základní část, 31. kolo
28.04.2024 16:45 CET
3 : 2
(1:1)
Stadión:
Gelredome, Arnhem

Reportáž

Marco van Ginkel (© AFP)

Sestupující Vitesse po dvou měsících zabralo a doma přehrálo jistě zachráněnou Fortunu

Celek z Arnhemu se před touto nedělní dohrávkou 31. kola dozvěděl nemilou zprávu, kvůli rekordnímu odečtu osmnácti bodů za opakované neplnění požadavků licenčního řádu totiž "získal" jistotu sestupu do druhé ligy po dlouhých pětatřiceti letech. A tento duel už tak mohl odehrát bez větších nervů - na jeho výkonu to přeci jen bylo znát, proti Fortuně stáhl jednobrankové manko a nakonec zvítězil nejtěsnějším poměrem 3:2.

SBV se tak v tabulce dostalo do plusových čísel díky páté výhře v tomto soutěžním ročníku a bez odečtu by se vyhouplo před sedmnáctý Volendam. Avšak takhle se dvěma body zůstává beznadějně poslední. Klub ze Sittardu prakticky neměl o co hrát, neboť šestnáctý Waalwijk pouze remizoval s Utrechtem (2:2) a Fortuna si před ním vytvořila již nedostižný desetibodový odstup, aktuálně je v Eredivisie dvanáctá s pětatřiceti body.

Úvodní dvacetiminutovka nic zásadního nepřinesla, poté se z ničeho nic dostal do vedení výběr z Arnhemu. Skóre otevřel stále teprve dvacetiletý americký mladíček Paxten Aaronson, který se po akci na levé straně se štěstím zbavil bránícího protihráče a pak nadvakrát usměrnil míč pod bližší šibenici. Hosté postupem času přidali a srovnat mohli krátce po odehrané půlhodině, ale Sierhuisův pokus skvěle zneškodnil brankář Room.

Fortuna se přece dočkala vyrovnání ještě do přestávky, když španělský krajánek Iňigo Córdoba obdržel tečovaný pas od Dijkse a hlavou uklidil balón přesně k protější konstrukci. Svěřenci trenéra Dannyho Buijse otočili vývoj tohoto klání pět minut po výměně stran. Hendriks totiž evidentně podrazil ve vlastní šestnáctce unikajícího Sierhuise a nařízený pokutový kop s přehledem proměnil Justin Lonwijk ranou do levého horního růžku.

Vitesse se však v žádném případě nevzdalo a přesně v polovině závěrečné části srovnalo krok. Přesnou mušku měl zkušený Marco van Ginkel po zpětném přistrčení v podání Boutraha téměř od brankové čáry. O první výhře SBV od konce února tohoto roku pak rozhodl zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem aktivní Aaronson pohotovou přízemní střelou z hranice brankového území doprostřed poloprázdné branky.

Domácí sice v 81. minutě přišli o vyloučeného Giovanniho Van Zwama, jenž odešel předčasně do útrob stadionu po druhé žluté kartě, nicméně když Room v nastaveném čase famózně zneškodnil projektil Braafa, na výsledku se už nic nezměnilo.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele