semifinále
29.02.2024 20:00 CET
2 : 1
(0:1)
Stadión:
De Kuip, Rotterdam

Reportáž

Yankuba Minteh a Ondřej Lingr (© AFP)

Feyenoord díky rozdílové trefě Lingra otočil zápas s Groningenem a po šesti letech si zahraje finále KNVB Bekeru

Druhé semifinále letošního ročníku KNVB Bekeru mezi obhájcem mistrovského titulu Feyenoordem a druholigovým Groningenem nabídlo navzdory očekávání nesmírně dramatický průběh a rotterdamský favorit měl co dělat, aby nakonec otočil vývoj ve svůj prospěch. Díky "česko-slovenské" spolupráci Dávid Hancko - Ondřej Lingr v závěrečné půlhodině se mu to však nakonec povedlo a po výhře 2:1 si tedy po šestileté odmlce zahraje finále, které ho čeká koncem dubna s Nijmegenem taktéž na domácím stánku De Kuip.

Aktuální účastník Eerste Divisie se naopak po devíti letech do finále nepodívá, nicméně za svůj čtvrteční výkon se v žádném případě nemusí stydět a od splnění svého snu nebyl až tak daleko. Jasný outsider zahájil toto utkání nebojácně a do vedení se mohl dostat již po necelé čtvrthodině hry, kdy z hranice pokutového území napřáhl Laros Duarte, jenže jeho nepříjemný pokus pouze orazítkoval pravou tyč.

Svěřenci trenéra Dicka Lukkiena se však dočkali senzačního vedení krátce po odehrané půlhodině, jelikož aktivní reprezentant Kapverdské republiky Laros Duarte se den po svých sedmadvacátých narozeninách opřel do odraženého balónu z osmnácti metrů a jeho tečovaný projektil zapadl do sítě do protipohybu bezmocného brankáře Wellenreuthera. Domácí byli až do konce první půle značně otřeseni kvůli této inkasované brance, ale po změně stran se stále více osmělovali.

Zhruba po deseti minutách závěrečného dějství chtěl vyrovnat Minteh, nicméně svou pohotovou přízemní střelou z pěti metrů trestuhodně minul pravou tyč. Feyenoord přeci jen srovnal krok v 61. minutě, neboť slovenský obránce Hancko si seběhl za defenzívu protivníka na parádní oblouček Stengse z pravého křídla a z mírného úhlu nekompromisně uklidil míč přímo do bližší šibenice.

Výběr vedený koučem Arnem Slotem od tohoto momentu ožil a s přibývajícím časem stále zvyšoval svůj tlak, až v 83. minutě přišla Lingrova chvíle, jenž tedy poslal svůj tým do finále. Pětadvacetiletý český reprezentant ani ne po třech minutách strávených na trávníku prokázal skvělý výběr místa, když zblízka i v pádu dorazil do branky prudkou přihrávku jiného nově příchozího hráče Ivanušece. Svůj rozhodující gól vzápětí oslavil vysvlečením dresu, ovšem následná žlutá karta mu vzhledem ke konečnému výsledku vůbec vadit nemusela.

Lingr si navíc řekl o místo v základní jedenáctce v nadcházejícím nedělním derby De Kraker v Eindhovenu se suverénně vedoucím týmem Eredivisie PSV.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele