Panenkovy vzpomínky: Nejen bělehradská penalta, ale i Rus Zinčenko v Rapidu a gól třicetiletí

01.03.2023, 15:58
Rozhovory
Zaujalo nás

Antonína Panenku proslavila hlavně bělehradská penalta, která rozhodla o titulu mistrů Evropy pro Československo. Jenže příběh vršovického fotbalového básníka je daleko hlubší. Na přelomu 70. a 80. let minulého století o něj stály evropské kluby ale v době železné opony mohl přestoupit až ve svých 32 letech. V rozhovoru pro Livesport vypráví, proč místo španělské ligy zvolil Rapid Vídeň a vzpomíná i na ruského fotbalistu Zinčenka.

Železná opona tehdy sice držela občany socialistického bloku jako v kleštích, pár šťastným bylo přesto povoleno vycestovat. Zvlášť, když šlo o pozitivní reprezentaci státu. To byl třeba případ sportovců. Jezdili nejen s národním týmem, za léta služeb pro vlast jim také strana umožnila si na sklonku kariéry jít vydělat. V době po vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Prahy v roce 1968 to však trvalo jen krátce.

Než Alexander Horváth, kapitán národního týmu a Slovanu Bratislava, s nímž slavně dobyl Pohár vítězů poháru, zůstal po vypršení hráčské smlouvy v belgickém Molenbeeku v roce 1972 v klubu jako trenér. Emigroval, jinak řečeno. Smlouva, kterou navrhly a posvětily státní úřady, mu totiž ukládala okamžitý návrat domů poté, co mu skončí povinnosti na hřišti. Usadit se natrvalo v cizině nepřicházelo v úvahu.

I proto straníci tak vysoko posunuli věkovou hranici, kdy se mohlo odejít ven. Aby šlo o krátký "vejminek". "Bylo to moc těžké. Člověk tady ve 30 letech už pomalu nevyfasoval ani boty, protože už neměl žádnou perspektivu, byl odepsanej. A oni povolili, aby ve dvaatřiceti šel dobývat svět... Bylo jasné, že si venku zahraje rok, možná dva, pokud se nějak dobře chytí, a pak konec," vzpomíná Panenka v rozhovoru pro Livesport Zprávy.

Horváthův případ ovšem zastavil i to. Předseda Československého svazu tělesné výchovy, mocný Antonín Himl, uvalil na odchody do ciziny 10leté embargo. Po zlatém šampionátu v roce 1976 se ovšem tlak ze zahraničí znásobil. Hrdiny, kteří šokovali Evropu, chtěli vidět i ve světě. Poměry se začaly mírně uvolňovat. Pro přestup z tuzemska se stanovila přísná kritéria: věk 32 let a 50 startů za reprezentaci. "Vražedné podmínky," ucedí Panenka. V době vydání tohoto nařízení je ze stovek fotbalistů v zemi splňovali pouze dva: Ivo Viktor a František Veselý.

Druhý jmenovaný také jako první možnosti využil, když v roce 1980 posílil Rapid Vídeň. Následoval jej další člen kádru mistrů Evropy Karol Dobiaš, jenž předtím kvůli zákazu musel odmítnout nabídku Feyenoordu Rotterdam. Takhle zakotvil v belgickém Lokerenu. Vedení mělo zájem i o jeho nerozlučného kamaráda z Bohemians Panenku. "Byla to krásná nabídka... Jenže jsem nedostal povolení proto, že mi do završení 32 let chyběly dva měsíce. Mám narozeniny v prosinci, musel jsem počkat, abych potom v lednu mohl přestoupit," posteskne si.

Jenže ne do Belgie, nýbrž do Rapidu Vídeň. Přitom měl nabídky i ze Španělska, chtěla jej Murcía, která potřebovala vzpružit v boji o záchranu v LaLize. "Ale jít hrát tamní soutěž ve 32 letech, když mě tam navíc v podstatě nikdo neznal... Zvažoval jsem to, ovšem bylo tam nebezpečí, že se klub neudrží a první, kdo bude na tapetě, jsou cizinci. Navíc španělská liga je hrozně těžká, měla vyšší kvalitu než ta naše, asi bych to tam měl hodně složité," přemítá.

Panenka na mistrovství Evropy 1980 (©Profimedia)

Po dlouhém rozhodování vybral Rakousko. Bylo mu blízké prostředím, úrovní tamní ligy, díky níž se tolik nebál, že by po roce skončil a musel se vrátit domů. Navíc to bylo blízko do Prahy, kam jezdil s rodinou každý měsíc. Nakonec v Rapidu zůstal čtyři a půl roku. "Mohl jsem si sice jinde vydělat větší peníze, ale spíš jsem tam šel kvůli tomu, abych si zahrál. A myslím, že jsem udělal dobré rozhodnutí."

Aby ne. Na rozdíl od ostatních krajanů nezamířil do podřadného klubu, nýbrž do klenotu rakouského fotbalu. I díky Panenkovi matná legenda oživla a Rapid se za jeho působení ověnčil dvěma mistrovskými tituly, třemi triumfy v národním poháru a na jaře 1985 dokonce dokráčel do finále Poháru vítězů poháru, kde podlehl Evertonu 1:3. A fotbalový pábitel z Vršovic byl prvním Čechoslovákem od 40. let minulého století, který se stal ligovým šampionem v zahraničí (a odešel legální cestou).

Okolnosti jeho přestupu ven spíš připomínají nevolnictví než současný byznys fotbalových agentů. Panenku "zastupoval" jistý Jaroslav Malý, zaměstnanec společnosti Pragosport. Tu zřídil ČSTV, pod palcem ji měl zmíněný pohlavár Himl a všichni hráči, trenéři, sportovci, kteří chtěli jít "za kopečky", museli spolupracovat s ní, jinak to nešlo.

Tajemný sovětský průkopník

A moc velký prostor pro nějaké vyjednávání o podmínkách Pragosport neposkytoval. Vlastně skoro žádný. "Ani hráč, ani mateřský klub se k tomu nemohli moc vyjadřovat. Říct si o větší peníze? Bez šance. Možná bych si je vyjednal, ale ten pan Malý holt dělal jak odstupné za hráče, tak i smlouvy pro ně. I délku smlouvy stanovil po poradě s novým klubem. Bylo to celkem rychlé, přijeli zástupci Rapidu, dojednaly se podmínky, za jakých bych tam měl být, pak poslali peníze a byl jsem volný."

Hurá ven z otravné, šedivé a ubíjející socialistické konzervy! "Jakmile jsem přejel hranice, spadla ze mě taková tíseň. Cítil jsem, že na mě nikdo nemůže, že jsem v klidu a v pokoji s rodinou. Když jsem jel naopak domů, nevěděl jsem, co se může stát," popisuje Panenka. Ovšem s tím klidem se trochu spletl. Po pár letech se dozvěděl, že měl ve Vídni svého "andělíčka strážníčka", jak s úsměvem říká. "Někdo na mě měl v uvozovkách dávat pozor. S kým se stýkám, kam chodím, jak žiju... Musím říct, že všichni z velvyslanectví se tvářili velice příjemně, jestli to byl někdo z nich, nevím. Nicméně vždycky jsem se snažil nemít žádné konflikty nebo problémy," říká.

Jakožto zasloužilého mistra sportu, jak se za socialismu s oblibou říkalo, jej po pár letech působení v Rapidu pozvali na besedu do Znojma. Zpátky za oponu mířil s mírnými obavami. A s velice pečlivě sešněrovaným jazykem. Vystrašil jej případ jistého doktora, o němž se pár měsíců před onou besedou náhodou doslechl. "Byl s nějakou výpravou v zahraničí a pak tady do novin řekl, že tam mají nádherné dálnice. Hned ho vyhodili z práce. Kvůli tomuhle! Tak jsem si dával velký pozor..."

Policista se dívá na Panenku při příletu z ME 1976 (©Profimedia)

Pronést tak v socialistickém bloku, "nejlepším místě" na planetě, že se jinde žije lépe? Že je tam svoboda? Tak to prr! V sále rozpoznal v publiku nejméně tři tajné policisty. Ovšem mluvil jen o fotbale, nepouštěl se do žádných politických komentářů, kritizování, srovnávání... "Vyplatilo se to, protože pak jsem se dozvěděl, že kdybych případně něco řekl proti systému, proti Československé republice, okamžitě bych byl z Rapidu odvolaný," oddechne si.

Za ta léta pendlování mezi Vídní a Prahou se dokonce skamarádil s celníky, během povinných prohlídek auta s nimi prý hrával ping-pong. Vyhýbal se i lákadlu, aby vozil domů hory "západního tovaru". Zkrátka nechtěl potíže. Jen jednou měl konflikt, to když u něj cestou do Rakouska našli v přihrádce palubní desky asi 350 korun. "Mezi těmi celníky byl jeden takovej divnej, měl oči jako pulec. A že nesmím vézt peníze. Tak mě nechal svléct do naha, byla to pro mě tehdy strašná potupa. Ten celník mi dokonce vyhrožoval, že mi seberou pas, že už se tam nedostanu. A nebyl jsem sám, to samé udělal potom Láďovi Vízkovi. Nicméně dorazila výjezdovka z Budějovic, smetla to ze stolu a nechali mě jít."

S Ladislavem Vízkem (vpravo) v dresu národního týmu (©Profimedia)

Do Prahy se harcoval pravidelně i proto, že se potřeboval "okysličit", jak říká. Protože ze začátku vůbec neuměl německy, byl to pro něj život uprostřed džungle, v níž nikomu nerozuměl. Potřeboval domů. První půlrok měl aspoň v kabině krajana a reprezentačního spoluhráče Veselého. Tehdejší povolenou kvótu třech cizinců na tým naplňovala vedle nich kuriózní postava - Anatolij Zinčenko, historicky první hráč ze Sovětského svazu, jenž mohl odejít na Západ. "Byl z Petrohradu, strašně hodnej kluk, strašně hodnej. Taky neuměl ani slovo německy, sblížili jsme se."

Mluvili spolu rusky, spíš občas něco prohodili, než že by si košatě vyprávěli. Panenka spoluhráče všude vozil, protože neměl auto. A snažil se přijít na to, jak Sovět k angažmá v kapitalistické zemi přišel. "Ze srandy jsem se ho vždycky ptal: ‘Anatolij, ty jsi nějakej tajnej, ne?’," směje se a předvádí, jak u toho kroutil prsty u krku, jako by zvedal klopu kabátu a odhaloval odznak nějaké tajné služby.

Každopádně Zinčenko v tom byl "nevinně". "Nejlepší na tom bylo, že Rapid měl zájem o úplně jiného hráče a oni prostě poslali kus. Nezajímalo je, koho chtějí. Ze začátku byl Franta Veselý podezřívavý. Říkal: ‘Vždyť neumí vůbec kopat, neudělá ani tři nožičky! Jak se sem dostal?’ Ale Anatolij byl poctivý kluk, bojovníček, vydržel s námi tři roky," vykládá Panenka. Sovětský průkopník a trojnásobný reprezentant má s nynější oporou Arsenalu společné jen příjmení. Svého syna pojmenoval Anton, ovšem dušuje se, že ne na počest českého kamaráda...

Gól třicetiletí z místa

Zinčenko měl v Rakousku ještě přísnější podmínky. Děti měl jako Panenka dvě, jenže režim mu povolil vycestovat vždy jen s jedním. "Dělal to tak, že manželka jednou za půl roku jela domů, odvezla jedno dítě, vzala to druhé a takhle to střídali," líčí český internacionál. Další rozdíl by v tom, že on byl placený Rapidem (třetina platu šla Pragosportu), zatímco Zinčenko byl oficiálně zaměstnán jako údržbář na ambasádě ve Vídni, protože všichni sovětští hráči měli na papíře status amatérů a klub tak jeho výplatu posílal velvyslanectví...

Panenka se stal rychle miláčkem tribun. Zvlášť s rakouskou legendou Hansem Kranklem, jenž se brzy po jeho příchodu vrátil z angažmá v Barceloně, vytvořil úderné duo. "Když jsem do Rapidu přišel, měl dlouhých 26 let bez titulu, přitom to byl největší klub v Rakousku. A najednou byl v lednu v tabulce desátý... Vytáhli jsme to na jaře až na třetí místo, dostali jsme se do pohárů a hned druhý rok jsme získali titul," shrnuje Panenka.

On sám k němu pomohl 13 trefami (jako záložník!), tu nejhezčí ze všech si schoval na poslední kolo (na videu v čase 0:32), v němž se rozhodovalo o majiteli mistrovského poháru. Rapid měl před závěrečným dějstvím stejně bodů jako městský rival Austria. Vzhledem k lepším vzájemným zápasům i skóre mu k zisku trofeje stačilo jakkoliv doma porazit Innsbruck. Po 16 minutách bylo jasné, že se mu to podaří. I bez svého nejlepšího střelce Krankla, jenž pykal za předešlé vyloučení, vedl 2:0 a soupeře herně drtil.

V poslední desetiminutovce dal pečeť na debakl 5:0 dvěma trefami Panenka. Ta první byla dokonce v Rakousku vyhlášena Gólem třicetiletí. "Dostal jsem na velkém vápně uličku do šestnáctky, obrana stála, zaběhl jsem za ni, někam mezi desítku a velké vápno. Úplně jsem se zastavil, míč taky, všichni beci koukali a brankář proti mě vyběhl, přibližně dva, tři metry od puntíku. Jak jsem stál, míč jsem podebral, něco jako Poborský na Euru 96, ale já to dal úplně ze stoje. Gólmana jsem přehodil, ten se nevěřícně otočil s otevřenou pusou. Lidi se mohli zbláznit... Vyhráli jsme 5:0 a byli jsme mistři," rozplývá se Panenka.

Za Rapid nasázel coby záložník úžasných 63 gólů ve 127 ligových zápasech. V Rakousku nakonec strávil 12 let (z toho osm v nižších soutěžích), vrátil se až čtyři roky po revoluci.

Kdo ví, co všechno by dokázal, kdyby jej režim pustil ven třeba o 10 let dřív...

Autor: Livesport.cz / Pavel Křiklan

Komentáře (40)

Přidat komentář
guerro

To je ten chlápek z reklamy na rum, že jo?

Reagovat
FiX

Z reklamy na Kaufland

Reagovat
Kang & Kodos

ty krávo vole

Reagovat
monty25

Reagovat
Vsadim gule

A taky Tonda Panenka

Reagovat
Skalda29

Reklama na Fruko pro dospělé

Reagovat
madridcan

- Vinco Luķač, aký máte dojem z MS? Čo ste si z nich priniesol?

- Tak, bratovi sveter...

Reagovat
Albert Rusnák ml.

Vinco Lukáč je tak hlúpy chlap, že človeka to až fyzicky bolí, keď ho v TV vidí a počuje. Je veľkou hanbou aj nás ako národa, že sa toto kedysi dostalo do NR SR

Reagovat
madridcan

Veď si podáva ruky s mafiou keď sedel v Popke

Reagovat
Albert Rusnák ml.

Veď to ako poslanec NR SR (podľa jeho chápania vlády) aj na plnú hubu povedal, že sa kamaráti s mafiánmi a vzájomne sa rešpektujú.

Reagovat
smazaný uživatel

Keby hlúposť kvitla, tak Vinco Lukáč je "kvitnúca záhrada" bodliakov a buriny.

Btw. ten náš parlament je ako stvorený pre takých jedincov ako Vincko.

Ďalších z radov bývalých športovcov, ktorí dnes sedia v parlamente, by som "vyzdvihol" Galisa, Tabak, alebo Krošláka. Tí by si s Vinckom určite rozumeli.

Reagovat
kilobyte

To byly ty staré zlaté časy, kdy se tady lidi měli tak dobře, že je musel stát hlídat, aby neutekli. Dneska tě na hranici ani neprohledaj. Takovou tady máme bídu.

Reagovat
inferno08

Co by taky dneska u tebe hledali, když člověk nemá ani na lečo? Fijalová bída! Fijalo octup!!!

Reagovat
sergi

"...za léta služeb pro vlast jim také strana umožnila si na sklonku kariéry jít vydělat.." aké nádherné a veĽké gesto od strany. Krásne sa muselo žiť v štáte kde štát/strana rozhoduje aj o tom či sa vys*reš alebo nie.

Reagovat
Albert Rusnák ml.

Belehrad 76 - slávny míľnik československého futbalu, no zároveň živý dôkaz toho, ako boli Slováci v rámci ČSSR vo všetkých sférach, šport nevynímajúc účelovo odsúvaní do ústrania. Ten historický titul ME vybojovalo mužstvo s ôsmymi Slovákmi v základe + úspešný penaltový exekútor Jurkemik prišiel ako striedajúci hráč a Pollák nemohol nastúpiť, nakoľko v semifinále dostal červenú kartu, no smotanu v podobe slávy a pozornosti zlízali pepíci Panenka, Viktor, Nehoda.

Na geniálnych hráčov ako Pivarník, Gögh, Čapkovič, Móder a spol. si dnes spomenú už len pamätníci, no Tonda Panenka z toho svojho vršovického dloubáku mediálne žije prakticky dodnes

Reagovat
lampas

Reagovat
Jolly Roger

Ale no tak. Ten tým byl skoro celý slovenský i s náhradníky, to je fakt, Byli tam myslím jen Viktor, Veselý, Panenka, Nehoda a Štambacher. Snad jsem na nikoho nezapomněl. Tím rokem 1976 ale dominance slovenského fotbalu skončila, i titul získal tehdy Baník, pak dlouho jen české týmy. Druhou polovinu 70tých a 80tá léta neměl slovenský fotbal nijak slavná.

Ale nevidím jako nutné se nějak kvůli tomu hašteřit.....

Reagovat
Albert Rusnák ml.

Ono to vyplývalo aj z toho, že Slovan Bratislava po zisku pohára PVP už nikdy nedal dokopy tak silný káder ako mal vtedy a to sa odrazilo aj v počte Slovákov v národnom tíme. Ono slovenskí futbalisti hrali v československej reprezentácii významnú rolu aj v 80 rokoch, len tam sa to vtedy robilo inak. České kluby si tých slovenských hráčov v mladom veku angažovali a takpovediac ich počešťovali. To sú prípady ako Chovanec, Bielik, Griga či Milan Luhový, ale inak máš pravdu.

Reagovat
Jolly Roger

On celý československý fotbal v 80tých letech za moc nestál, v lize mě bavila Bohemka za trenéra Pospíchala, jinak se na to moc dívat nedalo. Takoví hráči jako Panenka, Petráš, nebo Dobiáš tehdy nebyli.....

Reagovat
Puskas

Honza Berger a možná Vízek, oba tomu ale nedávali vše. Není určitě náhoda, že jsme se na závěrečný turnaj dostali jen v 82., a to díky té frašce se SSSR.

Reagovat
Jolly Roger

Ano, Honza Berger i Vízek byli dobří, ale pak už si nějak na nikoho dalšího nemůžu vzpomenout. Ale ani Vízek, nebo Berger nároďák nijak netáhli, zapadli v něm do průměru.

Reagovat
Puskas

Ono těžko táhnout tam, kde nic není, zvláště anitbojovník Vízek - všichni zválení od bláta a Láďa čisťoučký jak ze škatulky.

Reagovat
lampas

Co Bílek, Hašek, Chovanec? Nejsem pamětník, jen se ptám

Reagovat
smazaný uživatel

Taky nejsem pamětník, ale ta jejich generace musela být silná, když udělali top 8 na MS.

Reagovat
Albert Rusnák ml.

Tá generácia nehrala nejaký oslnivý, oku lahodiaci futbal, ale odohrali svoje a dokázali v tých časoch odohrať vyrovnanú partiu prakticky s kýmkoľvek na svete. V kvalifikácii dokázali v kľúčovom zápase vtedy doma poraziť Portugalsko a postúpiť z druhého miesta za Belgickom a ich forma vygradovala na MS 1990, kde ich v štvrťfinále vo vyrovnanom zápase vyradili neskorší majstri sveta Nemci.

Reagovat
inferno08

Tak jste si tam měli dát taky nějakej tehelnopolskej dloubák a žit z toho dodnes.

Reagovat
inferno08

To bylo pro mladýho Rusnáka.

Reagovat
Salfovic

Díky za připomenutí správného rozhodnutí rozdělit Československo

Reagovat
Albert Rusnák ml.

Veru tak, rozdelenie bolo to najlepšie, čo sa slovenským športovcom mohlo prihodiť. Kopec slovenských hokejistov, futbalistov a iných športovcov by sa nedostal do zahraničia a neurobil tam skvelú kariéru, lebo v rámci Československa by sa nedostali do mládežníckych/seniorských repre a skauti by si ich nevšimili

Reagovat
lampas

To samé z pohledu Čechů. Protože Slováci přestali zabírat místo v lize a reprezentaci, mohla spousta kluků se dostat nahoru a taky udělat hezčí kariéru

Reagovat
Kucka

Reagovat
dantetomas

Pocas celych dejin slovenskeho naroda nam furt len niekto ublizoval, utlacal nas, ucelovo likvidoval. Sa cudujem, ze pri tolkych slzach co potiekli po tvarach Slovakov este nemame vlastne more. Keby bol svet aspon trochu spravodlivy, museli by sme byt dnes minimalne na urovni Lichtenstajnska. Ale tak aspon futbalovo sme sa mu v poslednych rokoch priblizili.

Reagovat
kilobyte

Tak to moře bychom měli právě my místo Slovenska.

Reagovat
dantetomas

A namiesto toho tam mate len more Slovakov

Reagovat
inferno08

Tak jste si tam měli dát taky nějakej tehelnopolskej dloubák a žit z toho dodnes.

Reagovat
kilobyte

Nebude to tím, že jsi na českém webu? Je logické, že se tady bude více vzpomínat na české hráče. A zrovna Panenka je svým dloubákem ve světě známější než všichni jeho slovenští spoluhráči. V zahraničí taky účelově odsouvají Slováky do ústraní?

Reagovat
Salfovic

Vždycky mě dostane, když po penaltě slyším od zahraniřního komentátora Panenka

Reagovat
icka

Reagovat
Jolly Roger

Rakouský fotbal měl tehdy docela zlatou éru - Krankl, Prohaska, Pezzey, Jara, Kreuz, Koncilia - to byli skvělí plejeři.

Reagovat
Bakary3

Super článek

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele