16.01.2019 18:30 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Juventus díky Ronaldově gólu ovládl Superpohár

Juventus Turín poprvé od roku 2015 vítězí v italském Superpoháru! Jedinou brankou rozhodl uspávací utkání portugalský muž velkých zápasů Cristiano Ronaldo.

Dvě známé značky světového fotbalu, dva velmi kvalitní týmy. První trofej v roce 2019 a záruka té nejlepší italské kopané. Juventus Turín v roli favorita a jasného lídra Itálie, který nehodlá nikomu předat žezlo. V Superpoháru se mu ale moc nedaří. AC Milán jako jeho vyzyvatel snažící se o překvapení svou bojovností a kolektivní silou. Stará dáma začala s hráči jako Ronaldo, Dybala, Pjanić, Bentancur nebo Chiellini.

Milánský celek možná nemá k dispozici tak zkušeného kouče nebo hvězdné hráče, ale přesto byl pohled na jeho základní jedenáctku zajímavý. Od prvních minut vyběhli na trávník stadionu King Abdullah Sports City v Džiddě Romagnoli, Donnarumma, Bakayoko, Paquetá, Cutrone či Çalhanoğlu. Gonzalo Higuaín, který je kmenovým hráčem Juve, začal jen na lavičce.

Od prvních minut se Rossoneri tlačili dopředu a zejména Patrick Cutrone měl představovat pro obranu Staré dámy velkou hrozbu. Na první větší šanci jsme ale čekali až do sedmnácté minuty. V ní mladý bek Juventusu Cancelo nabral rychlost a dostal míč před vápnem, načež volil hodně nepříjemnou ránu mířenou jen těsně vedle tyče!

Zápas mezi dvěma klasickými rivaly nehýřil zrovna atraktivním pohybem a tempo utkání opravdu nebylo vysoké. Milánský celek se stěží dostával za půlící čáru a Stará dáma hodně rozvážně diktovala, jak budou minuty plynout. Další vážnější šance se nadšení diváci v Saudské Arábii dočkali asi deset minut před koncem prvního poločasu.

Technicky skvěle vybavený Douglas Costa s míčem udělal několik kliček a nahrál Matuidimu. Francouzský mistr světa sice dostal míč do brány, jenže sudí Luca Banti správně postřehl jasný ofsajd a gól proto neuznal.

Posléze se do míče z pětadvaceti metrů dostal Miralem Pjanić a to je střelec výborný. Tentokrát si ale vybral slabší chvíli a mířil mimo bránu stráženou mladým fenoménem. Stará dáma tlačila AC a nedovolovala mu vydechnout. Ke konci první půle našel nádherným pasem Cristiana Ronalda Douglas Costa, na což portugalská ikona reagovala efektním kopem těsně vedle tyče!

Ještě před odchodem do šaten se balon dostal k tureckému záložníkovi Çalhanoğluovi, který vyslal štiplavou ránu doprostřed brány. V šatně asi musel trenér Gattuso být hodně slyšet, protože do druhé půle naskočili jeho svěřenci mnohem aktivněji. Tři minuty po jejich příchodu na hřiště byl u vápna faulován Çalhanoğlu, ale Banti ponechal AC výhodu. Balon se šťastně dostal ke Cutronemu, který z otočky napálil břevno!

Rossoneri rozhodně měli chuť a dávali svému soupeři jasně najevo, že sem nepřijeli poslouchat vítěznou hymnu Juventusu. AC Milán byl určitě aktivnější i bez balonu a dokázal dostat rozehrávku Juventusu pod tlak. Přesto mu to nebylo zase tak platné, neboť první branku utkání vstřelil zkušenější kádr.

Po hodině hry se zase jednou ukázala genialita Miralema Pjaniće. Ten sice nebyl moc vidět, ale v rozhodující chvíli poslal brilantní pas za obranu milánského soupeře. Tam totiž viděl Cristiana Ronalda, který balon dokázal dostat za marně zasahujícího brankáře Donnarummu!

Mladý italský brankář určitě mohl reagovat lépe, stejně jako celá jeho obrana. O pouhých sedm minut později se Blaise Matuidi s míčem ani chvíli nemazlil a rovnou poslal balon po narážečce do vápna na Paula Dybalu. Argentinský útočník sice vstřelil pohlednou branku, jenže tentokrát ji sudí Banti pro ofsajd správně neuznal.

Na hřiště se dostali i Borini s Higuaínem, ale jejich nasazení vzápětí ztížil Franck Kessié. Po jeho faulu na Emreho Cana totiž sudí přezkoumal celou situaci a ohodnotil ji rovnou červenou kartou! Oslabení o jednoho muže v poli definitivně zlomilo vaz nadějím Rossoneri, takže Superpohár po delší době ovládl Juventus! Nicméně to byl další zápas v podstatě bez emocí a při tempu běžném v přátelských utkáních.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (332)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele