finále
26.02.2017 17:30 CET
3 : 2
(2:1)

Reportáž

Ibrahimović vystřelil Man Utd už druhou trofej v sezoně

Jak by asi letošní sezona Manchesteru United bez Zlatana Ibrahimoviće vypadala? V létě švédská modla Red Devils vystřelila triumf v Community Shieldu, teď se 25. a 26. soutěžní brankou v sezoně zasadila o udolání houževnatého Southamptonu. José Mourinho se takto se čtvrtým úspěchem v Ligovém poháru posouvá na stejnou úroveň s rekordmany soutěže...

Portugalský stratég nyní anglický Ligový pohár, dnes známý jako EFL Cup, opanoval již počtvrté v kariéře a dotáhl se na Sira Alexe Fergusona i Briana Clougha. Dohromady se raduje už ze své čtyřiadvacáté trofeje.

A ta dnešní se mohla rodit úplně jinak, kdyby asistent rozhodčího nezaspal a v 11. minutě neponechal praporek dole - Gabbiadini byl totiž ukázkově schovaný za Smallingem, když do sítě doklepával Cédrikovu příhru šajtlí, a místo toho tedy pykal za ofsajdové postavení kolegy Bertranda za sebou.

Dostat se tehdy Saints do vedení, bůh ví, jak by toto finále dále probíhalo, ve skutečnosti se ale na koně brzy vyhoupl Manchester United. Oriol Romeu trochu zbytečně zajel do soupeře těsně za vápnem a Ibrahimović nadstřelil nevzrostlého Stevena Davise tak, aby poprvé překonal poněkud váhajícího Frasera Forstera.

Následovalo intermezzo, při němž byli aktivnější Svatí. Ward-Prowse nejprve ve 28. minutě nízkou pumelicí pohrozil rychlému De Geovi a vzápětí dostal příliš prostoru ve středu pole, těsně za vápnem, také Tadić, aby tentokrát mířil doprostřed.

To Jesse Lingard, hrdina loňského finále FA Cupu, si už ve 38. minutě v obdobném místě, s obdobnou porcí volného prostoru, počínal zcela bezvadně a zacílil přesně k levé tyči. Ve Wembley se takto Lingard prosadil u příležitosti vrcholů obou domácích pohárů i Community Shieldu.

Teprve v nastavení první půle to konečně vyšlo i lepšímu Southamptonu: Gabbiadini byl opět zapomenut na malém vápně, opět perfektně načasoval náběh, a protentokrát už mu to nikdo nezkazil, takže propašoval míč za De Geova záda po centru Ward-Prowse.

Do druhé půle vyslal Mourinho na plac Michaela Carricka na místo Juana Maty ve snaze držet více balon, takový úmysl se však naplnit nepodařilo. Ihned ve 48. minutě De Geu poškádlil vyvedený těžký volej Redmonda a jen za pár sekund předvedl neuvěřitelně pohotovou otočku se Smallingem v zády Gabbiadini a vsítil tak už svůj pátý gól v novém působišti.

José Mourinho se náhle ocital ve zbrusu nové pozici - v ani jednom z předešlých dvanácti finále jeho tým nezahodil dvoubrankové vedení. A teď to s United vážně vypadalo bledě, však po 63 minutách Oriol Romeu po rohu orazítkoval tyč. Naopak Lingard na druhé straně v dobré pozici trestuhodně přestřelil, a když pak z těžšího úhlu Forstera nezaskočil Rashford, zdálo se, že vše směřuje do prodloužení...

... proti byl ovšem jistý Zlatan Ibrahimović. Ten se tak trochu na styl Gabbiadiniho záhadně schoval obráncům na malém vápně a hravě zužitkoval dokonale načechraný centr Andera Herrery. V pěti finále domácích pohárů tak skóroval už šestkrát - a po letech 2015 a 2016 se smrtícím dvojúderem blýskl i v tomto kalendářním roce...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (763)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele