čtvrtfinále
09.02.2022 19:00 CET
5 : 0
(2:0)

Reportáž

Sebastien Haller (© AFP)

Dvakrát Haller a Antony, jednou Tadič. Ajax skolil Vitesse a v KNVB Bekeru pokračuje dál

Když naposledy Vitesse zavítalo do Amsterdamu, tedy na konci srpna loňského roku v rámci Eredivisie, inkasovalo tvrdý pětigólový debakl. A nikterak si svou reputaci nenapravilo ani ve čtvrtfinále Nizozemského poháru, neboť padlo naprosto totožným rozdílem. Domácí celek též nyní potvrdil roli favorita a s postupem mezi čtyřku nejlepších neměl vůbec žádné problémy.

Už během prvního poločasu amsterdamský výběr podnikl kroky k očekávanému vítězství. Do obrátky zasadil svému soupeři dvě branky, po ní přidal ještě další tři. Hodně stěží se mohla defenzíva arnhemského klubu, kterou mimochodem tvořil i český rodák Tomáš Hájek, bránit všem možným atakům velikána z hlavní nizozemské metropole. A ani v útoku hosté nezářili.

V 17. minutě se domácí propracovali k prvnímu přesnému zásahu. Podnikli totiž rychlý brejk, Tadič z levé strany vyslal dlouhý pas na rozeběhnutého Antonyho, k němuž velmi nedůrazně přistoupili jak Hájek, tak jeho spoluhráč Tronstad, a Brazilec tak mohl z hranice vápna balón směrovat do spodního rohu brány. Ve 20. minutě chtěl náskok de Godenzonen navýšit Rensch poté, co mu míč prostrčil po parádní individuální akci Tadič, gólman Houwen ovšem zasáhl.

Po půlhodině hry byl již každopádně rozdíl mezi oběma týmy přece o něco vyšší. Klaassen, ač otočen zády k brance, vyslal po technické stránce poměrně náročný centr do šestnáctky, kde pobídl Hallera, jenž nabídnutou možností nepohrdl a na bližší tyči propálil Houwena. A zkraje druhého dějství se Hallerovi podařilo gólově udeřit podruhé v utkání, to když ho od levé lajny oslovil Berghuis, a i když obtěžován bránícím Hájkem, protečoval merunu za záda Houwena.

Obecně ve druhé pětačtyřicetiminutovce stačilo domácím v podstatě si pouze hlídat pohotový náskok před svým protivníkem. A poté, co v 50. minutě za pokutovým územím fauloval Bero podnikajícího Martíneze v souboji dvou hráčů, kteří mají na svých dresech shodně vyraženou jednadvacítku, mohl Ajax znovu zaúřadovat. A také se chtěného počinu dočkal. Standardku z opravdu velmi výhodné pozice zahrál Tadič, jenž obstřelil zeď a zacílil ukázkově k tyčce.

Skóre zápasu se změnilo ještě jednou, a to v 61. minutě. Tadič si ze středu pole vybral svou přihrávkou napravo operujícího Antonyho, který měl před sebou celkem dost prostoru, seběhl si za vápno, a protože Hájek od něj v nevhodnou chvíli začal couvat, nabízelo se mu zakončit levačkou na vzdálenější část brankové konstrukce. A přesně takovou úlohu úspěšně dokončil.

Autor: Patrik Sandev / espn.nl

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele