finále
20.05.2015 20:45 CET
2 : 1
po prodloužení
(1:1, 1:1)

Reportáž

Juventus má domácí double, ve finále poháru porazil Lazio

Juventus Turín dál sní o treblu! Dnes večer totiž dokázal porazit Lazio a vyhrál finále Coppa Italia. To znamená, že svého soka konečně v italském poháru porazil. Lazio sice skvěle začalo, když se trefil Radu, jenže Juve otočilo díky brankám Chielliniho a Matriho.

Boj o treble na straně Juventusu Turín, možnost první a jediné trofeje v sezoně pro římské Lazio. Zkrátka nás čekal hodně vypjatý a emotivní zápas s úžasnou kulisou slavného stadionu Olimpico. Trenér Massimiliano Allegri vyslal do boje poměrně očekávanou sestavu, v níž se skvěla jména jako Pirlo, Tévez, Pogba nebo Chiellini. Stefano Pioli dal důvěru hráčům jako Gentiletti, Parolo, Cataldi nebo Felipe Anderson. Pozici hrotového útočníka opět obsadil Miroslav Klose.

Začátek zápasu byl ze strany Juventusu trochu opatrný a více aktivity projevovalo Lazio. Ve skvělé atmosféře se sice poprvé rozběhl Fernando Llorente, jenže byl v ofsajdu. Lazio mělo rychlejší přechod do útoku a často jeho útoky musela zastavovat až obrana Juventusu. Ta však tragicky zaspala při standardní situaci Lazia ve čtvrté minutě. Obránce Stefan Radu si naskočil na míč ve vápně a měl úlohu usnadněnou, protože ani Pogba s Pirlem pohyb k míči neudělali. Brankář Storari si na míč sáhl, ale v cestě do brány mu nezabránil!

Vstup do finále jako hrom. Juventus pochopil, že musí začít hrát aktivněji. Zvýšil tempo, hrál agresivněji a také on dostal šanci zahrávat standardní situaci. Po faulu na Vidala se k míči postavil Andrea Pirlo a zdánlivě míč přetáhl. Na zadní tyči jej vrátil před bránu a kapitán Giorgio Chiellini se krásně položil do střely - 1:1 a začínalo se od začátku.

Po delší pasáži hry, který nenabízela nic jiného než nepřesnosti na obou stranách, se k míči za vápnem hostí dostal Danilo Cataldi, který pálil hodně vysoko nad. Po chybě Paula Pogby se do zakončení dostal i Marco Parolo, jenže ani střela dalšího z římských záložníků nenašla svůj cíl a Marco Storari mohl zůstat v klidu. Pět minut po změně stran se dostalo Laziu té šance zahrávat další standardní situace, jenže Antonio Candreva s ní naložil prachbídně a pálil jen do dobře postavené zdi.

Po zdlouhavé rozehrávce Lazia a účinném napadání Turínu Stefan de Vrij nahrál velmi špatně soupeři, z čehož rezultovala šance Paula Pogby. Mladý holandský obránce se ale dobře vrátil a zablokoval střelu svého soka. Pogba se mohl o chvíli později prosadit hlavičkou, když si naběhl na centr od spoluhráče Stephana Lichtsteinera. Brankář Etrit Berisha si mohl oddychnout, neboť Pogba hlavičkoval hodně vysoko nad bránu.

Juventus stále častěji fauloval rychle pronikající hráče Lazia, jenže i když se Biancocelesti dostali k zakončení standardní situace, mířili vždycky hodně vysoko nad bránu. Juventus se dostal k míči ze standardní situace o chvíli později, jenže Andrea Pirlo dnes neměl den. Unaveného obránce Stefana Radua poté vystřídal stoper Mauricio, Juventus stále ještě nestřídal. Dvacet minut před koncem jsme stále čekali na další velkou šanci zápasu.

Ke střídání sáhl také trenér Massimiliano Allegri, který stáhl Paula Pogbu a nahradil jej mladíkem Robertem Pereyrou. Deset minut před koncem byl ze hřiště stažen německý útočník Miroslav Klose, jehož nahradil Filip Djordjević. Ten si o minutu později nabíhal na nahrávku za obranu a jen špatné zpracování mu zabránilo ve skórování! Míč poslal do dobře zasahujícího Marca Storariho. Laziu scházely síly a ke konci druhé půle se ze zápasu vytrácelo. Juventus se zase dopředu nijak výrazně nehnal a vzadu působil velmi jistým dojmem. Je jasné, že mnoho fanoušků čekalo od zápasu mnohem víc.

Druhý poločas nakonec nepřinesl ani jednu branku, takže rozuzlení musel přinést další udělený čas. Buď prodloužení, popřípadě pokutové kopy. Pět minut poté, co se na hřiště dostal Filip Djordjević, tento hráč spálil obrovskou šanci. Respektive provedl všechno správně, když pálil z třiceti metrů, ale do cesty se mu postavila branková konstrukce. Zkušený útočník napálil dokonce obě tyče!

A Juventus trestal. Další novic na hřišti, Alessandro Matri, se dostal k dlouhému nákopu a po závaru ve vápně soupeře nadvakrát prostřelil brankáře Etrita Berishu!

Finálové klání se dalo označit celou škálou přídavných jmen, ale slovo "strhující" by mezi ně určitě nepatřilo. Trenér Pioli chtěl se stavem něco udělat a jeho výzvu měl vyplnit Balde Keita. Laziu dělala největší problémy finální fáze a přechod do útoku se pro Biancocelesti stal nepřekonatelným problémem. Musí se tak nakonec s trofejí rozloučit. Sen Juventusu Turín o treblu naopak dále trvá.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (443)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele