Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina F
29.03.2015 18:00 CET
2 : 1
(2:0)

Reportáž

Severní Irsko - Finsko 2:1

Severní Irové nakonec zvládli duel s Finskem a mohou slavit. Belfast přihlížel výhře svých miláčků, kterou zajistil především střelec dvou branek Kyle Lafferty. Finové se snažili srovnat, ale krátce před koncem utkání se jim podařilo pouze vstřelit kontaktní branku, když se prosadil Sadik.

Domácí trenér O'Neill se snažil poslat do zápasu ofenzivní sestavu, aby se diváci bavili. Vedle sebe se postavili McGinn, Lafferty nebo Ward. Před brankářem Carrollem měli prostor čistit McLaughlin, Evans, McAuley a Brunt. Hostující Finové vyslali na hrací plochu ofenzivní čtveřici Ring, Hämäläinen, Eremenko a Mattila, která měla podporovat jediného hrotového útočníka Teemu Pukkiho.

Diváci se mohli poprvé zvedat ze sedaček po šesti minutách, kdy se ke střele dostal Matilla, ale jeho volej mířil nakonec dost vysoko nad bránu. Pukki později unikl domácím obráncům, ale v závěru jen napálil Carrolla, takže z toho byl jen rohový kop. Ten už hosté nevyužili. Stadion poprvé propukl v jásot v 9. minutě, když se po rohovém kopu míč dostal na hlavu Bairda, který jej napálil do brány. Jenže stál v ofsajdu, takže branka nemohla být uznána. Po patnácti minutách se dostal rychlý míč od Davise k Laffertymu, ale střelec domácího celku nakonec míč nezpracoval.

Finům se vpřed moc nechtělo, ale krátce před půl hodinou odehraného času se míč od Toivia dostal k Pukkimu. Ten se sice hnal do útoku, ale včas byl na svém místě Evans, který hráče vytlačil ze střeleckého úhlu a míč nakonec doputoval do zámezí. McGinn se po Wardově přihrávce dostal před Hradeckeho, ale brankář Finů se vyznamenal a zachránil svůj celek skvělým zákrokem. Po třiceti minutách se už fandové Severního Irska mohli regulérně radovat. Po přímém volném kopu se míč dostal ke Kylu Laffertymu, který propálil soupeřova brankáře krásnou ranou z první - 1:0.

O pět minut později se po dalším ataku Severního Irska domácí dostali do druhé obrovské šance, kterou bezezbytku využili. Centr do vápna obrana Finska neodvrátila, naopak nechala osamoceného Kylea Laffertyho hlavičkovat. A střelec první branky se opět nemýlil - přesnou hlavičkou navýšil vedení domácích.

Za první poločas toho Finové opravdu moc nepředvedli a chtěli-li se dostat k bodům, museli zvýšit tempo a zlepšit finální fázi svých akcí. Také proto se na hřiště dostal Paulus Arajuuri. Finsko se ale trápilo a s urostlými obránci Irska si nevědělo rady. Po rohovém kopu se míč dostal k McGinnovi, který z hranice malého vápna trestuhodně minul! O minutu později se Finové mohli dostat do velké šance, když Teemu Pukki zvládl osobní souboj s Evansem, dostal se přes něj a centroval před bránu, ale tam se jen těsně míč k nikomu ze spoluhráčů nedostal.

Mattila vyzkoušel Carrollovu pozornost z velké dálky, ale nebyl úspěšný. S postupem času Finové chtěli přidávat na tempu, ale stále více faulovalo a uchylovalo s k zákrokům mimo hranici pravidel, ale sudí Szymon Marciniak byl poněkud benevolentní. Nakonec udělil jen dvě žlutá napomenutí v závěru utkání, i když se mohl pro tento typ trestu rozhodnout mnohem častěji. Eremenko pálil deset minut před koncem utkání hodně mimo.

Přesto se Finové dočkali. V první nastavené minutě obrana domácího týmu, jistá si svým čistým kontem, vyrobila chybu. Nedůsledně bránila atak finského celku, míč se dostal ke střídajícímu Beratu Sadikovi a ten propálil gólmana Roye Carrolla. Finové vstřelili kontaktní branku, ale víc už nestihli.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
Tomtaf

2:3

Reagovat
smazaný uživatel

tip X...2:2

Reagovat
veikko

0:1

Reagovat
EverlastD

3:0

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Severní Irové sou dobří

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele