Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina A
06.09.2015 18:00 CET
3 : 0
(2:0)
Stadión:
Torku Arena, Konya

Reportáž

Turecko smetlo Nizozemce a ti musí spoléhat na baráž

Pokud se Nizozemci před zápasem těšili z pozice mírných favoritů a doufali, že díky výhře upevní své třetí místo, nestalo se tak. Domácí Turecko totiž Nizozemce podle přání trenéra Fatiha Terima naprosto přehrálo a smetlo je třemi góly. V prvním poločase se radovali Özyakup a Turan, ve druhém dějství přidal třetí zásah Yilmaz.

Hostující Nizozemci hledali první výhru pod trenérem Dannym Blindem, ta se ale nedostavila. A popravdě, jednalo se spíš o kruté KO! A to přesto, že sestava, kterou hosté vyslali do boje, vůbec nebyla špatná. Před brankářem Cillessenem nastoupili van der Wiel, de Vrij, Riedewald a Blind, do zálohy se vměstnali Klaassen s Brumou a o ofenzívu se starali Narsingh, Sneijder, Depay. Ti podporovali Robina van Persieho. Domácí se kromě elektrizující atmosféry ne nepodobné peklu spolehli na útočný trojlístek v podání Çalhanoğlu, Yilmaz a Arda Turan.

Holanďané museli dokázat, že v minulém utkání měli spíše smůlu. Zkrátka se od nich čekal hodně ofenzivní fotbal, a to i přesto, že mnoho jejich klíčových hráčů se zranilo a nebylo k dispozici. Byli to ale domácí hráči, kteří hýřili pohybem a pro hosty bylo naopak velmi těžké držet s nimi krok. Rychlými kroky se několikrát ukázala nová posila Barcelony, Arda Turan. Někdejší hráč madridského Atlética se dostal ke střele zpoza vápna, avšak mířil těsně vedle.

Byl to právě Arda Turan, který se dokázal o chvíli později zbavit svého strážce a vyslal krásnou přihrávku vpřed na rozběhnutého Oğuzhana Özyakupa. Pro něj už nebylo problémem skórovat, protože jej nikdo výrazně nestíhal a přehodit bezmocného Cillessena rovněž nebylo příliš těžké.

Ani první inkasovaná branka však Nizozemce neotrávila, nýbrž po ní byli mnohem aktivnější. Po dvanácti minutách se do míče opřel Daley Blind a sledoval, jak jeho rána míří těsně vedle. Dalším aktivním hráčem byl Luciano Narsingh, jenž se zbavil svého strážce a poté z úhlu postupoval sám na Babacana. Domácí brankář však spasil svůj celek a kolenem míč vyrazil do bezpečí. Následnou akci Ardy Turana už Yilmaz v gól nepřetavil. Zkušený útočník byl o chvíli později faulován a z následné standardní situace Turecko opět hrozilo. K míči se postavil Çalhanoğlu a Azizova hlavička zamířila těsně nad.

Obrana Nizozemců se dnes ale opět "vyznamenala", když svým laxním přístupem umožnila Ardovi Turanovi vstřelit další branku. Nechat takového hráče postupovat s míčem u nohy pokutovým územím tak snadno, to se zkrátka nevyplácí - : pro domácí Turky.

Nizozemci se sice opět vrhli do útoku, ale turecká obrana dnes pracovala skvěle. Deset minut před změnou stran si málem Turci zakřičeli gól potřetí. Yilmaz se obtočil s míčem kolem obránce a jen skvělý zákrok brankáře Cillessena zachránil hosty od pohromy. Zmatená obrana Tulipánů se dnes příliš nevytáhla a do druhého poločasu už nenastoupil Stefan de Vrij. Místo něj si zahrál záložník Wijnaldum. Právě na něj směřoval dobrý centr od Depaye, jenže střídající hráč poslal hlavičkou míč hodně mimo!

Deset minut poté si na další centr ze strany naběhl Aziz a poslal jej jen těsně vedle tyče! Po hodině hry našel Robin van Persie krásnou nahrávkou Sneijdera, jenž však z dobré pozice trestuhodně přestřelil. Hra Nizozemců se stále více omezovala na křečovitou snahu bez nápadů a faulů přibývalo. Domácí na druhé straně hráli skvěle takticky a neustále hrozili. Když už se Nizozemci smiřovali s nepříznivým výsledkem, domácí si pro ně připravili ještě jedno nemilé překvapení. Erkin vybojoval míč pro Yilmaze, který si počínal zkušeně a po otočce kolem obránce přesně vypálil - 3:0.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, uefa.com, onlajny.cz

Komentáře (17)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

teda x, třeba 2:2

Reagovat
smazaný uživatel

2:3

Reagovat
EverlastD

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:2 a Tulipánům se minimálně baráž nevyhne

Reagovat
Tomtaf

0:4

Reagovat
veikko

1:1, nejlepší možný výsledek ... pro nás

Reagovat
smazaný uživatel

vše je jednou poprvé ... v devátém století Vikingové vyplenili Luté... pardon Paříž, a AD. MMXV zas Amsterodam..

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

tip 2...0:2

Reagovat
vanGomm

Takovou špatnou bilanci už Holandsko dlouho nezažilo.Mělo by se rychle vzpamatovat a proto tipnu za 2.

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

Cillesen prosim von s brany :(

Reagovat
veikko

Zoet dovnitř, bude sranda.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele