finále
24.02.2019 17:30 CET
0 : 0
3:4 pen.
(0:0, 0:0)

Reportáž

Manchester City zvládl lépe penalty a získal první letošní trofej

Finále anglického Ligového poháru mezi Chelsea a Manchesterem City v základní hrací době ani prodloužení žádnou branku nenabídlo a dospělo tak až do pokutových kopů. Ty zvládli lépe Citizens a po rozhodující penaltě Raheema Sterlinga se radují ze své premiérové letošní trofeje...

Podle předpokladů to byli Citizens, kteří určovali tempo zápasu. I přes jasnou převahu v držení míče se jim ale dlouho nedařilo dostat se do šance.

První vzrušení přišlo po deseti minutách. A to když si Laporte neporadil úplně podle svých představ s padajícím centrem a poslal Kantého směrem na bránu. Tvrdým zákrokem ho ale zastavil Zinčenko, následné protesty fanoušků Chelsea, dožadujících se odpískaní faulu a udělení karetního trestu, zanechaly hlavního sudího zápasu Jonathana Mosse chladným.

Úvodní třicetiminutovka se nesla ve znamení trpělivého dobývání obranného valu Chelsea nájezdníky z Manchesteru. Sarriho svěřenci čekali na rychlé protiútoky.

Šancí bylo v první půli jako šafránu. Za ty nejslibněji vypadající by se dal považovat pokus Agüera, který ale mířil nad branku Kepy. A také Otamendiho pokus na dlouhou nohu, kdy po centru jen lehce ťukl míč do připravených rukavic brankáře Chelsea.

První půle tak skončila bezbrankovou remízou a Guardiolovi svěřenci mohli mít plnou hlavu myšlenek směřujících k nalezení receptu na proboření obrany Blues. Uběhlo deset minut druhého poločasu a hráči ve světlemodrých dresech zvedali ruce nad hlavu. Agüerova branka ale nebyla uznána. A bylo to správné rozhodnutí. Argentinský snajpr se nacházel ve velice těsném ofsajdu.

Ačkoliv se hra přece jen více otevřela, nebezpečných situací se diváci ne a ne dočkat.

Až v 65. minutě Hazard po samostatné akci na šel ve vápně nabíhajícího Kantého. Ten bohužel pro tým z Londýna přepálil z několika metrů branku Edersona. Blues se začali více osmělovat. Barkley se snažil svou střelu zatočit na vzdálenější tyč, ale také mířil příliš vysoko.

Toto postupné nabývání sebejistoty, ale vedlo k hře nahoru a dolu. Při jednom z úniků hasil na poslední chvíli katastrofu Rüdiger. Za faul na Bernarda Silvu vyfasoval žlutou kartu. De Bruynemu se naskytla výhodná pozice na zahrávání přímého kopu. Ten se mu ale vůbec nepovedl.

Eden Hazard byl ve svém živlu. Chvíli poté předložil míč Pedrovi, ten ale na místo střely volil přihrávku zpět, což se ukázalo jako chybné řešení. Z nadějné příležitosti tak nic nebylo. Ale branky se obecenstvo ve Wembley nedočkalo ani po devadesáti minutách. A tak přišlo na řadu prodloužení.

Prvních patnáct minut prodloužení nepřineslo ani jednu situaci, která by stála za zmínku.

Ve dvacáté minutě nastaveného času se po Sterlingově individuální akci míč dostal k Agüerovi, jehož střela se odrazila od bránícího Azpilicuety a ani následující závar k brance nevedl. Agüero se dostal ještě do jedné příležitosti. Ale Kepa i přes zdravotní problémy, které ho postihly v prodloužení, dokázal držet nadále nulu.

Problémy nastaly o několik sekund později. Sarri nehodlal riskovat a nařídil střídání Caballera za Kepu. Ale španělský brankář odmítal opustit hřiště. K úžasu všech ustoupil trenér a ne hráč. Střídání bylo odvoláno.

Jestli by Caballero chytal v penaltovém rozstřelu lépe, se už nedozvíme. Jisté ale je, že Kepa svůj tým k vítězství nedovedl. Po nekompromisní penaltě pod břevno. Mohl nejen její autor Raheem Sterling, ale i celý tým Manchesteru City oslavovat zisk první trofeje v této sezóně. Citizens porazili Blues v penaltovém rozstřelu 4:3.

Autor: Adam Krajíček

Komentáře (1323)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele