finále
28.02.2010 16:00 CET
1 : 2
(1:1)

Reportáž

Manchester United obhájil prvenství v Ligovém poháru

Ani po čtrnácti letech se Aston Villa trofeje nedočkala. Carling Cup totiž obhájili Rudí ďáblové z Manchesteru, kteří dokázali góly Owena a Rooneyho otočit nepříznivý stav.

Dalo se očekávat, že zápas začnou oba týmy opatrně a na jistotu v obraně. Jenže už ve čtvrté minutě udělal osudovou chybu Evra, který stál pár kroků za ostatními obránci. Agbonlahor tak mohl uhánět do vápna, kde ho za dres strhl Vidić. K pokutovému kopu se postavil James Milner a dělovkou přesně k tyči nedal Kuszczakovi sebemenší šanci.

Odplata na sebe nenechala dlouho čekat. Ve třinácté minutě si nedal pozor Dunne, kterého obral o míč Berbatov. Ten byl sice ve vápně čistě odzbrojen, nicméně pro Villans natolik nešťastně, že se ke střele okamžitě dostal neomylný Owen. Friedel nemohl proti přízemní střele ke vzdálenější tyči mnoho nadějí.

Chvíli po čtvrthodince hry přišel také první parádní zákrok. Měl ho na svědomí polský brankář Rudých ďáblů, když bravurně vytáhl Milnerovo střelu z vápna. Na druhé straně zahrozil Park, který se dostal ke střele po chytré narážečce patičkou od Berbatova. Rozhozen lehkým přistrčením však nedokázal zamířit mezi tři tyče.

Po rychle inkasovaných gólech se přeci jen obrany snažily napravit své chyby. Jednou z mála nebezpečnějších střel byl Heskeyho pokus z otočky z hranice šestnáctky. Po přímém kopu mu shluk těl připravil vhodnou pozici, nicméně střele nedal potřebnou razanci a Kuszczak neměl větší problémy.

Ještě před koncem první půle musel ze hřiště odejít Owen, který se při honbě za míčem do vápna sám poranil. První jakés takés šance se po dlouhé době Manchester dočkal v první minutě nastavení, když po chybě Collinse pálil Berbatov pouze doprostřed branky. O poznání výraznější šanci zahodil ve třetí nastavované minutě Park.

Po podklouznutí Warnocka se do vápna dostal Valencia, jehož přízemní centr se dostal právě k Parkovi. Ten vypálil po zemi k bližší tyči, která nakonec zachránila už překonaného Friedela. Míč se sice odrazil podél brankové čáry, tam však vše jistil Cuéllar. Do šaten se tak šlo za nerozhodného stavu.

První velkou šanci druhé půle si vzal na starost Carrick. Po skvělé kombinační akci Parka a Berbatova si připravil míč ke střele z vápna, ale Friedel parádním zákrokem vytěsnil míč těsně vedle tyče. Po přestávce se zápas daleko více přibližoval obrazu finále, obě obrany si hlídaly to své a nebezpečné střely přicházely až v poslední dvacetiminutovce.

Když však Ashley Young po rohu nedokázal míč zkrotit a střelou o zem branku minul, mohl se poprvé ozvat na druhé straně střídající Rooney. Do té doby neviditelný útočník zůstal nehlídán na přední tyči a svou hlavičkou dokázal přehodit natahujícího se Friedela.

Přesná trefa povzbudila anglického reprezentanta a za pouhé tři minuty se dostal k další hlavičce, na kterou by tentokrát Friedel neměl žádný nárok, kdyby mu již po druhé v zápase nepomohla branková konstrukce.

Ani svatyně na druhé straně nenechala svého brankáře v problémech a po Carrickem tečovaném centru zazvonilo břevno. Po následném rohu se hráči ztrácejícího celku dožadovali penalty za ruku Rooneyho, píšťalka rozhodčího však zůstala němá.

Na druhé straně se po nebezpečné akci dostal nakonec k zakončení bulharský velikán, který ale z výhodné pozice vysoko přestřelil. Naopak v předposlední minutě mířil svou hlavičkou z plného běhu jen těsně mimo Richard Dunne.

Na konci první ze čtyř nastavovaných minut se ke sprintu od vápna k vápnu odhodlal Valencia, ale svůj pokus zakončil pouze střelou do boční sítě. Hráči Villans se do žádné výraznější šance už probít nedokázali, triumf tak patří svěřencům Alexe Fergusona.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (357)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele