play off o Evropskou ligu - finále - odveta
29.05.2022 14:30 CET
6 : 1
(3:0)

Reportáž

Vangelis Pavlidis (© AFP)

Alkmaar v odvetě deklasoval Vitesse a znovu si zahraje evropské poháry

Alkmaar stejně jako v první fázi play-off o předkolo Evropské ligy dokázal otočit nepříznivý vývoj z úvodního utkání, ovšem nyní si počínal ještě mnohem suverénnějším způsobem. Ve čtvrtek sice prohrál v Arnhemu po výsledku 1:2, nicméně v odvetném duelu na domácí půdě si s chutí zastřílel a po vysoké výhře 6:1 si tak zahraje 2. předkolo příštího ročníku Konferenční ligy. Naopak Vitesse po nedělním debaklu letošní postup do osmifinále KL určitě nezopakuje.

Svěřenci trenéra Pascala Jansena začali s obrovskou chutí a již po necelých třech minutách smazali jednobrankové manko prvního zápasu. Do střelecké listiny se zapsal řecký kanonýr Vangelis Pavlidis, jenž si seběhl do předbrankového prostoru na finální nahrávku od Clasieho a z bezprostřední blízkosti pak snadno rozvlnil síť. Hosté mohli bleskově srovnat krátce po deseti odehraných minutách, ale Buitink ke své smůle pouze nastřelil pravou tyč.

Domácí se dostali do dvoubrankového vedení po necelé čtvrthodině hry. Třiadvacetiletý záložník Tijani Reijnders napřáhl z více jak třiceti metrů a jeho tečovaná kroucená rána zaplachtila doprostřed branky kolem zaskočeného gólmana Houwena. AZ ani do přestávky neřeklo poslední slovo a zhruba pět minut před výměnou stran skórovalo potřetí, přesnou mušku tentokráte měl Dani De Wit.

Ten využil parádní akce svých spoluhráčů na levém křídle a po závěrečné přihrávce maďarského obránce Kerkeze stanul nikým nehlídán před zcela prázdnou brankou, což pro něj byla naprostá lahůdka. Alkmaar nezvonil ani ve druhém poločase a v 52. minutě definitivně rozhodl o svém úspěchu. Podruhé v tomto střetnutí skóroval Reijnders, který si seběhl za defenzivu protivníka na fantastickou kolmici od Jespera Karlssona a naprosto zoufalého Houwena překonal střelou z hranice šestnáctky - 4:0.

Favorit si od tohoto okamžiku hlídal dostatečný náskok a trochu sundal nohu z plynu, jenomže v 75. minutě i tak přidal svůj pátý gól. Třiadvacetiletý švédský útočník Karlsson se postavil k přímému volnému kopu z dobrých dvaadvaceti metrů a svůj překrásný kroucený pokus usměrnil do pravé šibenice kolem plachtícího hostujícího brankáře. Celek z Arnhemu alespoň korigoval hodně nepříznivý vývoj čtvrthodiny před závěrečným hvizdem.

Obránce Riechedly Bazoer tvrdě vypálil ze standardní situace z dvaceti metrů a jeho tečovaná dělovka zapadla do bližšího spodního růžku kolem marně se natahujícího gólmana Vindahla Jensena - 5:1. Minutu před vypršením základní hrací doby ale měl poslední slovo Alkmaar, gólový příděl uzavřel svým druhým zásahem Karlsson. V tuto chvíli se opřel do odraženého balónu ze středu pokutového území a Houwen ani na tento razantní přízemní projektil směřující k levé konstrukci nemohl dosáhnout.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Jednička ladí noty. Nic neobvyklého.

Reagovat
REPLIKATOR

Alkmaar

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele