Antonín Panenka Informace

Informace

  • Celé jméno
    Antonín Panenka
  • Výška
    178 cm
  • Datum narození
    02.12.1948
  • Váha
    76 kg
  • Pozice
    záložník

Národnost

  • Česko

Klub

  • ukončil kariéru

Statistiky v reprezentaci

Reprezentace
Z
M
G
GP
VG
OG
ŽK
ŽČ
ČK
Československo
8
739
3
2
0
0
1
0
0

Články

Panenku "dloubák" trochu mrzí, ale je na něj pyšný. Chybí mu kreativní hráči

Přestože mu v sobotu bude už 75 let, působí legendární Antonín Panenka velmi vitálním dojmem. Mistr Evropy z roku 1976 se snaží být akční, stále sportovat a co nejvíce chodit mezi lidi. V rozhovoru s ČTK a Radiožurnálem Sport uvedl, že je hrdý na svůj vrcholný kousek penaltu "dloubákem", zároveň ho ale trochu mrzí, že netradičně provedený pokutový kop přehlušil vše ostatní. Někdejší tvořivý záložník zároveň připustil, že mu v současném fotbale kreativní hráči scházejí.

Panenkovy vzpomínky: Nejen bělehradská penalta, ale i Rus Zinčenko v Rapidu a gól třicetiletí

Antonína Panenku proslavila hlavně bělehradská penalta, která rozhodla o titulu mistrů Evropy pro Československo. Jenže příběh vršovického fotbalového básníka je daleko hlubší. Na přelomu 70. a 80. let minulého století o něj stály evropské kluby ale v době železné opony mohl přestoupit až ve svých 32 letech. V rozhovoru pro Livesport vypráví, proč místo španělské ligy zvolil Rapid Vídeň a vzpomíná i na ruského fotbalistu Zinčenka.

01.03.2023 Rozhovory 40 komentářů
Zaujalo nás

Panenku mrzí, že zůstává slavný hlavně kvůli legendární penaltě

V neděli oslaví 70. narozeniny legenda Antonín Panenka, který je stále po světě slavnější než většina současných fotbalových reprezentantů. A to především zásluhou netradičně zahrané penalty ve vítězném rozstřelu finále mistrovství Evropy 1976 v Bělehradě. Jeho technický dloubák se dodnes snaží napodobit i velké zahraniční hvězdy.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele