránka. V případě, že vyhrajeme, tak vypíšu jako prémii pro každého špekáček. Pochopitelně ten pravý od řezníka, 99 % masa," láká Hašek na zdravou stravu.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Karavajev, Kaya, Štetina, Vatajelu - Mandjeck, M. Frýdek - Plavšič, Lafata, Šural - Janko.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Dostál, Hůlka, Šmíd, Urdinov - Švec - Bartek, Mašek, Jirásek, Tetteh - Kabajev.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.31 - 5.35 - 10.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Plzeň - Dukla Praha  (sobota 17:00)
Stejně jako obhájce titulu z Edenu, i ligový vicemistr už má ostrý start do nového fotbalového ročníku za sebou. Plzeňská Viktoria vybojovala v prvním utkání třetího předkola Ligy mistrů na hřišti rumunského FCSB nadějnou remízu 2:2 a nyní čeká na západočeský celek úvodní kolo HET ligy.

Druhé mužstvo loňského ročníku po sérii trenérských výměn rozhodl povolat do akce osvědčeného Pavla Vrbu. Bývalý reprezentační kouč si do mužstva přivedl starého známého Daniela Koláře, jehož v seznamu posil doplnili průšvihář Čermák, jenž do Viktorky zamířil z Letné, či útočník Zbrojovky Řezníček.

To klub z Julisky se musel v letní přestávce potýkat se sérií odchodů. Asi nejviditelnějším oslabením je rozpad spolehlivé stoperské dvojice - zatímco elegantní matador Jan Šimůnek zamířil do maďarského Vasasu, Lukáš Štetina se stal jednou z mnoha posil pražské Sparty.

Zkušenost získalo mužstvo Jaroslava Hynka ve formě Martina Jiránka - bývalému hráči Liberce či Bohemians je už osmatřicet let, přesto je o jeho služby stále v nejvyšší soutěži zájem - po sestupu o patro níže, jenž bývalý reprezentant zažil s Příbramí, tak ostřílený obránce zůstává na prvoligových pažitech.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Limberský, Hejda, Hájek, Havel - Hořava, Ivanschitz - Kopic, Kolář, Zeman - Krmenčík
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Kušnír, Jiránek, Ostojič, Podaný - Tetour, Hanousek, Bilovský - Koreš, Holenda, Schranz
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.60 - 4.05 - 5.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - FK Jablonec  (sobota 17:00)
Fotbalová liga je tady a Slovácko, jež v uplynulém ročníku české nejvyšší soutěže obsadilo dvanácté místo s pětibodovým odstupem na sestoupivší Hradec Králové, zahájí novou sezonu na domácím hřišti. Soupeřem mu bude Jablonec.

Ten po letech, kdy vystupoval velmi ambiciózně a dokonce si zahrál i evropské poháry, působí značně skromněji, čemuž nasvědčovaly i výsledky v minulém ročníku. V tom nakonec mužstvo Zdeňka Kluckého obsadilo osmé místo a kromě toho, že uzavíralo první polovinu tabulky, tak díky lepším vzájemným zápasům při stejném bodovém počtu přeskočilo největšího rivala, sousední Slovan.

Tým ze Střelnice v letní pauze opustil stoper Beneš, jenž se vydal na svou první zahraniční štaci do maďarské Budapešti. V kádru naopak zůstal Tomáš Hübschman - zkušený středopolař a bývalý člen reprezentace podepsal nový roční kontrakt. Kromě kapitána Jablonce se může Klucký spolehnout i na Ondřeje Mihálika a Vlastimila Hrubého - jak talentovaný mladý forvard, tak gólmanská jednička jabloneckých v klubu prodloužili dosavadní smlouvy.

Definitivně rozloučit se naopak musejí příznivci severočeského klubu s Tomášem Wágnerem, sedmadvacetiletý kanonýr, jenž v jarní části ligy hostoval v Karviné, ve Slezsku zůstává na přestup.

Celek, jež vede zkušený kouč Stanislav Levý poznamenal odchod Civiče, který si to namířil na Letnou. I nadále hodlá Slovácko sázet zejména na mladé hráče, což dvanáctý tým loňské tabulky dle expertů řadí k hlavním adeptům na přesun do druhé ligy.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Daněk - Juroška, Hofmann, Šimko, Divíšek - Šumulikoski - Navrátil, Machalík, Daníček, Havlík - Kubala
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Jankovič, Pernica, Hübschman, Hanousek - Masopust, Trávník, Kubista, Zelený - Mihálik, Doležal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.70 - 3.23 - 2.83
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
MFK Karviná - Vysočina Jihlava  (sobota 17:00)
Nováček z Karviné prožil loni povedenou sezonu, během níž si vyšlápl třeba venku na Mladou Boleslav a ukořistil cenný bod v souboji s trápící se Spartou. Se vším všudy to nakonec pro svěřence Jozefa Webera znamenalo třicet čtyři bodů, desáté místo a vcelku pohodovou záchranu v nejvyšší soutěži.

Stejné cíle si slezský klub klade i letos, a podobné přání mají i ve vedení Jihlavy. Vysočina se loni horko těžko zachraňovala a nakonec je před pádem do druhé ligy, jež postihl patnáctý Hradec Králové, zachránily jen lepší vzájemné zápasy s východočeským celkem.

Zatímco na trenérské sesli v Karviné se nic nemění, Jihlava do aktuální sezony vstupuje s novým koučem, jímž je Ivan Kopecký. Tomu zůstala k dispozici brankářská dvojice někdejších slávistů Hanuš - Rakovan, přičemž především první jmenovaný je oprávněně považován za jednoho z nejlepších brankářů ligy.

To Karviná musí vstoupit do ročníku 2017/18 s novou gólmanskou jedničkou - zkušený a spolehlivý Jan Laštůvka se stal nástupcem Jiřího Pavlenky v brankovišti Slavie a mezi tyčemi ho tak nahradí další muž spjatý s červenobílými barvami - na roční hostování z Vršovic do Slezska zamířil Martin Berkovec, jenž loni působil v Bohemians.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Moravec, Košťál, Hošek, Eismann - Šisler, Janečka - Štepanovský, Panák, Kalabiška - Wágner
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Tlustý, Kryštůfek, Krejčí, Rosa - Štěpánek - Fulnek, Zoubele, Hronek, Ikaunieks - Dvořák
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.12 - 3.46 - 3.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - FK Teplice  (sobota 20:00)
Fotbalové prázdniny jsou u konce a brány nové ligové sezony se otevírají dokořán. V rámci čtveřice zápasů, jež česká liga v sobotu nabízí, se před domácím publikem představí i pražská Slavie. Obhájce titulu tak bude chtít v Edenu navázat na parádní šňůru neporazitelnosti, která Bílkově partě přinesla překvapivý triumf.

Ostrý vstup do sezony však už mají svěřenci Jaroslava Šilhavého za sebou, když v úterý zásluhou proměněné penalty Milana Škody porazili v úvodním duelu třetího předkola Ligy mistrů BATE Borisov. Po mistru Běloruska do Vršovic zavítají Teplice - tým ze Stínadel byl v minulém ročníku příjemným překvapením soutěže a až do posledního víkendu bojovali Šmejkalovi hoši o účast v pohárové Evropě.

O mohutném posilování červenobílých toho bylo napsáno mnoho, i v teplickém kádru však došlo k několika změnám. Svou dlouholetou kariéru pod Stínadly završil ligový matador Štěpán Vachoušek, po ukončení smlouvy pak z klubu zmizel Brazilec Nivaldo.

Novými tvářemi v severočeském městě jsou naopak Jan Rezek, jenž si po sestupu s Příbramí změnou angažmá prodloužil svůj pobyt na prvoligových trávnících a dva mladíci, již do pátého celku loňské tabulky přišli hostovat z papírově silnějších celků - z plzeňské Viktorie do mužstva zamířil Jan Suchan a od svého aktuálního soupeře z Edenu tepličtí získali na hostování novou akvizici červenobílých Daniela Trubače.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Frydrych, Deli, Jugas, Flo - Souček - Mingazov, Altintop, Alvir, Zmrhal - Mešanovič
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Jeřábek, Šušnjar, Krob - Ljevakovič, Kučera - Fillo, Suchan, Rezek - Vaněček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.46 - 4.50 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Zbrojovka Brno - Baník Ostrava  (pátek 18:00)
Novou sezonu první ligy v pátek otevře souboj mezi domácí Zbrojovkou Brno a nováčkem Baníkem Ostrava, na jehož lavičce si Radim Kučera odbude trenérský debut v nejvyšší soutěži. Utkání má výkop v 18 hodin.

Baník se dokázal vrátit mezi elitu už po roce. V minulém druholigovém ročníku s vypětím sil odrazil nápor Opavy a skončil na druhém místě tabulky za Olomoucí. Přesto na místo kouče Vlastimila Petržely přišel Kučera ze Znojma.

Během léta se do Ostravy vrátil z Liberce bývalý reprezentační kanonýr Milan Baroš a další útočník Tomáš Poznar hostuje z Plzně. Posilou do obrany je Martin Šindelář z Olomouce, naopak zkušený stoper a bývalý kapitán Tomáš Zápotočný odešel zpátky do Příbrami.

Celkem povedenou přípravu slezského týmu zkalila prohraná generálka s druholigovým Třincem (2:5). "Výsledek mě opravdu naštval. Ale snad je lepší, že takový zápas přišel ještě v utkání nanečisto, než aby se to stalo v Brně," upozornil Kučera.

"Jejich síla je hlavně v domácích zápasech, kde za poslední dva roky moc neprohrávali. Já věřím, že u nás nastane nováčkovský efekt toho, že se hráči budou chtít předvést. Věřím, že začneme dobře," přidal k pátečnímu soupeři Kučera.

Brněnský trenér Svatopluk Habenec varuje před ofenzivou Ostravy. "Sledoval jsem výsledky i hru Baníku, jenž hraje systémem 4-4-2. Ten už moc týmů nepraktikuje. Ale tím, že Baroš, Šašinka a Poznar jsou velice dobří útočníci, tak chtějí mít na hrotu dva hráče. Na to se musíme nachystat. Určitě je útočná fáze Baníku silnější než obranná," upozornil Habanec. "Žádná omluvenka neexistuje. Potřebujeme získat tři body," dodal kouč.

Brňané v nové sezoně chtějí hrát na tři útočníky. Jedním z nich by měl být navrátilec Michal Škoda, který strávil jaro na hostování v norském Lilleströmu. Do ofenzivy Zbrojovka získala i Francise Koného a Alvina Fortese. Středopolař Tomáš Pilík se pokusí zaplnit místo po odchodu kapitána Pavla Zavadila do druholigové Opavy.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Šural, Pavlík, Kijanskas, Jablonský - Polák - Fortes, Pilík, Kratochvíl, Lutonský - Koné.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Vašek - Breda, Pokorný, Šindelář, Granečný - Stáňa, Hlinka, Panič, De Azevedo - Baroš, Poznar.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.13 - 3.30 - 3.74
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Dukla Praha00000:00
 1. FC Slovácko00000:00
 Vysočina Jihlava00000:00
 Bohemians Praha 190500000:00
 Zbrojovka Brno00000:00
 FK Jablonec00000:00
 Slovan Liberec00000:00
 FK Mladá Boleslav00000:00
 Baník Ostrava00000:00
 Viktoria Plzeň00000:00
 Sigma Olomouc00000:00
 Slavia Praha00000:00
 Sparta Praha00000:00
 FK Teplice00000:00
 Fastav Zlín00000:00
 MFK Karviná00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1755)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele