základní část, 24. kolo
01.03.2024 20:00 CET
2 : 5
(0:3)

Reportáž

Rogier Meijer (© AFP)

Nijmegen po postupu do finále KNVB Bekeru zdevastoval poslední Volendam pětigólovou nadílkou

NEC se aktuálně nachází ve vynikající formě a tu potvrdilo i v páteční předehrávce 24. kola, jelikož po divoké přestřelce zdolalo poslední celek Eredivisie Volendam ve vysokém poměru 5:2 a znovu ho tedy přiblížilo k sestupu o patro níže. Svěřenci trenéra Rogiera Meijera vsítili v prvním poločase hned tři branky a i přes odpor protivníka po změně stran udrželi tříbrankový náskok až do závěrečného hvizdu. Tabulkou se tak rázem vyhoupli dokonce na páté místo se šestatřiceti body o skóre před šestý Ajax.

Nijmegen v úterý zvládl semifinále národního poháru na půdě druholigového Cambuuru a po výhře 2:1 postoupil do finále po dlouhých čtyřiadvaceti letech, to ho čeká koncem dubna v Rotterdamu na stadionu De Kuip proti obhájci mistrovského titulu Feyenoordu. V lize naopak neprohrálo potřetí v řadě a opět zvýšilo své šance na evropské poháry. FC nevyhrálo mezi nizozemskou elitou již osmkrát za sebou a zůstává úplně poslední osmnácté s pouhými třinácti body.

Jasný favorit přitom nezačal úplně nejlépe a brankář Cillessen lovil míč ze své sítě už po necelých osmi odehraných minutách kvůli přesné hlavičce Vivalda Semeda zblízka po rohovém kopu z pravé strany, ale rozhodčí Vos po kontrole videozáznamu odhalil, že si domácí hráč pomohl útočným faulem a tento zásah proto neuznal. Od této chvíle dominovali na trávníku hosté a v 11. minutě je poslal do vedení Sontje Hansen.

Stále teprve jedenadvacetiletý útočník si po nepříjemné ráně Baase a výtečném zákroku gólmana Backhause seběhl k pravému rohu brankového území a nekompromisně do dorazil doprostřed poloprázdné branky. Krátce po odehrané půlhodině byl rozdíl ve skóre dvoubrankový, protože japonský šikula Kodai Sano po narážečce svých spoluhráčů na jeden dotek vystřelil z patnácti metrů a svůj křižný přízemní pokus usměrnil k protější tyči.

Nijmegen definitivně rozhodl o svém úspěchu necelých pět minut před přestávkou - přesnou mušku tentokráte měl Sylla Sow, jenž po ukázkovém pasu Hoedemakerse z pravého křídla překonal bezmocného Backhause prudkou hlavičkou ze sedmi metrů - 0:3. Volendam poprvé korigoval stav čtyři minuty po výměně změně díky zásahu Semeda po přesně načasované nahrávce Ould-Chikha, avšak v 78. minutě vrátil NEC tříbrankový náskok střídající Rober González povedenou přízemní střelou z hranice šestnáctky.

Výběr vedený koučem Regilliem Simonsem ještě vykřesal jiskřičku naděje za dalších osm minut, neboť se prosadil dvacetiletý americký mladíček Zach Booth nezištným obstřelem z osmnácti metrů po krásné individuální akci přes dva protihráče, jenomže v nastaveném čase na opačné straně uzavřel gólový účet norský záložník Lars Olden Larsen pohotovým obloučkem z dvanácti metrů přímo k vzdálenější konstrukci.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele