play off o Evropskou ligu - semifinále - odvety
10.05.2014 18:45 CET
1 : 4
(0:1)
Stadión:
Gelredome, Arnhem

Reportáž

SBV Vitesse - FC Groningen 1:4

Groningen zvládl semifinálovou odvetu na hřišti Vitesse ve velkém stylu, když deklasoval Arnhem 4:1 a naprosto zaslouženě postoupil do finále playoff o Evropskou ligu. Seveřané slaví díky výbornému defenzívnímu výkonu, který vyšperkovaly proměněné šance z rychlých protiútoků v podání dvou nejlepších střelců zelenobílých Kostiće a Živkoviće. Vitesse naopak debaklem završilo zpackaný závěr sezóny.

Podle očekávání vyrukovalo Vitesse na Groningen velmi aktivně ve snaze smazat jednogólové manko z předchozího zápasu. Hosté se jen minimálně dostávali k míči a museli se soustředit na defenzívu. Už v 6. minutě musel zabránit gólové přihrávce od Atsua gólman Bizot. Jednu z mála akcí Groningenu pak ve 14. minutě zakončil Van der Velden, Velthuizen byl však na místě. Jeden z rozhodujících momentů pak přišel ve 24. minutě. Po přiťuknutí Kieftenbelda napřáhl ke střele z dobrých pětatřiceti metrů Tjaronn Cherry a míč zaplul přesně k pravé tyči Velthuizenovy branky - 0:1!

Šokované Vitesse muselo v tuto chvíli vstřelit tři branky, aby postoupilo. Groningen se pochopitelně ještě víc zatáhl a bránil vypracovaný náskok. Vyrovnání mohlo přijít v 37. minutě, jenže zakroucený pokus Labyada nakonec skončil mimo. Celkově si však fotbalisté Vitesse nevěděli proti zodpovědně bránícím Seveřanům vůbec rady, a tak šli do kabin o poznání veseleji zelenobílí.

Do druhé půle nasadil domácí kouč Peter Bosz žolíky v podobě Kazajšviliho a Dina Moriho. Ti přinesli do skomírající ofenzívy Vitesse novou krev a gruzínský rychlík mohl hned v 50. minutě vyrovnat, ale po dobré individuální akci pálil ve vápně těsně vedle levé tyče. V 57. minutě mohl o postupu Groningenu definitivě rozhodnout opět Cherry, tváří v tvář Velthuizenovi ale neuspěl a po chvíli ani Živković nepochodil se svou pohotovou ranou z voleje.

Šanci pro Arnhem vykřesal v 63. minutě Pröpper, když perfektně převzal Vejinovićovu přihrávku a nekompromisně propálil vyběhnutého Bizota - 1:1! Hned po rozehrání ale na levé straně upláchnul groningenský Kostić a naservíroval míč do vápna Živkovićovi, jenž nadvakrát překonal obránce a ve skluzu posunul míč do sítě - 1:2! Pro Arnhem to byla pořádně studená sprcha, která možná definitivně uhasila naděje domácích na postup.

V 83. minutě navíc zelenobílí přidali třetí uklidňující branku, když po kolmici Cherryho běžel sám na branku Kostić. Srbský útočník obehrál Velthuizena a střelou odraženou od tyče zvýšil na 1:3! Stejný hráč pak v 89. minutě znova potupil domácí obranu svým pěkným únikem po pravé straně a nekompromisním zakončením z hranice velkého vápna - 1:4! Rozjetý Groningen si tak může brousit zuby na Alkmaar, pro Vitesse nadějně rozehraná sezóna končí možná až příliš hořce.

Autor: Miroslav Ondrejka / onlajny.com, football-oranje.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele