29.08.2008 20:45 CET
1 : 2
(0:1)

Reportáž

Zenit Petrohrad vyhrál superpohár

Vítěz Poháru UEFA Zenit Petrohrad může po právu v krátkém časovém sledu slavit zisk další trofeje. V bitvě o evropský Superpohár totiž porazil po dobrém výkonu Manchester United 2:1. Branky stříleli Pavel Pogrebňak, debutant Danny a za United snižoval v závěru Vidič. Na konci utkání navíc obdržel červenou kartu po hraní rukou Paul Scholes.

Manchester United nastoupil v očekávaném složení, v rozestavení 4-4-2. Velká radost táboře fanoušků Red Devils určitě zavládla poté, co se v základní sestavě objevil kapitán Gary Neville, jenž byl více než rok mimo hru. Také Zenit ale nasadil novou velkou posilou. Bývalého záložníka Dynama Moskva, Portugalce Dannyho. Fanoušci Zenitu mu ihned přisoudili přiléhavou přezdívku - jednoruký bandita. Důvod je jednoduchý, Danny má totiž na své pravé paži vytetované číslo 10 a především písmeno D. Sám hráč tvrdí, že je počáteční písmeno jeho jména, ale fanoušci Zenitu jsou jiného názoru. Stejné písmeno D má totiž ve znaku právě Dynamo Moskva.

V prvních sekundách hry se před branku soupeře tlačil Manchester United, ale výraznější příležitost přišla ve 3. minutě, kdy po pravé straně pronikl až do pokutového území petrohradský Anjukov, ale jeho centr byl zablokován. O čtyři minuty později po rychle rozehraném volném přímém kopu po pravé straně pronikl znovu Anjukov a naservíroval míč Pogerbňakovi, jenž ale přestřelil.

Po čtvrthodině hry se diváci dočkali prvního rohovému kopu, příležitost dostal Manchester. Na krátko rozehraná standardní situace ale příliš úspěchů nepřinesla. Na druhé straně našel mezeru v obraně, znovu na pravé straně, Danny a nahrával před branku, odkud obránci United míč odvrátili. Následný roh zlikvidoval Van der Sar. Střelou z dálky se snažil odpovědět Carlos Tevez, ale gólman Malafejev neměl větší problémy.

Po dvaceti minutách na několik desítek sekund sevřel Zenit svého soupeře před pokutovým územím, ale z akce Pogrebňaka nic nebylo a celé snažení ukončil střelou nad branku Tymoščuk. O chvilku později měli hráči ruského celku další slibnou příležitost v podobě trestného kopu pár metrů před šestnáctkou. Technickou střelou zakončoval Dominguez, ale povedená střela mířila jen o kousek vedle.

Manchester se po půlhodině dostával do slibné šance, když v souboji s Tevezem propadl český legionář Radek Šírl. Ale Nani již poté se střelou, či případnou přihrávkou příliš otálel a o míč přišel. Zaváhání mohl trestat petrohradský Pogrebňak, ale v šestnáctce rovněž o míč přišel. O chvilku později znovu pořádně zavařil obráncům Manchesteru, když se probíjel až k Van der Sarovi, ale nakonec ho zastavil Rio Ferdinand.

Na druhé straně mohl trestat Wayne Rooney, jenomže po dobré přihrávce Carlose Teveze ve vyložené šanci selhal, když se mu míč zamotal pod nohama. Další standardní situaci Zenitu si vzal na starost opět Dominguez a parádním centrem našel nabíhajícího Križanace, jehož pokus zastavil u tyče dobrým zákrokem Van der Sar.

Pár minut před odchodem do kabin vyrobil velkou hrubku Rio Ferdinand a Danny se řítil do pokutového území. Po rychlé výměně míče mezi několika hráči se dostal míč k Pograbňakovi, jenž ale prováhal moment ke střele a musel pouze centrovat. Danny hlavičkoval nad branku. O chvilku později, přesněji ve 44. minutě, trochu dezorientovaně odkopl do zámezí nikým neatakován Gary Neville a jeho tým za to draze zaplatil. Po následném rohu se totiž přesně trefil Pavel Pogrebňak.

Do druhého poločasu nastoupil Zenit s velkou posilou, místo Domingueze přišel Andrej Aršavin a hned v prvních minutách druhého dějství se dral před branku Rudých Ďáblů. Jenže finální přihrávka na Pogrebňaka nevyšla. O chvilku později již musel brankář Van der Sar zasahovat, když centroval Radek Šírl. Nizozemský brankář ale míč vyrazil. Po deseti minutách hry z třiceti metrů z kroku parádně vypálil Tymoščuk a nizozemský gólman měl opět plné rukavice práce.

Manchester United ale ani tato hrozba nijak nezvedla a Zenit stále útočil. Celé snažení bylo zúročeno v 60. minutě, kdy skvělou individuální akci předvedl debutant Danny a nemilosrdným zakončením zvýšil vedení na 2:0. Trenér United Ferguson okamžitě reagoval střídáním, když stáhl Andersona s Fletcherem a nasadil Park Ji-Sunga a O'Shea. Střídal také Dick Advocaat, místo Puygreniera přišel Širokov.

Jakoby hráče Zenitu druhá branka trochu ukolébala a Manchester United začal hrozit. Velkou šanci vypracoval pro Fletchera s Park Ji-Sungem Tevez, ale oba hráči United ztroskotali na brankáři Malafejevovi. V 69. minutě znovu vytvořil brankovou situaci Tevez, tentokrát pro O'Shea. Tomu se ale na poslední chvíli položil do střely Šírl. Zenit vzápětí potřetí vystřídal, když Križanace vystřídal Radimov. Manchester ale stále útočil a v 73. minutě to byl znovu Tevez, který přichystal tentokrát již gólovou přihrávkou. Přesně mířil stoper Nemanja Vidič.

V 76. minutě hrací plochu opustil kapitán Gary Neville a nahradil ho Wes Brown. Naniho centr z volného přímého kopu kýženou branku nepřinesl. O chvilku později se do šance hrnul Park Ji-Sung poté, co mu míč naservíroval Rooney, ale včasným výběhem vše vyřešil brankář Malafejev. V 86. minutě přišla další nebezpečná střela z kopaček hráčů Manchster United, kteří Zenit sevřeli na vlastní polovině a čekali na vhodnou chvilku. V té se ocitl John O'Shea, ale brankář Malafejev dalším skvělým zákrokem udržel vedení.

V obrovské šanci se vzpětí na druhé straně ocitl Portugalec Danny, který v rychlém brejku skvěle zakombinoval s Aršavinem, ale z otočky mířil nepřesně. Minutu před koncem základní hrací doby sice vyrovnal Paul Scholes, jenomže způsobem, který se jen tak nevidí. Po centru Wese Browna totiž ryšavý záložník zahrál rukou a jeho zákrok se dá přirovnat k volejbalové smeči, či legendární brance Argentince Maradony. Sám Scholes se ani z branky příliš neradoval, jelikož věděl, že nebyla regulérní. To samé věděl také hlavní sudí, který musel Scholese po druhé žluté kartě vyloučit.

Manchester se i v deseti snažil a několikrát si vypracoval slibnou situaci, ale nakonec již vyrovnávající branku nevstřelil a ruský Zenit Petrohrad zaslouženě získal evropský Superpohár.

Autor: Ondřej Holzman

Komentáře (385)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele