čtvrtfinále
28.02.2024 21:00 CET
1 : 1
2:4 pen.
(0:1, bez prodloužení)

Reportáž

Oslavující Lucas Woudenberg (© AFP)

Valenciennes směřující k pádu z Ligue 2 potěšilo fanoušky postupem do semifinále poháru

Fotbalisté Valenciennes pokračují v jízdě Coupe de France a díky výhře 2:1 po penaltách nad Rouenem postoupili už do semifinále. Hlavička Mathiase Oyewusiho, jenž ve 26. minutě otevřel skóre, se dlouho zdála být rozhodující. V nastavení ovšem srovnal z dorážky po neproměněném pokutovém kopu Damien Loppy. Les Athéniens si tak zajistili vítězství až v rozstřelu a zahrají si své první semifinále francouzského poháru od roku 1970.

Nečekaně daleká pouť francouzským pohárem byla pro Valenciennes tou nejpříjemnější částí sezony. V Ligue 2 totiž výrazně zaostávalo a bylo prakticky rozhodnuto o jeho sestupu do třetí nejvyšší soutěže. Právě tam se nacházel Rouen, který na rozdíl od svého soupeře už potkal při tažení Coupe de France hned dvojici prvoligových soků. Z jeho stadionu odjelo s nepořízenou nejprve Toulouse a následně také Monako.

Poslední tým Ligue 2 začal velmi aktivně. Po většinu prvního poločasu drželi hosté míč na svých kopačkách. Anthony Knockaert o sobě dal vědět v deváté minutě, proti jeho ráně z dálky však s přehledem zasáhl Léonard Aggoune. Brankář Rudých ďáblů ovšem zůstal krátký na hlavičku Oyewusiho, který ve 26. minutě otevřel skóre. V závěru poločasu se tým ze třetí ligy málem dopracoval k vyrovnání. Střílený centr ze strany nejprve Sofyane Bouzamoucha minul odvážnou rybičkou, nicméně za ním nabíhající Valentin Sanson míč trefil. Jean Louchet jej ale s pomocí obrany udržel skvělým zákrokem před brankovou čarou.

Třetiligový celek nastoupil do druhé půle s větším nasazením, což vedlo i k jeho agresivnější hře. Během několika minut požádala o ošetření po tvrdém střetu hned dvojice hostů. Šance nepřicházely ani na jedné straně, a Rudí ďáblové tak znovu přistoupili ke tvrdé hře. V 75. minutě musel po ostrém skluzu vystřídat Allan Linguet, jehož zdravotníci odnášeli na nosítkách. Knockaert se chtěl pomstít za zraněného spoluhráče z přímého kopu, jeho pokus ovšem Aggoune zlikvidoval. Závěrečný tlak domácích přinesl pokutový kop, k němuž se postavil Loppy. Louchet sice střelu k levé tyči chytil, jenže míč pouze vyrazil, a tak jej útočník snadno doklepl do sítě. Brankáři obou celků lapili v rozstřelu po jedné penaltě, rozhodujícím faktorem se ale stal Zana Allée, jenž zamířil jen do břevna.

Nejpřekvapivěji obsazené čtvrtfinále Coupe de France tak našlo vítěze v hostujícím Valenciennes. To se může na svou první účast mezi čtyřmi nejlepšími celky po 54 letech těšit na začátku dubna.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Matoušek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele