Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina D
29.03.2015 20:45 CET
1 : 1
(0:1)

Reportáž

Irsko - Polsko 1:1

Souboj Irska s Polskem nabídl napínavou podívanou až do samého konce, která nakonec vyvrcholila vyrovnáním z kopačky Shanea Longa na konečných 1:1. Irské šance na mistrovství Evropy tak zůstávají naživu, byť jen s odřenýma ušima.

Stalo se již potřetí z posledních pěti zápasů, že Irové skórovali na samotném konci utkání, aby proměnili zklamání v relativně slibný výsledek. Ve značně vyrovnané skupině D se však kvůli těmto pozdním eskapádám momentálně nacházejí až na čtvrtém místě, a tak z jejich strany nastává nejvyšší čas začít vítězit. Nebýt Longovy trefy v nastaveném čase, snížila by se kvalifikační naděje na minimum.

"Stále jsme se vším všudy v přímém boji," prohlásil po zápase trenér Martin O’Neill, jenž nyní usilovně vyhlíží dost možná klíčový červnový boj se Skotskem v Dublinu. "Myslím, že asi budeme muset porazit Skoty. Jestli o něčem má svědčit náš výkon z druhé půle, tak o tom, že toho budeme schopní."

V případě zápasu s Polskem neměli Irové až takovou domácí výhodu, jakou by si nejspíš představovali. Početná polská komunita na Britských ostrovech se totiž postarala o víceméně neutrální prostředí. Irové oproti předchozímu zápasu ve Skotsku, kde po nevýrazném výkonu prohráli 1:0, sáhli hned k sedmi změnám, vesměs mířeným k posílení ofenzivy a kreativity. Přesto se vedení ujali hosté zásluhou Slawomira Peszka z pětadvacáté minuty. Střelec prvního gólu večera nejprve obral o míč Robbieho Bradyho, pak si vyměnil rychlou narážečku s Maciejem Rybusem a přesným zakončením poslal hosty do vedení.

Po změně stran však Irové přepnuli na vyšší obrátky, aniž by museli sáhnout k hráčským změnám. Zvláště evertonský James McCarthy ve středu zálohy začal herně dominovat, což po zápase zdůraznili trenéři obou týmů. Přestože však Irové svého soupeře dokázali přitlačit na vlastní polovinu, docílit vyrovnání se jim nedařilo. Bradyho tečovaný centr skončil pouze na tyči, Keanovu hlavičku dokázal brankář Fabianski vytlačit na brankovou konstrukci a ven, a osm minut před koncem po kvalitní práci McCleana výrazně nepřesně z dobré pozice pálil Seamus Coleman.

Přesto se domácí přece jen dočkali zaslouženého vyrovnání. V jednadevadesáté minutě přizvednul Hoolahan Bradyho rohový kop a střídající Shane Long následně míč zblízka uklidil do sítě na konečných 1:1.

Autor: Martin Kantor / theguardian.com

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
Tomtaf

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

tip X...0:0

Reagovat
Noustress

1:1

Reagovat
EverlastD

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele