Hillsborough Články


Sheffield, Anglie

Další články

Šéfa policejní akce z Hillsborough čeká nový proces

Šéfa policejní akce na sheffieldském stadionu Hillsborough, kde bylo v roce 1989 umačkáno a ušlapáno 96 fanoušků, čeká nový soudní proces. Nyní čtyřiasedmdesátiletý David Duckenfield se bude opět zodpovídat z neúmyslného zabití, v dubnu porota po desetitýdenním jednání k verdiktu nedospěla. O znovuzahájení procesu na základě žádosti státního zastupitelstva rozhodl soudce Peter Openshaw, jednání začne 7. října v Prestonu.

Hillsborough 1989: největší tragédie v dějinách britského sportu

Podle první vyšetřovací verze se jednalo o nešťastnou náhodu a na vině bylo i chování některých fanoušků. Podle posledního soudního rozhodnutí z roku 2016 byla tragédie způsobena policejní nedbalostí. A až předloni za ni bylo obviněno šest lidí. Při nejtragičtějším sportovních neštěstí v dějinách Británie zahynulo před 30 lety, 15. dubna 1989, na stadionu Hillsborough v anglickém Sheffieldu 96 lidí a 766 bylo zraněno.

Soud začal znovu vyšetřovat tragédii na stadionu Hillsborough

Volbou poroty dnes odstartovalo dlouho očekávané nové vyšetřování tragédie na stadionu Hillsborough, kde před 25 lety přišlo o život 96 fanoušků Liverpoolu. V úterý začne soudce John Goldring ve Warringtonu nedaleko Liverpoolu s výslechy. Vyšetřování může trvat až rok.

Britský soud zrušil výsledky šetření o neštěstí v Hillsborough

Britský nejvyšší soud dnes zrušil výsledky původního šetření neštěstí na stadionu v Hillsborough a nařídil nové vyšetřování. Roku 1989 bylo na stadionu ušlapáno 96 fanoušků Liverpoolu. Vláda se pozůstalým v září omluvila a přiznala bezpečnostní pochybení.

Tragédie v Hillsborough bude znovu prošetřována před soudem

Neštěstí na stadionu Hillsborough, při němž zemřelo 96 fanoušků, se po 23 letech dočká nového vyšetřování. Státní zástupce podal oficiální žádost o anulování původních výsledků šetření. Termín nového projednávání případu bude stanoven v nejbližší době.

Premiér Cameron se omluvil rodinám obětí z Hillsborough

Britský premiér David Cameron se dnes v parlamentu omluvil rodinám 96 fanoušků Liverpoolu, kteří zahynuli v roce 1989 na stadionu v Hillsborough. Odsoudil selhání policie, záchranných služeb a organizátorů a snahy svalit odpovědnost na stoupence Liverpoolu. K omluvě se připojil i vůdce labouristické opozice Ed Miliband.

Památku obětí z Hillsborough uctil plný Anfiel Road

Přes čtyřicet tisíc lidí dnes na Anfield Road uctilo památku obětí tragédie, při které přesně před dvaceti lety na stadionu Hillsborough v Sheffieldu při semifinále Anglického poháru mezi Liverpoolem a Nottinghamem Forest zemřelo 96 fotbalových fanoušků.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele