Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2008

skupina E
17.10.2007 17:00 CET
2 : 1
(0:1)

Reportáž

Anglie prohrála v Rusku a Euro se jí vzdaluje

Anglie je na kolenou. V Rusku sice vedla po krásném gólu Wayna Rooneyho, ale hrdinou domácích se ve druhé půli stal Roman Pavljučenko. Dvěma góly během čtyř minut otočil skóre a nasměroval Rusko na nejlepší cestu za postupem, naopak Anglie je na pokraji vyřazení.

Bitva o všechno, i tak by se dal pojmenovat zápas, ve kterém hostili domácí Rusové reprezentaci Anglie. Postupová matematika byla jasná. Případné vítězství Ruska by výrazně zamíchalo postupovými kartami a vážně zkomplikovalo situaci pro Anglii, naopak vítězství hostů by znamenalo jistý postup jak pro Anglii, tak pro Chorvatsko.

Rusku v tomto veledůležitém utkání chyběla dvojice záložníků: Vladimir Bystrov a Ivan Saenko. Anglie měla také zraněné dva hráče. Ze hry vypadl John Terry, u kterého se do poslední chvíle nevědělo, jestli ho poraněné koleno pustí do hry. Nepustilo a nahradit jej musel Sol Campbell. Druhým hráčem Albionu, který nemohl nastoupit, byl Ashely Cole - ten si v sobotu proti Estonsku vážně poranil kotník. Šanci místo něj dostal Joleon Lescott.

Zápas se hrál na umělé trávě a to ovlivnilo úvodní minuty. Angličané, kteří nejsou na tento povrch zvyklí, s ním měli zpočátku problémy. Rusko toho využívalo a kombinační hrou dostávalo hosty pod tlak, ale jejich snaha nevyústila v žádnou gólovou situaci. Anglie působila poněkud zmateně a zdála se být zaskočena ofenzivní hrou Rusů. První velká šance se zrodila po Zurianovově skvělé střele k pravé tyči, s níž měl Robinson plné ruce práce a s pomocí tyče ji vytěsnil na roh.

Angličané postupně nacházeli půdu pod nohama, dostali se do hry a nečekaně také do vedení. Ve 29. minutě poslal dlouhý míč dopředu Richards, Owen vyhrál hlavičkový souboj s nedůrazným obráncem, prodloužil na Rooneyho a ten po zpracování poslal nechytatelnou bombu pod břevno Gabulovovy branky. Ruská ofenzíva působila v prvním poločase neškodně a Anglie tak byla po 45 minutách blízko potvrzení postupu.

V druhém poločase jako první zahrozili Angličané. Gareth Barry nacentroval, našel zcela volného Stevena Gerrarda, ten však zcela selhal, trefil jen boční síť. Rusko se také dostalo do velké šance, to když pálil Aršavin, ale trefil jenom stojícího Ferdinanda. V 55. minutě mohl vsítit druhou branku Anglie Richards, ten se po centru Barryho málem dostal k teči, která by zřejmě znamenala druhý gól v síti Ruska.

V 57. minutě přišel zlomový okamžik zápasu - místo Keržakova nastoupil Roman Pavljučenko. Poprvé se připomněl zblokovanou střelou. Angličané byli hodně zataženi a dostali se pod tlak, který se ve svém závěru dal označit slovem drtivý. A vyústil ve vyrovnání. Sám do vápna se dostával Aršavin, Wayne Rooney zatáhl za záchrannou brzdu, na hranici šestnáctky jej fauloval a následovala trochu sporná penalta. K té se postavil Pavljučenko a nekompromisní ranou prostřelil Robinsona.

Rusové byli rozjetí a pokračovali v tlaku. Hosté nestíhali ani odkopávat a za tři minuty se zaplněný stadión Lužniki radoval podruhé. Alexej Berezuckij vypálil z úhlu, Robinson jen vyrazil a Roman Pavljučenko, ač tísněn dvojicí obránců, doklepl do poloodkryté branky - 2:1.

Angličané pochopili, že jim teče do bod a tlačili se do zakončení. To jim ovšem příliš nevycházelo, naopak Rusové mohli několikrát pojistit své vedení. Ke konci to ještě po rohu zkoušel Cambpell, hlavičkoval osamocen, ale mířil nad.

Anglie tak prohrála v Moskvě 1:2 a nejpravděpodobnější scénář říká, že budou její hráči Euro sledovat jen v televizi. Rusové jsou sice ještě o dva body za nimi na třetím místě, ale 17. listopadu, kdy má Anglie volno, se představí v Izraeli a pokud vyhrají, posunou se na kýžené druhé místo. Na závěr pak hrají v Andoře a tam se nic jiného, než jejich vítězství, čekat nedá. Druhá cesta pro Anglii vede přes Chorvatsko, to ale jen v tom případě, že Chorvati prohrají v Makedonii a pak i v posledním utkání ve Wembley.

Autor: David Mareček

Komentáře (57)

Přidat komentář
HOST*Lion

poslední ruská naděje - tak by se dal tento zápas charakterizovat.Pokud Rusko nevyhraje, o osudu této skupiny je defakto rozhodnuto,proto Rusáci musejí bojovat jako lvi,ale budou to mít nesmírně těžký,protože Albion je ve výborný formě,tady to vydim na plichtu

Reagovat
HOST*bary72

Superzápas !!!.Souhlas Lion. Asi taky plichta. Tip 1:1.

Reagovat
HOST*

Dám na vás a zkusím remízu ale jesli to nevyjde tak si vás najdu

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*neky

ja jsem cekal ze rusove vyhrajou. ten umely travnik je znatelna vyhoda domacich, dukazem je Terry ktery si obnovil zraneni pred zapasem. rekl bych ze rusove se o euro jeste hodne poperou, a to ze maji o zapas mene... bude to jeste hodne zajimave

Reagovat
HOST*

taky sem měl remiz

Reagovat
HOST*

to jsou ale kret...

Reagovat
HOST*vlk

to mam radost!!!ti trapni kopaci konecne vypadnou..at si jdou zabehat do te jejich premiershit..come on Russia Croatia!!

Reagovat
smazaný uživatel

Nadáváš na anglány, ale abys vypadal světově, tak musíš do příspěvku nacpata aspoň dva anglické výrazy. Hochu ty máš dost.

Reagovat
HOST*Mamut

Rossija!!!

Paráda!!!

Všeslovanská vzájomnosť!!!

Reagovat
HOST*Jose

Guss je dabel, nebo s nim ma podepsanou nejakou smlouvu !! Fandim mu,aby se mu povedlo dotahnout Rusaky na Euro.

Reagovat
HOST*

Strasni sraci Vetsi lamy nez Anglicane v Evrope nejsou

Reagovat
HOST*

co urazis angliu chtel bych videt tebe jak hrajes fotbal ty muzes jenom fakt komentovat stejne postoupi tak........

Reagovat
HOST*

Anglie sú to drevený sráči

Reagovat
HOST*vlk

tak to mas pravdu

Reagovat
HOST*

ta ANG si to dojebala

Reagovat
HOST*

Bodaj by sa tam tí Anglický buzeran... skurv... nedostali

Reagovat
smazaný uživatel

Sakra. To teda bude euro bez anglicka. Este stastie ze prehralo skotsko. Teraz treba vyrazit mc larena mercedesa a nahradit ho mourinhom

Reagovat
smazaný uživatel

Sakra, zástupci nejlepší ligy na světě jsou na kraji propasti ... Kde asi udělali soudruzi z Albionu chybu ...?

Reagovat
-Kopy-

...Bez Albionu to ale nebude ono

Reagovat
smazaný uživatel

mě chybět nebudou. A doufám, že je v neúčasti doplní i Francie nebo Itálie

Reagovat
smazaný uživatel

Místo nich bys tam chtěl Skoty? Jirko neblbni.

Reagovat
smazaný uživatel

to jsou prostě týmy, který já nemám rád, no ...

Já fandím Portugalcům, Nizozemcům, Španělům, Brazilcům, Argentincům, Mexučanům, Afričanům (Nigérie, Kamerun, Sloni ...) atd. a to hlavně kvůli fotbalu. Italská defenziva a disciplína a francouzský bezkrevný výkony rád nemám

Reagovat
smazaný uživatel

anglickyho co?proc ti vadi anglicani?

Reagovat
smazaný uživatel

namyšlenci a ještě k tomu nehrajou hezkej fuss

Reagovat
HOST*bistinko

Hahaha,ze preco ti vadia Anglicania...Po nemcoch najnamyslenejsi,najnamachrovanejsi narod v Europe...

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
HOST*Vincent

hlavně že tam bude Raúl Albion

Reagovat
smazaný uživatel

nosič pití?

Reagovat
-Kopy-

Ano.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo to vlastně tehdá řekl?

Reagovat
smazaný uživatel

Pouštěj si tam moc cizinců?

Reagovat
RMCF

Kdyby si je tam nepouštěli tak by i ta liga stála za ho..., chyběla by tam technika a tvořivost.

Reagovat
RMCF

tak jí tam taky není moc, ale bez cizinců by ještě nakopávali jenom balony do vápna.

Reagovat
Xavi

Reagovat
smazaný uživatel

Chyba je asi v tom že najlepší hráči Premier League nie sú britskej národnosti

Reagovat
smazaný uživatel

z části ano, ale Ferdinand, Terry, A. Cole, Gerrard, J. Cole, Lampard, možná i Richards a SWP patří do špičky hvězd Premierleague. A tým složenej z těchhle hráčů by měl hrát daleko lépe, si myslím

Reagovat
HOST*

Chújs Hidink opat pritahuje neregulerne goly. . .

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

špatně jsi to napsal. Proměněná pentle přece není neregulérní goal..

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

Reagovat
Xavi

Nikdy nebyli nějak světoví, nevím čemu se každý divíte. Jinak souhlasím s Jiřím FCB, Anglie, Francie a Itálie by mi tam nechyběli.

Reagovat
smazaný uživatel

ty si asi samovrah. Radšej sa budeš kukať na zápas Grécko - Škotsko alebo Rakúsko - Rusko ako na zápas Anglicko - Taliansko???

Reagovat
Xavi

Francouze ještě zkousnu, na Itálii se mi nelíbí defenzivní hra (Ikdyž hráči mě zas nějak nesympatičtí nejsou, individuálně jdou velice dobří, ale to celkové herní pojetí se mi nelíbí) no a u Anglie je mi samozřejmě nelíbí, jelikož sem fanoušek ofenzivního, technického, kombinačního fotbalu, jejich silový styl fotbalu.

Reagovat
HOST*

O.K. Vies ako som to myslel. . . Hm som dufal, ze sa od neho na MS06 odvratilo stastie na rozhodcov po tom co rozhodcovia pre Koreu vybojovali semi na MS02 ale asi sa mu to vracia nazad. Podla mna sice Rusi su technickejsi ako ENG, ale nie je to nic extra. Bez ENG to nebude ono na Eure.

Reagovat
HOST*

nevite s kym hraje to rusko?? ja to nikde nemuzu najit...

Reagovat
smazaný uživatel

"Albion bude muset v posledním utkání porazit Chorvatsko a doufat, že Chorvaté předtím neuhrají bod v Makedonii a Rusové nevyhrají v Izraeli a Andoře."

Reagovat
smazaný uživatel

Anglie vyhraje, Rusové mají jasnou tu Andorru, ale ten Izrael bude asi problém ...

Reagovat
smazaný uživatel

Izrael bude těžkej, navíc jsou Rusové trošku labilní a nemusí unést tíhu okamžiku (což se ostatně stalo i Skotům). Ale tak nějak nevěřím, že dá Anglie Chorvaty. Beckhamův zázračnej přímák už jim tentokrát nepomůže...

Reagovat
smazaný uživatel

Rusové mají Hiddinka a ten by je neměl nechat to posrat, uvidíme

Reagovat
HOST*Brutus

napokon Anglicko ajtak postúpi, predsa vo Wembley porazia Chorvátov a Rusi určite nevyhrajú v Izraeli....

Reagovat
HOST*Pedrozzz

co ten Stevie vcera zabil....

Reagovat
HOST*nofan

V Rusku je židů jak najebáno. A vůbec se k nim nechovaj hezky. Asi jako H.... Takže to vidim na solidní motivaci pro Izrael a Rusko tddt.

Reagovat
HOST*stoka

tak sa asi bude opakovat 94 rok a anglicko bude zasa na velkom turnaji chybat. to je proste nemyslitelne ze krajina s najlepsomu ligou na svete bude chybat na eure a este k tomu s takymi individuallitami akych anglicania maju ,co meno to hviezda,ale ako kolektiv im to nejde...vo firme pracujem s 3 anglicanmi,ktory sa vcera riadne nafuckovali ...treba dufat ze izrael nieco doma uhra ale zasa rusi a korupcia?

Reagovat
RMCF

co blbneš Španělsko tam chybět nebude

Reagovat
smazaný uživatel

trefa, potopena

Reagovat
HOST*nofan

Reagovat
HOST*bary72

No tak má England napováženou !!! Je to jako se Skotskem, venku jsou poloviční, stále toto staré pravidlo platí. Ani s hvězdným útokem neurvali bod. Teď už to nemají ve svých rukách (nebo spíš nohách). Pokud nepostoupí, což si zatím moc nepřipouští, bude to pro Euro mínus. Myšleno fotbalově. A F.A. spolu s UEFA by poklesla čelist. Myšleno ekonomicky. Rozhodně by mohlo být Euro zajímavější, kdyby se místo pár tradičních silných týmů (Anglie?, Francie?, Itálie?)představili tzv. slabší a méně "atraktivní týmy". Aspoň by byla změna. A změna je život.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele