základní část, 28. kolo
02.04.2022 20:00 CET
3 : 1
(1:0)

Reportáž

Alkmaar konečně zabral a díky výhře nad Vitesse poskočil na čtvrté místo Eredivisie

Favorizovanému Alkmaaru se před reprezentační přestávkou vůbec nedařilo, ovšem nyní v domácím prostředí udolal nevyzpytatelné Vitesse po výsledku 3:1 a oživil tak svou šanci na kýženou elitní trojku. Díky remíze Twente s PSV (3:3) předskočil rivala z Enschede kvůli lepšímu skóre a se ziskem pětapadesáti bodů zaostává za třetím Feyenoordem stále o body tři. SBV celkově nevyhrálo popáté v řadě a v lize kleslo na sedmou pozici s jednačtyřiceti body.

Úvodní půlhodina tohoto sobotního zápasu probíhala v opatrnějších duchu a nic zásadního se v ní nestalo, nicméně AZ pak šlo z ničeho nic do vedení. Řecký ostrostřelec Vangelis Pavlidis po pasu Jespera Karlssona téměř od brankové čáry předvedl parádní kličkovanou v levém rohu brankového území a i v obležení tří protihráčů obstřelil brankáře Houwena přízemním skákavým pokusem.

V prvním poločase se nic dalšího nestalo, svěřenci trenéra Pascala Jansena navýšili svůj náskok zhruba deset minut po přestávce. Kapitán Wijndal si naběhl do šestnáctky protivníka na kolmici od Karlssona a poslal míč do ohně, kde se odrazil od skluzujícího Jacoba Rasmussena a k jeho smůle zapadl za naprosto bezmocného hostujícího strážce. SBV se však nehodlalo vzdát a krátce po odehrané hodině vykřesalo naději na bodový zisk.

O snížení se postaral Sondre Tronstad, jenž se po rohovém kopu z levé strany nejlépe zorientoval v předbrankovém prostoru a po neúspěšném zakončení Opendy se štěstím propálil zasahujícího gólmana Vindahla Jensena. Alkmaar chtěl nevýšit svůj náskok v 70. minutě a balón dokonce dopravil do sítě Dani De Wit, ovšem jeho zásah nemohl platit kvůli zřetelnému ofsajdu.

Rozhodující okamžik se zrodil necelou čtvrthodinu před závěrečným hvizdem. Bazoer totiž ve vlastní šestnáctce nešetrně nakopl Pavlidise a rozhodčí Manschot neváhal s nařízením pokutového kopu ani vteřinu. K němu se postavil tradiční švédský exekutor Karlsson a balón nekompromisně uklidil do levé šibenice. V nastaveném čase ještě hodlal korigovat stav Openda, nicméně svým volejem z osmi metrů jen orazítkoval pravou konstrukci.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele